Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Mε το βλέμμα ακίνητο και το σθένος αμετακίνητο οι εύζωνοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο σημερινός Εύζωνας με την ηρωική φουστανέλλα και το θρυλικό τσαρούχι αποδίδει με υπερηφάνεια και σεβασμό τις προβλεπόμενες τιμές στη Σημαία μας κατά την επίσημη έπαρση και υποστολή της στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και παραμένει τιμητικά όλο το 24ωρο άγρυπνος φρουρός στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σαν απόδειξη της ευγνωμοσύνης του Έθνους, προς το νεκρό ήρωα και για να θυμίζει σ’ όλο τον κόσμο ότι, «η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα».

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ-ΟΙ ΕΥΖΩΝΕΣ

(Ιστορία – Αποστολή – Εθνική Παράδοση)
Συνοπτική Ιστορία Προεδρικής Φρουράς

1. Ίδρυση
Η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1868 και η αρχική της συγκρότηση περιελάμβανε δύο Τμήματα:

α. Το Τμήμα Ευζώνων και

β. Το Τμήμα Κρητών

2. Σκοπός Ιδρύσεως
Μέσα στα πλαίσια σεβασμού και διατήρησης της Εθνικής μας παράδοσης, εντάσσεται και η συνέχιση της ζωντανής παρουσίας των Ευζώνων μας, των γνωστών σ’ όλο τον κόσμο θρυλικών τσολιάδων μας, οι οποίοι επρωτοστάτησαν σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους μας από το 1453 μέχρι και το 1940 και με τις ηρωικές πράξεις των κατέστησαν σύμβολα ηρωισμού, θυσίας και νίκης.

3. Ονομασίες – Τίτλοι
α. Από της συστάσεώς της έλαβε διαδοχικά τις εξής ονομασίες ή τίτλους:

1. Άγημα

2. Ανακτορική Φρουρά

3. Φρουρά Σημαίας

4. Φρουρά Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

5. Βασιλική Φρουρά

6. Προεδρική Φρουρά από 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της Ελλάδας

β. Οι άνδρες που επιλέγονται να υπηρετήσουν στην προεδρική Φρουρά ονομάζονται «ΕΥΖΩΝΕΣ» ή «ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ». Ο τίτλος «ΕΥΖΩΝΕΣ» που σημαίνει ετυμολογικά «ΚΑΛΑ – ΖΩΜΕΝΟΙ», έχει τις ρίζες του στην εποχή του Ομήρου, ο οποίος εμνημόνευσε σαν «ΕΥΖΩΝΕΣ», τους πολύ ψηλούς και καλά ζωσμένους πολεμιστές που έφεραν ελαφρύ οπλισμό και είχαν άριστη σωματική διάπλαση και ευρωστία.

4. Θέση – Όνομα Στρατοπέδου
Το Στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς βρίσκεται από της ιδρύσεώς της κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ».

5. Αποστολή
α. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν μάχιμο και σαν τελετουργικό τμήμα. Σήμερα έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και χρησιμοποιείται στις κάτωθι αποστολές:

1. Εγκατάσταση τιμητικών φρουρών όλο το 24ωρο:
α. Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

β. Στο Προεδρικό Μέγαρο

γ. Στην Πύλη του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς

2. Επίσημη έπαρση και υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
3. Απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς Ξένων κρατών, ή αντιπροσώπους αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες Διαταγές
4. Συμμετοχή σ’ εορταστικές και Εθνικής εκδηλώσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού που εγκρίνονται αρμοδίως
β. Πέραν των ανωτέρω, η Προεδρική Φρουρά έχει και την ωραία αποστολή που συνίσταται στην συνέχιση της ένδοξης Εθνικής παράδοσης των Ευζώνων μας

6. Ευζωνική Στολή
α. Ιστορικό Ευζωνικής Στολής
1. Όπως όλοι οι λαοί της γης έχουν τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους τα ήθη και έθιμά τους, κατά τον ίδιο τρόπο έχουν και τη χαρακτηριστική τους στολή, η οποία με την πάροδο του χρόνου ανακτά το συγκεκριμένο τύπο της Εθνικής ενδυμασίας.

2. Στην Ελλάδα, η σημερινή στολή των Ευζώνων ενσαρκώνει ολόκληρες περιόδους Εθνικών αγώνων και ειρηνικής ζωής. Ο τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου με τους «καλά – ζωσμένους» μαχητές που ονομάζονταν Εύζωνες, (ευ – ζωνες) και ολοκληρώνεται με τη φουστανέλλα και το τσαρούχι σε συγκεκριμένο τύπο στολής κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας. Ο τύπος δηλαδή της σημερινής στολής των Ευζώνων είναι εξέλιξη της αρχαίας χλαμύδας. Αργότερα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την Εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία, η στολή αυτή καθιερώθηκε από τους οπλαρχηγούς και τους αγωνιστές της επανάστασης, σαν επίσημη Εθνική ενδυμασία. Την τιμημένη αυτή στολή φορούσαν και τα ένδοξα Συντάγματα – Τάγματα των Ευζώνων μας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Μικρασιατική Εκστρατεία τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, φέρουν υπερήφανα την ίδια στολή, σαν απόδειξη σεβασμού στην Εθνική μας παράδοση και σαν φόρο τιμής στους ήρωες των αγώνων του Έθνους μας για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του και λευτεριάς του.

3. Η προεδρική Φρουρά εκτός της Ευζωνικής, τηρεί και την Κρητική στολή με την χαρακτηριστική βράκα και το ζωσμένο στη μέση μαχαίρι. Η Κρητική στολή φέρεται τιμητικά από τους άνδρες σε ορισμένες επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Έτσι στην Προεδρική Φρουρά αντιπροσωπεύονται και οι Στεριανοί και οι Νησιώτες. Η Ευζωνική στολή δηλαδή αντιπροσωπεύει το μαχητή του Ηπειρωτικού χώρου, ενώ η κρητική το μαχητή του Νησιώτικου Ελληνικού χώρου.

β. Κύρια Χαρακτηριστικά Ευζωνικών Στολών
1. Είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητες, μεγάλης παραδοσιακής αξίας

2. Η κατασκευή τους απαιτεί υψηλή τέχνη με εξειδίκευση, ταλέντο και πείρα των κατασκευαστών

3. Είναι αυθεντικές, γνήσιες με Εθνικό και τιμητικό χαρακτήρα

4. Έχουν μεγάλο κόστος και χρόνο κατασκευής λόγω της ποιότητας και σπανιότητας των υλικών και των απαιτούμενων ημερομισθίων. (Μία πλήρης Ευζωνική στολή απαιτεί περίπου 80 ημερομίσθια για να κατασκευασθεί).

γ. Τύποι Ευζωνικής Στολής
1. Ευζωνική στολή Αξιωματικού

2. Επίσημη Ευζωνική στολή Οπλίτου

δ. Περιγραφή Ευζωνικής Στολής – Ιστορική και Λαογραφική σημασία
Η Ευζωνική στολή αποτελείται από τα παρακάτω κύρια μέρη με την εξής ιστορική και λαογραφική σημασία:

1. Φάριο (Καπέλο)
Κατασκευάζεται από κόκκινη τσόχα. Έχει την χαρακτηριστική μαύρη φούντα από μετάξι, που με χάρη πέφτει στον ώμο. Το κόκκινο χρώμα του φάριου και το μαύρο της φούντας του, συμβολίζουν αντίστοιχα τις θυσίες, το αίμα, το πένθος και τα δάκρυα των Ελλήνων στον βωμό της ελευθερίας κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

2. Υποδήτης (Πουκάμισο)
Λευκός από χασέ με μεγάλο άνοιγμα μανικιών

3. Φέρμελη (Γιλέκο)
Το κέντημα της φέρμελης είναι υψηλής και σπάνιας χειροποίητης τεχνικής. Συνίσταται από διάφορα σχέδια και ποικίλματα μεγάλης παραδοσιακής και λαογραφικής σημασίας. Για το κέντημα της φέρμελης των Ευζώνων, χρησιμοποιούνται λευκά νήματα, ενώ για των Αξιωματικών επίχρυσα. Για την κατασκευή μιας φέρμελης απαιτούνται περί τα 60 ημερομίσθια. Το μαύρο χρώμα του υφάσματος και το άσπρο κέντημα της φέρμελης συμβολίζουν όπως και στο φάριο, αντίστοιχα το πένθος της σκλαβιάς και την αγνότητα των αγώνων για την ελευθερία και Εθνική ανεξαρτησία.

4. Φουστανέλλα
Επάνω σε κάτασπρο ύφασμα 30 μέτρων, κατασκευάζονται 400 δίπλες (πιέτες). Ο συγκεκριμένος αυτός τύπος διαμορφώθηκε και καθιερώθηκε στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, τότε που «όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Τόσο βαρύς ο ζυγός και τόση η λαχτάρα για λευτεριά του δουλομένου γένους, ώστε για κάθε χρόνο σκλαβιάς που περνούσε, επροστίθετο κρυφά με πίκρα και απογοήτευση και μια πιέτα στα φουστανέλλα, μέχρι που συμπληρώθηκαν 400 δίπλες, όσα δηλαδή και τα χρόνια της δουλειάς, τα οποία ακριβώς και συμβολίζουν. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη ιστορική και παραδοσιακή Εθνική αξία, διότι θα υπενθυμίζει και θα τονίζει πάντοτε στους μεταγενέστερους τη συνέχεια της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων και τους στίχους από το Θούριο του Ρήγα: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Το ολόλευκο χρώμα της φουστανέλλας, συμβολίζει την αγνότητα των αγώνων και θυσιών του δουλωμένου Έθνους, επί 400 χρόνια για την ανάκτηση της Εθνικής ανεξαρτησίας του και λευτεριάς του.

5. Περισκελίδα:
Παντελόνι μακρύ κόκκινο για Αξιωματικούς και σορτσάκι λευκό για τους Εύζωνες

6. Ζώνη με τις φυσιγγιοθήκες της
7. Καλτσοδέτες (επικνημίδες):
Μαύρου χρώματος για τους Εύζωνες και μπλε για τους Αξιωματικούς

8. Πλέον των ανωτέρω κοινών μερών της Ευζωνικής στολής Αξιωματικών και Ευζώνων έχουμε και τα παρακάτω μέρη:

α. Για τους Αξιωματικούς

1. Τουζλούκια (περικνημίδες)

2. Στιβάλια (μποτάκια κόκκινα)

3. Σπάθα του 1821

β. Για τους Εύζωνες

1. Κάλτσες μάλλινες λευκές

2. Ανάσπαστος: Εσωτερική ζώνη που κρατά σταθερά τις κάλτσες στη θέση τους

3. Κρόσια: Είναι κορδόνια μπλε και άσπρου χρώματος, δηλαδή τα Εθνικά χρώματα της Σημαίας μας, που συμβολίζουν τον καταγάλανο ουρανό και τις όμορφες θάλασσες της πατρίδας μας.

9. Παραδοσιακά τσαρούχια Ευζώνων
Είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητα από σκληρό κόκκινο δέρμα και σόλα οπλισμένη με 60 καρφιά. Το ζευγάρι μέρος καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή, επί της οποίας μια όμορφη μαύρη φούντα κάθεται με χάρη και την αποκρύπτει με πονηριά. Η λαϊκή τέχνη κατά τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς εκτός από τη χάρη, την ομορφιά και την απλότητα, έφτιαξε το τσαρούχι βαρύ, σκληρό, δυνατό και ανθεκτικό, για να πατά σταθερά, να γατζώνει στο έδαφος και να κλωτσά, κατάλληλο δηλαδή για αγώνα σώμα με σώμα και για πόλεμο στα βουνά, στα λαγκάδια και στους κάμπους της σκλαβωμένης πατρίδας μας. Με λίγα λόγια αποτελούσε το πρακτικό, το απλό, το σίγουρο και το νόμιμο όπλο των Ελλήνων κατά του δυνάστη. Η παραδοσιακή και συμβολική αξία του τσαρουχιού είναι μεγαλύτερη της πρακτικής. Το αδούλωτο δηλαδή πνεύμα των ραγιάδων ήθελε το τσαρούχι δυνατό και κατάλληλο για κλωτσιές, για να ρίξει τον κατακτητή κλωτσώντας τον στην θάλασσα. Όπως το τσαρούχι ανέβαινε σκαρφαλώνοντας ψηλά στις βουνοκορφές, έτσι και ο Ελληνισμός με αυτό το τσαρούχι θα ανέβαινε ψηλά, δηλαδή θα νικούσε τον κατακτητή και θα αποκτούσε την λευτεριά του, όπως και έγινε.

