Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Συνάντηση Κασουλίδη – Κέρι: Ο καθένας τα δικά του!

Δημοσιεύτηκε στις

Της Μικαέλλας Λοίζου

Διασύνδεση Κυπριακού-κρίσης-φυσικού αερίου έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνομιλίες, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην επαναρχίσουν το φθινόπωρο, η τουρκική να επαναρχίσουν στις 30 Μαΐου και ο Ντάουνερ να επαναρχίσουν… γενικότερα
Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛ προέκρινε τη σύναψη οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα υποβοηθήσει τηνεπίλυση του Κυπριακού

Παρά το γεγονός πως διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν πως έγινε κατανοητό από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη, πως η διαδικασία λύσης του Κυπριακού, η οικονομική κρίση και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου είναι διαφορετικά ζητήματα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κάθε άλλο από αυτό έδειξε να έχει ως προσανατολισμό, κατά τη δημόσια τοποθέτησή του.

«Αντί να αποτρέπει τον κόσμο από το να προχωρήσει εμπρός, η οικονομική κρίση κατ’ ακρίβειαν ανοίγει ευκαιρίες. Και περιττό να πω ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης εντός της ΑΟΖ παρά τις ακτές της Κύπρου κι αυτό μπορεί ακόμη να είναι μέρος μιας λύσης», ανέφερε πριν από την έναρξη της συνάντησης. Ο κ. Κασουλίδης, πάντως, απάντησε στον ομόλογό του ότι «επιθυμούμε να χειριζόμαστε τα ζητήματα της οικονομίας και τα ζητήματα του φυσικού αερίου [και το Κυπριακό] ως τρία χωριστά ζητήματα. Αν το ένα ενισχύει το άλλο, είναι διαμέσου των παράλληλών τους ρόλων. Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης».
Μετά το πέρας της συνάντησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση από αμερικανικής πλευράς, που να ανατρέπει την εντύπωση που δημιούργησε μπροστά στις κάμερες ο κ. Κέρι. Ο κ. Κασουλίδης, αντιθέτως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Όπως τον ακούσατε, έχει παραθέσει τρία θέματα. Από την ώρα που έχουμε εξηγηθεί ότι τα τρία αυτά θέματα δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο, αλλά μπορούν να ενισχύουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους, τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση». Επισήμανε, παράλληλα, πως οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν έθεσαν ζήτημα διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έχει ιδέες
«Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας τη βαθιά γνώση που έδειξε ο Αμερικανός ομόλογός του «για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή και αυτά μπορούν να συνδεθούν, όπως ήταν κι η δική μου επιθυμία». «Έχει κάποιες ιδέες», συνέχισε, «για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Αποδέχθηκε τις εισηγήσεις μας, τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάσταση, με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η λύση του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».
Πότε επαναρχίζουν;
Κατά τις προηγούμενες ημέρες της παρουσίας του στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είχε επιτύχει να εξασφαλίσει «κατανόηση» από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών. Του εξήγησε, δηλαδή, πως για την Κυβέρνηση προέχει αυτήν τη στιγμή η διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε με την οικονομία και θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες, για να μπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Τοποθέτησε, μάλιστα, την επανέναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο, θέση στην οποία το Προεδρικό εμμένει.
Οι Τούρκοι, βεβαίως, πιέζουν για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προτάσσοντας το επιχείρημα πως η Κύπρος θα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης για πάρα πολύ καιρό και δεν θα πρέπει να αναμένουμε αυτή να ξεπεραστεί, για να καθίσουμε στη διαπραγματευτική τράπεζα. Ωστόσο, χθες, ο Έρογλου μετέφερε τη δική του ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας, εξαιρετικά κοντά. Εξέφρασε την ελπίδα, η έναρξη των συνομιλιών, να επιτευχθεί μετά το δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 29 Μαΐου. «Υπάρχει δραστηριότητα στο Κυπριακό», είπε, φέροντας ως σημεία αναφοράς τη συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα και τη δική του συνάντηση με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Herve Ladsous.
Οικονομική συνεργασία στην περιοχή θέλουν οι Τούρκοι
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα υποβάλλει προτάσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου. Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε πως «δεν είναι λογικά τα σχέδια της ε/κ πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις πηγές που βρίσκονται γύρω από το νησί». Συνδέοντας τα κοιτάσματα με τη λύση, ανέφερε πως «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή, αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».
Ο Γκιουλ είπε ότι «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό». Αλλιώς, ισχυρίστηκε, τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον. «Και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλλουν όλες οι πλευρές προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερα στο Κυπριακό», τόνισε.
Διαφήμισε τις… πιέσεις
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, από πλευράς του, εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση, μέσω του γραφείου Τύπου των καλών υπηρεσιών, διαφημίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε να ασκηθούν πιέσεις από τους ξένους για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι κατανοεί τις οικονομικές συνθήκες και τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το στάδιο, εξιστόρησε κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να… γίνει σεβαστή η δική μας θέση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ντάουνερ «έχει πρόσφατα πολλαπλασιάσει τις επαφές του με μέλη και των δύο κοινοτήτων που έχουν επιρροή, καθώς και διεθνείς ενδιαφερόμενους, σε μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού», προσθέτοντας ότι πρόσφατα παρέστη σε συνάντηση πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μας… προειδοποίησε, μάλιστα, πως είναι «αποφασισμένος» να εμπλέξει όσους ενδιαφερόμενους είναι δυνατόν, Κύπριους ή ξένους, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αυστραλός διπλωμάτης «είναι ενθαρρυμένος» από τη συζήτηση Κασουλίδη – Μπαν, που επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «και ιδιαίτερα στις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», παρόλο που, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, το αποτέλεσμά της μάλλον συγκρούεται με το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες. Ενθαρρυμένοι είναι και στην έδρα των ΗΕ, με τον εκεί εκπρόσωπο του Οργανισμού να επαναλαμβάνει τα λόγια του Ντάουνερ.
Να του έχουμε… εμπιστοσύνη;
Ο Ντάουνερ δήλωσε, ακόμη, πως πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους κ. Αναστασιάδη και Έρογλου και τις συζύγους τους σε δείπνο, «ώστε να γνωριστούν και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», έχοντας, ίσως, ξεχάσει ότι γνωρίζονται, και υιοθετώντας το λεκτικό που είχε χρησιμοποιήσει στις πρωινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προφανώς για να μη φαίνονται οι τοποθετήσεις του ότι έρχονται σε σύγκρουση με αυτές της ελληνικής πλευράς. Ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υπάρχει αποκατάσταση της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου. 

Προτεραιότητα η επιστροφή

Αναφορά στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου έκανε χθες, εν τω μεταξύ, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως είπε, αυτή αποτελεί πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούλησή της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου.
Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, τόνισε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ τέθηκε, ως προτεραιότητα, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου προς τους νόμιμους κατοίκους, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε μια εμπιστοσύνη ότι επιτέλους η Τουρκία εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει, αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει».
Σημεριν
ή

Γενικά θέματα

Τραμπ: Ενημέρωσε εκ των προτέρων τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων αλλά όχι των Δημοκρατικών

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι επιθέσεις έγιναν χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική έγκριση και απαίτησαν να ενημερωθούν για τις απόρρητες παραμέτρους της επιχείρησης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του επικοινώνησαν εκ των προτέρων με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τους επικείμενους βομβαρδισμούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατά εγκαταστάσεων του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN που επικαλείται πολλές καλά πληροφορημένες πηγές, η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο δεν ενημερώθηκε παρά μόνο μετά την εκτέλεση των επιθέσεων.

Όπως μεταδίδεται, οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, Μάικ Τζόνσον και Τζον Θουν αντίστοιχα, είχαν ειδοποιηθεί πριν τους βομβαρδισμούς. Αντίθετα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις, έλαβαν ενημέρωση μόλις λίγο πριν από το διάγγελμα του προέδρου Τραμπ και αφού τα πλήγματα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι επιθέσεις έγιναν χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική έγκριση και απαίτησαν να ενημερωθούν για τις απόρρητες παραμέτρους της επιχείρησης.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στήριξε τον Τραμπ, μόλις τρία μέλη του κόμματος εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ένας εξ αυτών, ο βουλευτής Τόμας Μάσι από το Κεντάκι, χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «μη συνταγματική».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης για το ότι προχώρησε σε επίθεση «χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο, χωρίς σαφή στρατηγική, παραβλέποντας τις αξιολογήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και χωρίς να εξηγηθεί στους Αμερικανούς τι διακυβεύεται».

Όπως υπογράμμισε:
«Ο αμερικανικός λαός αξίζει περισσότερα από αόριστες δηλώσεις και μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν εκτεταμένο πόλεμο. Ο πρόεδρος οφείλει να εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου και να παρουσιάσει ξεκάθαρους στόχους, εξηγώντας πώς θα προστατέψει τους Αμερικανούς και θα αποτρέψει άλλη μία αχρείαστη και δαπανηρή πολεμική εμπλοκή».

Ο επίσης Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν ζήτησε να διεξαχθεί άμεσα ψηφοφορία ώστε να επαναβεβαιωθεί ο ρόλος του Κογκρέσου στη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Όπως δήλωσε:
«Θα επιμείνω να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία. Οι Γερουσιαστές πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά: είναι υπέρ ενός τρίτου, παράλογου πολέμου στη Μέση Ανατολή; Οι Αμερικανοί πολίτες είναι αντίθετοι με την εμπλοκή μας».

Δημοκρατικοί βουλευτές, όπως ο Σον Κάστεν και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, ζήτησαν ακόμη και την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας την ενέργειά του αιτία καθαίρεσης από το αξίωμα.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος πολιτικά συντάσσεται με τους Δημοκρατικούς, χαρακτήρισε την απόφαση «κραυγαλέα αντισυνταγματική».

Τέλος, ο Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποίησε πως η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε βαθύτερη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.
«Ο Τραμπ υποσχέθηκε ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Ο κίνδυνος πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά. Προσεύχομαι για την ασφάλεια των στρατιωτών μας, που εκτέθηκαν σε νέο κίνδυνο», τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής.
Καταλήγοντας, δήλωσε:
«Ο πρόεδρος παραπλάνησε το κοινό για τις προθέσεις του, δεν ζήτησε έγκριση από το Κογκρέσο και έθεσε τη χώρα στον κίνδυνο εμπλοκής σε έναν καταστροφικό και αποτρέψιμο πόλεμο».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

«Είτε ειρήνη είτε τραγωδία»: Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα χτυπήματα «με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε δραματικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των τριών κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στη Νατάνζ, το Ισφαχάν και το Φορντό. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί άμεσα υπέρ της ειρήνης, θα ακολουθήσουν νέα πλήγματα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επιχείρηση «θεαματική στρατιωτική επιτυχία» και δήλωσε πως «οι βασικές υποδομές εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν εξαλείφθηκαν πλήρως». Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα χτυπήματα «με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα».

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι στο Φορντό χρησιμοποιήθηκαν έξι βόμβες κατά μπούνκερ, ενώ 30 πύραυλοι Τόμαχοκ έπληξαν τη Νατάνζ και το Ισφαχάν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters.

Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: «Πάει το Φορντό», ενώ τόνισε με κεφαλαία: «ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».

Διπλωματική επαφή ΗΠΑ – Ιράν μετά τα πλήγματα

Σύμφωνα με το CBS News, οι ΗΠΑ προσέγγισαν διπλωματικά την Τεχεράνη, διαβεβαιώνοντας ότι τα πλήγματα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος. Παράλληλα, Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου Tasnim ότι «τμήμα της εγκατάστασης στο Φορντό επλήγη από εχθρικά αεροσκάφη».

Ο Χασάν Αμπεντινί, αναπληρωτής πολιτικός επικεφαλής της κρατικής ιρανικής ραδιοτηλεόρασης, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις είχαν εκκενωθεί προληπτικά και τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου είχαν απομακρυνθεί, αποτρέποντας ραδιενεργή διαρροή.

Πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Η απόφαση Τραμπ να πλήξει το Ιράν πριν λήξει η διπλωματική διορία των δύο εβδομάδων που ο ίδιος είχε θέσει, προκάλεσε αντιδράσεις σε Δημοκρατικούς αλλά και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ρεπουμπλικανός Τόμας Μάσι χαρακτήρισε την ενέργεια «αντισυνταγματική», ενώ η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές υποστήριξε ότι πρόκειται για λόγο παραπομπής.

Από την άλλη, ο Ρότζερ Γουίκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, στήριξε την επιχείρηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.

Ακόμη και υποστηρικτές του Τραμπ από το κίνημα MAGA φάνηκαν επιφυλακτικοί: ο Στιβ Μπάνον ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για την εμπλοκή, ενώ ο σχολιαστής Τσάρλι Κερκ περιορίστηκε να πει: «Η Αμερική υποστηρίζει τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ισραηλινή στήριξη και κατάρρευση της διπλωματίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεχάρη τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «τολμηρή» και δηλώνοντας πως «η ιστορία θα καταγράψει ότι έδρασε για να αποτρέψει το πιο επικίνδυνο καθεστώς από το να αποκτήσει τα πιο επικίνδυνα όπλα».

Η επίσημη θέση του Ισραήλ αναφέρει ότι η στρατιωτική του εμπλοκή στοχεύει στην αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης για αποκλιμάκωση απέτυχαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την εξέλιξη “επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή” και “άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους: 15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!

Περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο του παγκόσμιου πλούτου, συγκεντρώνοντας 23,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχους το 2024, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, την οποία παρουσιάζει το CNBC.

Η μελέτη της UBS δείχνει ότι προστέθηκαν περίπου 379.000 νέοι εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μόλις έτος, δηλαδή περισσότεροι από 1.000 την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση 1,5%. Στην ίδια λίστα, η Κίνα κατατάσσεται δεύτερη με 6,3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους και ετήσια αύξηση 2,3%, που αντιστοιχεί σε 141.000 νέα μέλη της παγκόσμιας ελίτ. Εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 8,4%, φτάνοντας τους 87.000.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της UBS

15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!

Στην ίδια μελέτη, προκύπτει πως η UBS εκτιμά ότι περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζέιμς Μαζώ, υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση του πλούτου είναι αισθητή ακόμα και εντός των δισεκατομμυριούχων, αποδίδοντας το φαινόμενο κυρίως στην υπεραπόδοση του τεχνολογικού τομέα και την ανάδειξη μεγάλων επιχειρηματικών μορφών του κλάδου.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα13 λεπτά πριν

Τραμπ: Ενημέρωσε εκ των προτέρων τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων αλλά όχι των Δημοκρατικών

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι επιθέσεις έγιναν χωρίς...

Αναλύσεις28 λεπτά πριν

NYT: Το Ιράν κατασκεύασε το Φόρντο βαθιά μέσα σε ένα βουνό για να αντέχει στις αεροπορικές επιθέσεις! Ασαφής η ζημιά που προκάλεσανοι αμερικανικές επιδρομές την Κυριακή

Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, δήλωσαν ότι το...

Γενικά θέματα43 λεπτά πριν

«Είτε ειρήνη είτε τραγωδία»: Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει...

Αναλύσεις58 λεπτά πριν

Οι δύο επιλογές επίθεσης κατά του υπόγειου πυρηνικού σταθμού του Ιράν και τα βομβαρδιστικά Β-2

Τα διλήμματα και τι μπορεί να μεταφέρει ένα βομβαρδιστικό B-2 των ΗΠΑ

Γενικά θέματα1 ώρα πριν

Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους: 15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!

Περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860...

Δημοφιλή