Γενικά θέματα
Ο «πόλεμος των κηφήνων» ήδη άρχισε…
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Το θανατηφόρο μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper εκτοξεύει πυραύλους και ρίχνει βόμβες σε ρυθμό που συναντάμε μόνο στην ταινία «Avatar». Ο ρομποτικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει κι αυτό το ξέρουν καλά οι άμαχοι στις βόρειες κοιλάδες του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν (φωτ. Ass. Press)
Ενα πρωινό του περασμένου Δεκεμβρίου, στην επαρχία Χελμάντ, κάποια στιγμή ακούστηκε στον ουρανό το βουητό ενός κινητήρα. Λίγο αργότερα, ένας πύραυλος κατέστρεψε ένα σπίτι, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους. Μέρες αργότερα, το ίδιο και ολοένα και πιο οικείο τελευταία ανατριχιαστικό τσίριγμα στον ουρανό προηγήθηκε δύο πυραύλων που εξαπολύθηκαν στο χωριό Ντεγκάν της επαρχίας Ουζιριστάν του Πακιστάν, σκοτώνοντας άλλους τρεις.
Κάποτε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο ύποπτους τρομοκράτες, ήταν σπάνιες. Επί προεδρίας Ομπάμα έχει καταντήσει ένα σύνηθες και καθημερινό φαινόμενο. Η ραγδαία ανάπτυξη του «πολέμου των κηφήνων» (drone war) δεν είναι παρά ο φρικιαστικός πρόλογος σε ένα σαρανταετές πλάνο του Πενταγώνου με σκοπό τη δημιουργία υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροπορικών στόλων, που εντοπίζουν και καταστρέφουν τα πάντα.
Ρομποτικός πόλεμος
Τα drones είναι τα πιο καυτά όπλα της εποχής και αυτό αντανακλάται στα πρόσφατα αναθεωρημένα σχέδια του Πενταγώνου για τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολεμικής μηχανής μέχρι το 2030. Το MQ-1 Predator -το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βοσνία και το Κόσοβο στη δεκαετία του 1990- καθώς και ο πιο καινούργιος θανατηφόρος «ξάδερφός» του, το MQ-9 Reaper, εξαπολύουν σήμερα πυραύλους και ρίχνουν βόμβες με ρυθμό άνευ προηγουμένου. Το 2008, στο πλαίσιο του κρυφού πολέμου της CIA στο Πακιστάν, σημειώθηκαν 36 επιθέσεις. Το 2009, καταγράφτηκαν 53 επιθέσεις, ενώ μόνο στις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου του 2010 μπήκαν στο αρχείο άλλες 11. Σύμφωνα με το New America Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επί Μπους -από το 2006 έως και μέσα στο 2008- είχαν γίνει 41 τέτοιες αεροπορικές επιχειρήσεις με drone στο Πακιστάν, στις οποίες είχαν σκοτωθεί 454 αντάρτες και άμαχοι πολίτες. Πέρσι, επί προεδρίας Ομπάμα, σε συνολικά 52 επιθέσεις ο απολογισμός των θυμάτων ανήλθε στους 453
Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει εγκαταστήσει ένα παγκόσμιο διασυνδεδεμένο σύστημα ελέγχου, προκειμένου να υποστηρίξει τον ρομποτικό πόλεμο που έχει κηρύξει στο Αφγανιστάν και παράλληλα να βοηθήσει τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA στο Πακιστάν. Μεταξύ των πιο σημαντικών κέντρων ελέγχου θεωρείται η αεροπορική βάση Al-Udeid, μια εγκατάσταση δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κατάρ, από όπου συντονίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων. Βάσεις των drones υπάρχουν στις πόλεις Κανταχάρ και Τζαλαμαμπάντ στοΑφγανιστάν, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ βρίσκεται στην αεροπορική βάση Creech στη Νεβάδα, εκεί όπου οι χειριστές από τις καρέκλες τους καθοδηγούν με τηλεχειριστήρια τα drones από απόσταση χιλιάδων μιλίων.
Από τον προσεχή Απρίλιο, τα Reapers που έχουν τον βαρύτερο οπλισμό, και τα οποία μπορούν τώρα να πετούν στο Αφγανιστάν για 10-14 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό, θα μπορούν να εντοπίζουν και να παρακολουθούν ακόμα περισσότερους στόχους μέσω ενός περίπλοκου συστήματος παρακολούθησης με βίντεο. Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας «Gorgon stare», θα επιτρέπεται μέσω βίντεο, πό μόνο ένα Reaper drone, οι χειριστές να μπορούν να εντοπίζουν 30 διαφορετικούς στόχους που θα κινούνται σε 30 διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών.
Τόσο ο στρατός όσο και το ναυτικό επεξεργάζονται τις δικές τους δυνατότητες πολεμικού drone στο έδαφος ή ακόμα και υποβρυχίως. Η πολεμική αεροπορία όμως εμπλέκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα φουτουριστικού σχεδιασμού για ρομποτικό πόλεμο. Οραματίζεται ένα μέλλον που είχαμε φανταστεί μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως η σειρά «Εξολοθρευτής». Στη δυσνόητη γλώσσα της στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, το DARPA (Υπηρεσία Αμυντικών Σχεδίων Προηγμένης Ερευνας) θα παρέχει μια «πραγματικού χρόνου, υψηλής ανάλυσης, ευρείας περιοχής δυνατότητα συνεχούς εποπτείας μέσω βίντεο, που θα επιτρέπει στους χειριστές να κρατούν τις περιοχές ουσιαστικής σημασίας υπό μόνιμη επιτήρηση με υψηλού βαθμού ακρίβεια εντοπισμού στόχου» μέσω «130 καθοδηγούμενων βίντεο “τύπου Predator”, ούτως ώστε να καταστήσουν δυνατό τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο και να έλεγχουν το χώρο ακόμη και τις βραδινές ώρες».
Μεταφράζοντας, αυτό σημαίνει ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ θα κατακλυστεί, πραγματικά, από δεδομένα και πληροφορίες με βίντεο από μελλοντικά πεδία μαχών που θα εισρέουν από κάποια απομακρυσμένα ψηφιακά μάτια. Ολο αυτό, φυσικά, προορίζεται ειδικά στον «εντοπισμό στόχου», δηλαδή στο να υποδεικνύονται άνθρωποι στη μια άκρη του κόσμου προκειμένου οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, από την άλλη άκρη του κόσμου, να μπορούν να τους παρακολουθούν, να τους εντοπίζουν και, σε πολλές περιπτώσεις, να τους σκοτώνουν. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερα, ταχύτερα, πιο κακά drones -εξοπλισμένα στο έπακρον- με συστήματα αισθητήρων που θα ελέγχουν μεγάλες περιοχές εδάφους και με την ικανότητα να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας για ημέρες περιμένοντας για ανθρώπινους στόχους να εμφανιστούν και, όταν έρθει η ώρα, να εξατμιστούν από υψηλής ισχύος πυρομαχικά.
Μελλοντικά πεδία μαχών
Το έτος 2047 είναι ημερομηνία-στόχος για το Αγιο Δισκοπότηρο της πολεμικής αεροπορίας, το απόγειο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού προκειμένου να μετατρέψει τους ουρανούς σε εμπόλεμες ζώνες με MQ -Mc drones και «ειδικά» υπερβολικά γρήγορα, υπερηχητικά drones. Εάν πραγματοποιηθεί έστω και κάτι που να πλησιάζει τα όνειρά της, το «παιχνίδι», πραγματικά, θα αλλάξει ριζικά. Μέχρι το 2047, δεν υπολογίζεται βέβαια πόσα χιλιάδες drones θα κάνουν κύκλους πάνω από πόσα κεφάλια και σε πόσα μέρη του πλανήτη, ή πόσοι άνθρωποι σε πόσες χώρες θα έχουν σκοτωθεί από τηλεχειριστήρια, ρίψη βομβών, πυροδότηση πυραύλων, από συστήματα drone που λειτουργούν ως δικαστές, ένορκοι και εκτελεστές.
Μέχρι το μακρινό 2047, σε ακόμη περισσότερα μέρη, οι άνθρωποι θα ζουν με το είδος του πολέμου drone που τώρα απασχολεί μόνο εκείνους που ζουν σε τόπους όπως το χωριό Ντεγκάν, κάπου στο βόρειο Πακιστάν. Για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, μια τέτοια προοπτική είναι το όνειρο των ονείρων, ένα λαμπρό μέλλον για τη μη επανδρωμένη, υπερηχητική φονική καταστροφή· για τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι ένας πιθανός εφιάλτης από τον οποίο μπορεί να μην ξυπνήσει ποτέ.
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra