Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το «κίνημα» Φετουλάχ Γκιουλέν: Πηγή έμπνευσης ή απάτης;

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε μιαν άκρη της αυλής, βαμμένα πράσινα κάγκελα αγκαλιάζουν τον τάφο ενός αγίου. Σε μια άλλη, δύο δωδεκάχρονα αγόρια, με κατάλευκα πουκάμισα και παντελόνια με τσάκιση, απαντούν ευγενικά στις απαντήσεις των επισκεπτών. Στο Ντιγιαρμπακίρ, μια πόλη του νοτιοανατολικού κουρδικού τμήματος της Τουρκίας, όπου πολλά παιδιά δουλεύουν στους δρόμους ή καταλήγουν στην φυλακή γιατί πετούν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι δύο αυτοί νεαροί έχουν έρθει για να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις του λυκείου.Ερωτηθείς σχετικά με το τι θέλουν να κάνουν στο μέλλον, ο ένας λέει ότι θέλει να γίνει γιατρός, ενώ ο άλλος αποκρίνεται χαμογελώντας “αστυνομικός”.


Φοιτούν σε μια εστία μελέτης που διευθύνεται από υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen) -ενός ιεροκήρυκα που ήταν αιτία έμπνευσης ενός ευρέος δικτύου σχολείων και σχολικών κοιτώνων, οι οποίοι συνδυάζουν την ακαδημαϊκή αυστηρότητα -κυρίως των επιστημών- με μια ηθική εκπαίδευση βασισμένη σε ισλαμικές αρχές.

“Δεν είναι μόνο να εξηγεί κανείς τα Αγγλικά ή τα μαθηματικά -είναι να εξηγεί τη σημασία του να είναι ένα άτομο καλό ή κακό,” υποστηρίζει ο διευθυντής των 20 εστιών μελέτης του Ντιγιαρμπακίρ. “Σε αυτό το σύστημα, οι δάσκαλοι έρχονται νωρίτερα στο σχολείο, γίνονται φίλοι με τους μαθητές και ενδιαφέρονται για τις μεταξύ τους σχέσεις… Σε κανένα από τα σχολεία μας δε διδάσκεται η θρησκεία. Τους λέμε τι είναι σωστό και λάθος. Τους δείχνουμε καλές και κακές πρακτικές, και αποφασίζουν οι ίδιοι.”

Όμως στην Τουρκία, η κοινή γνώμη είναι διχασμένη μεταξύ αυτών που βλέπουν τον κο Γκιουλέν σα μια δύναμη κοινωνικής κινητικότητας και ανεκτικότητας, και αυτών που θεωρούν ότι υποσκάπτει ύπουλα τα κοσμικά θεμέλια της χώρας. Οι οπαδοί του έχουν περιγραφεί ως “ισλαμικοί Ιησουίτες” -το αντίστοιχο της Opus Dei για την Τουρκία. Ωστόσο υπάρχει μικρή αμφιβολία, ότι το κίνημα που εμπνέεται από το Γκιουλέν είναι επί του παρόντος μια σημαντική δύναμη που διαμορφώνει την τουρκική κοινωνία. Μέρος μιας ευρύτερης εξέλιξης, στην οποία ηγέτες που προέρχονται από μια θρησκευτική, επιχειρηματικά σκεπτόμενη μεσαία τάξη, επισκιάζουν σταδιακά παλαιότερες, ιδιαίτερα κοσμικές ελίτ.

Ο κος Γκιουλέν -γνωστός στους υποστηρικτές του ως hocaefendi, ή σεβάσμιος δάσκαλος- μένει τώρα στη γεμάτη βλάστηση απομόνωση του Saylorsburg της Pennsylvania, φροντίζοντας τα προβλήματα υγείας του, και επικοινωνώντας με το ευρύ κοινό μέσω των δημοσιευμάτων και των ομιλιών του. Παρόλα αυτά έχει εκατομμύρια υποστηρικτές, που αποτελούν μια από τις τουρκικές θρησκευτικές κοινότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή. Αυτό το Hizmet – “υπηρεσία”, όπως το αποκαλούν οι φίλοι του, έχει διεθνή στόχο: επιχειρηματίες συμπαθούντες του σκοπού έχουν ιδρύσει σχολεία -από το Kazakhstan στην Cambodia, από τις ΗΠΑ στο Iraq- και ανοίγουν με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρη την Αφρική.

Από τι αποτελείται το Hizmet, και τι κάνει, έχει σημασία πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Η ανάπτυξη της ευημερίας και της διπλωματικής δύναμης έχουν μετατρέψει την Άγκυρα σε δυναμικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Ισλαμικά κινήματα γύρω από την περιοχή αυτή εμπνέονται από την εμπειρία της Τουρκίας καθώς αμφισβητούν τα παλιά καθεστώτα. Οι θαυμαστές του Γκιουλέν αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των Τούρκων επιχειρηματιών στις νέες αγορές. Οι δραστηριότητές τους μπορεί να καθορίζουν την εικόνα της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα επιδιώκει μια θέση στο κέντρο των διεθνών υποθέσεων.

Ο στόχος που πρεσβεύουν τα σχολεία είναι να δημιουργήσουν μια “χρυσή γενιά”, μια νέα ελίτ εξοπλισμένη για να πετύχει στην παγκόσμια οικονομία, προβάλλοντας την πίστη, την αρετή και το ήθος, του να υπηρετεί κανείς άλλους. Πολλοί από τους μαθητές που αποφοιτούν παραμένουν δεσμευμένοι στο κίνημα καταλαμβάνοντας θέσεις στην εκπαίδευση, σε επιχειρήσεις, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο δημόσιο βίο.

“Το Hizmet συμπλήρωσε τα κενά,” υποστηρίζει ο Κερίμ Μπαλτζί (Kerim Balci), αρθρογράφος της προσκείμενης φιλικά στο Γκιουλέν εφημερίδας Zaman, ο οποίος ενεπλάκη με το κίνημα όταν έφυγε από το χωριό του για να πάει στο λύκειο και αγωνίστηκε για να προσαρμοστεί στην αστική ζωή. “Δούλευα σε ένα ίδρυμα Hizmet. Και από οικονομική άποψη μου είχε δοθεί μια υποτροφία από το Hizmet. Αλλά αυτό που πραγματικά με κράτησε ήταν η δράση. Σήμαινα κάτι εκεί -μου είχαν δοθεί καθήκοντα.”

Αυτή η δέσμευση και η απορρόφηση στη ζωή της κοινότητας είναι χαρακτηριστική. Σχεδόν όλοι οι υποστηρικτές δίνουν οικονομικές δωρεές -το 20 τοις εκατό του εισοδήματος είναι τακτικό.

Για τους αμύητους, τόσος ζήλος μπορεί να εμπνεύσει τόσο θαυμασμό όσο και ανησυχία. Κάποιοι κοσμικοί φοβούνται ότι οι ιεραπόστολοι του Γκιουλέν, οι οποίοι κάποτε διώκονταν αλλά τώρα δρουν ελεύθερα υπό την κυριαρχία του ελαφρώς ισλαμιστικού κόμματος ΑΚ, θα μεταμορφώσουν την τουρκική κοινωνία, αυξάνοντας την πίεση για συμβιβασμό σε συντηρητικές αξίες. Αλλά ο μεγάλος φόβος είναι, ότι υποστηρικτές του Γκιουλέν μπορεί να διεισδύουν σε κρατικούς θεσμούς, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους σε “άκρες” που δεν ξέρει κανείς.

Οι μακρόχρονοι αυτοί φόβοι έφτασαν σε μια νέα κορύφωση όταν η αστυνομία εισέβαλε, πριν περίπου ένα μήνα, σε έναν εκδοτικό οίκο στην Κωνσταντινούπολη, με εντολές να κατάσχει όλα τα αντίγραφα του προσχεδίου ενός βιβλίου. Τιτλοφορούμενο “Ο Στρατός του Ιμάμη”, περιέγραφε την υποτιθέμενη δεσπόζουσα θέση του κινήματος Γκιουλέν μέσα στην αστυνομία. Ο συγγραφέας του, ο δημοσιογράφος Αμχέτ Σικ, φυλακίστηκε πριν μερικές εβδομάδες, κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με την Εργκενεκόν -ένα φερόμενο τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αλλά για πολλούς παρατηρητές, η σύλληψή του ενίσχυσε τις υποψίες ότι η έρευνα για την υπόθεση Εργκενεκόν -για την οποία πολυάριθμοι επικριτές της κυβέρνησης δικάζονται μαζί με γνωστούς κακοποιούς- χρησιμοποιήθηκε για να αποκαταστήσει πολιτικές διαφορές.

Άλλοι που κατηγορούνται για παροχή βοήθειας προς την Εργκενεκόν περιλαμβάνουν τον Ιλχάν Τζιχανέρ, έναν εισαγγελέα που ερευνούσε τοπικά παρακλάδια της κοινότητας Γκιουλέν, και τον Ανεφί Αβτζί, έναν πρώην επικεφαλή της αστυνομίας, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για το κίνημα. Ο Νεντίμ Σενέρ, άλλος ένας δημοσιογράφος που συνελήφθη το Φεβρουάριο, συμμετείχε σε μια έρευνα που επέκρινε τους τρόπους με τους οποίους μέλη του Hizmet προσπαθούσαν να επηρεάσουν νεαρά άτομα και να κυριαρχήσουν στον εμπορικό βίο.

“Όποιος τον αγγίζει καίγεται,” δήλωσε ο κος Σικ καθώς τον βάζανε στο περιπολικό. Όταν “Ο Στρατός του Ιμάμη” διέρρευσε επιτέλους στου διαδίκτυο, “κατεβάστηκε” πάνω από 100.000 φορές μέσα σε 24 ώρες -παρόλο το γεγονός ότι περιείχε λίγες πληροφορίες και ήταν προφανώς ένα μη δουλεμένο προσχέδιο.

Με την ήπια, στοχαστική του έκφραση και το καλοσχηματισμένο λευκό μουστάκι του, ο κος Γκιουλέν δεν αποτελεί φυσιογνωμικά τουλάχιστον μια τρομακτική παρουσία. Γεννηθής το 1941 στην ανατολική επαρχία του Erzurum, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος μετά το δημοτικό, αλλά διάβαζε με απληστία -αντλώντας έμπνευση από τον Said Nursi, ένα στοχαστή που υποστήριζε τη λογική, την ανοχή και την απόσταση από την πολιτική.

Ο κος Γκιουλέν ξεκίνησε την καριέρα του ως ιμάμης στην κρατική υπηρεσία της Τουρκίας, σε μια χρονική στιγμή που φαινόταν να υπάρχουν λίγες δυνατότητες επιλογής μεταξύ του ακραίου συντηρητισμού και της ακραίας κοσμικότητας, η οποία απέρριπτε τις ιστορικές και θρησκευτικές παραδόσεις της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προχώρησε σε μια ερμηνεία του Ισλάμ που τονίζει την ανοχή, καταδικάζει τη βία και ενστερνίζεται το νεωτερισμό. Έχει υποστηρίξει δράσεις για την άμβλυνση της φτώχειας, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προαγωγή του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών θρησκειών.

Ο Μπιλ Παρκ του King’s College του Λονδίνου το περιέγραψε σαν ένα “ορμητικό και πολλά υποσχόμενο συνδυασμό πίστης, ταυτότητας, υλικής προόδου, εκδημοκρατισμού και διαλόγου”.

Τα μηνύματα αυτά καθιστούν τον κο Γκιουλέν ένα ευπρόσδεκτο αντίδοτο στη δύση για τους περισσότερο ριζοσπάστες ιδεολόγους. Ζει στις ΗΠΑ από το 1999, όπου έφυγε από την Τουρκία υπό την απειλή της δίωξης, κατά τη διάρκεια κατασταλτικών μέτρων εις βάρος Ισλαμιστών. Σε αντίθεση με το ισλαμιστικό κίνημα Milli Gorus της Τουρκίας, του οποίου κόμματα συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, ο κος Γκιουλέν υποστηρίζει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και κηρύττει το σεβασμό για την εξουσία -συμβουλεύοντας τους υποστηρικτές του να παραιτηθούν από τις υποχρεώσεις, όπως π.χ. από το να φοράνε την ισλαμική μαντίλα, και αν χρειάζεται να αποκτήσουν εκπαίδευση μέσα στο κοσμικό σύστημα. Όταν συμπαθούντες εμπλέκονται με την πολιτική, τους συνιστάται να κόψουν τους δεσμούς, ισχυρίζεται ο υποστηρικτής του Γκιουλέν και αρθρογράφος, κος Balci.

“Η παράδοση Nursi-Gulen δεν οραματίζεται ένα ‘Ισλαμικό κράτος’. Επιδιώκει μάλλον ένα φιλελεύθερο-δημοκρατικό κράτος που θα έχει ανοχή στο ιεραποστολικό του έργο,” έγραψε πέρσι ο Μουσταφά Ακγιόλ (Mustafa Akyol), ένας σχολιαστής θρησκευτικών υποθέσεων.

Ο ίδιος ο κος Γκιουλέν δίνει σπάνια συνεντεύξεις για να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του -κάποιες από τις οποίες πηγάζουν από τα περισσότερο ακραία κομμάτια μιας γόνιμης κουλτούρας συνωμοσίας. Δεν έχει κάποιον εκπρόσωπο Τύπου, αλλά δημοσιεύει απλά μια λίστα άνω των 80 “ισχυρισμών και απαντήσεων” στην αγγλική του ιστοσελίδα. Εκεί επιμένει ότι δεν έχει σχέσεις με τα οικονομικά ή τη λειτουργία των σχολείων, ότι δεν έχει κάτι στην κατοχή του εκτός από βιβλία και ρούχα, ούτε και κάποια επιθυμία να επηρεάσει οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό. Στο παρελθόν έχει ισχυριστεί ότι η λέξη “κίνημα” δεν περιγράφει κατάλληλα το Hizmet, μιας και υποννοεί την ύπαρξη πολιτικών στόχων, ενώ απορρίπτει ακόμα και όρους όπως “οπαδός” ή “μέλος”.

Ωστόσο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν, επιδιώκουν να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό. Η εφημερίδα Ζαμάν κάνει ενημερωτική εκστρατεία κατά της στρατιωτικής παρέμβασης στη δημοκρατία, ενώ στα ίδια πλαίσια υπερασπίστηκε την έρευνα για την Εργκενεκόν. Υπερασπίζεται το κόμμα ΑΚ του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Ο ίδιος ο κος Γκιουλέν παρενέβη για πρώτη φορά στην πολιτική πέρσι, υποστηρίζοντας το “Ναι” στο δημοψήφισμα που έγινε με προτροπή της κυβέρνησης για αλλαγές στο σύνταγμα, το οποίο είχε επιβληθεί από τη στρατιωτική ηγεσία του 1980.

“Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να αναστήσουμε τους νεκρούς από τους τάφους τους και να τους παροτρύνουμε να ψηφίσουν Ναι”, δήλωσε, σε σχόλια τα οποία σόκαραν ακόμα και τους ίδιους τους οπαδούς του -και τα οποία μεγάλωσαν τις υποψίες ότι ενδεχομένως να πάρει θέση κατά τις δημοσκοπήσεις των εκλογών του Ιουνίου. Η υποστήριξη της κοινότητας θα μπορούσε να είναι “ένας τεράστιος παράγοντας σε αυτές τις εκλογές”, ανέφερε ο Gareth Jenkins, ένας αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εξόργισε τους υποστηρικτές του Γκιουλέν καθότι επέκρινε την έρευνα για την Εργκενεκόν. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η στήριξη από τον Γκιουλέν θα ήταν καθοριστικής σημασίας σε μια ενδεχόμενη διαμάχη μεταξύ του κου Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του Γκιουλέν βλέπουν το ΑΚ ως τη βέλτιστη επιλογή για την Τουρκία προς το παρόν. Αλλά κανείς πολιτικός δε θα ήθελε την εμφάνιση ενός αντίπαλου κέντρου δυνάμεων -και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Γκιουλέν συχνά παίρνουν το μέρος του κου Γκιουλ, και όχι του κου Ερντογάν, όταν οι απόψεις των δύο διίστανται.

Πέρα από τις κομματικές πολιτικές, κριτικοί υποστηρίζουν ότι είναι υποκριτικό να αρνείται κανείς την επιρροή του Hizmet, σε μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι προοδεύουν μέσω προσωπικών διασυνδέσεων. Μια έρευνα με επικεφαλής τον Μπινάζ Τοπράκ (Binnaz Toprak) του Πανεπιστημίου Bahçeşehir της Κωνσταντινούπολης περιείχε συνεντεύξεις σε βάθος επιχειρηματιών επαρχιακών πόλεων, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι ο μόνος τρόπος για να ευημερήσουν ήταν να ενταχθούν στην κοινότητα, ενώ η αποχή θα σήμαινε την απώλεια πελατών και τον αποκλεισμό τους από δημοτικούς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας του 2009, πολλοί αγόρασαν την εφημερίδα Zaman ή παρακολούθησαν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τοπικών κύκλων Hizmet ως απάντηση στις έμμεσες πιέσεις και όχι από πραγματικό ενδιαφέρον.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το Hizmet ως αντίπαλη εξουσία για τις κουρδικές εθνικιστικές ομάδες, εξαιτίας των ισχυρισμών του για ουδετερότητα. “Ασκούν πίεση στους ανθρώπους, θέλουν να διαμορφώσουν τους ανθρώπους,” υποστηρίζει ένας τοπικός πολιτικός, προτιμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθότι “το να μιλάει κανείς για τον Γκιουλέν είναι μια ιστορία χωρίς αίσιο τέλος• όταν μιλάει κανείς γι αυτόν κάτι γίνεται”.

Μέλη του Hizmet υποστηρίζουν ότι οι κοσμικοί είναι πολύ πρόθυμοι να πιστέψουν οποιοδήποτε σενάριο συνωμοσίας ταιριάζει στις προκαταλήψεις τους. “Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν οτιδήποτε λέγεται ενάντια στο κίνημα. Είναι κατανοητό, καθώς το κίνημα επηρεάζει ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία,” επισημαίνει ο Fatih Ceran του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, που λειτουργεί σαν το ανεπίσημο παρακλάδι δημοσίων σχέσεών του, εξηγώντας ευγενικά ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποσπάσει κανείς κάποιο σχόλιο από τον ίδιο τον Γκιουλέν. “Κάποιοι άνθρωποι εδώ θέλουν μια περισσότερο πολωμένη Τουρκία και το κίνημα παίρνει θέση ενάντια σε κάτι τέτοιο.”

Ωστόσο, ο φόβος μεγαλώνει για τη δυσκολία προσδιορισμού των υποστηρικτών του Hizmet και των συστατικών του. Οργανώσεις εμπνευσμένες από τον Γκιουλέν δέχονται με θέρμη επισκέπτες και τους περιγράφουν τις δραστηριότητές τους -δίνοντας έμφαση στη φιλανθρωπική και μη-προσηλυτιστική φύση του. Αλλά πολλά άτομα κρύβουν τις συμπάθειές τους. Υπάλληλοι του προξενείου των ΗΠΑ ανησύχησαν με την απροθυμία των αιτούντων βίζα, που επισκέπτονταν τον Γκιουλέν, να εξηγήσουν τα κίνητρά τους, σύμφωνα με διαρροή πληροφοριών στο Wikileaks το 2006.

Τα όρια του κινήματος είναι ασαφή: προσελκύει τόσο πιστούς όσο και τυχαίους οπαδούς και δεν έχει λίστες μελών ή οικονομικών καταστάσεων. Επιχειρηματίες από μια πόλη μπορεί να ανοίξουν σχολεία στο Κιργιστάν -ή ένα άτομο μπορεί να υποστηρίξει κάποιο μαθητή. “Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνει κανείς εικασίες για τα μέλη επειδή δεν υπάρχει ιεραρχία: δεν υπάρχει κάποια κεντρική οργάνωση,” υποστηρίζει η Helen Ebaugh του Πανεπιστημίου του Houston, η οποία ερευνά τα οικονομικά του κινήματος.

Υποστηρικτές του λένε ότι αυτή η έλλειψη προσδιορισμού είναι μια δύναμη. Αλλά καθώς το Hizmet επεκτείνεται και ασκεί μεγαλύτερη επιρροή, θα μπορούσε η έλλειψη δομής του να το αφήσει εκτεθειμένο σε άτομα που προσχωρούν σε αυτό από προσωπικό συμφέρον και όχι από πεποίθηση; Ο κος Γκιουλέν εξέδωσε μια σπάνια δήλωση αρνούμενος κάθε επιθυμία να καταστείλει την έκδοση του βιβλίου του κου Σικ. Όμως μια θεωρία είναι ότι η έφοδος στον εκδοτικό οίκο οργανώθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν μέσα στην αστυνομία, ενεργώντας για τα δικά τους συμφέροντα και όχι με εντολές από κάποια αρχή.

“Είναι πιθανό θεωρητικά ότι κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν [το κίνημα] προς όφελός τους,” δηλώνει ο κος Ceran. Άλλοι υποστηρίζουν ότι όποιος προσέγγιζε το Hizmet καθαρά για την προώθηση της καριέρας του, είτε θα αποθαρρύνονταν από την κουλτούρα των δωρεών, των προσευχών και των δημόσιων υπηρεσιών, είτε θα εμπνέονταν για να συμμετάσχει.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, μια δύναμη, που έθεσε ως στόχο να γεφυρώσει τις διαιρέσεις στην τουρκική κοινωνία, εμπνέει σήμερα το φόβο σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. “Προσπαθείς να καταργήσεις μια κρυφή δύναμη και δημιουργείς μια νέα,” αναφέρει η Sengul, μια επιχειρηματίας στην Κωνσταντινούπολη. “Υπάρχουν πρωτοβουλίες εκδημοκρατισμού κοκ, αλλά τελικά οι άνθρωποι φοβούνται να διαβάσουν ένα βιβλίο.”

Ο Γκιουλέν και οι Επιχειρήσεις

Μια κοσμική ελίτ ενδίδει στους επιχειρηματίες της μεσαίας τάξης με ηθικούς σκοπούς

Για ένα μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, η οικονομία της Τουρκίας κυριαρχούνταν από ολιγάριθμους ομίλους, οι οποίοι ανήκαν σε οικογένειες της κοσμικής επιχειρηματικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης. Τώρα, οι κυβερνήσεις που ελπίζουν να δοθεί ώθηση στο εμπόριο με μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, ασχολούνται όλο και περισσότερο με την Tuskon -μια ένωση η οποία αντικατοπτρίζει την άφιξη της νέας μεσαίας τάξης συντηρητικών τοπικών επιχειρηματιών.

Η αυξανόμενη επιρροή της αντανακλά επίσης την άνοδο της κοινότητας του Γκιουλέν, από την οποία έχουν επιλεγεί τα περισσότερα από τα 25.000 μέλη της. “Δεν είμαστε άμεσο μέρος αυτής της κίνησης,” δήλωσε ο πρόεδρος της Tuskon, Ριζανούρ Μεράλ (Rizanur Meral), σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times. “Έχουμε μέλη με διαφορετικές σκέψεις, ιδέες και προτιμήσεις. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι πλειοψηφία των μελών μας υποστηρίζουν τις ιδέες του κου Γκιουλέν.”

Αυτοί είναι οι επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου ιερέα, για να ιδρύσουν σχολεία και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και τα κράτη της κεντρικής Ασίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού. Η Tuskon -προστάτης πολυάριθμων τοπικών ενώσεων επιχειρήσεων- ηγείται πλέον των τουρκικών προσπαθειών για είσοδο στις αγορές σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, και για ενίσχυση των δεσμών με τη Μέση Ανατολή.

Αν και αξιωματούχοι του παραδοσιακά κοσμικού υπουργείου εξωτερικών έχουν την τάση να κρατούν τις αποστάσεις τους από έργα που εμπνέονται από τον Γκιουλέν, οι υπουργοί φαίνεται να τα θεωρούν χρήσιμη επέκταση της ήπιας δύναμης της Τουρκίας. Η Tuskon τους προτρέπει πολλές φορές να επισκεφτούν “Τουρκικά Σχολεία”, όπως είναι γνωστά στο εξωτερικό.

Ο κος Μεράλ κατάφερε να οργανώσει συνάντηση με τους Financial Times όταν η Tuskon συνόδεψε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan στη Ρωσία, βοήθησε να οργανωθεί μια επίσκεψη στη Γκάνα και την Γκαμπόν από τον πρόεδρο Abdullah Gul, και φιλοξένησε τον γραμματέα εμπορίου των ΗΠΑ Gary Locke, σε μια εκδήλωση για την προώθηση του Τούρκο-αμερικανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τον κο Μεράλ, η Tuskon παραμένει πολιτικά ουδέτερη, εξασφαλίζοντας απλώς ότι, οι δραστηριότητές της δεν συγκρούονται με την κυβερνητική πολιτική. Αλλά η παρουσία των μελών της στην Αφρική, φαίνεται ότι την έχει βοηθήσει να επηρεάζει την πολιτική -για παράδειγμα, πίεσε επιτυχώς στο άνοιγμα πρεσβειών και δρομολογίων των Τουρκικών Αερογραμμών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο κύριος ρόλος της Tuskon είναι να βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατανοήσουν την παγκόσμια οικονομία και να εδραιώσουν επαφές σε νέες αγορές, δήλωσε ο κος Μεράλ. Όμως προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει ανισότητες πίσω στην πατρίδα, ενθαρρύνοντας τα μέλη της να ενισχύσουν φιλανθρωπικούς σκοπούς και να επενδύσουν σε φτωχές κουρδικές περιοχές, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια λογική οικονομικά. “Πρέπει να έχεις κάποια ηθικά κίνητρα,” ισχυρίζεται. “Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες από τα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι… σκέφτονται ότι θα έπρεπε να πληρώσουν τα χρέη τους στην περιοχή στην οποία μεγάλωσαν.”

Ωστόσο, ο κος Μεράλ παραδέχεται ότι η επιρροή που ασκεί η Tuskon προσελκύει και κάποια άτομα με λιγότερο ευγενή κίνητρα. “Έχουμε γίνει πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των μελών,” αναφέρει. “Τα βασικά κριτήρια είναι να είναι κανείς αξιόπιστος και φερέγγυος, να εμμένει στην επιχειρηματική δεοντολογία… έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα με το βέλτιστο τρόπο στις διεθνείς αγορές.”

Delphine Strauss
Financial Times
Μετάφραση: Turkish Greek News

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή