Ακολουθήστε μας

Απόδημος Ελληνισμός

Προτάσεις για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης με τους καθηγητές Οικονομικών Κώστα Αζαριάδη και Γιάννη Ιωαννίδη, στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην «Καθημερινή», επεσήμαιναν ότι η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, προτείνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτευχθεί. Σήμερα η «Κ» το αναδημοσιεύει, μαζί με το δεύτερο τμήμα του άρθρου των διαπρεπών οικονομολόγων, στο οποίο προτείνεται να συνδυαστεί η ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί με την επιστροφή της εμπιστοσύνης, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και την αναβάθμιση των υποδομών, με ελάττωση του κρατικού παρεμβατισμού και την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.

Των Χριστοφορου Πισσαριδη*, Κωστα Aζαριαδη** και Γιαννη Iωαννιδη***

Φρονούμε πως τα μέτρα λιτότητας και οικονομικής μεταρρύθμισης του Μνημονίου πρέπει να συνοδευθούν από ισχυρότατο πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε να απομακρύνουν τη χώρα από φαύλο κύκλο αυξανόμενης ανεργίας και χρεοκοπιών. Προτείνουμε γι’ αυτό πολιτικές που θα αυξήσουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά 4% τον χρόνο, επιτρέποντας στην Ελλάδα όχι απλώς να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά κυρίως να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να μπει σε σταθερή τροχιά ευημερίας.

Η υπερκατανάλωση είναι η μεγάλη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας. Πέρυσι η χώρα ξόδεψε 12% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το εισόδημα ήταν 5% κάτω και η παραγωγικότητα εργασίας 20% χαμηλότερη. Μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. και εξωτερικά δάνεια χρηματοδοτούσαν το γλέντι. Η δραματική ύφεση που ζούμε χαμηλώνει το εισόδημα από 22.000 ευρώ κατά κεφαλήν σε 17-18.000, επίπεδο που αναλογεί στην παραγωγικότητά μας. Χωρίς δραστικά αναπτυξιακά μέτρα, τα εισοδήματα θα κατέβουν από 95% της Ε.Ε.-27 σε περίπου 72%.

Βαθιές αδυναμίες αντιμετωπίζονται μόνο με βαθιές τομές σε οικονομία, διοίκηση και κοινωνική δομή, που θα μεταφέρουν το κύριο βάρος της οικονομικής ανάπτυξης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε σε Σουηδία, Ιρλανδία, Κύπρο, Τουρκία. Η κεντρική κυβέρνηση παραμένει υπεύθυνη μόνο στους χώρους της δικαιοσύνης, άμυνας, προστασίας του πολίτη, υποδομών, και κοινωνικής πρόνοιας.

Οι προτάσεις μας στοχεύουν να αυξήσουν, έως το 2020, την παραγωγικότητα της εργασίας στο 120% του μέσου όρου της Ε.Ε.-27 και να δημιουργήσουν 1,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, απορροφώντας 800.000 νέους και 400.000 πλεονάζοντες από το Δημόσιο. Βελτίωση της παραγωγικότητας απαιτεί μαζικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, απάλειψη της διαφθοράς, ανασυγκρότηση υποδομών και ανθρώπινων πόρων.

Αυτά αναλύονται εδώ.

Εμπιστοσύνη

Ριζοσπαστικές αναπτυξιακές στρατηγικές είναι ατελέσφορες εάν η κοινή γνώμη δεν πεισθεί πως επίκειται σοβαρή πάταξη της διαφθοράς και βελτίωση της εφιαλτικής ανεπάρκειας του Δημόσιου. Το κοινό θα πεισθεί για πραγματικές αλλαγές εάν δει σε ένα χρόνο πράγματα πρωτάκουστα για την Ελλάδα, π.χ. κατακλυσμό μεγάλων δημόσιων έργων, πολιτικοί παραιτούμενοι από σκανδαλώδη προνόμια και φυλάκιση κραυγαλέων σφετεριστών δημόσιου χρήματος.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι οι εξής:

Πρόταση 1: Επειτα από συνολική θητεία δώδεκα ετών, οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται αναγκαστικά και αποκλείονται από κάθε δημόσια θέση.

Πρόταση 2: Κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιρειών, ιδιωτών επενδυτών και άλλων αναλαμβάνουν το κόστος εκτέλεσης και τη συντήρηση σύγχρονων δικτύων αυτοκινητοδρόμων, λιμένων, αεροδρομίων με αντάλλαγμα αφορολόγητη εκμετάλλευση για 30 χρόνια.

Πρόταση 3: Kατάχρηση δημόσιων πόρων γίνεται απαράγραπτο ιδιώνυμο αδίκημα για υψηλόβαθμους πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημόσιους λειτουργούς και επιχειρηματίες. Παραβάσεις εκδικάζονται τάχιστα από ειδικά δικαστήρια. Οι ένοχοι τιμωρούνται με δρακόντειες ποινές.

Διαφθορά

Η διαφθορά βρίθει στη δημόσια διοίκηση. Η Διεθνής Διαφάνεια ταξινομεί τη χώρα σαν χειρότερη μεταξύ των E.Ε.-27 το 2009, με δείκτη 3,8 (με άριστα 10). Η Κύπρος το 2009 είχε 6,6 και η Ελλάδα το 1997 είχε 5,3! Οι συνέπειες από τον φόρο της διαπλοκής είναι καταστρεπτικές.

Διπλασιάζεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, εξανεμίζεται το 25% των φόρων, αποθαρρύνονται επενδύσεις, επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Εάν ο δημόσιος τομέας ήταν τα τελευταία 10 χρόνια όσο παραγωγικός είναι σήμερα αυτός της Κύπρου, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα αυξανόταν κατά 1%. Οι ωφέλειες από καλύτερη διοίκηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες εάν συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας από 25% της συνολικής απασχόλησης σε 15% όπως είναι σε Ισπανία και Κύπρο.

Πρόταση 4: Η απασχόληση στον γενικό δημόσιο τομέα μειώνεται διαδοχικά από 1.100 εκατ. σε 700 χιλιάδες μέχρι το 2015, με πώληση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, και ανακατανέμεται ορθολογικά. Πλεονάζοντες υπάλληλοι αδειοδοτούνται με 80% των αποδοχών για τρία χρόνια, 60% για τα επόμενα δύο. Ατομα άνω των 55 ετών υπόκεινται σε ειδική μεταχείριση. Εκτιμάμε ότι οι αμοιβές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειωθούν κατά 8,6 δισ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς όσων παραμένουν.

Πρόταση 5: Αξιοκρατικές προαγωγές συνδυάζονται με βελτίωση απολαβών κατώτερων υπαλλήλων, που αυξάνονται κατά 50% πάνω από τον πληθωρισμό σε 5 χρόνια, και ανωτέρων (όσων εμπίπτουν στην πρόταση 3), που διπλασιάζονται μέχρι το 2015. Εκτιμάμε ότι οι συνολικές αμοιβές των 700.000 δημόσιων υπαλλήλων θα φθάσουν τα 40 δισ. το 2015, έναντι 33,5 δισ. για 1,1 εκατ. υπαλλήλους σήμερα.

Υποδομές

Η Ελλάδα υστερεί σε κάθε είδους υποδομές, δηλαδή σιδηροδρόμους, αυτοκινητοδρόμους, λιμένες και αεροδρόμια. Εχει το ήμισυ των αυτοκινητοδρόμων της Πορτογαλίας, 0,8% των αεροπορικών μεταφορών της Ε.Ε. και λιγότερο από 5% των θαλάσσιων μεταφορών της Ευρώπης. Εάν η πρόταση 2 διπλασιάσει το δημόσιο κεφάλαιο μέχρι το 2015 με 2.500 χλμ. αυτοκινητοδρόμων, υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τρεις σύγχρονους λιμένες, πέντε σύγχρονα αεροδρόμια και πενήντα μαρίνες, τότε εκτιμάμε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα αυξηθεί κατά 0,7% και η συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας κατά 35-40%.

Τα στοιχεία για την παιδεία και έρευνα είναι σαρωτικά: απογοητευτική επίδοση των Ελληνόπουλων 15 ετών στις εξετάσεις PISΑ (28οι από 30 χώρες του ΟΟΣΑ), οξύτατη ανεπάρκεια τεχνολογικών εφευρέσεων και ευρεσιτεχνιών (το ελληνικό μερίδιο ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι 10% από ό,τι αναλογεί στον πληθυσμό).

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει ανεπαρκώς τους νέους για ιδιωτική απασχόληση. Πτυχία ΑΕΙ βελτιώνουν μισθούς κατά μόνο 32%, δηλαδή 300 ευρώ τον μήνα, έναντι 61% στην Ε.Ε. Κύριο πρόβλημα; Σπάταλη και απηρχαιωμένη εκπαιδευτική διοίκηση. Για να βελτιωθεί η ελληνική εκπαίδευση στα ευρωπαϊκά επίπεδα, προτείνουμε αποκέντρωση και δημιουργία άμιλλας μεταξύ ιδρυμάτων.

Πρόταση 6: Ανακαλείται η απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων και αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η χρηματοδότηση και επίβλεψη των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Πρόταση 7: Για την περίοδο 2011-13 η διαχείριση τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανατίθεται έκτακτα σε επιτροπές διακεκριμένων πανεπιστημιακών, Ελλήνων και ξένων, που αξιολογούν μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και σπουδαστές με διεθνή κριτήρια. Πλεονάζον προσωπικό απομακρύνεται κατά την πρόταση 4.

Από το 2013 τα ιδρύματα αυτονομούνται, με πλήρη δικαιοδοσία σε πρόσληψη προσωπικού, και καθορισμό αμοιβών, διδάκτρων και αριθμού εισακτέων. Εκτιμάμε πως η συνδυασμένη εφαρμογή των προτάσεων 6-7 θα διπλασιάσει την απόδοση στην εκπαίδευση, συμβάλλοντας 0,9% στην αύξηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Απαιτείται τολμηρό μεταρρυθμιστικό πνεύμα για να αλλάξει η πορεία της Ελλάδας Ως αποτέλεσμα των κρατικών παρεμβάσεων, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι οι πλέον στρεβλωμένες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με την αγορά εργασίας στην 5η χειρότερη θέση.

Αποτέλεσμα είναι 20% ανεργία νέων, και ξένες επενδύσεις στο 1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι του 4% στην Ε.Ε.-27. Εκτιμάμε ότι, εάν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα φθάσουν στο επίπεδο της Ε.Ε.-27, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα αυξηθεί κατά 0,5%.

Πρόταση 8: Νομοθετείται χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης μέχρι το 2015 όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών και όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναλαμβάνει την επίβλεψη όλων των αγορών.

Πρόταση 9: Αναδιοργανώνεται το εθνικό πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι συμβάσεις ρυθμίζουν αμοιβές και όρους απασχόλησης και αποζημίωσης. Απεργιακές αποφάσεις σωματείων απαιτούν πλειοψηφία των μελών τους σε μυστικές ψηφοφορίες υπό δικαστική επίβλεψη.

Συντάξεις, χρέος, φόροι

Η έκλυτη σπατάλη στον δημόσιο τομέα και η αβεβαιότητα για το μέλλον κάνουν τους πιστωτές μας απρόθυμους να μας δανείσουν με επιτόκιο κάτω από 12%. Οι φορολογικές υπηρεσίες και η πολιτική τους ηγεσία απέτυχαν να συλλέξουν ή καταχράστηκαν ένα τέταρτο των νομίμων φόρων. Οι φόροι στα κέρδη και αποθεματικά είναι από τους υψηλότερους της Ε.Ε.-27. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ χωρίς ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς (ΑΣΛ), ενώ οι συντάξεις είναι οι πλέον γενναιόδωρες: πληρώνουν 96% των μέσων αποδοχών, αρχίζουν από ηλικία 58 ετών και κοστίζουν 13,5% του ΑΕΠ.

Αντιθέτως, στις χώρες του ΟΟΣΑ οι συντάξεις πληρώνουν κατά μέσον όρο 61% των αποδοχών, αρχίζουν από ηλικία 63 ετών και κοστίζουν 10% του ΑΕΠ. Η διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων στελεχώνεται με πολιτικά κριτήρια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα δημιουργώντας ελλείμματα που αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Λείπει εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ γιατροί και νοσοκόμοι που αμείβονται ανεπαρκώς δωροδοκούνται από ασθενείς που επιθυμούν περίθαλψη ποιότητας. Αποτέλεσμα: οι Ελληνίδες ζουν τώρα δύο χρόνια λιγότερα από τις Ισπανίδες, ενώ ζούσαν το ίδιο το 1960.

Πρόταση 10: Η συνταξιοδότηση γίνεται σε ηλικία 63 ετών, κατά μέσον όρο με τις συντάξεις στο 65% των αποδοχών. Εκτιμάμε ότι η πρόταση αυτή θα εξοικονομήσει στο κράτος περίπου 20 δισ. το 2015.

Πρόταση 11: Συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση οργανώνονται σε σύστημα εν μέρει βασιζόμενο σε ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, και οι αντίστοιχοι πόροι επενδύονται. Ορθά υπολογισμένος φόρος εξασφαλίζει αξιοπρεπή ελάχιστη σύνταξη γιά όλους. Εκτιμάμε ότι σε μία δεκαετία, 5% του ΑΕΠ θα τοποθετηθεί σε ΑΣΛ, αυξάνοντας έτσι την εθνική αποταμίευση και πριμοδοτώντας κατα 0,8% την οικονομική μεγέθυνση. Η μεταβατική περίοδος είναι δύσκολη και απαιτεί έντεχνους χειρισμούς.

Πρόταση 12: Η μεγάλη φοροδιαφυγή τιμωρείται αυστηρά. Οι φορολογικές δηλώσεις εύπορων και ελεύθερων επαγγελματιών ελέγχονται ανώνυμα και διεκδικούμενες εκπτώσεις διασταυρώνονται. Εκτιμάμε ότι περιορισμός της διαφυγής εμμέσων και αμέσων φόρων στο ήμισυ και αύξηση της συλλογής νομίμων φόρων αναλογούν στο 2,5% του ΑΕΠ.

Πρόταση 13: Τα δημόσια νοσοκομεία οργανώνονται ως αυτοτελή ιδρύματα και αποζημιώνονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μέσω ενός συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας υπό την επίβλεψη του κράτους. Για να φθάσει η Ελλάδα τουλάχιστον το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. στις ξένες επενδύσεις, προτείνουμε δραστική μείωση των φόρων για άτομα και επιχειρήσεις με παράλληλη μέριμνα για τα οικονομικά αδύνατα στρώματα και συνταξιούχους.

Πρόταση 14: Ολοι οι άμεσοι φόροι στις επιχειρήσεις μειώνονται στο 10%, όπως στην Κύπρο. Οι κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση μειώνονται βαθμιαία μέχρι το 2015 κατά το ένα τρίτο. Το φορολογικό σύστημα αναμορφώνεται, με τους φόρους εισοδήματος μειούμενους στο μισό, και συνδυάζεται με σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται ελάχιστο εισόδημα για εργαζομένους και συνταξιούχους. Συνολικά συμπεραίνουμε πως πάταξη της διαφθοράς, βελτίωση των υποδομών και της εκπαίδευσης, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των αμέσων ξένων επενδύσεων ανυψώνουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά σχεδόν 4% πάνω από το 2-3% των προηγούμενων ετών.

Εάν συνυπολογισθεί ο πληθωρισμός σε 2%, τότε το ονομαστικό εισόδημα μπορεί να αυξάνεται με ρυθμό 8-9%. Αυτό αρκεί όχι μόνο για να εξαλείψει τους φόβους της διεθνούς οικονομικής κοινότητας, αλλά και να εκτοξεύσει την Ελλάδα του 2020 στο ζηλευτό βιοτικό επίπεδο της σημερινής Ολλανδίας. Απαιτείται όμως τολμηρό μεταρρυθμιστικό πνεύμα σαν εκείνο που επέτρεψε στον Ελευθέριο Βενιζέλο να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας στις αρχές του εικοστού αιώνα.

26 Σεπτεμβρίου 2010.

Ποιος είναι ο κ. Πισσαρίδης

O Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι καθηγητής στο London School of Economics (LSE), καθώς και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος μακροοικονομικής του Centre for Economic Performance του LSE. Εχει διακριθεί για τις έρευνές του στους τομείς μακροοικονομικών της ανεργίας, θεωρίας και πολιτικής στην αγορά εργασίας, ενώ, πιο προσφάτως, έχει γράψει για την ανάπτυξη και τη διαρθρωτική αλλαγή. Το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» και το από κοινού με τον Ντέιλ Μόρτενσεν άρθρο του «Job Creation and Job Destruction in the Theory of Unemployment», που δημοσιεύτηκε το 1994 στο περιοδικό «Review of Economic Studies», αποτελούν σημείο αναφοράς για τα οικονομικά της ανεργίας.

Το 2005, έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός οικονομολόγος που του απονεμήθηκε από κοινού με τον Ντέιλ Μόρτενσεν το διεθνές βραβείο Οικονομικών του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στην Οικονομία της Αγοράς Εργασίας. Εχει διατελέσει σύμβουλος για θέματα απασχόλησης στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και στον ΟΟΣΑ.

* Νομπελίστας οικονομολόγος (2010) και καθηγητής στο LSE

** Καθηγητής Πανεπιστημίου Washington

*** Καθηγητής Πανεπιστημίου Tufts
kathimerini

Video

Αυξάνεται η ανησυχία των Ελλήνων του Μονάχου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έντονες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων του Μονάχου για το μέλλον του σχολικού κτιρίου το οποίο στεγάζει ένα Δημοτικό το ”Αριστοτέλης” και ένα Γυμνάσιο.

H αγωνία των γονέων του Mονάχου για το μέλλον του σχολικού κτιρίου το οποίο στεγάζει τα δύο σχολεία είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετούς μήνες να βρίσκονται στο σκοτάδι για το μέλλον των παιδιών τους στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Η εκπομπή προσπάθησε να εκφράσει τις ανησυχίες των γονέων και των Ελλήνων της περιοχής για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Μιλάνε στην εκπομπή:

Ο Αθανάσιος Κήπας, εκπρόσωπος τύπου του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού και μέλος της επιτροπής παιδείας, όπως και επίτιμο μέλος της συνομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης.

Ο Γκουδούλας Θωμάς, πρώην πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων.

Παρεμβαίνει και ο Δημήτρης, τηλεθεατής από την Νυρεμβέργη για να εκφράσει και ο ίδιος την αγωνία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόδημος Ελληνισμός

Συνεχίζεται η ανησυχία των Ελλήνων του Μονάχου! Κραυγή αγωνίας για τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έντονες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων του Μονάχου για το μέλλον του σχολικού κτιρίου το οποίο στεγάζει ένα Δημοτικό το ”Αριστοτέλης” και ένα Γυμνάσιο.

H αγωνία των γονέων του Mονάχου για το μέλλον του σχολικού κτιρίου το οποίο στεγάζει τα δύο σχολεία είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετούς μήνες να βρίσκονται στο σκοτάδι για το μέλλον των παιδιών τους στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Η εκπομπή προσπάθησε να εκφράσει τις ανησυχίες των γονέων και των Ελλήνων της περιοχής για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Μιλάνε στην εκπομπή:

  • Ο Αθανάσιος Κήπας, εκπρόσωπος τύπου του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού και μέλος της επιτροπής παιδείας, όπως και επίτιμο μέλος της συνομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης.
  • Ο Γκουδούλας Θωμάς, πρώην πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων.
  • Παρεμβαίνει και ο Δημήτρης, τηλεθεατής από την Νυρεμβέργη για να εκφράσει και ο ίδιος την αγωνία του.

Έγγραφο που αναφέρει ο πρόξενος του Μονάχου ότι δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση κατά την διάρκεια της θητείας του.

Και εδώ μπορείτε να δείτε τον σχεδιασμό της σχολικής ανάπτυξης των κτιρίων. Με κίτρινο χρώμα ο σχεδιασμός για το ελληνικό κτίριο. Η αποπεράτωσή του θα γίνει το 2034.

https://e-enimerosi.com/arthra-reportaz/kravgi-agonias-gia-ta-scholeia-sto-monacho/
Συνέχεια ανάγνωσης

Απόδημος Ελληνισμός

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ποιοί είναι οι 302 άρχοντες του Φαναρίου που έφερε ο Ελπιδοφόρος στην Ελλάδα και τί πρόσφεραν στον Ελληνισμό;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Γιόμισαν τα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες του Ελπιδοφόρου -σας παρακαλώ μην ρωτάτε ποιος είναι ο εκκλησιαστικός αυτός …γίγαντας;- και των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τον συνοδεύουν απ’ όλα τα μέρη της γης, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να λάβουν στο συνέδριο τους, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζήτησε να γίνει αυτό το συνέδριο στην Αθήνα, μόνο για τους γνωστούς προσωπικούς του λόγους: Για να δηλώσει παρουσία για τον Θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που τόσο πολύ επιθυμεί. Βιάζεται τόσο πολύ αυτός ο άνθρωπος…

Ελπίζει επίσης ότι θα μπορέσει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, για να στείλει το μήνυμα στους ομογενείς, που πολύ ορθά πιστεύουν ότι διαίρεσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής και ότι εργάζεται για να πάρει υπό τον έλεγχο του και την οργανωμένη Ομογένεια, που αγωνίζεται μέχρι σήμερα, μέρα και νύχτα, 50 χρόνια από την άνανδρη τουρκική εισβολή, για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας.

  • Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός, δια της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, διεμήνυσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ότι δεν θα ανεχθεί τη διάσπαση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
  • Και η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτα ορθή. Η Ελλάδα και η Κύπρος χρειάζονται μία ισχυρή Ομογένεια που θα έχει δυνατό λόγο στα κέντρα των αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

Το σόι είναι αυτό το Τάγμα των αρχόντων; Διαβάζουμε τα εξής (ΕΔΩ):

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι τιμώμενοι από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι έχουν επιλεγεί μεταξύ των λαϊκών λόγω της υπηρεσίας σε εκείνα τα τμήματα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ιδιαίτερη καθοδήγησή του.

Το Τάγμα τού Αγίου Ανδρέα, που αποτελείται από τους Άρχοντες που ζουν στην Αμερική, ιδρύθηκε το 1966 επί Πατριάρχη Αθηναγόρα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος απένειμε την τιμή σε τριάντα μέλη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο πρώτος Μεγάλος Διοικητής τού Τάγματος ήταν ο Pierre De Mets. Ο σημερινός Μέγας Διοικητής είναι ο Αντώνιος Ι. Λιμπεράκης, ιατρός, ο οποίος ηγήθηκε τού Τάγματος για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας τού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με την εισαγωγή στο «Τάγμα τού Αγίου Ανδρέα», όπως ορίζονται ως ομάδα οι Άρχοντες της Αμερικής, ο τιμώμενος ορκίζεται «να υπερασπιστεί και να προωθήσει την ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση».

Αλλού διαβάζουμε τα εξής (ΕΔΩ):

Έκδικος, νομοφύλαξ, χαρτουλάριος, ρεφερενδάριος, σκευωφύλαξ, νομοδότης. Μερικά από τα 40 συνολικά τιμητικά εκκλησιαστικά παράσημα που απονέμονται από τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε προσωπικότητες που υπηρετούν την Ορθοδοξία και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Οι “Άρχοντες” του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχονται τους τίτλους που διατηρούνται πέντε αιώνες μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πρόκειται για ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και του επιχειρείν οι οποίοι συνεισφέρουν για το καλό της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. 

Με χορηγίες που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οι άγνωστοι «φρουροί» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενεργούν για την διατήρηση και διάδοση της Ορθοδοξίας. Τα τελευταία 24 χρόνια οι Άρχοντες έχουν δωρήσει περισσότερα από 53 εκατομμύρια δολάρια.

  • Οι λεγόμενοι Άρχοντες είναι πλούσιοι που στην πραγματικότητα «αγοράζουν» τον τίτλο. Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί η λέξη αγοράζουν.
  • Ενννούμε ότι προσφέρουν χρήματα που έχουν κατάληξη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και υποτίθεται ότι παλεύουν για να μπορεί ο εκάστοτε Πατριάρχης να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του χωρίς ενοχλήσεις από τους Τούρκους, που στην πραγματικότητα θέλουν να το κλείσουν.
  • Οι Αττίλες απλά ανέχονται το Πατριαρχείο. Για τη βοήθεια τους, λοιπόν, προς το Φανάρι γίνονται Άρχοντες.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προστατεύεται υποτίθεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος, όμως, δεν κάνει απολύτως τίποτα όταν η κατοχική Τουρκία το απειλεί , και μετατρέπει ιστορικούς ναούς σε τζαμιά.

Οι Άρχοντες, λοιπόν, όπως διαδίδεται ασκούν πίεση στην Ουάσιγκτον στο όνομα του Φαναρίου. Όμως, ενώ διαμαρτύρονται, φροντίζουν να μην αγγίζουν την Τουρκία στις δημόσιες ανακοινώσεις τους. Είναι πολύ προσεκτικοί επειδή δήθεν δεν θέλουν να εξοργίσουν τους Τούρκους, οι οποίοι ξεσπούν στον κ. Βαρθολομαίο και του λένε ότι η Ομογένεια θέτει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τουρκικές απειλές.

Μερικές, αλλά λίγες, φορές καταφέρονται εναντίον της Τουρκίας, όπως έπραξε τις προάλλες ο επικεφαλής τους, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης. Μίλησε για τη “δεινή θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την άρνηση των θεσμικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του από το τουρκικό κράτος”. Από ουσία μηδέν…

Κατά τα άλλα, ακούμε ευχολόγια. Δήλωσε σχετικά:

Αναμένουμε ότι θα υπάρχουν συνεχείς δυσκολίες από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας (εννοεί απέναντι στο Φανάρι). Αλλά απέναντί τους, είμαστε αποφασιστικοί και χαρούμενοι στον Κύριο και θα παραμένουμε πάντα αισιόδοξοι ότι τελικά, το καλό θριαμβεύει έναντι του κακού.

Τι έχουν προσφέρει οι Άρχοντες στο Φανάρι σε επίπεδο προστασίας; Κατά τη γνώμη μας πολύ λίγα, ενώ  μπορούν να προσφέρουν πολλά. Για να καταλάβετε, οι πιο ισχυρές παρεμβάσεις για το Πατριαρχείο έγιναν από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δεν έτυχε υποστήριξης στις εκλογές από τους Άρχοντες, προφανώς επειδή εθεωρείτο αντιτούρκος.

Γνωρίζω ότι οι Άρχοντες, που στην πλειοψηφία τους νιώθουν Αμερικανοί, δεν βοήθησαν ποτέ τον φιλέλληνα γερουσιαστή, ο οποίος αντιμετώπισε ένα βρώμικο πόλεμο από την Τουρκία και παλεύει στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την αθωότητά του. Πιστεύει πως θα αθωωθεί και θα επιστρέψει θριαμβευτής. Μακάρι διότι τον χρειάζεται ο Ελληνισμός.

  • Εδώ πρέπει να υπογραμμίσω, ότι υπάρχουν μερικοί Άρχοντες, που βοήθησαν τον κ. Μενέντεζ. Είναι στην πλειοψηφία τους κυπριακής καταγωγής.

Επίσης, η μοναδική δήλωση ισχυρότατης υποστήριξης στον Οικουμενικό Πατριάρχη προήλθε από δική μου ερώτηση στη «ζωντανή» ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δήθεν φιλικοί δημοσιογράφοι προς το Φανάρι, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις επίσημες ενημερώσεις για να υποβάλουν ερωτήσεις με τις οποίες θα αντλείτο η αμερικανική υποστήριξη προς το Φανάρι. Κατοικοεδρεύουν στη …Νέα Υόρκη και στην Αθήνα!

Όταν κερδίσαμε εκείνη τη φοβερή δημόσια δήλωση για το Φανάρι, μου τηλεφώνησαν και με ευχαρίστησαν μόνο δύο άνθρωποι, που έχουν σχέση με τον κ. Βαρθολομαίο. Ο ένας μου μετέφερε τις ευχαριστίες του Πατριάρχη. Βεβαίως, απλά έκανα το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Τίποτα άλλο…

Οι Άρχοντες είναι στην πλειοψηφία τους πλούσιοι ομογενείς, οι οποίοι κέρδισαν πολλά χρήματα με κόπο και ιδρώτα. Δυστυχώς το ενδιαφέρον τους είναι μόνο η Εκκλησία. ‘Επρεπε να είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος.

  • Σήμερα Κυριακή, όπως διαβάζω στο επίσημο πρόγραμμα, θα κάνουν δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για τα 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα. Πως και το αποφάσισαν; Μιλάμε για μεγάλη …πρόοδο. Για να δούμε αν αναφερθεί ότι η εισβολή έγινε από την Τουρκία, που κατέχει μέχρι σήμερα το 40% της Μεγαλονήσου.

Δεν γνωρίζω πόσοι εκ των Αρχόντων νιώθουν Έλληνες και Κύπριοι. Μερικούς θα μπορούσα να μετρήσω στα δάκτυλα του ενός χεριού μου. Νιώθουν περισσότερο Αμερικανοί. Αυτή είναι η αλήθεια, η οποία πονάει όσους ομογενείς επιμένουν να ταυτίζονται με την Ελλάδα, την Κύπρο και τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν από τις απειλές του τουρκικού Αττίλα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διαβάσαμε στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διθυραμβικά σχολιάκια για τον Ελπιδοφόρο. Προσέξτε συνάδελφοι διότι καρφώνεστε μόνοι σας. Διαβάσαμε για τον …φωτισμένο και …προοδευτικό Ιεράρχη, που δεν ΙΣΧΥΕΙ. Ότι κάνει είναι για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της αναρρίχησης στον Οικουμενικό Θρόνο. Διαβάσαμε για την δήθεν …ακομπλεξάριστη προσωπικότητα του κ. Ελπιδοφόρου, που δήθεν ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πολλά θέματα. Ώπα συνάδελφοι! Ακομπλεξάριστος ο Αρχιεπίσκοπος; Διαβάσαμε ότι ο “Άγιος Αμερικής” μίλησε και στις …ψυχές των χιλιάδων Ελλαδιτών Ορθοδόξων. Μα είστε σοβαροί; Υπάρχει πραγματικός Έλληνας Ορθόδοξος που ακολουθεί τα κηρύγματα του Ελπιδοφόρου;

  • Πέραν ολίγων εξαιρέσεων, η μάζα των Αρχόντων δεν βοηθά τις οργανώσεις που μάχονται για τον Ελληνισμό στην Ουάσιγκτον.
  • Επαναλαμβάνω ότι είναι προσηλωμένοι μόνο στην Εκκλησία.

Είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, είναι πολύ πλούσιοι, όπως προανέφερα. Απουσίαζαν όταν η Ελλάδα και η Κύπρος έπεσαν στα δίκτυα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων «εταίρων» μας, οι οποίοι οδήγησαν σε (σχεδόν) πτώχευση τους λαούς των δύο χωρών.

Αν υποβάλει κανείς το πρώτο ερώτημα που έρχεται στα χείλη των ανθρώπων όταν ακούνε γι’ αυτούς τους βαθύπλουτους Ελληνοαμερικανούς, η απάντηση δίνεται εύκολα. Είναι ένα ΟΧΙ.

Το ερώτημα είναι αυτό: Πόσοι επένδυσαν στην Ελλάδα; Δυσκολεύομαι να αναφέρω έστω και ένα όνομα.

Αλλά, για να είμαι δίκαιος καταγράφω και αυτό: Ακούνε πολλοί Ελληνοαμερικανοί ότι για να επενδύσουν πρέπει να δώσουν μίζες, και ακόμα …τρέχουν!!! Η διαφθορά κυριαρχεί στη χώρα, το ίδιο το κράτος είναι διεφθαρμένο… Και με αυτό το θέμα ΠΡΕΠΕΙ να ασχοληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διότι χάνονται σημαντικές επενδύσεις.

  • Μερικοί εκ των ομογενών που αρνήθηκαν να δώσουν το “κατιτίς”, πολεμήθηκαν με άγριο τρόπο από το διεφθαρμένο σύστημα και χαρακτηρίστηκαν -αν είναι δυνατόν- …”λαθρέμποροι”. Με τα θέματα αυτά πρέπει να ασχοληθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να κερδίσει τους διεφθαρμένους, διότι κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι…

Αναφερόμενος στους Άρχοντες, θα υποστηρίξω ότι δεν προσπάθησαν καν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αν μετρήσουμε τις περιουσίες τους, και τα χρήματα όλων, τα νούμερα ζαλίζουν. Οι επενδύσεις στη χώρα των προγόνων τους, δεν είναι στα ενδιαφέροντά τους… Κρίμα. Θα έπρεπε.

Αν πάμε στο Ισραήλ, και αν ασχοληθούμε με το Εβραϊκό Λόμπι, θα πάθουμε την πλάκα μας. Τα παιδιά των ΕβραιοΑμερικανών υπηρετούν στον ισραηλινό λαό. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.

Ακόμα, προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια για την Πατρίδα. Ανεξάρτητα από το όνομα του Πρωθυπουργού -τώρα είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αύριο θα είναι κάποιος άλλος- στέκονται δίπλα στο Εβραϊκό Κράτος.

Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν το Ισραήλ δέχθηκε την επίθεση της Χαμάς, μέχρι σήμερα, έχουν μαζέψει πάνω από 200 εκατομμύρια τα οποία διατίθενται για την υποστήριξη της χώρας τους και να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον.

Οι δικοί μας αριθμοί είναι καταθλιπτικοί…

Δεν γνωρίζω αν ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο τους. Στο πρόγραμμα είδα ότι οι άρχοντες αναφέρουν το όνομα του. Αλλά, αν λάβει μέρος, πρέπει να τους μιλήσει με σκληρή γλώσσα. Καλά κάνουν και βοηθούν την Εκκλησία. Αλλά αν δεν σταθεί όρθια η Ελλάδα, θα πεθάνει και η Ορθοδοξία…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

https://hellasjournal.com/2024/05/kateftasan-stin-ellada-302-pamplouti-archontes-tou-fanariou-an-rotisete-poses-ependisis-ekanan-stin-ellada-i-apantisi-ine-ena-megalo-miden-video/

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή