Γενικά θέματα
Σαρρής:”Δεν θέσαμε θέμα δικαστικής προσφυγής για το κούρεμα”
Καταιγιστικές ερωτήσεις δέχθηκε ο τέως Υπουργός Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής από την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία. Ο κ Σαρρής, αν και δήλωσε ότι στο Γιούρογκρουπ στις 14 Μαρτίου, η πλευρά μας πολέμησε μέχρι δακρύων, παραδέχθηκε ότι δεν θέσαμε θέμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το αντισυνταγματικό του κουρέματος, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο.
Τόνισε ότι οι πιέσεις των Γερμανών και των συμμάχων του προς την κυπριακή πλευρά ήταν ασφυκτικές, ενώ απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν πιστεύει ότι στόχος των Γερμανών ήταν η καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.
Για πρώτη φορά, από επίσημα χείλη είχαμε παραδοχή ότι ο ΕLΑ είναι υποχρέωση, από την οποία η Κύπρος, δεν μπορεί να απαλλαγεί. Επεσήμανε παράλληλα ότι στο σημείο που βρισκόταν η Κύπρος, δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή από αυτή που υιοθετήθηκε.
Έριξε παράλληλα τα βέλη του στην προηγούμενη κυβέρνηση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αν το μνημόνιο υπογραφόταν εγκαιρα, η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική.
Ο … αμαρτωλός ΕLΑ
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι μετά την Κρατικοποίηση της Λαϊκής, τον Μάιο του 2012, η τράπεζα ήταν εκτεθειμένη στον ΕLΑ σε ποσό ύψους 3,8 δις. Πρόσθεσε ότι το κράτος δεν έθεσε κανέναν περιορισμό στον ΕLΑ. Τόνισε πως μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας, επιτεύχθηκε σταθεροποίηση του καταθετικού περιβάλλοντος. «Όταν τον Μάιο άρχισε η αμφισβήτηση της επιβίωσης της λαϊκής και όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αμφιβολίες επ’ αυτού, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις, η Λαϊκή δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας, γι αυτό και η μόνη της λύση ήταν ξανά ο ΕLΑ».
Η εναλλακτική επιλογή, πρόσθεσε, ήταν η άτακτη χρεοκοπία, με συνέπεια να πρέπει να βρεθούν περίπου 8 δις για να πληρωθούν οι εξασφαλισμένοι καταθέτες..
«Αν δεν υπογράφαμε τότε για λήψη ρευστότητας από τον ΕLΑ και έκλεινε η λαϊκή, το πρόβλημα θα ήταν σοβαρότερο σήμερα για την κυπριακή οικονομία», τόνισε ο κ. Σαρρής.
Τα λάθη
Αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν, και στην υποβολή του Προεδρου της επιτροπής ότι οι ζημιές του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα δεν αποκαλύπτονταν διότι υπήρχε μορφή συγκάλυψης, ο κ. Σαρρής αρκέστηκε να πει ότι «δεν υπήρξε αναγκαία αντικειμενικότητα και αναγκαίο θάρρος προκειμένου να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ήταν αμφιβόλου ποιότητας».
«Προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε την εικόνα της κατάστασης που ήταν υπό έλεγχο, χωρίς να αποκρύψουμε ότι είχαν γινει λάθη», δήλωσε χαρακτηρισιτκά, σε σχέση με την εικόνα των ισολογισμών της τράπεζας, στο κομμάτι του ελληνικού χαρτοφυλακίου.
Συμφώνησε στα περί κακής εταιρικής διακυβέρνησης
Σε κάποιο σημείο της ακρόασης, ο Πρόεδρος της επιτροπής ανέγνωσε αποσπάσματα από τη μελέτη που εκπόνησε η ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο. Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά γίνεται σε κακή εταιρική διακυβέρνηση και κακή εποπτεία στις τράπεζες, με τον Μιχάλη Σαρρή να συμφωνεί.
«Μια υγιής τράπεζα», ανέφερε ο κ. Σαρρής, «πρέπει να έχει ισχυρή θέση και να έχει ισχυρά ερωτήματα προς τον εκτελεστικό της Πρόεδρο. Όταν εκτελεστικός και ΔΣ είναι ίσοι ή όταν οι εκτελεστικοί ελέγχουν το συμβούλιο, αυτό είναι συνταγή καταστροφής και επαυξάνει το ρόλο του επόπτη».
«Στην έκθεση, γίνεται επίσης αναφορά ότι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά της τράπεζας», υπέβαλε ο κ. Πικής στον Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος με τη σειρά του συμφώνησε.
Προχωρώντας, ο κ. Πικής έθεσε ενώπιον του κ. Σαρρή δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης με τίτλο «Από τον Φεβρουάριο γνώριζε το Προεδρικό – “έκρυψαν” για το σενάριο κουρέματος». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε εμπιστευτικό σημείωμα της Ευρωπαίκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκε στο προεδρικό πριν τις προεδρικές εκλογές και μιλούσε για bail in τραπεζών στις 3 από 4 προτεινόμενες λυσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο φαίνεται να μην δόθηκε στη νέα κυβέρνηση, κάτι που ενδεχομένως να τη βοηθούσε στις διαβουλευθείς του Μαρτίου.
Αφού μελέτησε το έγγραφο, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι δεν περίελθε σε γνώση του κανένα τέτοιο έγγραφο.
Προειδοποιούσαν οι FT, αλλά…
O Πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε σε αναφορές της Εκπροσώπου της ΚΤ, μέσα από επιστολή, πριν το περίφημο Eurogroup, με τις οποίες τόνιζε ότι δεν τίθετο θέμα απομείωσης των καταθέσεων, επισημαίνοντας μάλιστα πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της Εκπροσώπου Τύπου της ΚΤ Αλίκη Στυλιανού, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα δημοσιεύματος των Financial Times, ως ενδεικτικό μιας προδιάθεσης που έβλεπε τα φώτα της δημοσιότητας περί ενδεχομένου κουρέματος καταθέσεων. Μάλιστα, πρόσθεσε, στις 21 Φεβρουαρίου ήταν εμφανής η θέση της εφημερίδας για το θέμα. «Είχε εκληφθεί», πρόσθεσε, όπως «ως πληροφορίες που διοχετεύονταν στον Τύπο από ΔΝΤ και ΕΕ».
«Δεν τέθηκε θέμα δικαστικής γνωμάτευσης για το κούρεμα»
Αναφερόμενος στη νύχτα του Eurogroup, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η πλευρά μας πολέμησε μέχρι δακρύων. Αν και τόνισε ότι η πλευρά μας επεσήμανε στους τροϊκανούς ότι ενδεχόμενο bail in , αντίκειται στο Σύνταγμα της ΚΔ και στην σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η τοποθέτηση της τρόικας ήταν ότι οι επιμέρους νομικές διευθετήσεις χωρών δεν τους αφορούν. Τόνιζαν δε ότι δεν υπήρχε σύγκρουση αυτής της πρόνοιας με την υποχρέωση των καταθετών να συνεισφέρουν στο σχέδιο διάσωσης μιας χωράς. «Αυτή ήταν η δική τους ερμηνεία», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυπριακή πλευρά δεν ζήτησε προσφυγή για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερο χρόνο στην πλευρά μας.
Το κούρεμα, συνέχισε, ήταν εισήγηση της ΕΕ. «Οι Γερμανοί ήθελαν δραματικό κούρεμα και οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Τη Δευτέρα και αφού συνειδητοποίησαν τι έκαναν, μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν να προστατεύσουμε αν θέλουμε τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων»
Πώληση τραπεζών στην Ελλάδα: Κακώς έγινε μέσα σε τρεις ημέρες
Ο κ. Σαρρής ερωτήθηκε από την επιτροπή, κατά πόσον οι τράπεζες συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα, με τον κ. Σαρρή να υποστηρίζει ότι αν και υπήρξε σχετικό αίτημα από την κυπριακή πλευρά, εντούτοις η τρόικα δεν το αποδέχθηκε. «Όταν δόθηκε το πράσινο φως για να έρθουν στις Βρυξέλλες, η Τράπεζα Κύπρου θεώρησε ότι ήταν αργά για οποιαδήποτε συμμετοχή της», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ερωτηθείς, αν κατά τη σύμπτυξη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, λήφθηκαν οι απόψεις των ιδίων των τραπεζών, ο κ. Σαρρής απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως αυτή ήταν η λύση που μας επιβλήθηκε. «Στις συναντήσεις που είχαμε, η μια επιλογή ήταν να κλείσουν και οι δύο τράπεζες και η δεύτερη να διασωθεί η μια με τον τρόπο που τελικά έγινε».
«Η παρουσία τους θα ήταν ηθικά πιο σωστή αλλά δεν θα άλλαζαν τα πράγματα σημαντικά», υπέδειξε.
Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι κακώς η διαδικασία πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα έγινε μέσα σε τρεις ημέρες. «Για μας», πρόσθεσε, «είχε τεράστια σημασία η διαδικασία αυτή να γίνει εντός δύο – τριών μηνών, για να πουλήσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα με investment bankers με το σωστό τρόπο. Αντ’ αυτού, πρόσθεσε, έγινε με αυτό τον τρόπο, λόγω της αποξένωσης της παρουσίας μας στην Ελλάδα. «Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει», ανέφερε.
Η στάση της Ελλάδας στην πώληση των ελληνικών παραρτημάτων
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά των εργασιών των δυο τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πίεζε για να μειώσει την αξία των τραπεζών και μετά από διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να ληφθεί υπόψη η αποτίμηση που έκανε η Pimco, στο ποσό των 16,2 δις.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι τα χαρτοφυλάκια των τριών κυπριακών τραπεζών είχαν αξία 19,2 δις.
Προτάθηκε η πώληση στα 16 αλλά η ελληνική Κυβερνηση τόνισε ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση, αντιπροτείνοντας 10 ή 12 δις. Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, συμφωνήθηκε να ληφθεί υπόψη η έκθεση Πίμκο, η οποία ήθελε την αξία στα 16,2 δις.
«Δεν ενδιαφέρει του Ευρωπαίους το Εθνικό πρόβλημα»
Επίμονα ήταν τα ερωτήματα της επιτροπής, στο κατά πόσον στις διαπραγματεύσεις είχε γίνει αναφορά στο γεγονός ότι η Κύπρος είχε υποστεί εισβολή και εθνοκάθαρση και ότι μεγάλο μέρος είναι κατεχόμενο από το 1974;
«Οι Ευρωπαίοι δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα, σε ότι αφορά τα οικονομικά», ήταν η απάντηση του κ. Σαρρή. «Τους είπαμε επανειλημμένα ότι αυτή η λύση θα έβλαπτε την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά αυτοί υποστήριζαν ότι υπήρχαν ιδιάζουσες συνθήκες στην Κύπρο, και θα μπορούσε η λύση αυτή να επιτευχθεί χωρίς να προκληθεί ζημιά στην Ευρώπη», πρόσθεσε. .
«Κάποιοι ήθελαν την καταστροφή»
«Ναι, πιστεύω υπό διαφορές προσεγγίσεις, ότι κάποιοι είχαν στο μυαλό τους την καταστροφή της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο», απαντησε ο κ Σαρρης σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, χωρίς να παράγει τίποτα, έχει τόσο μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σκληρότερη, πρόσθεσε, ήταν η στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. «Ουδείς είχε ελαφρά στήριξη προς την Κύπρο. Είτε κάποιοι ήταν σφόδρα εναντίον της Κύπρου είτε τηρούσαν ουδέτερη στάση», επεσήμανε.
«Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για Διαγραφές χρεών»
Πάντως ο κ. Σαρρής υποστήριξε πως αν γίνονταν διαγραφές μεγάλων χρεών επί προεδρίας του, ο ίδιος θα το γνώριζε, προσθέτοντας πως ποτέ δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη του.
Θα έπρεπε να υπογράφαμε νωρίτερα το μνημόνιο
Ερωτηθείς από την κα Ηλιανα Νικολάου αν η καθυστέρηση της υπογραφής του μνημονίου είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσε χαμένες μάχες όπως η ΑΤΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις, αντί να δει που και πως θα έβρισκε τα λεφτά που χρειαζόταν. «Αν δείχναμε συνέπεια στην υλοποίηση των μέτρων, η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική», πρόσθεσε.
Η εκροή καταθέσεων με κλειστές τράπεζες
Ερωτηθείς για τις εκροές καταθέσεων κατά την απόφαση για Bail in, και ενώ οι τραπεζες ήταν κλειστές τον Μάρτιο,ο κ. Σαρρής, ανάφερε ότι δεν μπορεί να δώσει εξήγηση για το φαινόμενο αυτό
«Οι Γερμανοί είπαν ότι άμεσα πρέπει να κλείσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν ξέρω πως έγινε εκροή με κλειστές τις τράπεζες», είπε.
Πηγή

Γενικά θέματα
Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές
Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.
Η κλιμάκωση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ετών σκιώδους πολέμου, με επιθέσεις σε βάσεις, πρεσβείες, επιστήμονες και συμμάχους. Αλλά πλέον, η σιωπηλή ένταση έχει μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου: μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, μαζικούς θανάτους, και – για πρώτη φορά – στοχευμένα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως θα δούμε ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από την Τεχεράνη και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ απαντά πως οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν.
Το Ισραήλ χτυπά πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις
Η επιχείρηση «Rising Lion» του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε με αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως στο Ισφαχάν και τη Φορντό, αλλά επεκτάθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι φλόγες στο συγκρότημα της Φάσης 14, στην επαρχία Μπουσίρ, δεν είναι μόνο πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς· είναι προειδοποίηση με παγκόσμια απήχηση, για το πού μπορεί να φτάσει η σύγκρουση. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν σε νέο ράλι με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, πρόκειται για «τη διάρρηξη ενός άγραφου κανόνα»: μέχρι τώρα, ενεργειακές εγκαταστάσεις – τόσο του Ιράν όσο και του Ισραήλ – παρέμεναν εκτός στόχων.
Η απάντηση της Τεχεράνης και ο κίνδυνος διάχυσης
Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν άμεση. Με την επιχείρηση «True Promise III», εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων. 8 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.
Τώρα το Ιράν απειλεί να πλήξει και βάσεις χωρών, που στηρίζουν το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Οι δύο τελευταίες, αν και άκρως επικριτικές απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, δεν καταδίκασαν την επίθεση στο Ιράν.
Παράλληλα αυξάνονται οι απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ. Ο Ιρανός βουλευτής Εσμαΐλ Κοσαρί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ορμούζ ως στρατηγικός εκβιασμός
Το Στενό του Ορμούζ είναι ο στενότερος λαιμός φιάλης της παγκόσμιας ενέργειας: 20% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από εκεί. Κλείσιμό του θα σημάνει έκρηξη των τιμών, παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και απειλή γενικευμένου πολέμου στον Κόλπο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει στο παρελθόν αφήσει υπονοούμενα για το Ορμούζ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται έτοιμη να το θέσει πραγματικά στο τραπέζι ως χαρτί στρατηγικού εκβιασμού.
Αν ενεργοποιήσει αυτό το όπλο (που πάντως είναι εξαιρετικά επιζήμιο και για την ίδια) υπολογίζεται ότι θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται στα 130 δολάρια το βαρέλι από περίπου 75 δολάρια σήμερα. Η βενζίνη θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση «είδος πολυτελείας».
Η Ουάσιγκτον εμπλέκεται – έστω και ανεπίσημα
Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν εξαπολύσει δικά τους πλήγματα κατά του Ιράν, βοηθούν ενεργά στην άμυνα του Ισραήλ: συστοιχίες Patriot, αμερικανικά πολεμικά πλοία και υπερσύγχρονα συστήματα ανίχνευσης έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προσπαθούσε να κρατήσει διπλωματική ισορροπία, αφού είδε τον Νετανιάχου να τον αγνοεί, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη να μην αποδίδουν, αναγκάστηκε να στηρίξει εκ των υστέρων τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο μετακινεί πλοία, κατασκοπευτικά και πιθανώς βομβαρδιστικά στην περιοχή, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Nimitz ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Βιετνάμ.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ είναι ισχυρή, αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για πλήρη εξουδετέρωση των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τις βόμβες διάτρησης που απαιτούνται για κάτι τέτοιο τις διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ.
Αν ο Τραμπ αποφασίσει να «πάει μέχρι τέλους», τότε η εμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα είναι πια υποστηρικτική – θα είναι καθοριστική. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύρραξη.
Μερίδα αναλυτών τονίζει από την άλλη πως εάν ο Λευκός Οίκος κρατήσει αποστάσεις και αφήσει το Ιράν να πλήξει στόχους σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ ή δεξαμενόπλοια, τότε η σύγκρουση θα γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού
Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.
Σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος τα ονομάτα των δορυφόρων του Ουρανού δεν προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά από χαρακτήρες στα έργα του Σαίξπηρ.
Το Hublle μελέτησε τους δορυφόρους Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι με βάση τις αλληλεπιδράσεις με τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, οι πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων φεγγαριών που βλέπουν τον πλανήτη θα ήταν φωτεινότερες από τις «πίσω» πλευρές, που θα ήταν πάντα στραμμένες προς τα έξω. Αυτό θα οφειλόταν στο σκούρο χρώμα των πίσω πλευρών τους από φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού. Αντ’ αυτού, δεν βρήκαν στοιχεία για σκούρο χρώμα στις πίσω πλευρές των φεγγαριών, αλλά σαφείς ενδείξεις για σκούρο χρώμα στις μπροστινές πλευρές των εξωτερικών φεγγαριών.
«Ο Ουρανός είναι παράξενος, επομένως ήταν πάντα αβέβαιο το πόσο το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά στην πραγματικότητα με τους δορυφόρους του. Για αρχή, έχει κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός έχει δραματική κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών. Κυλάει πολύ αργά γύρω από τον Ήλιο στο πλάι του καθώς ολοκληρώνει την τροχιά του, διάρκειας 84 ετών, γύρω από τη Γη. Τη στιγμή της διέλευσης του Voyager 2 (το 1986) η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού είχε κλίση περίπου 59 μοιρών από το τροχιακό επίπεδο των δορυφόρων. Έτσι, υπάρχει μια επιπλέον κλίση στο μαγνητικό πεδίο» λέει ο Δρ. Ρίτσαρντ Καρτράιτ ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το φαινόμενο
Επειδή ο Ουρανός και οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περιστρέφονται ταχύτερα από ό,τι τα φεγγάρια του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν συνεχώς από τα φεγγάρια. Εάν η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού αλληλεπιδρά με τα φεγγάρια του, τα φορτισμένα σωματίδια θα πρέπει κατά προτίμηση να χτυπούν την επιφάνεια των πίσω πλευρών.
Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια, καθώς και οι κοσμικές ακτίνες του γαλαξία μας, θα πρέπει να σκουρύνουν τα πίσω ημισφαίρια του Άριελ, του Ούμπριελ, της Τιτάνιας και του Όμπερον και πιθανώς να παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύεται σε αυτά τα φεγγάρια.
Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι, ειδικά για τα εσωτερικά φεγγάρια Άριελ και Ούμπριελ, τα πίσω ημισφαίρια θα ήταν πιο σκούρα από τις μπροστινές πλευρές σε υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος. Αλλά αυτό όπως φαίνεται σύμβαίνει. Αντίθετα, τα μπροστινά και πίσω ημισφαίρια του Άριελ και του Ούμπριελ είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια σε φωτεινότητα.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων των δύο εξωτερικών φεγγαριών, της Τιτάνιας και του Όμπερον και όχι των φεγγαριών που περίμεναν. Ακόμα πιο παράξενο, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Τα δύο εξωτερικά φεγγάρια έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια μπροστά σε σύγκριση με τα πίσω ημισφαίριά τους.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η σκόνη από ορισμένους από τους αποκαλούμενους ακανόνιστους» δορυφόρους του Ουρανού καλύπτει τις μπροστινές πλευρές της Τιτανίας και του Όμπερον. Οι ακανόνιστοι δορυφόροι είναι φυσικά σώματα που έχουν μεγάλες, εκκεντρικές και κεκλιμένες τροχιές σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του μητρικού πλανήτη τους.
Οι μικρομετεωρίτες χτυπούν συνεχώς τις επιφάνειες των ακανόνιστων δορυφόρων του Ουρανού, εκτοξεύοντας μικρά κομμάτια υλικού σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Για εκατομμύρια χρόνια, αυτό το σκονισμένο υλικό κινείται προς τα μέσα προς τον Ουρανό και τελικά διασχίζει τις τροχιές της Τιτανίας και του Όμπερον.
Αυτά τα εξωτερικά φεγγάρια σαρώνουν τη σκόνη και την μαζεύουν κυρίως στα μπροστινά ημισφαίρια τους, τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Είναι σαν τα έντομα να χτυπούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αυτό το υλικό κάνει την Τιτάνια και τον Όμπερον να έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποκλείσουν την Τουρκία με το πρόγραμμα SAFE με τη χρήση veto;
Eίναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης
O Καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Περάκης σε σημερινό (15/6) άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό ότι δεν έχουν βάση τα όσα τον τελευταίο καιρό θρυλούνται ότι εξασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς πως απαιτείται ομοφωνία για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE. Η εκτίμηση αυτή της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε στα άρθρα 212 και 218 της ΣΛΕΕ και στην αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού.
Κατά τον Καθηγητή το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ απονέμει αρμοδιότητα εξωτερικής δράσης στην ΕΕ αλλά δεν ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα σύναψης των εν λόγω συμφωνιών όπως η μέθοδος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.
Επιπλέον, η αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού SAFE ως τμήμα του προοιμίου του δεν μπορεί να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά στην εν λόγω σκέψη δεν αναφέρεται ρητά το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ όπως δεν γίνεται καμία μνεία και στις νομοθετικές διατάξεις του Κανονισμού.
Το δε άρθρο 218 της ΣΛΕΕ εισάγει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας εκτός αν η συμφωνία έχει αντικείμενο όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, οπότε απαιτείται ομοφωνία.
Όμως, το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ που αποτελεί τη νομική βάση του Κανονισμού όπως και το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πλαίσιο δράσεων ή επιχειρήσεων της ΕΕ σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ή της Κοινής Άμυνας και δεν οδηγούν σε ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο κατά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.
Στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που σύναψε η ΈΕ βάσει του 212 της ΣΛΕΕ τηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία και όχι η ομοφωνία.
Τέλος, κατά τον Καθηγητή με βάση την έως σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις6 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία