Γενικά θέματα
Μόνο όλοι μαζί μπορούμε

Ταξχος ε.α., Διεθνολόγος
Ο υπέρτατος θεσμός παροχής εθνικής ασφάλειας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Αυτές είναι που θα υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία και θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.
Και αυτό όπως είναι φυσικό είναι ρητά καταγεγραμμένο στο Σύνταγμά μας. Σύμφωνα με το Άρθρο 36 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει τον πόλεμο, τον οποίο διεξάγουν οι ΕΔ σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Επίσης με το Άρθρο 48 τίθεται σε ισχύ ο Νόμος 566/1977, Περί Καταστάσεως Πολιορκίας, σύμφωνα με τον οποίο «Αι εξουσίαι των πολιτικών αρχών αι αναγόμεναι εις την προστασίαν της ασφαλείας του Κράτους, την τήρησιν της τάξεως και την αστυνομίαν αναλαμβάνονται και ασκούνται υπό της στρατιωτικής αρχής καθ’ ο μέτρον ήθελε θεωρηθή υπό ταύτης αναγκαίον».
Από τα παραπάνω μπορεί κανείς με ευκολία να συμπεράνει ότι η ελληνική πολιτεία για να είναι ασφαλής, οφείλει να διατηρεί συνεχώς αξιόμαχες ΕΔ. Ποιος είναι όμως ο βασικός πυλώνας του αξιόμαχου των ΕΔ; Φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή το προσωπικό των ΕΔ. Και εδώ είναι που τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Γιατί η πολιτεία αδικεί καταφανώς τη «ραχοκοκαλιά» του προσωπικού των ΕΔ που είναι οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό τους. Γιατί επιδιώκει να μειωθεί το ηθικό του παραπάνω προσωπικού με συνέπεια τη πτώση του αξιόμαχου των ΕΔ και κατά συνέπεια τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρα μας; Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ. Ενδεχομένως αυτοί να γνωρίζουν κάτι το οποίο εγώ αγνοώ. Τους εκλιπαρώ όμως να με κάνουν και εμένα κάποτε κοινωνό αυτής της σημαντικής πληροφορίας.
Ουδείς αμφιβάλει ότι η πατρίδα μας περνάει μια κρίση και ότι οι επιβαλλόμενες περικοπές στις οικονομικές απολαβές όλων των Ελλήνων θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένες. Όμως στην περίπτωση των περικοπών των στρατιωτικών υπάρχει σαφώς μια κατάφορη αδικία που δεν είναι του παρόντος να την αναλύσω. Γιαυτό το λόγο όλες μαζί οι ενώσεις των απόστρατων Αξιωματικών αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν στον ελληνικό λαό και στην πολιτική μας ηγεσία του τόπου την παραπάνω αδικία με μια δυναμική ενέργεια, ήτοι την οργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο 9-3-2013 και ώρα 16:00 στη Πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων μετά των οικογενειών τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στο Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς Κομμάτων.
Μετά τη κοινοποίηση της παραπάνω απόφασης των ενώσεων έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των αποστράτων και όχι μόνον, για την ωφελιμότητα της προγραμματισμένης συγκέντρωσης. Στα πλαίσια αυτά θεωρώ σκόπιμο να δημοσιοποιήσω και την δική μου άποψη.
Η δική μου θέση έχει ως βάση το αξίωμα: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ. Εκτιμώ ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαφυλαχθεί, έναντι κάθε τιμήματος αυτή τη στιγμή είναι η ενότητά μας. Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να το επιτύχουμε σε απόλυτους αριθμούς, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Είναι φυσικό να υπάρχουν δυσκολίες στη χάραξη μιας υπερκομματικής «κοινής γραμμής δράσης» σε ένα σύνολο ανθρώπων που ανήκουν σε διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Η ενότητά μας όμως, εκτός του ότι θα επιφέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα στις άδικες πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις που υφιστάμεθα, θα ενισχύσει και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, στέλνοντας το σχετικό μήνυμα προς όσους επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία.
Δυστυχώς η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του στρατού μας απέτυχε να προφυλάξει τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών στα εν ενεργεία (ε.ε.) και στα εν αποστρατεία (ε.α.) στελέχη των ΕΔ. Δεν είναι όμως η στιγμή κατάλληλη για την κατά τα άλλα επιβαλλόμενη γόνιμη κριτική. Όλοι θα κριθούμε την κατάλληλη στιγμή και ίσως οι ερινύες να αποτελέσουν τον καλύτερο τιμωρό όλων όσων δεν τήρησαν τον όρκο τιμής προς τους συναδέλφους τους.
Η πάγια προσωπική μου θέση είναι ότι το πρόβλημα της πατρίδος μας δεν είναι οικονομικό, αλλά βαθειά κοινωνικοπολιτικό και κάθε αγώνας έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού αγώνα. Το πρόβλημά μας δεν θα λυθεί εάν αποκατασταθούν απλά και μόνο οι οικονομικού χαρακτήρα αδικίες εις βάρος μας. Γιαυτό, εκτός από τη δημοσιοποίηση των αδικιών που έχουμε υποστεί από τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα και το αίτημα για την άρση αυτών, στη συγκέντρωση αυτή θα πρέπει να καταδειχθεί ηχηρά ότι το πρόβλημα της πατρίδος μας είναι πολιτικό. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα επάνω μας και οι εχθροί μας θα αναμένουν στη γωνία για να μας αποδώσουν τους γνωστούς «άθλιους» χαρακτηρισμούς. Έχουμε όμως τη δύναμη να τους απογοητεύσουμε όλους αυτούς και να δώσουμε ελπίδα και χαρά στον ελληνικό λαό, που προσδοκά περισσότερα από εμάς.
Το σώμα των Αξιωματικών (ε.ε. και ε.α.) διαθέτει τεράστιες πλην όμως ανεκμετάλλευτες δυνατότητες οι οποίες ήρθε η ώρα να αναδειχθούν. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη σύνταξη ανάλογου ψηφίσματος το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, έχει σχεδιαστεί να παραδοθεί στο Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς Κομμάτων μετά το πέρας της πορείας προς τη Βουλή. Στο ψήφισμα εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στα καταφανώς δίκαια οικονομικά αιτήματά μας. Πρέπει να αναδείξουμε το υψηλό κοινωνικό και πολιτικό επίπεδό μας κάνοντας κοινά αποδεκτές προτάσεις όχι μόνο για την βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας και για την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματός μας, αλλά και για την επίλυση των χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Το Σύνταγμά μας θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό, θεσμοθετώντας με ξεκάθαρο τρόπο τη διάκριση των εξουσιών (Νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής). Επίσης θα πρέπει να γίνουν προτάσεις για την αναμόρφωση της παιδείας, τη προαγωγή της αξιοκρατίας, τη πάταξη της διαφθοράς, τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών με ένα αξιόπιστο φορολογική σύστημα, τη προστασία της οικογένειας με στόχο τη μείωση του δημογραφικού μας προβλήματος, τη πάταξη της ατιμωρησίας όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων των καταπατητών του νόμου, τη λήψη μέτρων για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και πολλά άλλα κατά την κρίση και υπό την έγκριση της πλειοψηφίας μας. Τέλος θα πρέπει να καταδειχθεί ότι «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί» και πρέπει άμεσα να αποσυρθούν αυτοβούλως από την πολιτική όλοι όσοι εκόντες άκοντες έχουν αναμιχθεί σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.
Εκτιμώ ότι ορισμένες ή ενδεχομένως και όλες οι παραπάνω προτάσεις μου, να μην είναι αποδεκτές από το σύνολο των συναδέλφων. Στηρίζω εκ προοιμίου αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία γιατί θα πρέπει να ενεργήσουμε έχοντας ως βασική προϋπόθεση την ενότητά μας.
Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω στους διοργανωτές ότι η ασφάλεια της εκδήλωσης αποτελεί πολύ δύσκολο έργο, στο οποίο όμως έχουμε όλοι μας τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ λοιπόν στη Πλατεία Κλαυθμώνος το Σάββατο 9-3-2013 και ώρα 16:00. “Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ”.

Γενικά θέματα
Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους: 15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!
Περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο του παγκόσμιου πλούτου, συγκεντρώνοντας 23,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχους το 2024, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, την οποία παρουσιάζει το CNBC.
Η μελέτη της UBS δείχνει ότι προστέθηκαν περίπου 379.000 νέοι εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μόλις έτος, δηλαδή περισσότεροι από 1.000 την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση 1,5%. Στην ίδια λίστα, η Κίνα κατατάσσεται δεύτερη με 6,3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους και ετήσια αύξηση 2,3%, που αντιστοιχεί σε 141.000 νέα μέλη της παγκόσμιας ελίτ. Εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 8,4%, φτάνοντας τους 87.000.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της UBS
15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!
Στην ίδια μελέτη, προκύπτει πως η UBS εκτιμά ότι περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζέιμς Μαζώ, υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση του πλούτου είναι αισθητή ακόμα και εντός των δισεκατομμυριούχων, αποδίδοντας το φαινόμενο κυρίως στην υπεραπόδοση του τεχνολογικού τομέα και την ανάδειξη μεγάλων επιχειρηματικών μορφών του κλάδου.
Γενικά θέματα
ΥΠΕΞ Ιράν: «Αιώνιες συνέπειες θα έχουν τα σημερινά αμερικανικά πλήγματα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του την Κυριακή (22/6) ως «απαράδεκτη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του την Κυριακή (22/6) ως «απαράδεκτη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια».
Επιπλέον, σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε ότι όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι «ανήσυχα» λόγω της «σοβαρής παραβίασης του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».
Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ Ιράν
«Οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και της NPT [σ.σ. Συμφωνία περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων) επιτιθέμενες στις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα γεγονότα, σήμερα το πρωί, είναι εξοργιστικά και θα έχουν αιώνιες συνέπειες. Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί για αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις διατάξεις του που επιτρέπουν μια νόμιμη απάντηση σε περίπτωση αυτοάμυνας, το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».
Γενικά θέματα
Η επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης – Ποια είναι η δύναμη Κουντς που έχει βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ
Ένας από τους βασικούς στόχους των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στο Ιράν, που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είναι στελέχη και εγκαταστάσεις της δύναμης Κουντς, του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ένας από τους βασικούς στόχους των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στο Ιράν, που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είναι στελέχη και εγκαταστάσεις της δύναμης Κουντς, του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.
Στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα εξοντώθηκαν μάλιστα δύο ανώτεροι αξιωματικοί της δύναμης Κουντς, σύμφωνα με το Ισραήλ. Νεκροί είναι ο Σαΐντ Ιζάντι, διοικητής του Παλαιστινιακού Σώματος στη δύναμη Κουντς του Ιράν, ο οποίος φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει και εξοπλίσει τη Χαμάς πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου,και ο Μπεχνάμ Σαχριάρι, ανώτερος αξιωματούχος της δύναμης Κουντς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Μονάδας 190, που ειναι υπεύθυνη για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις έκανα επίσης γνωστό ότι είχαν πλήξει κέντρα διοίκησης της δύναμης Κουντς στην Τεχεράνη, αναφέροντας ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό «τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του κράτους του Ισραήλ χρησιμοποιώντας τους πληρεξούσιους του ιρανικού καθεστώτος στη Μέση Ανατολή». Σε αυτά τα πλήγματα φέρεται να έχασαν την ζωή τους ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της δύναμης Κουντς και άλλα ανώτερα στρατιωτικά στελέχη.
Η στοχοποίηση της δύναμης Κουντς υποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν εστιάζει μόνο στην εξουδετέρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεων και των συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν. Φαίνεται να στοχεύει στην καρδιά του στρατιωτικού μηχανισμού του Ιράν.
Η δύναμη Κουντς
Η δύναμη Κουντς είναι το ειδικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Είναι ουσιαστικά ένας ισχυρός και σκιώδης σύνδεσμος μεταξύ του Ιράν και των στενότερων εχθρών του Ισραήλ.
Το σώμα δημιούργησε ένα δίκτυο Αράβων συμμάχων, που είναι γνωστό ως «Άξονας της Αντίστασης» (ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών και πολιτικών κινημάτων σε όλη την περιοχή που αντιτίθενται στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες).
Έχει προσφέρει όπλα, εκπαίδευση και χρήματα σε πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή που αποτελούν τον «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν. Συγκεκριμένα, η μονάδα έχει εκπαιδεύσει, εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει ομάδες όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα, οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και οι Χούθι στην Υεμένη.
Πριν οι ισραηλινές επιθέσεις αποδυναμώσουν σοβαρά αυτό το περιφερειακό δίκτυο, αυτές οι ομάδες επέτρεψαν στο Ιράν να ασκήσει την επιρροή του σε όλη τη Μέση Ανατολή, διαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο των γειτονικών κρατών προς όφελός του. Αυτό περιελάμβανε την ενίσχυση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ για να παρέχει μια εμπροσθοφυλακή άμυνας για το Ιράν κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο.
Η δύναμη Κουντς πιστεύεται επίσης ότι έχει οργανώσει επιχειρήσεις πέρα από τη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν σχέδια για δολοφονία αντιφρονούντων, λαθρεμπόριο όπλων και κατασκοπεία με στόχο αμερικανικά συμφέροντα.
Το σώμα ειδικεύεται σε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό που αποσκοπούν στην επέκταση της περιφερειακής ισχύος του Ιράν. Υπάγεται απευθείας στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.
Η μονάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του μακροχρόνιου σκιώδους πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν, ο οποίος σήμερα έχει εξελιχθεί σε απευθείας σύγκρουση. Θεωρείται πιθανό να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε ιρανική απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ, καθιστώντας τις τακτικές της και την πρόσβασή της σε όπλα ένα βασικό ζήτημα.
Η εμβέλεια της δύναμης Κουντς αποτελεί θέμα ανησυχίας για το Ισραήλ. Ιδρύθηκε μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και πήρε το όνομά της από την αραβική λέξη για την Ιερουσαλήμ.
Εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 17.000 έως 21.000 άνδρες. Επιπλέον, το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, υπό το οποίο λειτουργεί η δύναμη Κουντς, είναι υπεύθυνο για το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και διαθέτει τις δικές του ναυτικές και άλλες μονάδες που είναι ξεχωριστές από τον τακτικό στρατό της Τεχεράνης. Οι δύο μονάδες λειτουργούν από κοινού. Παίζει επίσης ηγετικό ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια και επιβλέπει μια εθελοντική παραστρατιωτική ομάδα που βάζει στο στόχαστρο τους αντιπάλους του καθεστώτος.
Το γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε πέρυσι ότι «το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή και συνεχίζει να δίνει έμφαση στη βελτίωση της ακρίβειας, της πρόκλησης θανάτων και της αξιοπιστίας αυτών των συστημάτων».
Η ηγεσία
Επικεφαλής της είναι ο Εσμαήλ Καανί. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν παραμένει ζωντανός.
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, τη δύναμη Κουντς διοικούσε ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος ηγήθηκε των φιλοδοξιών της Τεχεράνης να δημιουργήσει έναν άξονα στρατιωτικών ομάδων σε όλη την περιοχή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ιράν και να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε εγκριθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020, επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στην οργάνωση.
Πάντως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα της μονάδας έχουν υποστεί πιέσεις χωρίς τα προσωπικά δίκτυα και τη εμπειρία του Σουλεϊμανί.
Πώς έχει εμπλακεί στον πόλεμο με το Ισραήλ;
Πριν από την τελευταίες εξελίξεις, η δύναμη Κουντς βρισκόταν στο επίκεντρο της μακροχρόνιας δια αντιπροσώπων σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Οι δύο χώρες είχαν συγκρουστεί έμμεσα μέσω κυβερνοεπιθέσεων, επιχειρήσεων δολιοφθοράς, στοχευμένων δολοφονιών και θαλάσσιων επιθέσεων. Επί χρόνια, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία. Μεγάλο μέρος αυτών λειτουργούσε ή είχε προσφέρει η δύναμη Κουντς και οι συμμαχικές της πολιτοφυλακές, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και αναλυτές.
Πέρυσι, ισραηλινή επιδρομή σε συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της δύναμης Κουντς, τον στρατηγό Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, και αρκετούς άλλους αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης.
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!