Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Μανόλης Γλέζος: Πεθάναμε από την πείνα, για να ζήσουν οι Γερμανοί

Δημοσιεύτηκε στις

Μιλά στη “ΜτΚ” το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα.
Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

“Πρώτα έπρεπε να σκεφτεί ότι χτυπάει έναν πολίτη, μετά έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι παππούς του, και μετά ότι ήταν ο Γλέζος”. Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, που δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα από νεαρό αστυνομικό κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν παρών στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης. “Δεν μου το επέτρεψε ο γιατρός, οι πληγές στα μάτια μου δεν έχουν επουλωθεί ακόμη” λέει. Αυτό που τον πληγώνει περισσότερο είναι η παγιωμένη νοοτροπία της αστυνομίας απέναντι στον πολίτη.

Η κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ανίκανη και τώρα φαίνεται ότι είναι και επικίνδυνη, σημειώνει στη συνέντευξή του στη “ΜτΚ”, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα ανταλλάγματα που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα απέναντι στους κερδοσκόπους και τις μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται. Κατά τον ίδιο, τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν “για το θεαθήναι, για να σφίξουν το λουρί”.

Ζήσατε κατοχή και δικτατορία και φτάσατε σε περίοδο δημοκρατίας να σας χτυπά κατάμουτρα με δακρυγόνα ένα εικοσάχρονο παιδί. Ακόμη και αν δεν ήξερε την ιστορική σας διαδρομή, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι χτυπάει τον παππού του. Πώς νιώσατε εκείνη τη στιγμή; Του φώναζα “ντροπή σου, ντροπή σου”. Εγώ ήμουν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν δέχτηκα το χτύπημα. Δεν βάζω σε πρώτη προτεραιότητα το αν ήξερε για το πρόσωπό μου ή το γεγονός ότι θα μπορούσα να είμαι παππούς του. Η διαβάθμιση που κάνω εγώ είναι πρώτα ο πολίτης, ύστερα η ηλικία, τρίτο οι βουλευτές και τέταρτο ο Γλέζος.

Το περιστατικό που συνέβη σε εσάς αντανακλά και μια γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στις τάξεις της αστυνομίας… Το εξοργιστικό είναι ο τρόπος που διδάσκονται από τις σχολές τους να αντιμετωπίζουν τον πολίτη. Υπάρχει πλήρης διαστροφή στον ρόλο που πρέπει να παίζει η αστυνομία. Ποιος είναι ο ρόλος της; Να κυνηγάει τους πολίτες που αγωνίζονται για τα δίκαιά τους; Είναι ρόλος της η καταστολή των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων; Να χτυπάει τον πολίτη ή να τον προστατεύει και να κυνηγά τον παραβάτη του κοινού ποινικού δικαίου; Αυτό είναι το θέμα και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τώρα, μεταξύ όλων όσοι ευαγγελίζονται τη δημοκρατία.

Ξέρετε, υπάρχει μια καταπληκτική αλληλουχία ελληνικών λέξεων με βάση τη λέξη πόλις. Πόλις δεν είναι μόνο τα κτίρια, είναι οι πολίτες – μάλιστα στην αρχαιότητα όταν κάποιος δεν συμμετείχε στα κοινά χαρακτηριζόταν ως “άπολις” και ο Σόλων τον εξόριζε. Η πόλις, που σύγκειται από πολίτες που ασκούν οι ίδιοι πολιτική, έχει ως αποτέλεσμα τον πολιτισμό. Όταν οι πολίτες αναθέτουν σε άλλους, εξ επαγγέλματος πολιτικούς να ασκούν πολιτική και στερούν τους εαυτούς τους από το δικαίωμα αυτό, δεν έχουμε πολιτισμό. Αυτές τις έννοιες τις πήρε η Δύση, έσκυψε πάνω στο σημαίνον και το σημαινόμενο και μας έστειλε πίσω τη λέξη police. Δεν είναι τυχαίο, η πολιτεία έγινε policia και police. Aπέναντι στον ελληνικό πολιτισμό αυτή η λέξη είναι το δημιούργημα της Δύσης. Γιʼ αυτό, ας μην κοκορεύονται σήμερα οι Γερμανοί, ας μη βρίζουν και λοιδορούν τον ελληνικό πολιτισμό.

Μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο συναντήσατε τον αστυνομικό που σας έριξε δακρυγόνο. Τι σας είπε; Δεν με ενδιαφέρει το θέμα της συγγνώμης και αυτά τα τυπικά πράγματα που λέγονται, με ενδιαφέρει η ουσία του πράγματος. Εγώ πίστεψα ότι ο νέος κατανόησε αυτά που του είπα. Βέβαια ο ίδιος δικαιολογήθηκε ότι φοβήθηκε και ότι η ασπίδα του συναδέλφου του, που ήταν δίπλα, έσπρωξε το χέρι του προς τα πάνω, γιʼ αυτό με βρήκε το δακρυγόνο κατά πρόσωπο – διότι τους διδάσκουν να χτυπάν προς τα κάτω και το αέριο πηγαίνει προς τα πάνω, ώστε να δημιουργεί το αποτέλεσμα που θέλουν. Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, που κουβεντιάσαμε στη συνάντηση με τον νεαρό και τον ταξίαρχο ήταν το θέμα της χρήσης των χημικών. Έστω ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να κυνηγάει τους πολίτες. Για ποιον λόγο χρησιμοποιεί χημικά δακρυγόνα, τα οποία είναι απαγορευμένα με διεθνείς συμφωνίες ανάμεσα σε εμπόλεμα κράτη; Δηλαδή στον πόλεμο απαγορεύονται και απέναντι στον λαό επιτρέπονται; Ρώτησα και τον Σπύρο Βούγια, που με πήρε τηλέφωνο, και τον ταξίαρχο, “για ποιον λόγο χρησιμοποιούνται τα χημικά, αφού ξέρετε ότι είναι καταστροφικά για την υγεία;”, και μου απάντησαν ότι δεν έχουν βρει το υποκατάστατο των δακρυγόνων! Ψάχνουν πάλι κάτι που είναι εναντίον του λαού. Γιʼ αυτό και το χρησιμοποίησαν χθες (σ.σ. την Πέμπτη) κατά κόρον, στις διαδηλώσεις.

“Όταν κουρελιάζεις την ιδεολογία σου, είσαι επικίνδυνος”

Πώς είδατε την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ;
Με μεγάλη αγανάκτηση! Ο πρωθυπουργός επέστρεψε φορτωμένος με εντολές που του έδωσε ο κυρίαρχος του πλανήτη. Πρώτον, να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Δεύτερον, να βοηθήσει ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μπουν στο ΝΑΤΟ. (Αλήθεια, αυτό το ΝΑΤΟ ποιον εχθρό έχει τώρα; Δεν το καταλαβαίνω, παλιά έλεγαν ότι υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, τώρα ποιον;). Τρίτον, να υποχωρήσει η χώρα μας στο Αιγαίο και να δεχτεί την εκμετάλλευση των ελληνικών θαλασσών με την Τουρκία, κατά 20% η κάθε χώρα και κατά 60% οι εταιρείες. Η εφαρμογή αυτών των εντολών είναι που με ανησυχεί περισσότερο από όλα.

Απολογισμός για τις 150 ημέρες του ΠΑΣΟΚ;
Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι μονάχα ανίκανη αλλά και επικίνδυνη. Η ανικανότητα είναι φανερή. Προεκλογικά μας είχε φλομώσει στα λόγια, ότι είχε προγραμματίσει να αλλάξει την Ελλάδα σε εκατό μέρες. Η χώρα άλλαξε αλλά… προς το χειρότερο. Και μη μας λέει ο κ. Παπανδρέου ότι δεν ήξερε τι θα βρει, διότι πριν τις εκλογές τον είχε προειδοποιήσει ο κ. Προβόπουλος. Το άλλο που με φοβίζει είναι το ψεύδος. “Δεν θα σας κόψω τους μισθούς, δεν θα σας βάλω φόρους, δεν θα κάνω τούτο, δεν θα κάνω κείνο” έλεγε, και σήμερα χτυπάει τον λαό.

Υπάρχουν τα περιθώρια ώστε η κυβέρνηση να μην πάρει σκληρά μέτρα; Καταρχάς εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά γίνονται για να δημιουργηθεί πανικός και να παταχθεί ο λαός. Όλα για το θεαθήναι, για να σφίξουν το λουρί. Διότι είναι αδύνατον να αφήσει η ευρωζώνη να πτωχεύσει ένα μέλος της. Θα χαλάσει τον κόσμο να μη γίνει η πτώχευση. Πώς είναι δυνατόν την ίδια μέρα που δανείζεται η Ελλάδα με 6,3% η Ισπανία να δανείζεται με 2% και προχθές η Πορτογαλία με 4,2%; Για ποιον λόγο υποκύπτει αμέσως η Ελλάδα;

Αυτά που λέει η κυβέρνηση για την επίθεση που δεχόμαστε από κερδοσκόπους δεν σας πείθουν; Εντάξει, δέχεται μια επίθεση από κερδοσκόπους. Γιατί όμως δέχεται το παιχνίδι τους;
Πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση μια κυβέρνηση της αριστεράς;
Η αριστερά θα παραμέριζε τους κερδοσκόπους και θα σταματούσε τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπουργός μού έλεγε ότι είχε 135 συμβούλους! Είναι δυνατόν; Η σημερινή κυβέρνηση, αφού λέει ότι έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ας είχε τα κότσια να βγει να πει “κάνω ένα αναγκαστικό δάνειο, καλώ τον ελληνικό λαό να με βοηθήσει για να αντιμετωπίσω τους κερδοσκόπους”. Και να δείτε μετά πώς οι κερδοσκόποι θα έριχναν το επιτόκιο στο 1%.

Υπό τις παρούσες συνθήκες τι προβλέπετε να γίνεται; Εκείνο που με ανησυχεί είναι η διαστροφή των εννοιών και της απλής λογικής. Λέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, “η ιδεολογία μου δεν μου επιτρέπει να πάρω αυτά τα μέτρα, αλλά τα παίρνω επειδή είναι ανάγκη να τα πάρω”. Προς επίρρωση μάλιστα επικαλείται τη ρήση “ανάγκα γαρ και οι θεοί πείθονται”. Θα έπρεπε να πουν το ακριβώς αντίθετο, ότι “τα μέτρα είναι τέτοια που η ιδεολογία μου δεν μου επιτρέπει να τα λάβω”. Η ιδεολογία είναι το υπόβαθρο. Όταν κουρελιάζεις και τσαλαπατάς την ιδεολογία, είσαι ένας κοινός διαχειριστής των πραγμάτων και γιʼ αυτό επικίνδυνος.

Πιστεύετε ότι πρέπει αναπτυχθεί ένα κίνημα “αντίστασης” στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση; Αν δεν συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, δεν είναι μονάχα ότι ο λαός θα υποστεί την περικοπή όλων των κεκτημένων, αλλά ότι θα υποταχθεί απέναντι σε ένα καθεστώς απαράδεκτο. Όσο δεν αντιστέκεται ο ελληνικός λαός θα έρχονται τα χειρότερα. Θα περάσει αυτό που θέλουν οι ξένοι.

“Οι Έλληνες πέθαναν από την πείνα για να ζήσει ο γερμανικός λαός”

Είστε ο άνθρωπος που κατέβασε από την Ακρόπολη τη σημαία με τη γερμανική σβάστικα. Όταν διαβάσατε τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ που καλούσαν την Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη, τι σκεφτήκατε;

Εκεί που μας χρωστούσανε… μας ζητάν και τα ρέστα. Η Γερμανία μάς οφείλει καταρχάς για όλες τις ζημιές που έκανε στην υποδομή της οικονομίας μας. Η Διασυμμαχική Επιτροπή, που συνήλθε το 1945 στο Παρίσι, επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938, τα οποία σήμερα χωρίς τόκους ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ. Οφείλει επίσης το δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η χώρα μας – 3,5 δισ. δολ. αγοραστικής αξίας 1938, που σημαίνει άλλα 60 δισ. ευρώ. Άδειασαν ό,τι αγαθό υπήρχε και το έστειλάν στη Γερμανία. Για να ζήσει ο γερμανικός λαός πέθανε ο ελληνικός λαός από την πείνα. Μας οφείλουν επίσης τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μας έχουν κλέψει. Και φυσικά οφείλουν τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τα 89 ολοκαυτώματα. Τα χρήματα αυτά είναι ιερά, μη νομίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι αν μας τα δώσει η Γερμανία θα τα χρησιμοποιήσει για το έλλειμμα.

Πάντως, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κυνήγησαν την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ισχυρίζονται τάχα ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της, αλλά τι να το κάνω αφού δεν ζήτησαν ποτέ από τους Γερμανούς τίποτα; Εμείς αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα, αλλά οι κυβερνήσεις που έχουν παρελάσει τόσα χρόνια δεν έχουν δεχτεί να συναντήσουν το συμβούλιο που έχει δημιουργηθεί για τη διεκδίκηση των οφειλών. Μόνο τα κόμματα της αριστεράς μάς υποστηρίζουν.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

*Γιά αυτή την φωτογραφία το Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανόλης Γλέζος πως νοιώθει;

Γενικά θέματα

Η «τελική πρόταση» του Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν λεπτομέρειες της ειρηνευτικής πρότασης που προτείνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την Washington Post, που αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά, παρουσίασε αντίστοιχες πληροφορίες για το «τελικό», όπως το χαρακρηρίζει, ειρηνευτικό πλαίσιο, για το οποίο αναμένεται απάντηση από το Κίεβο εντός της ημέρας.

Το ειρηνευτικό πλαίσιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με το Axios, de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.

Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.

Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.

Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Για τη Ρωσία προβλέπεται:

  • Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
  • Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
  • Δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
  • Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
  • Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Για την Ουκρανία προβλέπεται:

  • Εγγυήσεις ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
  • Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
  • Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
  • Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανοικοδόμηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.

Σημαντικά θέματα:

  • Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με παροχή ρεύματος τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
  • Αναφέρεται επίσης η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά,  την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Axios, το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο πρόεδρο. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη καλής θέλησης για την επίτευξη ειρήνης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η πρόταση του Τραμπ απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγουμένως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Από την άλλη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει προσφερθεί να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, έχει προηγουμένως απορρίψει άλλα στοιχεία του ειρηνευτικού πλαισίου των ΗΠΑ, όπως η παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Την ίδια ώρα Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό το Σάββατο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η επιθυμία του Ουκρανού ηγέτη για συνάντηση με τον Τραμπ έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη να συζητήσει μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ή μερική κατάπαυση του πυρός» κατά τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Λονδίνο με τους συμμάχους της Ουκρανίας.

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από δικαστήριο τη διάσπαση της Google με άμεση πώληση της μηχανής αναζήτησης σε άλλη εταιρεία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τελειωμό δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες της Google που έχει πολλά μέτωπα πλέον ανοικτά σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις πρακτικές που ακολουθεί και τον τρόπο που λειτουργεί. Η νέα εξέλιξη έχει να κάνει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ζητά από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να αποφασίσει τη διάσπαση της Google με προτεινόμενο άμεσο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση την πώληση του Chrome.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ 25 χρόνια χρονιά με την προσφυγή του στα δικαστήρια εναντίον της Microsoft για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών ζητώντας και τότε τη διάσπαση του κολοσσού λογισμικού επανέρχεται εναντίον ενός ακόμη γίγαντα της βιομηχανίας της τεχνολογίας με την ίδια κατηγορία και το ίδιο αίτημα.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρχική τους τοποθέτηση στον δικαστή Αμίτ Μέτα ανέφεραν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το μονοπώλιο της Google στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι η διάλυση της εταιρείας η χρηματιστηριακή αξία της οποίας αγγίζει τα δύο δισ. δολάρια. Η ακρόαση θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης ζήτησαν από τον δικαστή να υποχρεώσει την Google να πουλήσει το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το οποίο οδηγεί τους χρήστες στη μηχανή αναζήτησής της Google.

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι είπαν επίσης ότι η εταιρεία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους ανταγωνιστές εάν το δικαστήριο θέλει να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης η οποία στην ουσία δεν υφίσταται αφού η Google έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.

«Είναι η ώρα για το δικαστήριο να πει στην Google και σε όλες τις άλλες εταιρείες που ασκούν μονοπωλιακές τακτικές που είναι εκεί έξω και ακούν ότι υπάρχουν συνέπειες όταν παραβιάσεις τους αντιμονοπωλιακούς νόμους» ανέφεραν οι δικηγόροι της κυβέρνησης. Ο δικαστής Μέτα αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην διαδικτυακή αναζήτηση. Τώρα ακούει επιχειρήματα από την κυβέρνηση και την εταιρεία σχετικά με το πώς θα διορθωθεί η κατάσταση και αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η Αμερικανίδα δικαστής Λεόνι Μπρίνκεμα έκρινε ότι η Google έχει μονοπώλιο στην τεχνολογία διαφήμισης στο Διαδίκτυο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μαζί με 17 πολιτείες έχουν μηνύσει τη Google, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία κυριαρχεί παράνομα στην τεχνολογία που καθορίζει ποιες διαφημίσεις προβάλλονται στο Διαδίκτυο και πού.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Googe για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού τόσο για τη μηχανή αναζήτησης όσο και το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play ανοίγοντας την πόρτα για επιβολή τεράστιων προστίμων στον τεχνολογικό γίγαντα.

Παράλληλα κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βρετανία μήνυση εναντίον της Google με χιλιάδες επιχειρήσεις να ζητούν αποζημιώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις. Η ομαδική αγωγή την οποία κατέθεσε η Ορ Μπρουκ ειδική σε νομικά θέματα ανταγωνισμού αναφέρει ότι η Google απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο και έκανε κατάχρηση αυτής της κυριαρχίας για να χρεώνει υψηλότερες τιμές στις επιχειρήσεις για τις διαφημίσεις τους από αυτές που θα υπήρχαν σε μια αγορά που θα υπήρχε δίκαιος ανταγωνισμός.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ημερίδα στη Μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

“Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαϊου ως διεθνή ημέρα θυμάτων του Κεμαλισμού”.

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Όλοι οι λαοί που αγωνίζονται για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία τιμούν έναν πρωτοπόρο πολιτικό και διανοούμενο, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο Έλληνα!

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός4 λεπτά πριν

Αναγνωρίζει το Ιράμ τη γενοκτονία των Αρμενίων;

Αν κι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, το έχει κάνει επανειλημμένα στην...

Άμυνα33 λεπτά πριν

Δένδιας: «Για να επιβιώσει η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα»

Τί ανάφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κατά την τελετή εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου,...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την τραγωδία παραμένουν άγνωστοι. Διαφαίνεται, όμως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών...

Ενδιαφέροντα2 ώρες πριν

Δελτίο καιρού για το Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.

Πολιτική9 ώρες πριν

Στις 27 Απριλίου το συνέδριο… διάλυσης του PKK

Η διαδικασία αυτοδιάλυσης του PKK ξεκίνησε έπειτα από την έκκληση του έγκλειστου στο Ιμραλί ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για...

Δημοφιλή