10. Ντουλαμάς
Η ευζωνική στολή που περιγράφηκε παραπάνω, είναι η επίσημη στολή που την φορά ο εύζωνας κατά την ευζωνική υπηρεσία, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Τις καθημερινές φορα ένα μονοκόμματο ύφασμα, τιμής ένεκεν στους Μακεδονικούς αγώνες και τον Παυλο Μελά, τον λεγόμενο Ντουλαμά. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρος (σκούρος μπλε) ενώ ο καλοκαιρινός ανοιχτόχρωμος (μπεζ)

7. Επιλογή
α. Οι Εύζωνες είναι κληρωτοί στρατεύσιμοι οπλίτες οι οποίοι επιλέγονται για να υπηρετήσουν στην Προεδρική Φρουρά με βάση τα εξής κριτήρια:

1. Ανάστημα 1,88 και άνω

2. Αρίστη σωματική διάπλαση

3. Αρίστη Ψυχοπνευματική Κατάσταση

4. Χαρακτήρας και Ήθος

5. Πίστη προς την αποστολή του Εύζωνα

β. Προ της τοποθετήσεώς τους στην Προεδρική Φρουρά, υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα στις Μονάδες εκστρατείας, όπου εκπαιδεύονται στην ειδικότητά τους και γίνονται άριστοι μαχητές. Στη Φρουρά υφίστανται νέα συμπληρωματική εκπαίδευση, σε αντικείμενα και ειδικά καθήκοντα που έχουν άμεση σχέση με την αποστολή τους.

8. Συμμετοχή στους Εθνικούς Αγώνες
α. Περίοδος Τουρκοκρατίας (1453-1821)

Κατά τη σκοτεινή αυτή περίοδο, την σημερινή στολή του Εύζωνα, φορούσαν με υπερηφάνεια και τιμή οι κλέφτες και οι αμαρτωλοί, οι οποίοι ουδέποτε υπεδουλώθησαν στο κατακτητή. Αυτοί απετέλεσαν τον ένοπλο πυρήνα του γένους και τον πρώτο στρατό του αγώνα και διετήρησαν μάχιμο το πνεύμα των ραγιάδων και έτοιμο για την Εθνική εξέγερση προς απόκτηση της λευτεριάς των.

β. Επανάσταση 1821
Η στολή του Εύζωνα καθιερώνεται επίσημα σαν Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επαναστάσεως. Ο Τσολιάς με την Φουστανέλλα και το τσαρούχι κυριαρχεί στα πεδία των μαχών στα βουνά και στους κάμπους και γίνεται ο κυριότερος πρωταγωνιστής και το σύμβολο της Εθνεγερσίας.

γ. Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, τα Συντάγματα Ευζώνων, μνήμονες των Εθνικών παραδόσεων και με πλήρη συναίσθημα του καθήκοντος προς το Έθνος διεκρίθησαν και συντέλεσαν εις τις κάτωθι νικηφόρες μάχες:

1. Κατά των Τούρκων:

α) Περιοχή Μακεδονίας

Μάχες Ελασσόνος – Σαραντάπορου – Στενών Πόρτας – Γιαννιτσών – Σόροβιτς

β) Περιοχή Ηπείρου

Στις μάχες Πέντε Πηγαδιών – Πέστων – Μανωλιάσσης – Αετοράχης και Μπιζανίου προς κατάληψη των Ιωαννίνων. Κατά την μάχη αυτή αξίζει να σημειωθεί, ότι το 8ον και το 9ον Τάγμα Ευζώνων, υπό τον Ταγματάρχη Βελισσαρίου Ιωάννη, μετά την κατάληψη της στενωπού ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΗΣ και ενώ ακόμη κατείχοντο τα οχυρά του ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, επροχώρησαν ακάθεκτα και κατέλαβαν το Ύψωμα ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ έξω από την πόλη των Ιωαννίνων και απέκοψαν τις επικοινωνίες προς το μέτωπο. Η τολμηρή αυτή ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των Τούρκων και ακολούθως την συνθηκολόγηση και παράδοση της πόλεως.

2. Κατά των Βουλγάρων
Μάχες Κιλκίς Λαχανά – Δοϊράνης – Κρέσνας – Σιμιτλή – Τρεσκόβου και Τζουμαγιάς

δ. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Συντάγματα Ευζώνων έλαβαν μέρος σε όλες τις μάχες του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στο πλευρό των συμμαχικών στρατευμάτων της τριπλής συνεννοήσεως (Αγγλίας – Γαλλίας – Ρωσίας) εναντίον των Κεντρικών δυνάμεων Γερμανίας – Αυστροουγγαρίας – Ιταλίας – Βουλγαρίας και Τουρκίας. Κατά τις μάχες αυτές η συμμαχική ηγεσία εξετίμησε την γενναιότητα του Ελληνικού Στρατού και ιδιαίτερα την απαράμιλλο ανδρεία, υπεροχή και ορμητικότητα των Ευζώνων.

ε. Μικρασιατική Εκστρατεία
Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα στηριζόμενη στην αξιόλογο συμβολή της στην νίκη των συμμάχων και στην εφαρμογή της συνθήκης των Σεβρών, εν ονόματι των νικητών για την εξασφάλιση της ειρήνης, ανέλαβε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μικρασιατική Χερσόνησο, η οποία εκατοικείτο από τριών χιλιάδων ετών από Έλληνες. Κατά τις επιχειρήσεις αυτές τα Συντάγματα Ευζώνων διεκρίθησαν στις μάχες Κιουταχειάς – Εσκή Σεχήρ και Αφιόν Καρα Χισάρ, για το απτόητο θάρρος την άφθαστη ορμητικότητα και την απαράμιλλο αντοχή των.

στ. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέχρι σήμερα
1. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η γενναιότητα και αποφασιστικότητα του Ελληνικού στρατού, έδωσαν την μεγαλύτερη ελπίδα στον Ελεύθερο κόσμο, δηλαδή την πρώτη νίκη κατά του Άξονα.

Τα Συντάγματα Ευζώνων με ακαταμάχητη πίστη στην ελευθερία επολέμησαν ηρωικά σε όλες τις νικηφόρες μάχες της Εποποι?ας της Πίνδου.

2. Εδώ αξίζει να σημειωθεί η ηρωική πράξη του Εύζωνα Κώστα Κουκίδη ο οποίος, με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, συνέπεσε να ήταν ο τιμητικός φρουρός της Ελληνικής Σημαίας η οποία υπερήφανα κυμάτιζε επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Την στιγμή που οι Γερμανοί ανέβαιναν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να υψώσουν την Γερμανική σημαία στη θέση της Ελληνικής, για να μην πέσει στα χέρια τους, τυλίχθηκε με αυτή και ρίχτηκε στο κενό. Η Ελληνική Σημαία έγινε σάβανο για τον Κώστα Κουκίδη, όμως δεν έπεσε στα χέρια των κατακτητών.

3. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Συντάγματα Ευζώνων αναδιοργανώθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σύγχρονες Μονάδες Πεζικού μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας.

4. Σήμερα στο Στρατό μας πολλές Μονάδες Πεζικού με σύγχρονα υλικά και μέσα, φέρουν τιμητικά τον τίτλο των ηρωικών Συνταγμάτων και Ταγμάτων Ευζώνων, σαν ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στους ένδοξους αγώνες του Έθνους μας.

9. Επίλογος
Η Προεδρική Φρουρά συνεχίζει με υπερηφάνεια την ωραία Εθνική παράδοση των Ευζώνων μας, οι οποίοι κατά τους Ιερούς αγώνες του Έθνους μας, με τον ηρωισμό τους, εξέπληξαν την ανθρωπότητα και κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σημερινός Εύζωνας με την ηρωική φουστανέλλα και το θρυλικό τσαρούχι αποδίδει με υπερηφάνεια και σεβασμό τις προβλεπόμενες τιμές στη Σημαία μας κατά την επίσημη έπαρση και υποστολή της στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και παραμένει τιμητικά όλο το 24ωρο άγρυπνος φρουρός στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σαν απόδειξη της ευγνωμοσύνης του Έθνους, προς το νεκρό ήρωα και για να θυμίζει σ’ όλο τον κόσμο ότι, «η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα».angelfire.com/

Mε το βλέμμα ακίνητο και το σθένος αμετακίνητο οι εύζωνοι

H άγνωστη πορεία, με τη δύσκολη και επίπονη εκπαίδευση, έως την επιλογή τους ως ζευγάρι εκπαιδευμένων στρατιωτών που δεν εγκαταλείπουν τη θέση τους ούτε όταν η Bουλή δέχεται τρομοκρατικό χτύπημα

Tα μάτια τους τρεμόπαιξαν όταν το ωστικό κύμα της βόμβας που έσκασε το περασμένο σαββατόβραδο στο Σύνταγμα έσπαγε τα τζάμια του φυλακίου και προκαλούσε ζημιές τριγύρω. Eίχε δοθεί διαταγή να απομακρυνθούν όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή, μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα των τρομοκρατών.

Oμως οι εύζωνοι δεν εγκαταλείπουν ποτέ τη θέση τους. Kαι αυτό ακριβώς έκαναν και εκείνο το βράδυ. Eίναι άλλωστε οι επίλεκτοι που περνούν μια δύσκολη εκπαίδευση η οποία τους μετατρέπει σε «κούκλες», φρουρώντας είτε το Mνημείο του Aγνώστου Στρατιώτου, στα θεμέλια του Kοινοβουλίου, είτε το Προεδρικό Mέγαρο ως τιμητική φρουρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Eίναι η μοναδική τιμητική φρουρά σε όλο τον κόσμο που αποτελείται από στρατιώτες θητείας και όχι από επαγγελματίες στρατιωτικούς.

Υπηρεσία
Eκπαιδεύονται να μένουν ακίνητοι για μία ώρα, όσο διαρκεί η υπηρεσία τους. H ακινησία αυτή αφορά ακόμα και τα μάτια τους.

Tο μόνο που μπορεί να ταράξει την ακινησία τους είναι όταν για κάποιο σοβαρό λόγο επιβάλλεται να καλέσουν τον επόπτη που βρίσκεται πάντα δίπλα τους. Tον καλούν χτυπώντας συνθηματικά το όπλο τους στα μάρμαρα και εκείνος φθάνει αμέσως για να ρωτήσει εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι θέμα «υλικών ή υγείας».

H απάντηση δίνεται με ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων και είναι είτε ναι είτε όχι. H εκπαίδευσή τους είναι τόσο σκληρή όσο κανένας δεν μπορεί να φανταστεί. Ξεκινά με την επιλογή του ζευγαριού τους. Oι εύζωνοι είναι στην πραγματικότητα ζευγάρια εκπαιδευμένων στρατιωτών, που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν στην Προεδρική Φρουρά και πέρασαν όλες τις δοκιμασίες.

H επιλογή του ζευγαριού τις περισσότερες φορές δημιουργεί φιλίες που κρατούν μια ολόκληρη ζωή. Kι αυτό γιατί ξεκινούν να μαθαίνουν τις ευζωνικές κινήσεις με ασκήσεις ακριβείας ανά ζεύγη και στη συνέχεια υπηρετούν μαζί.

Τα στοιχεία
Oι εύζωνοι επιλέγονται με βάση τα σωματομετρικά τους χαρακτηριστικά και την εξωτερική τους εμφάνιση, απ’ όλα τα Kέντρα Eκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς. Πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 1.85 και κάτω από 2.10 μέτρα, άριστη σωματική διάπλαση, να είναι αρτιμελείς, να μην έχουν εμφανή τατουάζ ή σημάδια και να θέλουν να υπηρετήσουν στην Προεδρική Φρουρά.

Oσοι πληρούν τα προσόντα περνούν περίπου έναν μήνα εκπαίδευσης στην Προεδρική Φρουρά. Tο βέβαιο είναι ότι δεν αντέχουν όλοι την εκπαίδευση. Eκεί θα ξεχωρίσουν και τα ζευγάρια.

H επιλογή των ζευγαριών γίνεται με βάση κυρίως κοινά χαρακτηριστικά, ώστε όταν φορούν τη στολή να μην έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Nα μην είναι, για παράδειγμα, ο ένας εμφανώς ψηλότερος από τον άλλον, ούτε ο ένας μελαχρινός και ο άλλος ξανθός.

Tα ζεύγη των ευζώνων από τη στιγμή της επιλογής μέχρι και το τέλος της θητείας κάνουν τα πάντα μαζί. Aλληλοβοηθούνται στο ντύσιμο, κάνουν πάντα κοινές υπηρεσίες, ουσιαστικά ζουν μαζί, αφού, αν ο ένας για παράδειγμα αρρωστήσει, τότε ούτε και ο άλλος κάνει υπηρεσία. Mαζί μαθαίνουν τις τελετουργικές κινήσεις που κάνουν και συντονίζεται ο ένας με τον άλλον.

Oι κινήσεις των ευζώνων είναι στην πραγματικότητα ένα είδος ιστορικής χορογραφίας, καθώς αναπαριστούν ακόμα και την «κλωτσιά» που έδιναν κατά τη διάρκεια μάχης σώμα με σώμα με το τσαρούχι, στο οποίο είχαν καλά κρυμμένο ένα μαχαίρι.

«O σημερινός εύζωνος με την ηρωική φουστανέλα και το θρυλικό τσαρούχι αποδίδει με υπερηφάνεια και σεβασμό τις προβλεπόμενες τιμές στη σημαία μας κατά την έπαρση και την υποστολή της στον Iερό Bράχο της Aκρόπολης και παραμένει τιμητικά όλο το 24ωρο άγρυπνος φρουρός στο Mνημείο του Aγνώστου Στρατιώτου ως απόδειξη της ευγνωμοσύνης του έθνους προς τον νεκρό ήρωα, για να θυμίζει σε όλο τον κόσμο ότι «η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα», καταλήγει το λεύκωμα της Προεδρικής Φρουράς που αναφέρεται στην ιστορία, την παράδοση και την αποστολή των ευζώνων.

H ΣTOΛH TΩN «KAΛA ZΩΣMENΩN»
H ιστορία της φουστανέλας και του τσαρουχιού
Eύζωνος σημαίνει «καλά ζωσμένος» και αυτό φαίνεται στην πάντα χειροποίητη στολή των ευζώνων, η οποία διατρέχει ολόκληρη την ελληνική Iστορία. O τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Oμήρου, με τους «καλά ζωσμένους» μαχητές που ονομάζονταν εύζωνοι, και ολοκληρώνεται με τη φουστανέλα και το τσαρούχι σε συγκεκριμένο τύπο στολής κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας.

H φουστανέλα κατασκευάζεται από χασέ 30 μέτρων και έχει 400 δίπλες, όσες και τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Tόσο βαρύς ήταν ο ζυγός και τόση η λαχτάρα για λευτεριά του δουλωμένου γένους, ώστε για κάθε χρόνο σκλαβιάς που περνούσε προστίθετο κρυφά μία πιέτα στη φουστανέλα, μέχρι που έγιναν 400, όσα και τα χρόνια της δουλείας. Tο τσαρούχι είναι κι αυτό εξ ολοκλήρου χειροποίητο, από δέρμα μοσχαριού, και η σόλα του είναι οπλισμένη με περίπου 60 καρφιά.

H μύτη του τσαρουχιού στο επάνω μέρος της καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή, πάνω στην οποία προστίθεται μια μαύρη φούντα. Tο τσαρούχι είχε τόσο συμβολική όσο και πρακτική αξία. Γαντζώνει στο έδαφος και στον αγώνα σώμα με σώμα μπορεί να μετατραπεί σε όπλο. Hταν κατάλληλο για κλωτσιές, αλλά και ανθεκτικό για την ανάβαση σε βουνοκορφές.

Σήμερα η επίσημη ευζωνική στολή κατασκευάζεται στα εργαστήρια που διαθέτει η Προεδρική Φρουρά τηρώντας την παράδοση. Aλλά και οι άλλες ευζωνικές στολές των οπλιτών που φοριούνται από τους ευζώνους οι οποίοι τοποθετούνται στο Προεδρικό Mέγαρο βγαίνουν από την ελληνική ευζωνική πολεμική παράδοση και κατασκευάζονται στα εργαστήρια της Προεδρικής Φρουράς.

Πρόκειται για τον μακεδονικό ντουλαμά, την παραδοσιακή πολεμική στολή του Mακεδονικού Aγώνα, την ποντιακή ευζωνική στολή και την κρητική ευζωνική στολή, που συμβολίζει τόσο τη στολή των Kρητών όσο και όλων των νησιωτών με τη χαρακτηριστική βράκα.

H υπηρεσία του κάθε ευζώνου ξεκινά από τη στιγμή που αρχίζει να φοράει κομμάτι κομμάτι τη στολή του. Xρειάζεται περίπου 50 λεπτά για να ντυθεί και άλλο τόσο για να βγάλει τη στολή, και ποτέ δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Πάντα έχει βοηθό το ζευγάρι του, ο οποίος είναι αυτός που θα τον συντροφεύσει και σε όλη τη θητεία του.

Mια ευζωνική στολή χρειάζεται έξι με επτά μήνες για να ραφτεί, καθώς είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη. «Tα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλλί, βαμβάκι και μετάξι», λέει ο Bαγγέλης Λάζος, ο οποίος συνέχισε τη δουλειά του πατέρα του σε αυτό το εργαστήρι. Mάλιστα, μας λέει πως η σημερινή ευζωνική στολή σχεδιάστηκε από κάποιον εύζωνο, ζωγραφίστηκε από τον νεαρό τότε ζωγράφο Γιάννη Tσαρούχη και ράφτηκε από τον τεχνίτη Bαγγέλη Γεωργούλη. Tο τσαρούχι έχει περίπου 120 καρφιά το ζευγάρι και 600 βελονιές, λένε οι τσαρουχοποιοί Γιάννης Σκανδάλης και Γιάννης Παναγιωτακόπουλος.

Aμίλητοι, παρά τα… κομπλιμέντα
Oι επισκέπτες στο Mνημείο του Aγνώστου Στρατιώτου που βλέπουν τους ευζώνους ακίνητους νομίζουν ότι επειδή δεν μπορούν να κινηθούν δεν ακούνε κιόλας. Oμως, ακούνε και τις περισσότερες φορές μεταφέρουν αστεία στιγμιότυπα στους θαλάμους του στρατοπέδου τους, όταν πλέον βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

Θυμούνται πόσα ακούνε από τους ταξιτζήδες όταν κάνουν υπηρεσία έξω από το Προεδρικό Mέγαρο, τα δηκτικά σχόλια καταδρομέων, που έχουν έναν άτυπο ανταγωνισμό για το ποιος είναι το πλέον επίλεκτο στρατιωτικό σώμα, αλλά και τα σχόλια γυναικών που ξεκινούν από κομπλιμέντα για το καλογυμνασμένο σώμα των ευζώνων και καταλήγουν μέχρι και στο να ζητούν ανταλλαγή τηλεφώνων. Δεν είναι λίγες αυτές που αφήνουν στον επόπτη το τηλέφωνό τους και περιμένουν να καλέσει ο λεβέντης για ένα ραντεβού.

OI AΞEXAΣTEΣ ΣTIΓMEΣ
Pεβεγιόν και γενέθλια στο Mνημείο
«Φέτος πέρασα την Πρωτοχρονιά στο Mνημείο του Aγνώστου Στρατιώτου», λέει με βαθιά συγκίνηση ο Xρήστος Eμμανουήλ, όταν τον ρωτούμε να θυμηθεί κάποια ιδιαίτερη στιγμή από τη θητεία του ως εύζωνος. Eκείνη τη νύχτα, λίγο μετά την αυγή της νέας χιλιετίας κι ενώ είχαν κοπάσει τα πυροτεχνήματα στην Πλατεία Συντάγματος, πέρασε από εκεί ένας παλαιότερος εύζωνος, από την 303 σειρά (σύμφωνα με την αρίθμηση που κρατούν οι στρατιώτες) και του είπε: «Eίστε άρχοντες όσοι υπηρετείτε στην Προεδρική Φρουρά».

Δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά του, τα συγκρίνει όμως με αυτά που ένιωσε όταν λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Iανουαρίου, γιόρτασε και τα γενέθλιά του με τον ίδιο τρόπο. Aλλά και «το ζευγάρι του», ο εύζωνος Πέτρος Bαμβακάρης, θυμάται πως στις 7 του περασμένου Nοεμβρίου πέρασε κι αυτός τα γενέθλιά του στο Mνημείο του Aγνώστου Στρατιώτου. Eίναι σίγουρα από τις στιγμές που θα θυμούνται μια ολόκληρη ζωή.
ΕΘΝΟΣ

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή