Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς: Εκμυστηρεύσεις προς νέους διπλωματικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

ΕΤΣΙ, …ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ: ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ          
Του Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη ε.τ., ειδικού συμβούλου ΕΛΙΑΜΕΠ
 Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βρέθηκαν επιτέλους οι ελάχιστοι εκείνοι πόροι, απαραίτητοι και αναγκαίοι, για την ενίσχυση της Διπλωματικής μας Υπηρεσίας με νέο αίμα. Νέοι ακόλουθοι πρεσβείας ενισχύουν  το υπουργείο Εξωτερικών αφού για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, για οικονομικούς λόγους, δεν έγιναν εξετάσεις για την πρόσληψη νέων συναδέλφων.
Στα 35 χρόνια που υπηρέτησα στο Υπουργείο, προσπαθούσα πάντοτε να παρακολουθήσω τις προφορικές εξετάσεις που γίνονται δημόσια.
Συνεπώς, χωρίς να είναι τέλειες, έχουν πάντως αυξημένο το τεκμήριο της εγκυρότητας. Κάθε φορά που έχουμε εξετάσεις, ο διάδρομος ή -καλύτερα- οι διάδρομοι των κτιρίων του Υπουργείου αποτελούν, όπως άλλωστε συνηθίζεται, την πηγή «εγκύρων» πληροφοριών που σπάνια επιβεβαιώνονται. Ποιος έχει δόντι, ποιος στηρίζεται από το σύστημα και τα λοιπά!
Βέβαια, οι νέοι Ακόλουθοι σύντομα θα αντιληφθούν ότι οι διάδρομοι αποτελούν το «νευραλγικό κέντρο» προσωπικών ζυμώσεων, εκπόνησης, πάσης φύσεως, διπλωματικών πρωτοβουλιών και δράσεων, καταξίωσης και απαξίωσης, κάθε βαθμού, συναδέλφων. Επίσης, την αφετηρία και κατάληξη πάσης μορφής ρυπογόνων πληροφοριών για την υπηρεσιακή τάξη και προσωπική κατάσταση υπαλλήλων, αλλά  και των πολιτικών τους προϊστάμενων. Μέχρι σημείου που να αναρωτιέται κανείς σε τι χρησιμεύουν τα λεγόμενα υπηρεσιακά συμβούλια, του βαρύτιτλου ανωτάτου, συμπεριλαμβανομένου. Στα δικά μας τα χρόνια, πέραν των διαδρόμων και των καθ΄’ έξιν και κατά συνείδηση διαδρομιστών-κομιστών εγκύρων (πλην όμως διαψευδομένων οσονούπω ή οσημέραι) προβλέψεων, εκτιμήσεων και πληροφοριών-  σημαντικό εξωκτιριακό κέντρο ζύμωσης ήταν το περίφημο «Μπραζίλιαν».
Η πεζοδρόμηση των οδών Βαλαωρίτου και Βουκουρεστίου, γύρω στο 1978,  και της οδού Ζαλοκώστα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, έφερε μια μεγάλη ανατροπή στα διπλωματικά μας ήθη και έθιμα. Σιγά-σιγά το κέντρο λήψης αποφάσεων μεταφέρεται προ των πυλών του κτιριακού μας συγκροτήματος. Τα νέα κέντρα λήψης αποφάσεων φέρουν τώρα τα ονόματα «Τζίμυς», «Μπρασερί» και τα πέριξ αυτών. Από 11ης πρωινής κάθε σήμερον, μέχρι και των πρώτων μεταμεσημβρινών ωρών, ο καταλυτικός  (για την αντιμετώπιση  των εθνικών μας θεμάτων σε συνδυασμό με την προώθηση των προσωπικών μας στόχων και επιδιώξεων) πεζόδρομος, εδώ και 25 χρόνια, τη δική του ιστορία.
Υπάρχουν οι μόνιμοι και τακτικοί διπλωματικοί θαμώνες στους οποίους, προς αποφυγήν παρανοήσεων, περιλαμβάνω τους Ο.Ε.Υ. και τους εμπειρογνώμονες που συνδιαλέγονται μεταξύ καπουτσίνο και εσπρέσσο με τους -παρεπιδημούντες τη διπλωματική Ιερουσαλήμ- έγκυρους διπλωματικούς και παραπολιτικούς συντάκτες. Ορισμένοι εκ των οποίων έχουν, κατά κανόνα,  εγκυρότερη εκ των έσω πληροφόρηση από την πλειοψηφία των διπλωματών! Φαινόμενο και αυτό της δικής μας εποχής. Μια πρακτική που έχει την ιστορική της αφετηρία το Νοέμβριο του 1984 με την διαρροή, προς συγκεκριμένη εφημερίδα, μιας σημαντικής και αποκλειστικής πληροφορίας (συνάντηση της Ελούντας μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου, Μουαμάρ Καντάφι, και Φρανσουά Μιτεράν) .
Οι πρωτοβουλίες -επιλεκτικών και στοχευόμενων- διαρροών προς θεωρούμενα ως φίλια μέσα ενημέρωσης συνεχίστηκαν και περίπου θεσμοθετήθηκαν. Όχι σπάνια, αυτούσια τηλεγραφήματα και υπηρεσιακές εκθέσεις δημοσιεύονται σε εφημερίδες και εβδομαδιαία έντυπα με στόχο κυρίως, εάν όχι αποκλειστικά, να πλήξουν τους συντάκτες ή τους αποδέκτες τους. Ενίοτε και τους δύο. Μα βέβαια, σπεύδω να σας καθησυχάσω ότι η Διοίκηση δεν αφήνει τις περιπτώσεις αυτές χωρίς συνέχεια. Γίνονται Ε.Δ.Ε (Ένορκη Διοικητική Εξέταση). Η συνήθης κατάληξη είναι ότι «δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της πηγής της διαρροής λόγω του όγκου της διανομής των απορρήτων τηλεγραφημάτων». Εάν ο διενεργών την Ε.Δ.Ε έχει κότσια (αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν guts),  προτείνει και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για περιορισμό των αποδεκτών κειμένων που έχουν χαρακτηριστεί εμπιστευτικά, απόρρητα, άκρως απόρρητα-ειδικού χειρισμού και τα λοιπά.
Θυμάμαι ακόμη, με δέος και μια αυτάρεσκη περηφάνια, την ημέρα που, ως νέος Ακόλουθος στην τότε Α7 Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών, διάβασα το πρώτο τηλεγράφημα με χαρακτηρισμό «ειδικού χειρισμού». Είχα πλέον πρόσβαση στα άδυτα των διπλωματικών αδύτων. Όπως κάθε διπλωματικός νεοσσός, έτσι και εγώ ένιωθα μια έντονη εσωτερική παρόρμηση να «μοιραστώ» με τους συναδέλφους της Σειράς μου -θα εξηγήσω πιο κάτω τη σημασία της Σειράς- τις πολύ σημαντικές, κατά τη βαρύνουσα άποψη ενός Ακολούθου δύο μηνών, απόψεις και πληροφορίες του υπογράφοντος το τηλεγράφημα. Γιατί, στο σεβαστό αυτό Υπουργείο μας, η προσωπική σου οντότητα δεν μετριέται μόνο από τις δικές σου ικανότητες, αλλά και από την ευχέρεια που έχεις να αξιολογείς -στην κυριολεξία να απαξιώνεις!- τα, κατά τη γνώμη σου, μειονεκτήματα των άλλων. Σε εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των αλάνθαστων, ανήκει και το αποκλειστικό προνόμιο να ελέγχουν,  να κρίνουν και να  κατακρίνουν. Όχι τους άλλους, αλλά όλους.
Στη δική μας την εποχή, όταν έβλεπες στη γωνία του διαδρόμου να έρχεται ο σεβαστός Βύρων Θεοδωρόπουλος, τότε Γενικός Γραμματέας, τρέχαμε να κρυφτούμε. Ήταν ένας άνθρωπος ήρεμος και σοφός. Βέβαια, σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όταν κάποιος παίρνει μυρωδιά ότι περνά ή ότι θα περάσει στο διάδρομο, έξω από το γραφείο, ο Γενικός Γραμματέας, φροντίζει να βρίσκεται σε κατάλληλη θέση. Δεν ξέρω, ειλικρινά, ποια εποχή είναι η καλύτερη. Πάντως, τις μέρες αυτές, όντας εκτός και βλέποντας με νοσταλγία τους νέους Ακολούθους εντός,  ξετυλίγονται στη μνήμη μου πολλές σκηνές από τα πρώτα βήματά μας στο Υπουργείο.
Ομολογώ ότι μέχρι τη στιγμή που δύο διπλωμάτες  με τους οποίους έτυχε να συνεργασθώ  -ο ένας δυστυχώς έφυγε πολύ νέος- με έσπρωξαν να δώσω εξετάσεις στο Υπουργείο, δεν έτρεφα και τα καλύτερα αισθήματα για την Διπλωματική Υπηρεσία. Στη δική μας την εποχή, στα χρόνια της δικτατορίας, ανήκα στην κατηγορία των Αντί… Όταν ήμουν φοιτητής, ένας Γενικός Πρόξενος στην Γενεύη   με έθεσε «υπό παρακολούθηση» και πρότεινε, χωρίς να του το ζητήσει κανείς, την αφαίρεση του διαβατηρίου μου. Μεταξύ των πολλών θυμάτων του είναι και  ένας από τους Γενικούς Γραμματείς  του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα. Μην εκπλήσσεστε διότι ο διώκτης, όπως και το επί Χούντας θύμα του, έγινε πρέσβης και συνταξιοδοτήθηκε με τον τίτλο του πρέσβη επί τιμή. Να, γιατί ορισμένοι τίτλοι είναι κενοί ουσίας και περιεχομένου.
Μπαίνοντας στο Υπουργείο δεν σας κρύβω ότι ένιωθα κάπως περίεργα. Ένιωθα ταυτόχρονα να μου αρέσει η δουλειά αυτή, πολλές φορές παθιασμένα. Από την άλλη, ένιωθα να μην ανήκω ολόψυχα σ’ αυτό το σύστημα. Ίσως για το λόγο αυτό έμεινα εκτός ομάδων και «κλικών» που είχαν, συνήθως,  προσωποκεντρικό, προσωπολατρικό χαρακτήρα.
Θυμάμαι ακόμη ότι, όπως κάθε «καθωσπρέπει» διπλωματικός, έπρεπε να ράψω και εγώ κουστούμια. Αποφάσισα, λοιπόν, να ράψω ένα κουστούμι. Λόγω δυσχρωματοψίας πρέπει να βγήκε χρώματος μουσταρδί. Πάντως είχα και εγώ ραμμένο κουστούμι. Οι τότε «καθωσπρέπει»  διπλωμάτες ξεχώριζαν από τους άλλους που φορούσαν τα λεγόμενα «ετοιματζίδικα». Έπρεπε, ταυτόχρονα, να αγοράσω και μια ασορτί γραβάτα -οπωσδήποτε σινιέ. Πήγα με έναν καλό συνάδελφο, διευθυντή σήμερα ενός πολύ σημαντικού Διπλωματικού Γραφείου, σε ένα μαγαζί που ήταν στη στοά Ακαδημίας 3. Έπαθα σοκ όταν άκουσα την τιμή  (3.000 δραχμές), αλλά ηρέμησα κάπως όταν η ιδιοκτήτρια είπε ότι μπορούσα να την πληρώσω σε δόσεις, όπερ και έγινε. Ο πρώτος μισθός μας, μικτά, ήταν 8.800 δραχμές. Νομίζω ότι, για ένα τετράμηνο, ξεπλήρωνα το κουστούμι και την γραβάτα.
Πριν από μερικά χρόνια, πριν φύγω για την Ουάσιγκτον το Σεπτέμβριο του 2005, συναντήθηκα με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο ζητώντας τις πολύτιμες συμβουλές του. Ήταν ένας ήρεμος και γλυκομίλητος άνθρωπος, δύο χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπόρεσα ή δεν προσπάθησα ποτέ να έχω. Του διηγήθηκα ότι, ως Γενικός Γραμματέας τότε, με είχε προσκαλέσει σε μια επίσημη εκδήλωση. Ήμουν Ακόλουθος. Ήταν το πρώτο επίσημο ας πούμε βραδινό δείπνο. Αργότερα κατάλαβα ότι οι Ακόλουθοι ήταν κάτι σαν τους αναπληρωματικούς παίκτες. Σε περίπτωση που ο βασικός της ενδεκάδας δεν μπορούσε να είναι παρών, καλούσαν, την τελευταία στιγμή, κάποιον από τους Ακολούθους της Διεύθυνσης, για να μην έχει το τραπέζι άδειες καρέκλες. Φόρεσα το ραμμένο μουσταρδί κουστούμι και πήγα στο δείπνο. Αν θυμάμαι καλά, ήταν στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Περιττό να σας πω ότι έπαθα ένα σοκ όταν είδα τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και όλους τους άλλους μεγαλοπρέσβεις με μαύρα, μα κατάμαυρα, κουστούμια και κάτασπρα πουκάμισα. Είπα μέσα μου ότι τώρα πρέπει να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Σήμερα τελειώνεις, αύριο απολύεσαι. Γελάσαμε μαζί.
Η λέξη «Σειρά» έχει ξεχωριστή σημασία στο διπλωματικό κλάδο. Υποτίθεται -υπογραμμίζω την λέξη- ότι δημιουργείται ένας ψυχικός δεσμός και μια αυξημένη αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ των διπλωματικών της Σειράς. Όσο περνούν τα χρόνια, οι εντυπώσεις ξεφτίζουν. Στη δική μας σειρά είχαμε την τραγική ατυχία να έχουμε και ένα θύμα. Χάσαμε, πριν από 25 χρόνια, ένα συνάδελφο, ο οποίος έκανε μια επιλογή χωρίς επιστροφή, μην αντέχοντας την δημοσιότητα που έλαβε μια προσωπική του ιστορία. Τότε κάποιος, με σημαντική και καίρια θέση σήμερα στο πολιτικό σύστημα, έγραψε ένα καταπληκτικό ανώνυμο άρθρο σε καθημερινή εφημερίδα με τίτλο «Η Μοναξιά ενός Διπλωμάτη». Τον προτρέπω να το ξαναδιαβάσει τώρα.
Η δική μας η δουλειά, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται δυσκολότερη, πιο απαιτητική και ζητά θυσίες και αυταπάρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν αποτελεί πλέον ούτε αυτό, που θα λέγαμε κάποτε, μια καλή επαγγελματική επιλογή που σου προσφέρει, ιδίως όταν υπηρετείς εκτός Ελλάδος, ευπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η οικονομική ισοπέδωση όλων προς τα κάτω έχει κλονίσει τα θεμέλια της διπλωματικής υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κίνητρα.
Ο καθένας πρέπει να αναζητήσει το δικό του σημείο ισορροπίας. Σας ομολογώ ότι η αναζήτηση αυτού του σημείου ισορροπίας μου πήρε κάμποσα χρόνια. Αμφιταλαντεύτηκα, αμφέβαλα, αμφισβήτησα. Έκανα λάθη. Ποτέ μου πάντως δεν αναζήτησα «την ανάδυση μέσω κατάδυσης», όπως μας νουθετούσαν πλέον έμπειροι και ξύπνιοι συνάδελφοι -όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι δεν πρέπει να σκέπτεσαι, δεν πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες, δεν πρέπει να ξέρεις περισσότερα από τον αμέσως προϊστάμενο σου, έστω αν αυτός είναι της προηγούμενης σειράς. Δεν πρέπει να εμφανίζεσαι, δεν πρέπει να φαίνεσαι, δεν πρέπει να μιλάς, δεν, δεν, δεν…
Δεν ξέρω για ποιόν λόγο, γιατί ένα από τα πρώτα πράγματα που σου λένε είναι το (αποδιδόμενο εις τον καλό μας συνάδελφο Ταλεϋράνδο)  «και πάνω από όλα φρόντισε να μην δείχνεις υπερβάλλοντα ζήλο». Λόγω γνώσεων φύσης και χαρακτήρα δεν μπορείς να συμβιβαστείς με μια αναγκαστική κατάδυση με μοναδικό αναπνευστήρα αυτόν που σε συνδέει με τον άμεσο προϊστάμενο σου. Προκειμένου, μετά από μία αβλαβή 20χρονη διέλευση, να αναδυθείς, όταν  γίνεις Πληρεξούσιος Υπουργός Β’. Έχοντας πια γκρίζα μαλλιά. Εάν δεν συμβιβαστείς, μην εκπλαγείς, εάν ακούς να κάνουν λόγο για «μπιζιμποντισμό», έλλειψη σεμνότητας  κι άλλα τοιαύτα. Επίσης, μην εκπλαγείτε εάν, όσο ανεβαίνετε, βλέπετε κι ανάλογα δημοσιεύματα. Αυτά πρέπει να χαλυβδώνουν τη θέλησή μας. Ο πλέον αυστηρός κριτής είναι η συνείδησή μας. Η αίσθηση ότι υπηρετούμε την Ελλάδα κι όχι συγκεκριμένα πρόσωπα ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτικές σκοπιμότητες.
Εξομολογούμαι, προς τους νέους συναδέλφους, ότι ουδέποτε ακολούθησα την, ούτως ή άλλως, αποτυχημένη αυτή συνταγή. Καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα. Εκείνο που μετρά είναι, πάνω απ’ όλα, η διατήρηση της προσωπικής αξιοπρέπειας. Η ελεύθερη διατύπωση της υπηρεσιακής γνώμης μας, κυρίως, όταν διαφέρει της πεπατημένης και του καθιερωμένου πλαισίου πολιτικής, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Όταν ανεβαίνεις ένα- ένα τα σκαλιά, χάρη στις γνώσεις, στην εξειδίκευση και στην ορθή κρίση, κανένα λόγο δεν έχεις να εξαρτάσαι ή να συναρτάσαι από πρόσωπα.
Και κάτι ακόμα. Δεν κατάλαβα ποτέ αυτό που, συνήθως, λέγεται ότι οι κυβερνήσεις χαράσσουν πολιτική και οι διπλωματικοί τις υλοποιούν. Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και των διπλωματικών χειρισμών είναι, κατά τη γνώμη  μου, πολύ μεγαλύτερη εκείνης που, κατά συνθήκη, θεωρούν οι λεγόμενοι πολιτικοί προϊστάμενοι. Έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε  σε  μεγάλο βαθμό  θετικά -ενίοτε δε και αρνητικά- τη διαμόρφωση της πολιτικής.
Όταν πια υπηρετούμε σε καίριες θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας, καλόν είναι να θυμόμαστε, συνεχώς, ότι λογοδοτούμε μεν καθημερινά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Εμπνεόμαστε όμως και υπηρετούμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Είμαι ευγνώμων στη πατρίδα μου που μου έδωσε την ευκαιρία να την υπηρετήσω από θέσεις «πρώτης γραμμής». Η ανάληψη της ευθύνης αποτελεί τη μόνιμη και ασφαλέστερη οδό αυτοκάθαρσης. Εάν αποφασίσεις να εργαστείς, δεν θα αποφύγεις τα λάθη. Εάν αναγνωρίσεις τα λάθη σου, τότε μόνο θα μπορείς να κρίνεις και να παραμείνεις πειστικός.
Όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού, θα το πληροφορηθείς από ένα χαρτί που το υπογράφει ο Προσωπάρχης ή κάποιος αντ’ αυτού με το οποίο θα σε ευχαριστούν για τη μακρά και ευδόκιμη υπηρεσία σου.  Έτσι, τελειώνει μια παρένθεση που μπορεί να κρατήσει 35χρόνια. Εάν  θελήσεις και παρακαλέσεις, μπορείς να πάρεις και μια και δυο και τρεις παρατάσεις.
Όταν έλθει η ώρα, την  31η Δεκεμβρίου της 35ετίας, πρέπει να αποχωρούμε με αξιοπρέπεια, με το κεφάλι ψηλά και με τη συναίσθηση ότι εκτελέσαμε το καθήκον μας. Επίσης, γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε αναντικατάστατοι. Όπως αναντικατάστατοι δεν είναι όσοι περνούν λίγο ή περισσότερο χρόνο ως υπουργοί Εξωτερικών. Οι κυβερνήσεις και οι Πρωθυπουργοί δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι το υπουργείο Εξωτερικών, παρά τα όποια μειονεκτήματα που μπορεί να έχει, εξακολουθεί να είναι μακράν το πλέον «ποιοτικό» Υπουργείο. Δεν του αξίζουν Υπουργοί, όπως δυστυχώς ζήσαμε πρόσφατα, που ετεροπροσδιορίζονται, μέσα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, σαν «κηπουροί». Μια λέξη που προστέθηκε, με νόημα, στην πολιτική ορολογία μιας Ελλάδας σε παρακμή.
Γνωρίζω ότι οι παραπάνω σκέψεις δεν είναι αναγκαστικά αρμολογημένες και συνεκτικές. Περνούν, αυτές τις μέρες, από το μυαλό μου μαζί με πληθώρα παραστάσεων και εικόνων με την ευκαιρία της ένταξης στον ιστό της Διπλωματικής μας Υπηρεσίας των νέων συναδέλφων. Εμείς είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα με αίγλη, αξιοπρέπεια  και εμβέλεια. Μια Ελλάδα που έγινε, το 1981, μέλος της ΕΟΚ και φάνηκε να είναι, για δεκαπέντε περίπου χρόνια, η «πετυχημένη ιστορία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, πόλος έλξης εκόντων και ακόντων γειτόνων της. Μια Ελλάδα που στάθηκε, με αξιοπρέπεια και συνέπεια προς την ιστορία της, όρθια στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλης, 2008). Μια Ελλάδα, σήμερα, με περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Μια Ελλάδα με ένα σύστημα πολιτικών συσχετισμών και συμπεριφορών που δείχνει να απομακρύνεται από τα ενδιαφέροντα και τις αγωνίες των πολιτών.
Πηγή: Άμυνα και Διπλωματία

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή