Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Νέο προϋπολογισμό ζητούν οι ελεγκτές

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Μ. Χριστοδούλου
Φτιάξτε νέο προϋπολογισμό. Αυξήστε τους έμμεσους φόρους, κόψτε κρατικές δαπάνες και τρέξτε τις αποκρατικοποιήσεις, εάν θέλετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος στο 8,7%. Ο παλιός προϋπολογισμός αποδήμησε…»!
Αυτό συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ελεγκτικής τρόικας στην Αθήνα, κ. Servaas Deroose, αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν. Βέλγος την καταγωγή, με τεράστια πείρα στα οικονομικά, καθότι είναι και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ghent.
Ο κ. Deroose έμεινε τρεις μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ελεγκτικού κλιμακίου. Ο κομισάριος συνέφαγε μία φορά με τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά, σε εστιατόριο πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Παρά το γεγονός ότι στον κ. Deroose αρέσουν τα ελληνικά εδέσματα, προτίμησε το ψάρι όπως και άλλα στελέχη της Ε.Ε.
Στην αποστολή μετείχαν ο Πορτογάλος κομισάριος Joao Nogueira Martin, η κ. Εlena Pavlova (Κομισιόν), ο Georgos Moschovis (Κομισιόν) η Marialuz Moreno Badia, επικεφαλής του ΔΝΤ, ο John Verrinder από την Eurostat, ο οικονομικός αναλυτής Λουκάς Κασκαρέλης (Κομισιόν) και ο εκπρόσωπος από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Francesco Amodeo. Ο επίτροπος Deroose ήταν αυτός που μαζί με τους δύο ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaus Masuch και Phillip Rother, υπέδειξαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα 4,8 δισ. ευρώ έως 2% του ΑΕΠ για να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Το ελεγκτικό κλιμάκιο διέκρινε ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός χωλαίνει σε επτά σημεία και πρότεινε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να καταρτίσει νέο, με μικρότερες ανελαστικές δαπάνες (σ.σ.: σήμερα φτάνουν στο 81,3% του προϋπολογισμού μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη, χρεολύσια και δαπάνες για τόκους) και περισσότερους έμμεσους φόρους. Ως προς τους φόρους συζητάται η αύξηση του ΦΠΑ (έως 2 μονάδες) και των ΕΦΚ σε καύσιμα και προϊόντα καπνού. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Marialuz Moreno Badia τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 έτη, της περικοπής του 14ου μισθού και νέου ψαλιδίσματος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Τα μέτρα θα κλειδώσουν σε συνεργασία με τον Φινλανδό Επίτροπο Οlli Rehn που φθάνει την Δευτέρα. Η ελεγκτική τρόικα διέκρινε στασιμότητα στις αποκρατικοποιήσεις και τρομακτική καθυστέρηση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Πότε θα γίνει νόμος του κράτους;», ρώτησαν τα στελέχη της Ε.Ε. τον Γιώργο Ζανιά.
Επτά σημεία τέθηκαν στο μικροσκόπιο
ΕΚΤΟΣ από τις αποκρατικοποιήσεις, την ύφεση (εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1% έως 2% φέτος, έναντι 0,3% που προβλέπει το ΠΣΑ) και το φορολογικό, το κλιμάκιο έβαλε άλλους 4 αστερίσκους στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αναλυτικότερα:
1.Έσοδα: Η κάμψη των φορολογικών εσόδων τον Φεβρουάριο προβλημάτισε τους τοποτηρητές της Κομισιόν, δείχνοντας έτσι στην κυβέρνηση το δρόμο για την λήψη πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίζουν μείωση του ελλείμματος στο 8,7% φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αύξηση κατά 16,5% του Ιανουαρίου (σ.σ.: συνεπεία της έκτακτης εισφοράς 691 εκατ. ευρώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) τα στοιχεία του 20ήμερου δείχνουν ότι τα τακτικά έσοδα έπεσαν στο 8,9%. Αν και ο ρυθμός αύξησης που σημειώνουν κινείται εντός των στόχων που θέτει ο προϋπολογισμός (9%), εντούτοις στη σημείωση που κράτησαν οι ελεγκτές αναφέρεται ότι «τα φορολογικά έσοδα απώλεσαν τη δυναμική του προηγούμενου μήνα».
2.Δαπάνες: Πειθαρχημένη είναι η πορεία των κρατικών δαπανών στο πρώτο δίμηνο του έτους. Κάτι που άρεσε στο μεικτό ελεγκτικό κλιμάκιο, αρκεί βέβαια όπως σχολίασε η προσπάθεια αυτής της προσαρμογής να συνεχιστεί και τους επόμενους δέκα μήνες. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας οι δαπάνες φέτος προβλέπεται να περιοριστούν στο 50,6% του ΑΕΠ από 52% το 2009, δηλαδή 1,4% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Κατά πληροφορίες, ο «κίνδυνος» με τις δαπάνες βρίσκεται μπροστά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, πιθανότατα από το «μαξιλάρι» του αποθεματικού 10%.
3.Τόκοι: Γκρίζα ζώνη αποτέλεσε για τους ελεγκτές της Κομισιόν το ύψος των δαπανών για τόκους που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Εκτίμησαν ότι το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρό σε σχέση με ό,τι θα πληρώσει πραγματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μέχρι τώρα πορεία των spreads ανάμεσα στα γερμανικά και τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι τόκοι που θα πρέπει να πληρωθούν το 2010 ανέρχονται σε 12,95 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το 2009. Τα χρεολύσια εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 33%, στα 19,51 δισ. ευρώ από 29,14 δισ. ευρώ φέτος, γεγονός το οποίο υπολογίζεται ότι θα δώνει «ανάσα» στο επιβαρυμένο πρόγραμμα δανεισμού το 2010 που θα φτάσει τα 54 δισ. ευρώ.
4.ΕΣΠΑ – Δημόσιες Επενδύσεις: Έντονος ήταν ο προβληματισμός των Κοινοτικών για τη χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φτάνει μόλις στο 3,5% τη διετία 2007-2009. Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας είναι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων να φτάσει στο 15% στο τέλος του 2010, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΠΑ και ο νέος επενδυτικός νόμος θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την αγορά με το ποσό των 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η βιοτεχνολογία, ο τουρισμός, η καινοτομία, η εξαγωγική δραστηριότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Το πρόβλημα που εντόπισαν οι Κοινοτικοί και το οποίο έχει επισημάνει η κυβέρνηση, έχει να κάνει με την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά έργα.
5.Αποκρατικοποιήσεις: Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να σημείωσαν αυτό το ποσό στο μπλοκάκι τους, όμως έβαλαν και έναν αστερίσκο. Ο αστερίσκος έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης αυτού του προγράμματος, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πρώτος τον χορό των αποκρατικοποιήσεων να ανοίξει ο ΟΠΑΠ, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως ο τομέας του τζόγου είναι από αυτούς που δεν θεωρεί πως το Δημόσιο θα πρέπει να έχει άμεση συμμετοχή. Επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι η πώληση του 14% του Οργανισμού σε ομοειδή επιχείρηση, η οποία θα αναλάβει το μάνατζμεντ. Παράλληλα θα υπάρχει option για την εξαγορά και του υπόλοιπου 20% σε βάθος τριετίας. Το ελληνικό δημόσιο μετέχει σήμερα σε ποσοστό 34% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Ως δεύτερο σχέδιο η κυβέρνηση διατηρεί την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
6.Φορολογικό νομοσχέδιο: «Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος φορολογικός νόμος, αλλά πότε θα αποδώσει;». Αυτό ήταν το σχόλιο του κλιμακίου των ελεγκτών για το νέο φορολογικό, συμπληρώνοντας επίσης ότι έχει καθυστερήσει αισθητά να γίνει και επίσημα νόμος του κράτους.
Το γεγονός αυτό έκανε τους Κοινοτικούς να σημειώσουν ως «άγνωστο Χ» τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και συνέστησαν στην κυβέρνηση να πάρει πιο άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Για τον ΦΠΑ η πρόταση που φαίνεται να υπερισχύει είναι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% που θα αντικαταστήσει το βασικό 9% και τον υψηλό 19% για τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, η επαναφορά του συντελεστή πολυτελείας ακόμα και στο 30% (σ.σ. στη δεκαετία του ‘80 ήταν 36% και καταργήθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι ενίσχυε τη φοροδιαφυγή) και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 4,5% ακόμα και στο 7-8%, με πιθανό το ενδεχόμενο ένταξης των τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης. Η άλλη πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 1-3% του βασικού συντελεστή 9% και του υψηλού 19%, με μικρή αύξηση και του χαμηλού συντελεστή 4,5% επίσης κατά 1-3 ποσοστιαίες μονάδες. Παράγοντες του Υπουργείου επισημαίνουν ότι κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ φέρνει στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα σε ετήσια βάση.
7.Φοροδιαφυγή – Ληξιπρόθεσμα: Στις Βρυξέλλες δυσκολεύονται να μας πιστέψουν όταν λέμε ότι θα περιορίσουμε τη μάστιγα της φοροδιαφυγής (σ.σ. προσδοκώνται έσοδα 2,4 δισ. ευρώ) ή θα εισπράξουμε ληξιπρόθεσμα χρέη σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πάντως τα ανεπίδεκτα είσπραξης από τα ληξιπρόθεσμα των 28 δισ. ευρώ ανέβηκαν επικίνδυνα στο ποσό των 15 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ήταν κατά την προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση είπε στο κλιμάκιο ότι από τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Και όπως σχολίασαν με νόημα τα στελέχη, ο στόχος αυτός υπήρχε και πέρυσι…
Iσχυρές πιέσεις για αύξηση ορίων ηλικίας
ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ισχύει στην Ισπανία, δέχτηκε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας από τους κοινοτικούς επιτρόπους, ενόψει της συνάντησης μεθαύριο Δευτέρα του Ανδρέα Λοβέρδου με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρέν.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ότι το προσδόκιμο «ασφαλούς», δηλαδή χωρίς ασθένειες, ζωής, στην Ελλάδα είναι το 67ο έτος• ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω αύξησης. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα έχει αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στα ταμεία είναι πέραν του δέοντος ικανοποιητικός.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα αλλάξει από το 2017 και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος δεν θα λαμβάνει υπόψη την κρατική συμμετοχή στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης κάτω από το 60ό έτος. Με το νέο τρόπο θα «ψαλιδίζονται» οι συντάξεις σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα κατά 15%35%, καθώς το άθροισμά τους θα αποτελείται από μεικτό «σύστημα» συντελεστών, το οποίο θα είναι κυλιόμενο ανά πενταετία. Κατά τον τρόπο αυτό οι υψηλότερες συντάξεις που θα χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία στην καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή με 40 χρόνια εργασία και ασφάλιση θα φτάνουν στο 70% των μισθολογικών αποδοχών, αντί του 80%-120% που ισχύει σήμερα.
Η τραγωδία των δημοσιονομικών
ΣΕ ΚΑΘΕ 100 ευρώ που ξοδεύει το ελληνικό κράτος, τα 81,3 κατευθύνονται σε ανελαστικές δαπάνες. Δηλαδή σε δαπάνες που δεν γίνεται να μειωθούν αύριο με μια διοικητική απόφαση.

Η κατανομή γίνεται ως εξής. Οι μισθοί και οι συντάξεις απορροφούν 28,5 ευρώ, η ασφάλιση η περίθαλψη και η κοινωνική προστασία 17,5 ευρώ, και η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (πληρωμές τοκοχρεολυσίων) 35,3 ευρώ (πίνακας 1). Απομένουν 18,7 ευρώ με τα οποία πρέπει να καλύπτονται όλα τα υπόλοιπα και βέβαια να γίνεται ανάπτυξη, να αγοράζουμε όπλα και να υποστηρίζεται εν γένει όλη η λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Η κατάσταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη. Είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν εξάγει ούτε προϊόντα ούτε υπηρεσίες που θα μπορούσαν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Ο πίνακας 2 δείχνει από πού προέρχονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ένα μεγάλο κομμάτι (41,5%) είναι έσοδα που προέρχονται από δανεισμό του κράτους, που πλέον είναι πανάκριβος. Αυτός ο δανεισμός προοπτικά θα γίνεται περισσότερο επαχθής, όσο η ελληνική οικονομία δεν ανατάσσεται και δεν αναπτύσσεται.

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή