Πολιτική
ΤτΕ: Νέα εκτίναξη στο έλλειμμα του ισοζυγίου στο 5μηνο – Βουτιά στις εξαγωγές, άλμα στις εισαγωγές
Καμπανάκι για την οικονομία ηχεί η νέα σημαντική αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2024 κατά 1,7 δισ ευρώ λόγω της νέας ανησυχητικής διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,3 δισ ευρώ στο ίδιο διάστημα. Η αρνητική εξέλιξη έρχεται παρά το γεγονός ότι επιδρά εξαιρετικά θετικά στο ισοζύγιο το πλεόνασμα από την εξαγωγή υπηρεσιών, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Η νέα διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στη νέα μείωση των εξαγωγών αγαθών το πεντάμηνο κατά 4,1% και στην αύξηση των εισαγωγών το ίδιο διάστημα κατά 4,3%.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος:
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αλλά και του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Το Μάιο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 720,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς η αύξηση των εισαγωγών υπερέβη εκείνη των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% (-3,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών κατά 7,7% (2,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 6,6% (-10,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,7% (-4,8% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε αύξηση λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το Μάιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 21,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 6,8%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και την παράλληλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε επιδείνωση σε σχέση με το Μάιο του 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,7 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισεκ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,1% (-6,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,3% (5,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,1% (-6,9% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και σε, μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 16,2%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Μάιο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 102,0 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το πρώτο πεντάμηνο του 2023, το οποίο διαμορφώθηκε σε 642,2 εκατ. ευρώ, αφενός λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και αφετέρου λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Μάιο του 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 2,5 δισεκ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισεκ. ευρώ έναντι 7,4 δισ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στο πεντάμηνο αυξήθηκε στα 14,989 δισ ευρώ έναντι 12,637 δισ ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Μάιο του 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 58,5 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καθαρές ροές ύψους 103,6 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην άνοδο κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης κατά 1,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 752,0 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κατά 93,7 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους προέρχεται κυρίως από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 752,0 εκατ. ευρώ) και, σε μικρότερο βαθμό, την άνοδο κατά 278,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), οι οποίες αντισταθμίστηκαν, έως ένα βαθμό, από τη μείωση κατά 441,3 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 562,2 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο κατά 5,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 6,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και την αύξηση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 5,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 410,0 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους. Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται με τη μείωση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, που αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Μαΐου του 2024, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 13,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 12,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2023.
Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών Ιουνίου θα ανακοινωθούν στις 20 Αυγούστου.
Πηγή: capital.gr
Πολιτική
Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς
Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».
Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.
Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».
Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.
Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.
Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.
Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.
Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.
ΠΗΓΗ: Ελευθερία
Πολιτική
Σε απολογία ο φιλότουρκος βουλευτής Σάμι Γουίλσον για μη δήλωση πληρωμένου ταξιδιού του στα κατεχόμενα
Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.
Σε απολογία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων προέβη ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Γουίλσον για ανεπαρκή καταγραφή στα πρακτικά ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τουρκοκυπριακούς φορείς.
Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.
Σημειώνεται ότι το ταξίδι είχε δηλωθεί από τον κ. Γουίλσον, όχι όμως σε συνάρτηση με τις ερωτήσεις του.
Απολογούμενος ο κ. Γουίλσον είπε ότι η επίμαχη ερώτηση είχε υποβληθεί από τον ίδιο στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στα κατεχόμενα. Απέδωσε την παράβαση του κώδικα δεοντολογίας σε αμέλεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Απόψεις
Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!
«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που παρακολουθούν την ελληνοτουρκική «διαπραγμάτευση». Η οποία όπως λέει ο κ.Μπορνόβας δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Η Τουρκία προσθέτει διαρκώς διεκδικήσεις στην ατζέντα της, εμείς δεν ζητάμε τίποτα και τελικά το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι πως πρέπει να την υπακούμε σε ότι κι αν θέλουμε να κάνουμε στο Αιγαίο.
Ο κ.Μπορνόβας μιλά για τους ομογενείς μας στην Αζοφική που τους έχουμε εγκαταλείψει και επισημαίνει το λάθος «να βάλουμε όλα μας τα αυγά στο καλάθι της Ουκρανίας» .
Ο πρέβυς ε.τ ,γνωρίζει άριστα την περιοχή της Θράκης και όλα όσα γίνονται εκεί. Επισημαίνει όσα θα έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη, προκειμένου να υπάρξει φραγμός στην τουρκική διείσδυση.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra