Ακολουθήστε μας

Διαφθορά

Χριστόφορος Πισσαρίδης : Αλλάξτε τώρα που βράζει το σίδερο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νομπελίστας κύπριος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και εκτιμά ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κίνδυνος χρεοκοπίας,ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να τιμωρούνται αυστηρά οι φοροφυγάδες,αλλά και το… «φακελάκι».Διαπιστώσεις
ενός νομπελίστα, του 62χρονου κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη από τη Λευκωσία. Είναι ο άνθρωπος που ξαφνιάστηκε περισσότερο απ΄ όλους από τη βράβευσή του: «Αλήθεια σας λέω ότι δεν περίμενα να απονεμηθεί σε εμένα το Νομπέλ. 


Πιθανώς άλλοι να το περίμεναν.Εγώ όμως όχι» είπε στο «Βήμα της Κυριακής». Του απονεμήθηκε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών από κοινού με τους Αμερικανούς κκ.Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν. Και πλέον άλλαξε η ζωή του: 
«Κάθε μου λέξη,κάθε μου φράσηγίνονται τώρα θέμα στα ΜΜΕ.Δεν μπορώ ακόμη να το συνειδητοποιήσω… Ισως το συνειδητοποιήσω στις 10 Δεκεμβρίου, όταν θα βρεθώ στη Στοκχόλμηγια την απονομή» αναφέρει μιλώντας για την εμπειρία του. 
Με χαρακτηριστική κυπριακή προφορά και γεννημένος στους Αγιους Ομολογητές Λευκωσίας, ο νομπελίστας κ. Πισσαρίδης ενοχλήθηκε όταν ορισμένα ΜΜΕ τον παρουσίασαν σαν Βρετανό επειδή διέμενε στο Λονδίνο και ήταν επί χρόνια καθηγητής στην έδρα Οικονομικών Σπουδών Νόρμαν Σόσνοου της London School of Εconomics: «Εχω δύο διαβατήρια, ένα βρετανικό και ένα κυπριακό, αλλά με ενοχλεί να λένε ότι είμαι Βρετανός. Αν πουν “ Βρετανοκύπριος”it ΄ s ΟΚ- ή σκέτος Κύπριος-όχι όμως και “Βρετανός”» λέει. 


«Το Νομπέλ είναι σαν το… τρένο»


Αλήθεια, πώς αισθάνεται κάποιος όταν τον ειδοποιούν ότι βραβεύεται με Νομπέλ και μάλιστα με Νομπέλ Οικονομίας; «Ακόμα δεν το πιστεύω. Γίνεται τόσο απότομαπου δύσκολα μπορεί κάποιος να το καταλάβει.Σε παίρνουν τηλέφωνο την προηγουμένη της ανακοίνωσης, σε κρατούν στο τηλέφωνο επί μισή ώρα και στο λένε εν συνεχεία χωρίς καμία εισαγωγή.Από εκείνη τη στιγμήλειτουργείς περίπου σαν τρένο.Σε ζητούν όλοι από παντού. Το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζομαιμόλις μου ανακοινώθηκε η βράβευσή μουμου είπε:“Τρέξε για πρες κόνφερανς”, “Βγες σ΄ αυτό το μέσο,βγες στο άλλο”,οι δημοσιογράφοι να με αναζητούν,τα τηλεφωνήματα να γίνονται απ΄ όλον τον κόσμο κτλ.»… 


Παραμένει ένας προσηνής, απλός άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στα δυο του παιδιά, τον Αντώνη, 23 ετών, απόφοιτο Οικονομικού Πανεπιστημίου και υπάλληλο σε μια μικρή τράπεζα στο Λονδίνο και τη Μιράντα, 21 ετών, φοιτήτρια Σχολής Καλών Τεχνών: «Κάποια μέρα όλος κόσμος θα μιλά για τη ζωγράφο Μιράντα Πισσαρίδη. Θα το δείτε» λέει με ξεχωριστή υπερηφάνεια για τη μικρή του κόρη. Η μητέρα τους είναι Ιταλίδα, με την οποία ο κ. Πισσαρίδης είναι διαζευγμένος. 


Τι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό


Ως το τέλος του έτους θα παραμείνει στο Λονδίνο, του αρέσει να χρησιμοποιεί ακόμα τα λονδρέζικα ταξί για τη μετακίνησή του και όταν συζητεί με Ελληνες λέει και ορισμένες λέξεις στα αγγλικά (greekenglish- όπως οι περισσότεροι Κύπριοι του Λονδίνου). Πολλοί ηγέτες του τηλεφώνησαν για τον συγχαρούν. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας , αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου: «Μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Σε κάποια στιγμή με ρώτησε εάν θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστούμε.Ηταν πολύ ευγενικός,αλλά τίποτα το συγκεκριμένο δεν συμφωνήσαμε». Και όταν ρωτήθηκε από «Το Βήμα» εάν είναι όντως διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό, να είναι δηλαδή σύμβουλός του- ο κ. Παπανδρέου αξιοποιεί διαφόρους ξένους, ανάμεσά τους και νομπελίστες, συμβούλους- ο κ. Πισσαρίδης απλώς απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Αλλάαυτό δεν εξαρτάται από μένα». 


Στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε και άλλες επιλογές προτού καταφύγει στο μνημόνιο απαντά ευθέως: «Δεν νομίζω.Εκεί που φτάσανε τα πράγματαο κ.Παπανδρέου δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Δεν μπορούσεδηλαδήνα κάνει τίποτα. Δεν είχε άλλη επιλογή. Από όλες τις άλλες επιλογές που είχενομίζω ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζαςήταν η καλύτερη,ήταν ο ορθότερος δρόμος. Εάν όμως η ελληνική κυβέρνησηεντόπιζε το πρόβλημα και το πάλευε πριν από δέκα χρόνιαχωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος,να άλλαζε δηλαδή από τότε ριζικά την πολιτική της,ναι,υπήρχαν και άλλες λύσεις εκτός από το μνημόνιο. Η παρούσα κυβέρνηση ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή…». 


Ο κ. Πισσαρίδης είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική οικονομία, αφού είχε συνεργασία και συχνή επικοινωνία με σημαντικούς έλληνες οικονομολόγους, με πολιτικούς που είχαν χρηματίσει υπουργοί Οικονομικών και από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και με τραπεζίτες. Στο ερώτημα εάν μετά τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ξέφυγε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και εάν κατά τη γνώμη του απαιτηθούν και άλλα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν και οι υπόλοιπες δόσεις του δανείου, είπε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση πάει καλά όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου. Κάνει καλή δουλειά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον κίνδυνος χρεοκοπίας. Χρειάζεται όμως να γίνουν κάποιες αλλαγές. Αλλαγή κυρίως πολιτικής. Και πρέπει η αλλαγή αυτή να γίνειάμεσα, τώρα. Τώρα που βράζει το σίδερο, διαφορετικά θα είναι αργά…». 


«Συρρίκνωση στο Δημόσιο»


Τι είδους αλλαγές όμως πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνουν; Να συρρικνωθεί, λέει αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο δημόσιος τομέας. «Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να είναι μικρός, ευέλικτος, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.Και δεν ομιλώ ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις. Αλλά να δοθούν κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους να στραφούν προς άλλες κατευθύνσειςστον ιδιωτικό τομέα». 


«ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ»


Πώς η Ελλάδα όμως έφτασε ως εδώ; Κατά τον κ.Πισσαρίδη,πέραν του διογκωμένου δημόσιου τομέα και των ρουσφετιών που έγιναν απ΄ όλες τις κυβερνήσεις,η φοροδιαφυγή και η διαφθορά ήταν οι κύριες αιτίες που έφεραν την Ελλάδα σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση: «Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές ποινές (penalties) για τους φοροφυγάδες.Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση,όπως δεν πρέπει να συνεχιστεί και κάτι άλλο» . Εάν υπήρχε νομπέλ για…φακελάκι η χώρα μας θα ήταν σίγουρα υποψήφια,αφού το φακελάκι έγινε θέμα συζήτησης και κριτικής μεταξύ και κάποιων κατόχων Νομπέλ! «Πολλές φορέςτελευταίως ακούω από συναδέλφους μου τη λέξη “φακελάκι”και πραγματικά ντρέπομαι. Τη λέξη αυτή την ακούς πλέον συχνάστο εξωτερικόόταν αναφέρονται στην Ελλάδα.Ακόμα και σε συγγενή μου που πήγε σε ένα νοσοκομείο στην Αθήνα του ζήτησαν 1.000 ευρώ φακελάκι για μια εξέταση.Απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα.Θα πρέπει η κυβέρνηση να τιμωρεί αυστηρά τέτοια φαινόμενα». 


Το Νομπέλ Οικονομίας μοιράστηκαν εφέτος τρεις οικονομολόγοι σε αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάλυση των αγορών σε σχέση με τις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης,ιδιαίτερα στον τομέα απασχόλησης.Ειδικά για την απασχόληση ο κ.Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι όσο πιο εντατικά αναζητούν εργασία οι άνεργοι τόσο περισσότερες επιχειρήσεις είναι πιθανόν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, αφού θα είναι πιο εύκολο να καλυφθούν. 


Εχει αποδείξει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας αυξάνει και τη ζήτηση εργασίας οδηγώντας τελικά στη μείωση της ανεργίας.Επιμένει όμως και στην αποτελεσματικότητα της ανώτερης εκπαίδευσης.
tovima 


Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Νατσιός: Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Νατσιός: Ο Μητσοτάκης δεν θα γλιτώσει από το έγκλημα των Τεμπών! Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

Ποιο είναι το “λάθος μήνυμα”, Κυριάκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, διότι, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, “η συμμετοχή τους σε κοινωνική συνάντηση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα”. Ποιο ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος; Να σας πω τι κατάλαβα εγώ: ότι κυβέρνηση και μεγαλοπαράγοντες πότε αγαπιούνται και πότε κάνουν κόνξες, ανάλογα με το επιδιωκόμενο. Κι ότι πάντα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αγγελιαφόροι που θα παζαρέψουν το deal.

Κι αν κάτι πάει στραβά, οι πραιτωριανοί μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να προστατευθεί το “αφεντικό”. Κατάλαβε κάποιος κάτι άλλο; Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Ισχύει από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, για όλες τις κυβερνήσεις και για όλους τους μεγαλοπαράγοντες. Τι διαφορετικό συνέβη το βράδυ του Κυριακής, παραμονή της εορτής των Βαγγέληδων; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, για να βοηθήσουμε και τις κυβερνητικές πηγές να καταλάβουν την έννοια του μηνύματος, διότι, απ΄ ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, εμπειρότατοι και με μακρά θητεία σε κομματικά και πολιτικά πόστα, ήταν υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αντιστοίχως. Δηλαδή, άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου.

Εμφανίζονται λοιπόν στο σπίτι του Βαγγέλη, μένουν αρκετές ώρες, πίνουν, καπνίζουν και συζητούν με τον εορτάζοντα και τους άλλους προσκεκλημένους. Πήγαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή αφού συνεννοήθηκαν; Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν το πρώτο. Εάν όντως έγινε έτσι, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κάποτε Alter Ego της, πρόκειται για παιδαριώδες λάθος, που δεν το κάναμε ούτε στο Δημοτικό: όταν κάποιος συμμαθητής τσακωνόταν με τον κολλητό μας, τον είχαμε κι εμείς στο “ντου”. Αν λοιπόν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν σε ποιανού το σπίτι θα πάνε και σε ποιανού όχι, και τι μηνύματα θα εκπέμψει η παρουσία τους, δεν κάνουν για τη δουλειά.

Πολύ πιθανό να έχουν και άλλες παρόμοιες δομικές ελλείψεις. Κι αν ο πρωθυπουργός, που τους ανέθεσε αυτές τις εξαιρετικά νευραλγικές θεσμικές θέσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιοι κάνουν για τη δουλειά και ποιοι όχι, δεν κάνει ούτε εκείνος για τη δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα από την εκδοχή στην οποία μας καθοδηγούν οι “κυβερνητικές πηγές”. Είναι σωστό ή λάθος; 

Όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι προφανές ότι η παρουσία των κομισάριων του Μαξίμου εκεί είχε χαρακτήρα αποστολής: να εκτονωθεί η κρίση και να επαναδιαπραγματευθούν οι όροι του διαχρονικού deal που υπάρχει ανάμεσα στις δύο “οικογένειες”. Όταν τα ΜΜΕ γέμιζαν από φωτογραφίες ένθερμων εναγκαλισμών σε απόσταση αναπνοής του ίδιου του πρωθυπουργού με τον προχθεσινό εορτάζοντα, αλλά και με άλλους μεγαλοπαράγοντες, το μήνυμα ήταν σωστό ή λάθος;

Πάμε όμως στο γεγονός που επιδείνωσε την κλινική εικόνα μιας κάποτε ρωμαλέας σχέσης.

Το “Βήμα” ισχυρίστηκε πως, ενώ ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά στα εκτροχιασμένα βαγόνια (που, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε μάθει, επίσημα, τι την προκάλεσε), κάποιος έσπευσε να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”, γνωστό για την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική του στάση, το οποίο τις έβγαλε στον αέρα, παραποιημένες: δύο διαφορετικές συνομιλίες συνενώθηκαν και παρουσιάστηκαν ως ενιαία.

Ποιος πήρε το υλικό; Ποιος έκανε το μοντάζ; Το “γιατί” είναι προφανές: έπρεπε να φανεί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Βασισμένος σε αυτές τις παραποιημένες συνομιλίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή την εκδοχή του αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Δεν αθωώνει τον σταθμάρχη το δημοσίευμα του Βήματος. Όμως δείχνει μία υπερβολική σπουδή κάποιων να κατευθύνουν την οργή του κοινού μόνο σ΄ αυτόν, μακριά από πολιτικά πρόσωπα. Θα μπορούσε, την αποκάλυψη για την υπεξαίρεση του υλικού, να μην την είχε κάνει το “ΒΗΜΑ” αλλά η “Ηχώ της Άνω Ραχούλας”. Θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας;

για τη συνέχεια CApital

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή