Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων: Ανάγκη να… προσεγγίσει την Άμυνα

Δημοσιεύτηκε στις

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Το ΙΑΑ είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΕΘΑ. Ιδρύθηκε με το ΠΔ 320/30-8-96 (ΦΕΚ 217Α) το οποίο εκδόθηκε με βάση το άρθρο 5, παρ. 22 του Ν. 2292/95 «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων». Το ΠΔ αυτό τροποποιήθηκε στη συνέχεια με δύο Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Β’ 926/2001 και ΦΕΚ Β’ 1529/2002). Η λειτουργία του ΙΑΑ άρχισε το 1998.

Έχει διαπιστωθεί και είναι κοινά αποδεκτό από τους γνωρίζοντες, ότι το ΙΑΑ, στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του, οδηγήθηκε – όχι απαραίτητα πάντα από κακή πρόθεση – σε λανθασμένη κατεύθυνση, σε σχέση προς την αποστολή του, η οποία υπαγορεύει ρητώς την υποστήριξη του έργου του ΥΠΕΘΑ. Αντ’ αυτού το ερευνητικό έργο του ΙΑΑ περιορίσθηκε σε αναλύσεις που προσιδιάζουν κυρίως σε ένα ινστιτούτο διεθνών σχέσεων, και όχι αμυντικών αναλύσεων, ικανοποιώντας μάλλον τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα των ασχολουμένων σ’ αυτό, αποσυνδεδεμένο από τον χώρο της Άμυνας. Το πρόβλημα αυτό είχε εντοπίσει ο γράφων, από την αρχή της αναλήψεως των καθηκόντων του, το 2004, ως διοικητικός διευθυντής του ΙΑΑ. Υπέβαλα μάλιστα στα τέλη του ίδιου έτους, πλήρη και τεκμηριωμένη εισήγηση ώστε το ΙΑΑ να καταστεί ένα πραγματικό ινστιτούτο αμυντικών αναλύσεων και όχι… γενικής μορφώσεως και γενικών γνώσεων που παρέχονται ούτως ή άλλως, από άλλους επιστημονικούς χώρους., και να συνδεθεί με την Άμυνα.

Η αναγκαιότητα της αμυντικής ανάλυσης
Οι ΕΔ της χώρας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν έναντι απειλών, τόσο κατά τη διάρκεια πολεμικής σύρραξης όσο και κατά τη διάρκεια της ειρήνης (κυβερνοπόλεμος, κλπ). Για να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους αυτή έχουν ανάγκη γνώσης και πρόβλεψης, που είναι δυνατόν να αποκτηθούν μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα μακρόπνοης αμυντικής ανάλυσης και έρευνας.

Οι τεχνολογικές και επιστημονικές αναπτύξεις και επιτεύξεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να παρακολουθούνται προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταπόκριση σε μελλοντικές προκλήσεις και απειλές, συχνά σε μια χρονική κλίμακα άνω των δέκα ετών. Είναι σημαντικό να μελετάται το πώς θα διεξαχθεί ένας μελλοντικός πόλεμος και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η διοίκηση, ο έλεγχος και οι επικοινωνίες σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον. Για να καταστεί δυνατή η διατήρηση των ΕΔ σε υψηλό τεχνολογικό επίπεδο, η ικανότητά τους να παίζουν ρόλο κλειδί στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον της χώρας και η εξασφάλιση της ευελιξίας τους και της προσαρμογής τους προς τις μελλοντικές απαιτήσεις, είναι ανάγκη να ακολουθηθούν συγκεκριμένες στρατηγικές στην έρευνα και τεχνολογία.

Οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικότερα εκείνες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, όπου είναι σε εφαρμογή, διαδικασίες ανάπτυξης δυνατοτήτων για επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, οι νέες μορφές απειλών, η νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων και το νέο στρατηγικό δόγμα της Ατλαντικής Συμμαχίας αποτελούν αντικείμενα που επιβάλλουν την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων και την ανάλυσή τους για την εξαγωγή των απαραιτήτων συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν το ΥΠΕΘΑ στους αντίστοιχους χειρισμούς.

Ανάλυση της αποστολής του ΙΑΑ
Μελετώντας την αποστολή του ΙΑΑ, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, διαπιστώνουμε ότι αυτή επικεντρώνεται στην παροχή στον ΥΕΘΑ απόψεων ή γνωμών στα εξής θέματα, τα οποία θα πρέπει να θεωρηθούν ως «λέξεις κλειδιά», για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και ανάλυση της αποστολής του ΙΑΑ: εθνική άμυνα, αμυντική πολιτική, εξοπλισμοί, αμυντική βιομηχανία, νέες τεχνολογίες, στρατηγική ανάλυση, διεθνείς σχέσεις, γεωπολιτική.

Είναι προφανές ότι η υποβοήθηση του έργου του ΥΕΘΑ θα επιτευχθεί με την παροχή υποστηρίξεως προς όλους εκείνους που σχεδιάζουν και εισηγούνται στον ΥΕΘΑ, επί των θεμάτων εθνικής άμυνας και τελικώς καλούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του. Αυτοί, βεβαίως, είναι, καταρχήν, τα Γενικά Επιτελεία και οι Γενικές Διευθύνσεις. Κατά συνέπεια, το μέτρο που θα κρίνει τη σκοπιμότητα-χρησιμότητα των ερευνητικών εργασιών και των αναλύσεων του ΙΑΑ θα πρέπει να είναι το κατά πόσο αυτές είναι χρήσιμες σ’ εκείνους που υλοποιούν την αμυντική πολιτική.

Αναλύοντας τον όρο «αμυντική ανάλυση» που περιέχεται στην ονομασία του ΙΑΑ, οδηγούμεθα, αβίαστα, στα αντικείμενα με τα οποία οφείλει να ασχολείται το Ινστιτούτο. Η αμυντική ανάλυση μπορεί να διακριθεί στους εξής τομείςκαθένας από τους οποίους μπορεί να αναλυθεί σε επί μέρους αντικείμενα ερευνητικής δραστηριότητας:

1) Ανάλυση Εθνικής Άμυνας: Εθνική στρατηγική – Αμυντικό δόγμα (μελέτες βελτιώσεως με βάση την παρακολούθηση του στρατηγικού περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση των απειλών). Ένοπλες δυνάμεις (οργάνωση-οροφές-θητεία-επαγγελματικός στρατός). Μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων – Νέα δομή. Μακροπρόθεσμη εξέλιξη του θεσμού της θητείας. Εξέλιξη επαγγελματοποίησης των ΕΔ – Επιπτώσεις οργανωτικές, λειτουργικές, οικονομικές. Πολλαπλασιαστές ισχύος (π.χ. απόκτηση νέας τεχνολογίας συστημάτων ή νέα δομή δυνάμεων που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ισχύ). Ειδικά αμυντικά προβλήματα – ανάλυση – μοντελοποίηση (π.χ. μελέτη άμυνας νησιωτικού χώρου, έλεγχος χερσαίων συνόρων, ενδεχόμενες νέες απειλές).

2) Στρατιωτική Επιχειρησιακή Έρευνα: Ανάλυση-βελτίωση υφισταμένων συστημάτων: δυνατότητες, αδυναμίες, ευκαιρίες, απειλές. Απεικόνιση καταστάσεων μέσω μοντέλων και χρήση Η/Υ. Εκτιμήσεις μακροπρόθεσμων στρατηγικών επιλογών. Εκτιμήσεις για ενδεχόμενες επιπτώσεις – δράσεις, ανάλυση κινδύνων. Διαχείριση κρίσεων. Διαδικασίες, ψηφιακά-δορυφορικά συστήματα πληροφόρησης-λήψης αποφάσεων κλπ. Πρόβλεψη μέσω δεδομένων (event data systems) – μοντελοποίηση. Επιχειρησιακά παίγνια

3) Πολιτική και Στρατηγική Ασφάλειας: Ανάπτυξη δυνάμεων, Ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ισορροπία δυνάμεων. Όπλα Μαζικής Καταστροφής (WMD), Τρομοκρατία, ασύμμετρες απειλές. Ασφάλεια (εκτιμήσεις σχετικά με την τρομοκρατία, την ενέργεια, τους εξοπλισμούς, τη διασπορά όπλων κλπ.). Συμμαχίες. Συρράξεις (ανάλυση αιτίων-αφορμών-ισορροπιών, εκτιμήσεις επιπτώσεων, διαπιστώσεις απόδοσης όπλων, προτάσεις δράσεων).

4) Μελέτες Διοικήσεως και Ελέγχου: Διοίκηση και έλεγχος δυνάμεων στο σύγχρονο χώρο μάχης. Μελέτες επί συστημάτων C4ISR. Κυβερνοπόλεμος Δικτυο-κεντρικός πόλεμος (Network Centric Warfare – NCW). Ανάλυση επιχειρησιακού χώρου (π.χ. Κοσόβου, Θράκης κλπ), εξαγωγή συμπερασμάτων, διαπίστωση αναγκών (σε εξοπλισμούς, μονάδες, πληροφοριακό δίκτυο), μοντελοποίηση.

5) Οικονομικά της Άμυνας: Οικονομική ανάλυση αμυντικών αναγκών. Αμυντικές επενδύσεις. Στρατηγική προμηθειών (σχεδίαση νέων μεθόδων – smart procurement). Ανάλυση-εκτίμηση κόστους με χρήση μοντέλων. Αναλογιστικές μελέτες (βιωσιμότητος υπηρεσιών, στρατιωτικών εργοστασίων, κλπ).

6) Ανάλυση Στρατηγικού Περιβάλλοντος: Διεθνείς σχέσεις – Γεωπολιτική – Διεθνείς οργανισμοί. Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. ΝΑΤΟ – Ευρωατλαντικές σχέσεις. Τουρκία – Βαλκάνια. Μεσόγειος – Αραβικός κόσμος – Μέση Ανατολή

7) Τεχνολογική Πρόβλεψη και Εκτίμηση: Νέες τεχνολογίες – Εξοπλισμοί –Αμυντική βιομηχανία. Ανάλυση συστημάτων, εκτίμηση αναγκών, ανάλυση κόστους. Στρατηγική έρευνας και τεχνολογίας. Προστασία δυνάμεων και πληθυσμού. Μελέτη-σχεδίαση χρήσης νέων τεχνολογιών και μεθόδων. Απαιτήσεις εξοπλισμού για νέου τύπου επιχειρήσεις. Δορυφορικά συστήματα, δορυφορική επισκόπηση. Ηλεκτρονικός πόλεμος.

Ερευνητικό – επιστημονικό προσωπικό
Σύμφωνα με τα όσα εξετέθησαν στις προηγούμενες παραγράφους, για να είναι δυνατή η ανταπόκριση του ΙΑΑ στις απαιτήσεις έρευνας και ανάλυσης των αντικειμένων που αναλύθηκαν, έχει ανάγκη συνεργασίας με κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό. Στο προσωπικό αυτό δεν είναι δυνατόν να μη περιλαμβάνονται στελέχη των ΕΔ, οι οποίες διαθέτουν υψηλού επιστημονικού επιπέδου στελέχη (κατόχους MSc και PhD), τα οποία, λαμβανομένης υπόψη και της αντίστοιχης γνώσης και εμπειρίας, είναι, σε μερικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα κατάλληλα για να μελετήσουν, αναλύσουν και ερευνήσουν αντικείμενα που αφορούν στην άμυνα.

Η διαχρονικά λανθασμένη αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, από της ιδρύσεως του ΙΑΑ, φαίνεται και από το γεγονός ότι για την επάνδρωση τόσο του Διοικητικού όσο και του Επιστημονικού Συμβουλίου, επιλέγονταν καθηγητές νομικής, διεθνολόγοι, διπλωμάτες. Κανείς που να γνωρίζει αμυντική ανάλυση ή τον τομέα της άμυνας ευρύτερα. Και όμως υπάρχουν αξιωματικοί κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων στην αμυντική ανάλυση από ξένα πανεπιστήμια. Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα, διότι κανείς από εκείνους που έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα για το επιστημονικό έργο του ΙΑΑ δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει «αμυντική ανάλυση»

Προκειμένου να διατηρηθεί το ΙΑΑ σε υψηλό επίπεδο επιστημονικής στάθμης και ανάλογης αποδοχής, θα πρέπει να χρησιμοποιεί-συνεργάζεται με επιστημονικό προσωπικό υψηλής στάθμης, το οποίο θα συντονίζουν επιστήμονες υψηλού κύρους. Προς τούτο θα πρέπει να τεθούν κριτήρια-προϋποθέσεις για την πρόσληψη επιστημονικού-ερευνητικού προσωπικού (μονίμων ή συνεργαζομένων). Αυτό θα επιτρέψει, επίσης, τη διασύνδεση-συνεργασία του ΙΑΑ με ΑΕΙ, με σκοπό την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών από αξιωματικούς ή και μη στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, μέσω του ΙΑΑ και μάλιστα σε αντικείμενα που θα επιλέγει και θα κατευθύνει το ΙΑΑ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ (Επιτελεία) ώστε αυτά να εξυπηρετούν την εθνική άμυνα.

Έτσι, το ερευνητικό προσωπικό με το οποίο θα συνεργάζεται το ΙΑΑ και θα αναθέτει ερευνητικό έργο, πρέπει να περιλαμβάνει:

α. Ειδικούς επιστήμονες στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, ανάλυσης συστημάτων, μαθηματικής ανάλυσης, οικονομικής ανάλυσης, στατιστικής, ανθρωπίνων πόρων, εξοπλισμών, μηχανικής.

β. Αξιωματικούς των ΕΔ (ε.ε. ή ε.α.) με ανάλογες γνώσεις, εμπειρίες και σπουδές, σε τομείς όπως επιχειρησιακή έρευνα, πληροφορική, στρατηγική ανάλυση, ηλεκτρονικός πόλεμος, CIS, κυβερνοπόλεμος, οργάνωση, δορυφορική επισκόπηση, τεχνολογία συστημάτων, οικονομική ανάλυση, επικοινωνίες-ηλεκτρονικά, μηχανολογία, κλπ.

γ. Ερευνητικό προσωπικό ινστιτούτων (εργαστηρίων) πανεπιστημίων τα οποία ασχολούνται με συγκεκριμένα αντικείμενα έρευνας και με τα οποία το ΙΑΑ μπορεί να συνεργασθεί για συγκεκριμένο αντικείμενο ή να αναθέσει μέρος ερευνητικού λόγω συγκεκριμένης εξειδικεύσεως.

Συνεργασία με τη ΣΕΘΑ
Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Ισπανία), η Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και το ΙΑΑ, θα ήταν δυνατό αλλά και σκόπιμο, να λειτουργούν ως στενά συνεργαζόμενοι φορείς, μια και αμφότεροι κινούνται στο στρατηγικό επίπεδο από πλευράς αντικειμένων μελέτης.. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε στο μέλλον να εξελιχθεί σε μια νέα δομή στην οποία τα δύο αυτά ιδρύματα θα υπάγονταν σε ένα ενιαίο φορέα. Πιο συγκεκριμένα:

Κάτω από ένα Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργούν οι δύο φορείς, ο καθένας με τον δικό τους επικεφαλής, ως εξής:

α. ΣΕΘΑ
* Διοικητής: Ανώτατος αξιωματικός αναλόγων προσόντων (τίτλοι σπουδών, κλπ) ανακαλούμενος στην ενέργεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ. 3-4 έτη) ώστε να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει ο ΥΕΘΑ.
* Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, αναλόγου συνθέσεως από επιστήμονες (στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς) υψηλού κύρους, διαφόρων ειδικοτήτων (όχι απαραίτητα μέλη ΔΕΠ).

β. ΙΑΑ
* Διευθυντής: Επιστήμονας υψηλού κύρους (PhD) ή απόστρατος αξιωματικός αναλόγων προσόντων, με θητεία ως ανωτέρω για τον διοικητή της ΣΕΘΑ.
* Επιστημονικό Συμβούλιο, αναλόγου προς την αποστολή του ινστιτούτου συνθέσεως.

Με την ανωτέρω δομή λειτουργίας και οργάνωσης των δύο φορέων (ΣΕΘΑ-ΙΑΑ) θα υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία, δηλαδή: Το ΥΠΕΘΑ θα αναθέτει στο ΙΑΑ συγκεκριμένο πλαίσιο αναγκών προς έρευνα-μελέτη, το δε ΙΑΑ θα μπορεί να προτείνει στη ΣΕΘΑ θέματα για τις διατριβές των σπουδαστών, σύμφωνα με το πλαίσιο του ΥΠΕΘΑ. Με τον τρόπο αυτό οι διατριβές θα είναι προσανατολισμένες προς τις ανάγκες του ΥΠΕΘΑ και κατάλληλες προς εκμετάλλευση.

Επιπλέον, το ΙΑΑ θα μπορεί να εκδίδει Κείμενα Εργασίας προς εκμετάλλευση από το ΥΠΕΘΑ, όπως ανάλογα συμβαίνει με τα Κείμενα Εργασίας του NADEFCOL, τα οποία αποστέλλονται προς εκμετάλλευση στο Διεθνές Επιτελείο (IMS) και τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Συμπερασματικές σκέψεις – προτάσεις
Από τα όσα εκτέθηκαν παραπάνω γίνεται σαφές ποια θα πρέπει να είναι τα αντικείμενα της ερευνητικής δραστηριότητας ενός ινστιτούτου που έχει ως αποστολή την «αμυντική ανάλυση». Η δομή των ερευνητικών αντικειμένων που αναφέρθηκε δεν είναι, φυσικά, απόλυτη και μοναδική. Θα μπορούσαν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν αντικείμενα ή ακόμη και να διαμορφωθούν διαφορετικά οι παραπάνω επτά τομείς.

Είναι, βεβαίως, προφανές ότι το ΙΑΑ δεν έχει τη στιγμή αυτή τη δυνατότητα να αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στους περισσότερους από τους προαναφερθέντες τομείς αμυντικής ανάλυσης, εξαιτίας της κατεύθυνσης που είχε όλα τα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του. Αυτό, φυσικά, είχε ως συνέπεια να μη διαθέτει την ανάλογη δομή και το ανάλογο ερευνητικό προσωπικό. Ωστόσο, θα πρέπει να τεθούν οι στόχοι και οι αντικειμενικοί σκοποί που θα το καταστήσουν, σε βάθος χρόνου, ικανό να επιτελεί την αποστολή που επιβάλλει η ονομασία του και ο λόγος για τον οποίο συνεστήθη και υφίσταται.

Η πρόταση, κατά συνέπεια, είναι: (α) να προχωρήσει η οργάνωση των τομέων αμυντικής ανάλυσης που προτάθηκαν ανωτέρω, (β) να επιδιωχθεί μακροπροθέσμως η διασύνδεση με ΑΕΙ, (γ) να επιδιωχθεί η συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΑΑ, ως παρατηρητών, στα πάνελς ή υπο-ομάδες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, (δ) να επιδιωχθεί η διασύνδεση του ΙΑΑ με αντίστοιχα ινστιτούτα χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, (ε) να αναπτυχθεί στενή σχέση συνεργασίας με τη ΣΕΘΑ και με τις λοιπές ανώτατες σχολές των ΕΔ (στ) ειδικώς σε ότι αφορά τη ΣΕΘΑ, να επιδιωχθεί εν καιρώ, η υπαγωγή του (ΣΕΘΑ-ΙΑΑ) σε ενιαίο φορέα, όπως ανωτέρω διατυπώθηκε.
http://parisis.wordpress.com

Γενικά θέματα

Οδηγούν την Ουκρανία σε παράδοση!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη και προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ στο BlueSky

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιωάννης Μπαλτζώης: Αν θέλει να μας πιέσει η Τουρκία, θα το κάνει με το μεταναστευτικό. Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, περισσότερο από πριν. Στην Ουκρανία ο Τραμπ θέλει την ειρήνη, αλλά το Κίεβο δεν συναινεί στην παράδοση εδαφών.

Είναι κυνικό αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Ο ηττημένος δεν μπορεί να επιβάλλει όρους. Το σχέδιο Ζελένσκι είναι για τη συνέχιση του πολέμου. Είναι σχέδιο αυτοχειρίας. Τί μέλλον θα έχει η χώρα όταν δεν υπάρχουν άνδρες να τεκτοποιήσουν επειδή τους στέλνουν στο μέτωπο.

Στο τέλος η Ουκρανία θα παραδοθεί άνευ όρων… Το σχέδιο Τραμπ προϋποθέτει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής και των επαρχιών του Ντονμπάς που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ και θα υπάρξει συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στα ενεργειακά και μάλλον στον Αρκτικό Κύκλο.

Η Ευρώπη ζούσε σε ροζ συννεφάκι τόσα χρόνια. Εμείς ήμασταν η ισχυρότερη χώρα. Για να χτίσεις ευρωπαϊκό στρατό χρειάζεται πάνω από δέκα χρόνια.

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη και προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ στο BlueSky

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αμερικανικοί δασμοί και συμφωνία ΕΕ-Κίνα! Η νιοστή βλακεία των Ευρωπαίων;

Ένα άλλο harakiri της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά βαρύ για τους κοινοτικούς λαούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κρεσέντζιο Σαντζίλιο

Όπως ξέρουμε, ο Τραμπ επέβαλε σημαντικούς δασμούς σε πολλά προϊόντα που οι ΗΠΑ εισάγουν από Ευρώπη και Ασία, κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Και όλοι θα θυμούνται τις εικόνες που έδειξαν οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδεικνύει ποικιλοτρόπως δημόσια τη «ταμπέλα» με ντους διαφορετικού ύψους δασμούς για κάθε χώρα, ένα είδος δημόσιας κήρυξης οικονομικού πολέμου προς εκείνες τις χώρες με τις οποίες το ισοζύγιο για τις ΗΠΑ είναι παθητικό, κάτι που ο Τραμπ επιδιώκει να διορθώσει μετατρέποντας το σε θετικό ή τουλάχιστον ισότιμο.

Από τότε βέβαια διάφορες υπήρξαν οι π0αλινωδίες του tycoon με μειώσεις δασμών, πάγωμα δασμών, αλλά και με σοβαρές αυξήσεις, ειδικά με τη Κίνα που είχε αντιδράσει με ανταπόδοση αυξήσεων.

Σήμερα ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε πώς θα τελειώσει αυτή η «ιστορία αγρίων» την οποία ο Τραμπ άνοιξε με το έμπα της προεδρίας του και ποια θα είναι η συνέχεια στη παγκόσμια οικονομικο-εμπορική διαμάχη, προπαντός σε σχέση με την ΕΕ, στους κόλπους της οποίας ήδη υφέρπει η διχόνοια, και πάνω απ όλα με τη Κίνα την οποία οι περισσότεροι βλέπουν ως τη πιο επικίνδυνη απειλή να «καταβροχθίσει» τις δυτικές οικονομίες.

Παραινετικά πρέπει να αναγνωρίσουμε πως για τον Τραμπ η προεδρία του βρέθηκε (και βρίσκεται όπλο και πιο έντονα) μπροστά σε τρεις προκλήσεις που εξίσου με μεγάλα ποσοστά βλάπτουν τις ΗΠΑ και παράλληλα αποτελούν υπαρξιακή απειλή βαθιάς ύφεσης στα οικονομικά τους και κατά συνέπεια και στα στρατιωτικο-στρατηγικά δρώμενα της χώρας ανά τον κόσμο, τα οποία για τον Τραμπ έφτασαν σε υπερβολικό βαθμό έκτασης και επομένως δυσκολίας οικονομικής διαχείρισης χωρίς ανάλογο όφελος.

Η μια αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναn πόλεμο τον οποίο ο Τραμπ ευθαρσώς χαρακτήρισε πως «δεν είναι δικός μου», αλλά του ξεκούτη Biden, και τον οποίο θέλει να «κλείσει» το συντομότερο, έχοντας οι ΗΠΑ κερδίσει όσα ήθελαν να κερδίσουν από οικονομική και στρατιωτική άποψη.

Οι άλλες δύο φυσικά αναφέρονται στον οικονομικό ανταγωνισμό με ΕΕ και Κίνα. Ο Τραμπ, γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, εννοεί την αμερικανική «πρόοδο» ως κυρίως οικονομική και εμπορική επικράτηση, που φέρνει ευημερία στον λαό, επικράτηση όσο γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Για να πετύχει όμως αυτό το πρόγραμμα, το πρώτο μέλημα είναι να «ξεφορτωθεί» το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, το «βαρίδιο» θα λέγαμε καλύτερα, ώστε να έχει τα χέρια του λυμένα στη διαχείριση των αμερικανικών οικονομικών τα οποία, απ΄ ό,τι τι φαίνεται, δεν πάνε και τόσο καλά από άποψη ισοζυγίων με τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Έτσι φτάσαμε στη περίφημη «ταμπέλα», που προκάλεσε μαρμαρυγή σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δούμε ποια υπήρξε η αντίδραση της «χώρας» που ονομάζεται ΕΕ.

Μαθημένοι όπως είμαστε στις εκούσια λανθασμένες συμπεριφορές της κοινοτικής κυβέρνησης στα διεθνή δρώμενα, περιμέναμε μια «έξυπνη» αντίδρασή της προς τη ταμπέλα, για μια φορά τουλάχιστον στ η «ζωή» της!

Δυστυχώς πάλι απογοήτευση, πάλι αυτή η «κυβέρνηση» έδειξε πως είναι τελείως ανίκανη να ενεργήσει για το συμφέρον της Ένωσης.

Απευθύνθηκε αμέσως και προπαντός στη Κίνα με την οποία σκοπεύει να βρεθεί σε συνομιλίες με προοπτική μια «εμπορική συμφωνία» με… άρωμα αντι-Τραμπ. Η πανικόβλητη Ursula von der Layen, αλλά και πλήρως άσχετη αναφορικά με τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, «συνομίλησε» με τον XiJinping νομίζοντας πως η Κίνα θα έρθει να σώσει την Ευρώπη!

Και σαν να μην έφτανε το «τρέξιμο» της von der Layen στο Πεκίνο, το ίδιο δεν μπόρεσε να μη κάνει (ποιος ξέρει; σε συμφωνία με τη Γερμανίδα ή αυτοβούλως;)και ο Ισπανός premier Pedro Sanchez ο οποίος για τρίτη φορά (μέσα σε τρία χρόνια!) επισκέφθηκε τον Κινέζο πρόεδρο για μια ¨περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων» με την ΕΕ.

Και το πιο «ωραίο» πιο είναι; Ίσα-ίσα η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που έχει τις λιγότερες εξαγωγές στη Κίνα! Τρελά πράγματα και μυαλά από το ιερατείο των Βρυξελλών και τα κολλητήρια του.

Εν πάση περιπτώσει, δεν γίνεται να μη τεθεί το ερώτημα ποια ακριβώς έννοια είχε αυτή η απόπειρα των Κοινοτικών να συμμαχήσουν με τη Κίνα εναντίον του Τραμπ, κάτι που η ανάλυση των «αριθμών» θα πρέπει να αποκλείει παντελώς.

Και οι αριθμοί δυστυχώς δεν ψεύδονται και πανηγυρικά διαψεύδουν τους οικονομικούς «φωστήρες» της Ένωσης

Μόνο για το 2024 το ισοζύγιο ΕΕ-Κίνα υπήρξε απελπιστικά αρνητικό σχετικά με τη πρώτη: έναντι 213,3 δις εξαγωγών στη Κίνα η ΕΕ είχε 517,8 δις εισαγωγές από τη Κίνα, δηλαδή ένα έλλειμμα ούτε λίγο ούτε πολύ 304,5 δις!

Απεναντίας, με τις ΗΠΑ, εναντίον των οποίων η ΕΕ «σκέφτηκε»(!) να «συμμαχήσει» με τη Κίνα, οι εξαγωγές της ΕΕ ήταν της τάξης των 605,76 δις έναντι 370,19 δις εισαγωγών, δηλαδή με ένα πλεόνασμα 235,67 δις!

Ουσιαστικά – και νά ένα άλλο αρνητικό στοιχείο για την ΕΕ – το ευρωπαϊκό έλλειμμα με τη Κίνα είναι μεγαλύτερο απ’ εκείνο των ΗΠΑ πάλι προς τη Κίνα, που είναι 295,4 δις!

Και τί σημαίνουν όλα αυτά; Μάλλον ότι η ΕΕ σχεδιάζει να πάει να πέσει στου λύκου, μάλλον στου δράκου το στόμα. Και γιατί; Για να εκδικηθεί τον Τραμπ!

Η νιοστή βλακεία των Κοινοτικών κυβερνητών.

Ήδη η σχέση ΕΕ-Κίνας είναι βαθιά ανισόρροπη σε βάρος της ΕΕ. Μια άλλη «συμφωνία» θα την καλυτερεύσει με τη σημερινή πολιτική αντιπαλότητα που τους χωρίζει; Ασφαλώς όχι. Το πιο πιθανό είναι η ΕΕ «να τη πληρώσει» πάλι για να εκδικηθεί τον Τραμπ!

Η Γερμανία στα τελευταία χρόνια «έβαζε το χέρι της στη φωτιά» ως προς την «θετικότητα» των οικονομικών σχέσεων με τη Κίνα και τελικά όλα ήταν μια μεγάλη φούσκα και αποτραβήχτηκε στο καβούκι της.

Γεγονός είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια οι εισαγωγές από τη Κίνα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ οι εξαγωγές στη Κίνα αυξήθηκαν μόνο 47%. Ως χρήμα, οι πρώτες πήγαν πάνω από 260 δις ευρώ ενώ οι δεύτερες μόνο περίπου 60 δις ευρώ. ‘Ένα έλλειμμα 173,3%!

Αντιθέτως, η κατάσταση με τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο είναι σίγουρα ευνοϊκή για την ΕΕ (εξ ου και οι δασμοί του Τραμπ!). Το ευρωπαϊκό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 90 δις ευρώ περίπου (+63%), οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 44%, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μόνο 34%.

Το ότι ο Τραμπ επέβαλε δασμούς για να «ισοφαρίσει» το ελλιπές ισοζύγιο του «πείραξε» την ΕΕ, όπως και οι καθόλου κολακευτικές δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο για τους Ευρωπαίους.

Αναμφίβολα το να έχεις πλεόνασμα είναι πλεονέκτημα.

Μπορεί ωστόσο να συμβεί εκείνος που υπόκειται σε έλλειμμα να πάψει κάποτε να το δέχεται (βλ. λ.χ.. Biden) , οπότε και η αντίδρασή του (βλ. λ.χ. Trump) μας ενοχλεί γιατί μας χαλάει τη «ζαχαρένια» του πλεονάσματος μας,

Γι’ αυτό και οι πιο ψύχραιμοι και σωστοί δεν συμφώνησαν καθόλου με την κοινοτική «εκδικητική¨ αντ’ επιβολή δασμών στις ΗΠΑ προκρίνοντας οι ίδιοι ως καλύτερη λύση προς το παρόν μια αναμονή για μια, στο κοντινό μέλλον, δυνατότητα γενικής διαπραγμάτευσης με «καθαρότερο μυαλό» για μια επίλυση προς όφελος όλων.

Άλλωστε το είδαμε κιόλας. Αυτοί είχαν δίκιο, γιατί ο ίδιος ο Τραμπ «πάγωσε» τους δασμούς του μάλλον με το σκεπτικό μιας πιο ψύχραιμης προσεχούς θεώρησης του θέματος και γενικής ικανοποίησης.

Με τη Κίνα όμως τα πράγματα δεν είναι ουδόλως έτσι και οι ίδιες οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να ομολογήσουν πως η είσοδος στη κινέζικη αγορά δεν γίνεται επί ίσοις όροις: όντως ανέκαθεν η οικονομική πολιτική της Κίνας υπήρξε σοβαρά εχθρική προς το έστω ελάχιστο ευρωπαϊκό συμφέρον, με αθρόες πρακτικές dumping μέσω κρατικών επιδομάτων στις κινέζικες επιχειρήσεις ως μερική κάλυψη του κόστους παραγωγής, κάτι που δεν συμβαίνει στην ΕΕ.

Επιπλέον το κινέζικο κράτος σταθερά μερίμνησε στο να διατηρεί έναν στενό έλεγχο πάνω στη τιμή μετατροπής των νομισμάτων και να μένει συνέχεια ανταγωνιστική στις αγορές.

Εκτός αυτού, συνεχώς έθεσε φράγματα και εμπόδια στην είσοδο των ξένων εμπορευμάτων και κεφαλαίων, κάτι που ασφαλώς αντιστοιχεί σε έναν σιωπηρό υπερ-δασμό, αόρατο στα χαρτιά, αλλά στη πράξη επιζήμιο για την ΕΕ.

Τώρα μέλλει να δούμε πόσο ευέλικτα ή όχι θα ενεργήσουν οι κοινοτικοί οικονομικοί ταγοί σε σχέση με τις αμερικανικές απαιτήσεις, αλλά ,κυρίως μέσα στον κινέζικο οικονομικό λαβύρινθο ώστε «να μη πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», γιατί – κακά τα ψέματα – ως τώρα αυτοί οι «ειδήμονες» δεν έδειξαν καμία οικονομική ικανότητα και αρετή, οπότε όλα να τα περιμένεις απ΄ αυτούς!

Ένα άλλο harakiri της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά βαρύ για τους κοινοτικούς λαούς.

Τα τελευταία νέα πάντως που μαθαίνουμε μας πληροφορούν πως ο Τραμπ έχει στο νου να μειώσει το ύψος των δασμών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως αυτομάτως, αλλά μέσα από διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ακριβώς εκείνο που λέγαμε παραπάνω.

Κατά τα άλλα, η οικονομική ασχετοσύνη των κοινοτικών ταγών πρέπει μάλλον να είναι και η αιτία που μόλις χθες η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής απέρριψε το σχέδιο ReArm Europe που προέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κοινοτικό επίπεδο, Επομένως τα 800 δις έξοδα που ζητούσε εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης σίγουρα δεν είναι ένδειξη περίσκεψης και σύνεσης εκ μέρους της ‘αχρησρης και άφρονης προέδρου της Επιτροπής von der Layen και των σφουγγοκωλάριων της ανά πάσα διευθύνουσα κοινοτική επικράτεια.

Οπότε, για την ώρα πέφτουν στο κενό όλα τα επανεξοπλιστικά όνειρα. Για το μέλλον, βλέπουμε.

Θα αρχίσει πάλι τη κλάψα ο Ζελένσκι που περίμενε ποιος ξέρει πόσα άλλα όπλα για να μπορέσει να «ξεκάνει» όσους Ουκρανούς έμειναν ακόμη, αρκεί να πεθάνουν και Ρώσοι!.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η «τελική πρόταση» του Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν λεπτομέρειες της ειρηνευτικής πρότασης που προτείνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την Washington Post, που αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά, παρουσίασε αντίστοιχες πληροφορίες για το «τελικό», όπως το χαρακρηρίζει, ειρηνευτικό πλαίσιο, για το οποίο αναμένεται απάντηση από το Κίεβο εντός της ημέρας.

Το ειρηνευτικό πλαίσιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με το Axios, de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.

Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.

Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.

Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Για τη Ρωσία προβλέπεται:

  • Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
  • Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
  • Δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
  • Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
  • Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Για την Ουκρανία προβλέπεται:

  • Εγγυήσεις ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
  • Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
  • Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
  • Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανοικοδόμηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.

Σημαντικά θέματα:

  • Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με παροχή ρεύματος τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
  • Αναφέρεται επίσης η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά,  την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Axios, το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο πρόεδρο. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη καλής θέλησης για την επίτευξη ειρήνης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η πρόταση του Τραμπ απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγουμένως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Από την άλλη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει προσφερθεί να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, έχει προηγουμένως απορρίψει άλλα στοιχεία του ειρηνευτικού πλαισίου των ΗΠΑ, όπως η παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Την ίδια ώρα Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό το Σάββατο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η επιθυμία του Ουκρανού ηγέτη για συνάντηση με τον Τραμπ έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη να συζητήσει μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ή μερική κατάπαυση του πυρός» κατά τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Λονδίνο με τους συμμάχους της Ουκρανίας.

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή18 λεπτά πριν

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν παραδέχεται ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες! Κάνουμε τη βρώμικη δουλειά για τις ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες

Ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν προειδοποίησε επίσης σε συνέντευξή του στην παρουσιάστρια του Sky News, Γιάλντα Χακίμ, για έναν πιθανό...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Οι πολίτες διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 2004, ΟΧΙ η Αναν-ική, τουρκοδιζωνική ηγεσία

Είκοσι ένα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2004, ο κυπριακός Ελληνισμός σύρεται από μια σπιθαμιαία, ανεπαρκή και ανιστόρητη ηγεσία προς...

Διεθνή5 ώρες πριν

“Τουμπεκί” από Κάγια Κάλας για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία!

Επιστολή του Κύπριου ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη στην ύπατη εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Άμυνα6 ώρες πριν

Al Monitor: Έτοιμη να συζητήσει με τους Γάλλους για αγορά Rafale η Τουρκία

Δημοσίευμα που πρέπει να σημάνει συναγερμό στους Έλληνες επιτελείς.

Αναλύσεις6 ώρες πριν

H απαρχή ενός νέου ρεαλισμού για την Τουρκία

Η «ήττα της Σαμαρκάνδης» επιβεβαιώνει πως το αφήγημα της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κρατικού σχηματισμού είναι πολιτικά και νομικά ανεφάρμοστο –...

Δημοφιλή