Γενικά θέματα
Δρούτσας για οικονομία, εκλογές, ΑΟΖ και Τουρκία
«Η συγκεκριμένη συνάντηση (στο Λουξεμβούργο) ήταν πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, που συμμετέχουν και στην ομάδα των G20, για να συνεχίσουμε μια κουβέντα, που είχε ξεκινήσει και κατά την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Επειδή μέσα σ’ αυτή τη συζήτηση – που είχε ξεκινήσει λόγω των εξελίξεων, η Ελλάδα, όπως και κάποιες άλλες χώρες – Ιρλανδία και Πορτογαλία – είναι στο επίκεντρο της προσοχής- κλήθηκε και ο κ. Παπακωνσταντίνου σ’ αυτή τη συνάντηση και είναι καλό να υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις», δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.
Αναγνώρισε ότι σε πολλά σημεία δεν έχει υπάρξει η πρόοδος, που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και πρόσθεσε:
«Σε πολλούς τομείς θα επιθυμούσαμε όλοι μας να έχουμε δει, ήδη, περισσότερα αποτελέσματα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Πολλά πράγματα που θα θέλαμε ήδη να έχουν υλοποιηθεί και να αποδώσει πιο αποτελεσματικά, είναι ακόμη στην πορεία της υλοποίησης. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί, που αντιστέκονται σ’ αυτό.
Να αρχίσουμε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, όπου – να το πω ευθέως – ρουσφέτια και όλα αυτά που είδαμε στο παρελθόν και γέμισαν το δημόσιο τομέα με δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους, που δεν χρειάζονται, να μην πέσουμε πάλι σε τέτοιου είδους σφάλματα. Έχουμε μια τάση εδώ στην Ελλάδα να πέφτουμε σε τέτοιου είδους σφάλματα.
Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις με πειστικό και υπεύθυνο τρόπο, ώστε να βάλουμε φρένο σε τέτοιες πρακτικές και στο μέλλον να μην πέφτουμε στον πειρασμό και να μην μπορεί κανείς, αν πέσει στον πειρασμό, να κάνει τέτοιου είδους πράγματα».
Ο Δημ. Δρούτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την άποψη που υπάρχει ότι πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας:
Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ
Σχετικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και αυτό της ΑΟΖ, αλλά και των επικρίσεων που διατυπώνονται, περί «παραίτησης της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα»,ο υπουργός των Εξωτερικών τόνισε:
«Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απεμπόλησης κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας. Να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί σ’ αυτό, διότι πολλοί προσπαθούν να παίξουν με τις ανησυχίες του κόσμου, ιδιαίτερα σε περιόδους που και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ανασφάλεια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν είναι ορθό ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ. Αντιθέτως και το έχουμε πει επανειλημμένα.
Η κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο και στόχο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες. Ήδη, έχουμε συνάψει συμφωνία με την Αλβανία, η οποία, λόγω κάποιων εσωτερικών τους κωλυμάτων, δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή. Το επεξεργαζόμαστε.
Είμαστε σε διαπραγματεύσεις εδώ και καιρό και με άλλους γείτονές μας, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος και για ευνόητους λόγους αυτά τα θέματα δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη αυτών των χωρών, αλλά το ‘κυνηγάμε’. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, επισκέφθηκα την Αίγυπτο και συζήτησα με τον ομόλογό μου αυτό το θέμα. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πολύπλοκο νομικά θέμα. Δεν είναι εύκολο.Το θέμα προκύπτει περισσότερο με την Τουρκία, αλλά εδώ βγαίνουν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν, μαζί και κάποια εθνικιστικά ερείσματα, που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι είναι υποχωρητική με την Τουρκία και άλλα τέτοια ευτράπελα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Αιγαίο, ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε:
« Η κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς έφτιαξε αυτό το πλαίσιο, για να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ’ αυτές τις έρευνες. Ο συνάδελφος, ο κ. Μανιάτης – και του αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό – το ‘πήρε πάνω του’ και έφτιαξε αυτόν τον φορέα για να προχωρήσουν οι απαραίτητες έρευνες.Πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα με συστηματικό τρόπο, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χωρίς να δημιουργούμε στην κοινή γνώμη ψευδαισθήσεις. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό νέο Κατάρ ή Σαουδική Αραβία. Όποτε κριθεί σκόπιμο και είναι τα πράγματα ώριμα για να προχωρήσουμε σ’ αυτό, όχι επειδή υπάρχουν ερμηνείες ότι υποχωρούμε απέναντι στην Τουρκία, θα γίνουν τα πράγματα με σωστό και συστηματικό τρόπο. Οι ενδείξεις που έχουμε – αν και δεν είμαι ειδικός – δείχνουν ότι σε άλλες περιοχές, όπως στο Ιόνιο, υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες για κοιτάσματα και είναι υπεύθυνο να πας εκεί πρώτα απ’ όλα, εκεί που έχεις τις μεγαλύτερες ελπίδες, γιατί αυτά κοστίζουν πάρα πολλά. Χρειάζεται σοβαρότητα, συστηματικότητα και σχέδιο για να κάνουμε αυτά που πρέπει και να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, ειδικά για το Αιγαίο, ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί δικαιώματά της, ούτε κάνει υποχωρήσεις. Τα κάνει όλα με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο».
http://www.nooz.gr
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο