Γενικά θέματα
Προς εναβρυνομένους «εξευρωπαϊστές» και «προοδευτικούς»
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
Το 1998 πέθανε ένας από τους πλέον μεγαλοφυείς διανοουμένους της ελληνικής φιλοσοφικής και πολιτικής σκέψης του 20ου αιώνα, ο Παναγιώτης Κονδύλης. Το έργο του αποτελεί μία ουσιαστική παρέμβαση ορθολογισμού στη νεότερη ελληνική σκέψη με μία άτεγκτη κριτική στάση για τις παραδεδεγμένες αξίες και νοοτροπίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η νεοελληνική κοινωνία.
Με το αναλυτικό του νυστέρι κατάφερε να ανατάμει τις πιο σημαντικές πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής και να επαναπροσδιορίσει έννοιες όπως φιλελευθερισμός, κομουνισμός, εθνικισμός και δημοκρατία μέσα στο νεοελληνικό συγκείμενο.
Το βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» (1997) προκάλεσε την περισσότερη ένταση και τις πιο αρειμάνιες δημόσιες συζητήσεις, λόγω, κυρίως, του επίμετρου, μέσω του οποίου ο Κονδύλης, παρέχει πλήρη και αποκαλυπτική ανάλυση της τροχιάς των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην ουσία, το επίμετρο εκείνο αποτελεί πρόβλεψη των σημερινών γεγονότων, προ μιας δεκαπενταετίας, και ακόμη δυσμενέστερων εξελίξεων για το εγγύς μέλλον.
Τότε μία ομάδα από τους αυτοαποκαλούμενους «προοδευτικούς», ο οποίοι βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στην τότε ελλαδική κυβέρνηση, με τη γνωστή παθιασμένη ομολογία πίστεως στο διεθνές δίκαιο και στην διεθνή ειρήνη, έστω και αν αυτά είναι προσαρμοσμένα στην αμερικανική ηγεμονική συμπεριφορά, έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον Κονδύλη ως φιλοπόλεμο και οπισθοδρομικό. Θα ήταν καλό λοιπόν να ξαναθυμηθούμε τί έγραψε τότε στο επίμετρο του βιβλίου ο Κονδυλης και, με τον ύστερο εξορθολογισμό της ιστορικής πορείας που διέγραψε έκτοτε η Ελλάς, να προβληματιστούμε τελικά ποιός δικαιώθηκε.
«Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα των οποίων η κυρίαρχη άσκηση εξαρτάται από τη βούληση και τις αντιδράσεις τρίτων, ενώ παράλληλα η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική. Η διακήρυξη «δεν παραχωρούμε τίποτε» δεν έχει έμπρακτο αντίκρυσμα όταν η χώρα εκλιπαρεί σε κρίσιμες ώρες τις μεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ξέροντας εκ των προτέρων ότι αυτές θα πληρωθούν με παραχωρήσεις ή όταν αποσύρει χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα το βέτο της για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύοντας έτσι άθελα της πόσο είναι πιθανό να μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας ακριβώς μέσω του «ευρωπαϊκού δρόμου» και της επιρροής των «Ευρωπαίων εταίρων». Τέτοιες ενέργειες δεν είναι απλώς εσφαλμένοι ή έστω συζητήσιμοι χειρισμοί. Συνιστούν τα εύγλωττα επιφαινόμενα μιας βαθύτερης ιστορικής κόπωσης, μιας προϊούσας, ηδονικής μάλιστα παράλυσης.
Στον βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, έφ’ όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός.
Απ’ αυτές τις συνθήκες ό,τι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τούρκικου δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά-σιγά να το ονομάζουν «πολιτισμένη συμπεριφορά», «υπέρβαση του εθνικισμού» και «εξευρωπαϊσμό».
Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια.
Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο γιατί, αν o πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιός πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική;
Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, οπότε το καλεί ή περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας (ούτε το 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης!) και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ’ ό,τι παράγεται και σ’ ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου.
Αν λάβουμε ύπ’ όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον όρο να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον όρο να τεχνουργηθούν απροσμάχητες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «έξευρωπαιστικές», αδιάφορο).
Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τίς γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται.»
www.geopolitics-gr.blogspot.com

Γενικά θέματα
«Είτε ειρήνη είτε τραγωδία»: Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν
Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα χτυπήματα «με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα».

Σε δραματικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των τριών κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στη Νατάνζ, το Ισφαχάν και το Φορντό. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί άμεσα υπέρ της ειρήνης, θα ακολουθήσουν νέα πλήγματα.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επιχείρηση «θεαματική στρατιωτική επιτυχία» και δήλωσε πως «οι βασικές υποδομές εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν εξαλείφθηκαν πλήρως». Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα χτυπήματα «με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα».
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι στο Φορντό χρησιμοποιήθηκαν έξι βόμβες κατά μπούνκερ, ενώ 30 πύραυλοι Τόμαχοκ έπληξαν τη Νατάνζ και το Ισφαχάν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters.
Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: «Πάει το Φορντό», ενώ τόνισε με κεφαλαία: «ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».
Διπλωματική επαφή ΗΠΑ – Ιράν μετά τα πλήγματα
Σύμφωνα με το CBS News, οι ΗΠΑ προσέγγισαν διπλωματικά την Τεχεράνη, διαβεβαιώνοντας ότι τα πλήγματα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος. Παράλληλα, Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου Tasnim ότι «τμήμα της εγκατάστασης στο Φορντό επλήγη από εχθρικά αεροσκάφη».
Ο Χασάν Αμπεντινί, αναπληρωτής πολιτικός επικεφαλής της κρατικής ιρανικής ραδιοτηλεόρασης, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις είχαν εκκενωθεί προληπτικά και τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου είχαν απομακρυνθεί, αποτρέποντας ραδιενεργή διαρροή.
Πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ
Η απόφαση Τραμπ να πλήξει το Ιράν πριν λήξει η διπλωματική διορία των δύο εβδομάδων που ο ίδιος είχε θέσει, προκάλεσε αντιδράσεις σε Δημοκρατικούς αλλά και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Ρεπουμπλικανός Τόμας Μάσι χαρακτήρισε την ενέργεια «αντισυνταγματική», ενώ η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές υποστήριξε ότι πρόκειται για λόγο παραπομπής.
Από την άλλη, ο Ρότζερ Γουίκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, στήριξε την επιχείρηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.
Ακόμη και υποστηρικτές του Τραμπ από το κίνημα MAGA φάνηκαν επιφυλακτικοί: ο Στιβ Μπάνον ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για την εμπλοκή, ενώ ο σχολιαστής Τσάρλι Κερκ περιορίστηκε να πει: «Η Αμερική υποστηρίζει τον Πρόεδρο Τραμπ».
Ισραηλινή στήριξη και κατάρρευση της διπλωματίας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεχάρη τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «τολμηρή» και δηλώνοντας πως «η ιστορία θα καταγράψει ότι έδρασε για να αποτρέψει το πιο επικίνδυνο καθεστώς από το να αποκτήσει τα πιο επικίνδυνα όπλα».
Η επίσημη θέση του Ισραήλ αναφέρει ότι η στρατιωτική του εμπλοκή στοχεύει στην αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.
Οι διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης για αποκλιμάκωση απέτυχαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την εξέλιξη “επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή” και “άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.
Γενικά θέματα
Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους: 15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!
Περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο του παγκόσμιου πλούτου, συγκεντρώνοντας 23,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχους το 2024, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, την οποία παρουσιάζει το CNBC.
Η μελέτη της UBS δείχνει ότι προστέθηκαν περίπου 379.000 νέοι εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μόλις έτος, δηλαδή περισσότεροι από 1.000 την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση 1,5%. Στην ίδια λίστα, η Κίνα κατατάσσεται δεύτερη με 6,3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους και ετήσια αύξηση 2,3%, που αντιστοιχεί σε 141.000 νέα μέλη της παγκόσμιας ελίτ. Εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 8,4%, φτάνοντας τους 87.000.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της UBS
15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!
Στην ίδια μελέτη, προκύπτει πως η UBS εκτιμά ότι περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζέιμς Μαζώ, υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση του πλούτου είναι αισθητή ακόμα και εντός των δισεκατομμυριούχων, αποδίδοντας το φαινόμενο κυρίως στην υπεραπόδοση του τεχνολογικού τομέα και την ανάδειξη μεγάλων επιχειρηματικών μορφών του κλάδου.
Γενικά θέματα
ΥΠΕΞ Ιράν: «Αιώνιες συνέπειες θα έχουν τα σημερινά αμερικανικά πλήγματα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του την Κυριακή (22/6) ως «απαράδεκτη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του την Κυριακή (22/6) ως «απαράδεκτη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια».
Επιπλέον, σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε ότι όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι «ανήσυχα» λόγω της «σοβαρής παραβίασης του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».
Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ Ιράν
«Οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και της NPT [σ.σ. Συμφωνία περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων) επιτιθέμενες στις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα γεγονότα, σήμερα το πρωί, είναι εξοργιστικά και θα έχουν αιώνιες συνέπειες. Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί για αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις διατάξεις του που επιτρέπουν μια νόμιμη απάντηση σε περίπτωση αυτοάμυνας, το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!