Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Θ. Πάγκαλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν πολύ κακή

Δημοσιεύτηκε στις

«Οι καλύτερες ήταν εκείνες που συμμετείχα εγώ» δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM

Για τον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το βιβλίο του το οποίο παρουσίασε τη Δευτέρα, αλλά και για το ΠαΣοΚ και τα εσωκομματικά του μίλησε την Τρίτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στον Βήμα FM και στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο(καθημερινά 10:00-10:55).
Ειδικότερα, για το βιβλίο του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πάγκαλος είπε:
«Ο κύριος Μητσοτάκης έγραψε ένα βιβλίο για να μας μεταδώσει την πείρα του. Είναι πολύτιμο. Δεν έχει σημασία αν είναι αντικειμενικό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι αντικειμενικό. Οταν διαβάζει κανείς έναν τέτοιο άνθρωπο που είχε σημαίνοντα ρόλο σε όλα όσα έγιναν την τελευταία περίοδο στην πατρίδα μας από το ’65  και μετά, το διαβάζει με κάποια ματιά. Κανείς δεν είναι ουδέτερος και κανείς δεν είναι αντικειμενικός. Είσαι αυτός που είσαι και το διαβάζεις έτσι όπως το βλέπεις. Αυτό που δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ είναι ο υπότιτλος που είχε γραμμένο πάνω στο βήμα από το οποίο μιλούσε, ότι η κυβέρνηση ’90 -’93 ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της Ελλάδας ή κάτι τέτοιο. Το θεωρώ εντελώς λάθος.
Θεωρώ ότι ήταν πολύ κακή κυβέρνηση. Θεωρώ όμως ότι ήταν πολύ καλό το πρόγραμμα του Μητσοτάκη, όταν διεκδίκησε την εξουσία. Είχε σωστά διαγνώσει την ανάγκη περιορισμού του κράτους και του κρατικού τομέα και ιδιωτικοποιήσεων παντού και εφαρμογής των μηχανισμών της αγοράς. Αυτά είναι πολύ σωστά πράγματα κατά την άποψη μου και αν είχαν γίνει από τότε, θα μας γλίτωναν. Τον “σκίσαμε” στην αντιπολίτευση, όμως οι μεγάλοι άνδρες είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτά που πιστεύουν, άσχετα από το τι λέει η αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης φοβούμαι ότι δεν θα είναι μεγάλος άνδρας, διότι τις ιδέες του δεν τις εφάρμοσε. Θα σας θυμίσω ότι σε όλη τη διάρκεια της κυβερνήσεως του μια ιδιωτικοποίηση έγινε και κάθισε τρία χρόνια στην κυβέρνηση. Ήταν αρκετός χρόνος για να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.
Ηταν μια πολύ κακή κυβέρνηση και πολύ σωστά ήρθε ο ελληνικός λαός και κύρωσε αυτή τη παρατήρηση που κάνω, ανατρέποντας τον κ. Μητσοτάκη και την παράταξή του από την εξουσία, όχι γιατί τον είχε ανατρέψει ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς απλώς διέσπασε το κόμμα και αδυνάτισε ενδεχομένως το κόμμα. Αλλά αν ήταν ενωμένη η ΝΔ, θα κέρδιζε τις εκλογές το ’93; Θα ήταν λάθος να ρίξουμε στον κ. Μητσοτάκη την ευθύνη για το θέμα των Σκοπίων. Το θέμα των Σκοπίων προϋπήρχε. Είχε διαμορφωθεί ήδη η άποψη του κ. Σαμαρά με αυτοτελείς μηχανισμούς που τον βοηθούσαν να διαμορφώνει απόψεις και την υπέστη αυτή την υπόθεση ο κ. Μητσοτάκης. Απέπεμψε τον κ. Σαμαρά και δεν ξέρω τι άλλο μπορούσε να κάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Καμία πολιτική εμπειρία δεν είναι εντελώς αρνητική και καμία πολιτική εμπειρία δεν είναι εντελώς θετική. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει πλευρές που είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην πολιτική του δράση. Ηταν πολύ χρήσιμος ο πολιτικός του λόγος. Ισως ήταν πιο πολύτιμος ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση από ό,τι όταν ήταν στην κυβέρνηση. Θυμάμαι όταν ήταν στην αντιπολίτευση πόσο σωστή κριτική έκανε πολύ συχνά στην κυβέρνηση τη δική μας. Αλλά ότι είναι η καλύτερη κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είμαι έτοιμος να το συνομολογήσω και για συγκεκριμένους λόγους, αλλά πιστεύω και γιατί δεν είμαι αντικειμενικός.
Οι καλύτερες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν προφανώς οι κυβερνήσεις που μετείχα εγώ με οποιοδήποτε ρόλο. Λογικό δεν είναι αυτό; Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις δεν επιδίδονται σε φεστιβάλ, δεν είναι “dancing with the stars” ή αθλητικοί αγώνες. Πιστεύω ότι υπήρξαν κυβερνήσεις που παίξανε πολύ σημαντικό ρόλο. Θα ονομάσω τη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, την πρώτη περίοδό του μέχρι το ’85. Η πρώτη περίοδος Σημίτη ήταν πάρα πολύ σημαντική και έπαιξε σημαντικό ρόλο και υπήρξαν και κυβερνήσεις που ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές. Η κυβέρνηση Καραμανλή που ήταν εξαρχής καταστροφική και μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε.
Βεβαίως (εκφυλίστηκαν οι δεύτερες κυβερνήσεις Καραμανλή και Σημίτη). Από τις χειρότερες δεν λέω ότι ήταν, γιατί η χειρότερη από όλες είναι η κυβέρνηση Καραμανλή. Και μια πολύ κακή κυβέρνηση κατά την άποψη μου είναι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ’90 -’93».
Για το ΠΑΣΟΚ και τα εσωκομματικά, εν όψει συνεδρίου
«Πιστεύω ότι το ΠαΣοΚ θα μπορέσει πολύ εύκολα να κατακτήσει τη θέση που του ανήκει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν η σημερινή ηγεσία έχει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προβάλει στο συνέδριο ως θέματα συζήτησης ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ακούω από τον κ. Βενιζέλο ότι ενδιαφέρεται για μια συζήτηση για το εκλογικό σύστημα. 
Για την οργάνωση των κομμάτων, δεν ακούω τίποτα από κανέναν, γιατί είναι πιο ευαίσθητο θέμα, όπως και τα θέματα πολιτικού χρήματος και πολιτικής ηθικής. Δηλαδή, θέματα ασυλίας, φυσικού δικαστή κτλ. Τέλος, υπάρχει το μέγα θέμα της σχέσης κόμματος με το δημόσιο τομέα. Οχι αυτό που λέμε το τελετουργικό, άλλο κόμμα άλλο κυβέρνηση. Αλλά το τι θα κάνει το κόμμα με το δημόσιο τομέα.
Προτείνω βαθμιαίο περιορισμό της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δεν προτείνω να αγγίξουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται, γιατί είναι κεκτημένα δικαιώματα. Από εδώ και μπρος, το Δημόσιο να αρχίζει να προσλαμβάνει επιτέλους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις τριετείς, πενταετείς, δεκαετείς, ανάλογα με την απόδοση τους. 
Με πολύ αυστηρή και αξιοκρατική κρίση και να περιοριστεί πάρα πολύ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, στους μισούς από αυτούς που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη αύξηση αντίστοιχη των αμοιβών τους, ώστε να έχουμε λίγους, αλλά αποτελεσματικούς, καλοπληρωμένους και ικανούς υπαλλήλους. Να είμαστε σύγχρονο κράτος. Το πρόβλημα της απασχόλησης πρέπει να λυθεί στον ιδιωτικό τομέα με ιδιωτικές επενδύσεις και να υπάρχει για τους εργαζόμενους εκεί κάλυψη ανάλογη με αυτή που υπάρχει  σε όλα τα άλλα πολιτισμένα κράτη, με ένα εργατικό δίκαιο, με επιθεώρηση εργασίας και μηχανισμούς που έχουν προβλεφθεί για σύγχρονες κοινωνίες».
ΒΗΜΑ

Γενικά θέματα

Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Η κλιμάκωση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ετών σκιώδους πολέμου, με επιθέσεις σε βάσεις, πρεσβείες, επιστήμονες και συμμάχους. Αλλά πλέον, η σιωπηλή ένταση έχει μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου: μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, μαζικούς θανάτους, και – για πρώτη φορά – στοχευμένα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως θα δούμε ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από την Τεχεράνη και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ απαντά πως οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν.

Το Ισραήλ χτυπά πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις

Η επιχείρηση «Rising Lion» του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε με αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως στο Ισφαχάν και τη Φορντό, αλλά επεκτάθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι φλόγες στο συγκρότημα της Φάσης 14, στην επαρχία Μπουσίρ, δεν είναι μόνο πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς· είναι προειδοποίηση με παγκόσμια απήχηση, για το πού μπορεί να φτάσει η σύγκρουση. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν σε νέο ράλι με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, πρόκειται για «τη διάρρηξη ενός άγραφου κανόνα»: μέχρι τώρα, ενεργειακές εγκαταστάσεις – τόσο του Ιράν όσο και του Ισραήλ – παρέμεναν εκτός στόχων.

Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Η απάντηση της Τεχεράνης και ο κίνδυνος διάχυσης

Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν άμεση. Με την επιχείρηση «True Promise III», εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων. 8 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.

Τώρα το Ιράν απειλεί να πλήξει και βάσεις χωρών, που στηρίζουν το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Οι δύο τελευταίες, αν και άκρως επικριτικές απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, δεν καταδίκασαν την επίθεση στο Ιράν.

Παράλληλα αυξάνονται οι απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ. Ο Ιρανός βουλευτής Εσμαΐλ Κοσαρί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Το Ορμούζ ως στρατηγικός εκβιασμός

Το Στενό του Ορμούζ είναι ο στενότερος λαιμός φιάλης της παγκόσμιας ενέργειας: 20% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από εκεί. Κλείσιμό του θα σημάνει έκρηξη των τιμών, παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και απειλή γενικευμένου πολέμου στον Κόλπο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει στο παρελθόν αφήσει υπονοούμενα για το Ορμούζ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται έτοιμη να το θέσει πραγματικά στο τραπέζι ως χαρτί στρατηγικού εκβιασμού.

Αν ενεργοποιήσει αυτό το όπλο (που πάντως είναι εξαιρετικά επιζήμιο και για την ίδια) υπολογίζεται ότι θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται στα 130 δολάρια το βαρέλι από περίπου 75 δολάρια σήμερα. Η βενζίνη θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση «είδος πολυτελείας».

Η Ουάσιγκτον εμπλέκεται – έστω και ανεπίσημα

Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν εξαπολύσει δικά τους πλήγματα κατά του Ιράν, βοηθούν ενεργά στην άμυνα του Ισραήλ: συστοιχίες Patriot, αμερικανικά πολεμικά πλοία και υπερσύγχρονα συστήματα ανίχνευσης έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προσπαθούσε να κρατήσει διπλωματική ισορροπία, αφού είδε τον Νετανιάχου να τον αγνοεί, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη να μην αποδίδουν, αναγκάστηκε να στηρίξει εκ των υστέρων τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο μετακινεί πλοία, κατασκοπευτικά και πιθανώς βομβαρδιστικά στην περιοχή, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Nimitz ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Βιετνάμ.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ είναι ισχυρή, αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για πλήρη εξουδετέρωση των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τις βόμβες διάτρησης που απαιτούνται για κάτι τέτοιο τις διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ.

Αν ο Τραμπ αποφασίσει να «πάει μέχρι τέλους», τότε η εμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα είναι πια υποστηρικτική – θα είναι καθοριστική. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύρραξη.

Μερίδα αναλυτών τονίζει από την άλλη πως εάν ο  Λευκός Οίκος κρατήσει αποστάσεις και αφήσει το Ιράν να πλήξει στόχους σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ ή δεξαμενόπλοια, τότε η σύγκρουση θα γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος τα ονομάτα των δορυφόρων του Ουρανού δεν προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά από χαρακτήρες στα έργα του Σαίξπηρ.

Το Hublle μελέτησε τους δορυφόρους Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι με βάση τις αλληλεπιδράσεις με τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, οι πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων φεγγαριών που βλέπουν τον πλανήτη θα ήταν φωτεινότερες από τις «πίσω» πλευρές, που θα ήταν πάντα στραμμένες προς τα έξω. Αυτό θα οφειλόταν στο σκούρο χρώμα των πίσω πλευρών τους από φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού. Αντ’ αυτού, δεν βρήκαν στοιχεία για σκούρο χρώμα στις πίσω πλευρές των φεγγαριών, αλλά σαφείς ενδείξεις για σκούρο χρώμα στις μπροστινές πλευρές των εξωτερικών φεγγαριών.

πηγή φωτό. (ESO)

«Ο Ουρανός είναι παράξενος, επομένως ήταν πάντα αβέβαιο το πόσο το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά στην πραγματικότητα με τους δορυφόρους του. Για αρχή, έχει κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός έχει δραματική κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών. Κυλάει πολύ αργά γύρω από τον Ήλιο στο πλάι του καθώς ολοκληρώνει την τροχιά του, διάρκειας 84 ετών, γύρω από τη Γη. Τη στιγμή της διέλευσης του Voyager 2 (το 1986) η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού είχε κλίση περίπου 59 μοιρών από το τροχιακό επίπεδο των δορυφόρων. Έτσι, υπάρχει μια επιπλέον κλίση στο μαγνητικό πεδίο» λέει ο Δρ. Ρίτσαρντ Καρτράιτ ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το φαινόμενο

Επειδή ο Ουρανός και οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περιστρέφονται ταχύτερα από ό,τι τα φεγγάρια του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν συνεχώς από τα φεγγάρια. Εάν η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού αλληλεπιδρά με τα φεγγάρια του, τα φορτισμένα σωματίδια θα πρέπει κατά προτίμηση να χτυπούν την επιφάνεια των πίσω πλευρών.

Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια, καθώς και οι κοσμικές ακτίνες του γαλαξία μας, θα πρέπει να σκουρύνουν τα πίσω ημισφαίρια του Άριελ, του Ούμπριελ, της Τιτάνιας και του Όμπερον και πιθανώς να παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύεται σε αυτά τα φεγγάρια.

Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι, ειδικά για τα εσωτερικά φεγγάρια Άριελ και Ούμπριελ, τα πίσω ημισφαίρια θα ήταν πιο σκούρα από τις μπροστινές πλευρές σε υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος. Αλλά αυτό όπως φαίνεται σύμβαίνει. Αντίθετα, τα μπροστινά και πίσω ημισφαίρια του Άριελ και του Ούμπριελ είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια σε φωτεινότητα.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων των δύο εξωτερικών φεγγαριών, της Τιτάνιας και του Όμπερον και όχι των φεγγαριών που περίμεναν. Ακόμα πιο παράξενο, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Τα δύο εξωτερικά φεγγάρια έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια μπροστά σε σύγκριση με τα πίσω ημισφαίριά τους.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η σκόνη από ορισμένους από τους αποκαλούμενους ακανόνιστους» δορυφόρους του Ουρανού καλύπτει τις μπροστινές πλευρές της Τιτανίας και του Όμπερον. Οι ακανόνιστοι δορυφόροι είναι φυσικά σώματα που έχουν μεγάλες, εκκεντρικές και κεκλιμένες τροχιές σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του μητρικού πλανήτη τους.

Οι μικρομετεωρίτες χτυπούν συνεχώς τις επιφάνειες των ακανόνιστων δορυφόρων του Ουρανού, εκτοξεύοντας μικρά κομμάτια υλικού σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Για εκατομμύρια χρόνια, αυτό το σκονισμένο υλικό κινείται προς τα μέσα προς τον Ουρανό και τελικά διασχίζει τις τροχιές της Τιτανίας και του Όμπερον.

Αυτά τα εξωτερικά φεγγάρια σαρώνουν τη σκόνη και την μαζεύουν κυρίως στα μπροστινά ημισφαίρια τους, τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Είναι σαν τα έντομα να χτυπούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αυτό το υλικό κάνει την Τιτάνια και τον Όμπερον να έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποκλείσουν την Τουρκία με το πρόγραμμα SAFE με τη χρήση veto;

Eίναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

O Καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Περάκης σε σημερινό (15/6) άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό ότι δεν έχουν βάση τα όσα τον τελευταίο καιρό θρυλούνται ότι εξασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς πως απαιτείται ομοφωνία για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE. Η εκτίμηση αυτή της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε στα άρθρα 212 και 218 της ΣΛΕΕ και στην αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού.

Κατά τον Καθηγητή το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ απονέμει αρμοδιότητα εξωτερικής δράσης στην ΕΕ αλλά δεν ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα σύναψης των εν λόγω συμφωνιών όπως η μέθοδος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.

Επιπλέον, η αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού SAFE ως τμήμα του προοιμίου του δεν μπορεί να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά στην εν λόγω σκέψη δεν αναφέρεται ρητά το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ όπως δεν γίνεται καμία μνεία και στις νομοθετικές διατάξεις του Κανονισμού.

Το δε άρθρο 218 της ΣΛΕΕ εισάγει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας εκτός αν η συμφωνία έχει αντικείμενο όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, οπότε απαιτείται ομοφωνία.

Όμως, το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ που αποτελεί τη νομική βάση του Κανονισμού όπως και το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πλαίσιο δράσεων ή επιχειρήσεων της ΕΕ σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ή της Κοινής Άμυνας και δεν οδηγούν σε ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο κατά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.

Στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που σύναψε η ΈΕ βάσει του 212 της ΣΛΕΕ τηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία και όχι η ομοφωνία.

Τέλος, κατά τον Καθηγητή με βάση την έως σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός6 λεπτά πριν

Γιατί το ΥΠΕΞ αδιαφορεί για το Γερμανικό Χρέος προς την Ελλάδα ύψους άνω του ενός τρις ευρώ;

Η Διεθνής Επιτροπή θα συνεχίσει τις πιέσεις της προς κάθε κατεύθυνση μέχρις ότου η Αθήνα αναγκάσει το Βερολίνο να δεχτεί...

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

Το πολεμικό δόγμα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

H φιλοσοφία των EBO προέβλεπε την εφαρμογή στρατιωτικών μέσων, όχι μόνο για την άμεση καταστροφή του αντιπάλου, αλλά και για...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Wall Street Journal: Πού πήγε ο Άξονας της Αντίστασης;

Το Ιράν απέμεινε μόνο και στόχος είναι ο Χαμενεΐ! Η Ισλαμική Δημοκρατία δέχεται συντριπτικά πλήγματα και παλεύει για τη δική...

Διεθνή1 ώρα πριν

Νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης διόρισε το Ιράν

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών Καζεμί σκοτώθηκε την Κυριακή 15η Ιουνίου μαζί με δυο άλλους ανώτατους αξιωματικούς...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Έτοιμος ο Τραμπ να μπει στον πόλεμο κατά του Ιράν

Δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπό του, ο Τραμπ απειλεί με δολοφονίες και βομβαρδισμούς πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Δημοφιλή