Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Από Γαλλία και Αμερική ζητά στήριξη ο Παπανδρέου

Δημοσιεύτηκε

στις


Συναντάται με Σαρκοζί – Ομπάμα
Από Γαλλία και Αμερική ζητά στήριξη ο πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και έπειτα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ακολουθώντας την πολιτική στήριξη που έλαβε χθες από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και την έκδοση των δεκαετούς ομολόγων, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τον κύκλο των επαφών του με τους παγκόσμιους ηγέτες, αναζητώντας «ασπίδα προστασίας» από τους κερδοσκόπους και ευνοϊκότερους όρους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Ήδη χθες στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινού μετώπου εναντίον των κερδοσκόπων, ενώ στην προσπάθειά του αυτή ο κ. Παπανδρέου ευελπιστεί να έχει στο πλευρό του, τους κυρίους Σαρκοζί και Ομπάμα.

Οπως δήλωσε εξάλλου χθες το βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, πολύ θετική ήταν η στήριξη των μέτρων που πήρε η Ελλάδα από την Καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ.

Η στήριξη των μέτρων και η κοινή απόφαση να δράσουν οι δύο χώρες κατά της κερδοσκοπίας ήταν τα δύο βασικά στοιχεία τα οποία συνιστούν την πολιτική στήριξη που παρέχει η Γερμανία στην Ελλάδα και την οποία ζητούσε η χώρα.

Υπάρχει ένα τρίτο στοιχείο και αυτό είναι η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε επτά τομείς τις οποίες θα επιληφθεί κοινή επιτροπή που θα συστήσουν οι δύο χώρες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συνάντηση χαρακτηρίζει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση είναι αναγκαίες έστω κι αν πονάνε για να βγει η χώρα από την κρίση. Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια , κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η κυρία Μέρκελ, και πρόσθεσε ότι δεν προσπαθούμε να μεταφέρουμε ευθύνες αλλού. Εμείς , τόνισε, είμαστε υπεύθυνοι για τη χώρα μας, για να λύσουμε τα προβλήματά της αλλά χρειαζόμαστε πολιτική και ηθική στήριξη την οποία είχαμε στη Γερμανία.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σχολιάζοντας , ύστερα από ερώτηση, δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, τόνισε ότι στις δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Υπήρξαν δημοσιεύματα, πρόσθεσε, τα οποία πλήγωσαν τους Έλληνες, αλλά διευκρίνισε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση, ούτε με τον ελληνικό λαό.

Σχετικά, εξάλλου, με δημοσίευμα για να πουλήσει η Ελλάδα νησιά προκειμένου να καλύψει το χρέος της, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι από το ξεπούλημα των νησιών. Και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολέμησαν για να είναι σήμερα ελεύθερα τα νησιά.

Τα δημοσιεύματα αυτά του γερμανικού τύπου αποδοκίμασε και η κυρία Μέρκελ, όπως αποδοκίμασε και τις λίγες, ανάλογες, δηλώσεις πολιτικών προσώπων στη Γερμανία.

Μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον Νικολά Σαρκοζί
Με το βλέμμα στο ευρώ

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ένα 24ωρο πριν τη συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ. Εάν δεν υποστηρίζαμε την Ελλάδα, διότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες, δεν θα υπήρχε ανάγκη να φτιάχναμε το ευρώ» τόνισε ο Ν.Σαρκοζί στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που είχε με Γάλλους αγρότες, στο πλαίσιο της Γεωργικής Έκθεσης στο Παρίσι.

Η δήλωση αυτή αποκαλύπτει, κατά κάποιον τρόπο, το κλίμα που θα επικρατήσει κατά τη συνάντησή του αύριο, Κυριακή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό -τη δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων μέσα σε ένα μήνα.

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Παρίσι δύο 24ωρα μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, συνάντηση που κατέληξε σε μία κοινή θέση Αθήνας-Βερολίνου για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας.
iKypros,ΝΕΑ

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή