Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το μυστικό παζάρι για την Αμμόχωστο

Δημοσιεύτηκε στις

Τον κίνδυνο επιβολής ενός καταστροφικού μοντέλου «λύσης» που οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και σε «συνιδιοκτησία» του κυπριακού Φυσικού Αερίου επισημαίνουν σε κοινή Διακήρυξη για την επιστροφή της Αμμόχωστο σημαίνουσες προσωπικότητες, πολιτικοί αναλυτές και επιστήμονες, αλλά και πολίτες, από τον κυπριακό και ελλαδικό χώρο.
Τη Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αμμόχωστο», η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://agora-dialogue.com/?p=68644 υπογράφουν μεταξύ άλλων οι:
Χαρίτα Μάντολε, Αρτεμησία Τουμάζου, Ελένη Φωκά, Γιώργος Περδίκης, Ζαχαρίας Κουλίας, Νίκος Κουτσού, Άγης Αγαπίου, Ανδρέας Αγγελίδης, Οδυσσέας Αγγελίδης, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Φανούλα Αργυρού, Γεράσιμος Αρσένης, Δημοσθένης Γεωργόπουλος, Ειρένα Δρυμιώτου, Τάκης Ευδόκας, Μάριος Ευρυβιάδης, Παναγιώτης Ήφαιστος, Νικόλας Α. Ιωαννίδης, Νίκος Ερ. Ιωάννου, Πάνος Ιωαννίδης, Σάββας Καλεντερίδης, Νίκος Καραβαζάκης, Γιώργος Καραμπελιάς, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Κέντας, Μιχάλης Κοντός , Γρηγόρης Κουναμάς, Ηλίας Κουσκουβέλης, Βαγγέλης Κουφουδάκης, Φαήλος Κρανιδιώτης, Νίνα Κυθρεώτου, Δημήτρης Κωσταντακόπουλος, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Λοϊζιάς, Νίκος Λυγερός, Σταύρος Λυγερός, Έλενα Λυμπουρή, Αλέκος Μάρκελος, Ανδρέας Μασούρας, Μιχαλάκης Σ. Μηχανικός, Ανδρέας Μορφίτης, Νίκος Μουγιάτης, Ευρυπίδης Μπίλλης, Άνδρος Νικολαϊδης, Ξενής Ξενοφώντος, Δέσπω Ορφανού, Έμμα Παπαεμμανουήλ, Στέλιος Παπαθεμελής, Δέσπω Πρίγκη, Πέτρος Σαββίδης, Εύα Σαββίδου, Χρυστάλλα Κυριάκου Σαβεριάδη, Χρήστος Σενέκης, Φοίβος Σπάρος, Ιωάννης Σιεκκέρσαββας, Ντίνος Τουμάζος, Άγγελος Τσάλαβος, Άντης Χριστοφορίδης, Άριστος Χρυσοστόμου κ.α

Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη ζητούν την άνευ όρων και άνευ ανταλλαγμάτων εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σημειώνοντας ότι  τους τελευταίους μήνες καλλιεργείται «μια στρεβλή εικόνα που καμιά σχέση δεν έχει με τις πραγματικότητες». Όπως αναφέρεται στο κείμενο, την ώρα που ο κυπριακός λαός παραμένει «απόλυτα εκτεθειμένος σε παραπλανητικές εικασίες και ψευδή διλήμματα» σε σχέση με την επιστροφή της πόλης, «αποκρύπτονται οι κίνδυνοι»   έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αναβάθμισης αεροδρομίου της Τύμπου και χρησιμοποίησης του λιμανιού της Αμμοχώστου για εξαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα, υποβάθμισης των αντίστοιχων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας «με άμεσες οικονομικές επιπτώσεις» και δημιουργίας γκρίζων ζωνών στην αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου. «Οι οριστικές και με τη συγκατάθεση του Κράτους συνέπειες του πιθανού ανοίγματος της Αμμοχώστου υπό προϋποθέσεις, όπως αυτές (…) μόνο οικονομικό, νομικό και εθνικό αφοπλισμό μπορεί να επιφέρουν», τονίζεται στη Διακήρυξη.

Ερωτήματα προς Αναστασιάδη-Κασουλίδη

Περαιτέρω, οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη θέτουν ορισμένα δημόσια ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, τους οποίους καλούν να ενημερώσουν τους Κύπριους πολίτες –μεταξύ άλλων– κατά πόσον «η παρούσα στιγμή της βαθύτατης οικονομικής κρίσης είναι κατάλληλη για να τεθεί θέμα Αμμοχώστου;» και ποια προληπτική πολιτική ασκεί η κυβέρνηση έναντι στους σχεδιασμούς του ξένου παράγοντα. «Ποιες απαντήσεις μπορεί να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση στον κυπριακό λαό σχετικά με τα πλεονεκτήματα της απόδοσης ενός τμήματος της Αμμοχώστου και του ανοίγματος του λιμανιού της πόλης εάν αυτό συνδεθεί με αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και, άρα, de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους;», είναι ένα άλλο ερώτημα που απευθύνεται στην κυπριακή κυβέρνηση.

Επίσης, η κυβέρνηση καλείται να διευκρινίσει «ποια θα είναι η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης εάν στην πρότασή της για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχο είτε του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα απαιτήσει άμεσα ή έμμεσα (…) να λειτουργήσει και το αεροδρόμιο της Τύμπου με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύει και για το λιμάνι της Αμμοχώστου; Ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα αποτελεί αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και αναγνώριση ξεχωριστού κράτους όπως είναι και η πάγια επιδίωξη της Άγκυρας;».

Ζητούνται επίσης διευκρινίσεις για τη διασύνδεση των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τον κίνδυνο αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού.

Οι υπογράφοντες την Διακήρυξη αναφέρουν επίσης ότι «υπερβαίνοντας κομματικές ταυτότητες, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο κυπριακός λαός να μην ανεχθεί την εκποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του πενιχρού τιμήματος απόδοσης μέρους της πόλης της Αμμοχώστου». Εκφράζεται επίσης η πρόθεση υποστήριξης των χειρισμών της κυπριακής κυβέρνησης εφόσον δεν θα γίνουν αποδεκτοί «ολέθριοι όροι» που οδηγούν «σε κατάλυση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους επί ολοκλήρου του κυπριακού εδάφους, υποδούλωση και σταδιακό αφανισμό».
Agora Dialogue

Γενικά θέματα

Συνελήφθη Τουρκάλα φοιτήτρια στις ΗΠΑ λόγω άρθρου της για τη Μέση Ανατολή

Η Ρουμέισα Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ανέφερε η δικηγόρος η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ συνέλαβε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από την Τουρκία που έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης και ανακάλεσε τη βίζα της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο και τη δικηγόρο της.

Η Ρουμέισα Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ανέφερε η δικηγόρος η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Απαντώντας σε αυτήν την προσφυγή, η περιφερειακή δικαστής Ίντιρα Ταλουάνι διέταξε την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) να μην μεταφέρει την Οζτούρκ εκτός της Μασαχουσέτης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και να την κρατήσει στην Πολιτεία αυτή για τουλάχιστον 48 ώρες αφού ενημερώσει για αυτήν την πρόθεσή της.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της ICE δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Η Οζτούρκ, 30 ετών, σπουδάζει με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ και παρακολουθούσε το διδακτορικό πρόγραμμα Μελέτης Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn. Προηγουμένως είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πέρυσι, η Οζτούρκ έγραψε ένα άρθρο γνώμης, μαζί με έναν άλλον φοιτητή, στη φοιτητική εφημερίδα Tufts Daily, επικρίνοντας την αντίδραση του πανεπιστημίου στις εκκλήσεις των σπουδαστών να διακόψει τους δεσμούς του με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ και «να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή γενοκτονία». Βρίσκεται στις ΗΠΑ με βίζα F-1, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται να ζει στη χώρα για το διάστημα των σπουδών της, σύμφωνα με τη δικηγόρο Μάχα Χανμπαμπάι. Την συνέλαβαν ενώ «πήγαινε να συναντήσει φίλους της για το γεύμα του Ραμαζανιού».

«Βάσει των όσων βλέπουμε σε όλη τη ώρα, η άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης έπαιξε κάποιο ρόλο στη σύλληψή της», είπε η Χανμπαμπάι.

Υποστηρικτές της φοιτήτριας σχεδιάζουν μια διαδήλωση αργότερα σήμερα στο Σόμερβιλ.

Η Οζτούρκ συνελήφθη περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και νόμιμο, μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησε, χωρίς αποδείξεις, ότι στηρίζει τη Χαμάς, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Στο στόχαστρο και φοιτητής από τη Νότια Κορέα

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιδιώκουν επίσης να συλλάβουν έναν φοιτητή γεννημένο στη Νότια Κορέα, ο οποίος είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και συμμετείχε σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Προς το παρόν, η σύλληψή του απαγορεύτηκε από τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλους φοιτητές, από τα Πανεπιστήμια Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αμερικανικός βομβαρδισμός με ένα νεκρό και 13 τραυματίες στην Υεμένη

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα Σανάα, σύμφωνα με του αντάρτες Χούθι της Υεμένης οι οποίοι απέδωσαν τον βομβαρδισμό στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

«Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, με βάση τον οριστικό απολογισμό της αμερικανικής επίθεσης εναντίον πολυκατοικίας στη Σανάα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του κινήματος Ανίς Αλασμπάχι.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Οι βομβαρδισμοί

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο υεμενίτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του, ανέφεραν πως αμερικανοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολυκατοικία στη Σανάα και τομέα σε προπύργιό του, στη Σαάντα, στη βόρεια Υεμένη.

Η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωσε συγκεκριμένα πλήγματα, πάντως αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε στο AFP ότι «η CENTCOM διεξάγει πλήγματα, μέρα και νύχτα, εναντίον διαφόρων εγκαταστάσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη».

Μιλούσε για το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τι έχει προηγηθεί

Τη 15η Μαρτίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαμηνύοντας πως θα κάνει χρήση συντριπτικής ισχύος όσο οι αντάρτες συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες διαδρομές-κλειδιά στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι έχουν ανακοινώσει πολλές αμερικανικές επιδρομές, ανάμεσά τους πολύνεκρο βομβαρδισμό το περασμένο Σάββατο. Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως σκοτώθηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του υεμενίτικου ένοπλου κινήματος. Οι Χούθι, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 53 νεκρούς και 98 τραυματίες.

Η Ουάσιγκτον λέει πως σκοπός των πληγμάτων είναι να εξουδετερωθούν οι απειλές που εγείρουν οι Χούθι για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, οδό εξαιρετικά σημαντική για το διεθνές εμπόριο. Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει πάνω από εκατό επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2023 εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Χούθι απείλησαν πως θα ξανάρχιζαν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων αν δεν αιρόταν ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο από τις ισραηλινές αρχές. Εκτόξευσαν επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του εδάφους του Ισραήλ —οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου διαβεβαίωσαν πως αναχαιτίστηκαν όλοι— αφότου ξανάρχισαν μαζικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Η κλιμάκωση οδήγησε στους πρώτους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Οι Χούθι λένε πως έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο επανειλημμένα τη δύναμη κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ποια η πορεία της Κύπρου και του Ελληνισμού μετά την πενταμερή! Οι πρώτες διαρροές

Από διαρροές και πληροφορίες που συλλέξαμε είναι προφανές πως διάφορες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και το εξωτερικό διερευνούν πλέον λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να ιχνηλατουν πως και με ποια πρόσωπα και μοχλούς κατάφερε να τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Επιβαλλόμενο προλογικό
Αν καμιά φορά εμείς οι πενήντα και κάτι ακόμα και οι εξηντάρηδες και κάτι του πολέμου του ’74 σας φαινόμαστε δύσκολοι γιναξιήες με την Κύπρον και την αλήθειαν της προσφυγιάς της φτώχειας του ξεριζωμού. Μεν θυμώννεις μαζίν μας. Κουβαλούμεν εν τη καρδία καμπόσα. Πίσω που τες νύχτες με τα κρασιά ή τες μπύρες τα σιγομιλήματα με τους σειράες. Κάτι παράξενες συνομιλίες με τες συμμαθήτριες μας με μιαν αγάπην άλλου τόπου, χρόνου και αρώματος. Μεν παραξενεύκεσαι παιδίν μου. Κάποιοι είμαστεν παιθκιάν των συσσιτίων των ρούχων που την μέριμναν των παράκκων των τσιατιρκών. Του φόβου των ανεξήγητων διχασμών των μεγάλων. Κοπελλούθκια των δανεικών παντόφλων. Του μισού μισού παγωτού. Των πειραμάτων με το πρωίν – δείλις στα σκολεία ώσπου να βρεθεί η φόρμουλα.
Μπορεί τα μμάθκια μας ανεξήγητα κάποτε να κάμνουν παννιά. Εν είμαστεν αδιάφοροι. Πρόωρα είμαστην μεγαλωμένοι μεγαλωμένες με χάσματα. Στα πενηντα τζιαι κάτι ανακαλύπτεις τι σου κλέψαν τι σου χαράξαν. Εν ήβρες ώρα να πεις με κάποιον τρόπον πολλά «αγαπώ». Πάμπολλα «ευχαριστώ». Λλία ξέρεις πονώ πονώ πολλά. Εν αντέχω. Προείχε η επιβίωση, το παιδικό μεροκάματο, οι αρφούες, οι μιτσιοί που επρεπεν να γλέπεις ουλλή μέρα. Μα ’σαι οκτώ χρονών είσια μεάλος. Εισαι μεάλη… Κουβαλούμεν τζιαι εμείς παιδίν μου τους κακοκρυμμένους σταυρούς τες χωσμένες μας δοκιμασίες.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Μετά την πολυμερή της Γενεύης μας πολιορκούν ποικίλες διαρροές. Η βασικότερη αφορά τη συμπεριφορά του Ταταρ. Συμφωνα με τον Αντρα Πιμπισιη του Φιλελεύθερου: “

Έγινε αρκετή συζήτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου από πλευράς Γενικού Γραμματέα έγινε αρκετή συζήτηση διότι δεν αποδεχόταν ο Ερσίν Τατάρ έναν προσωπικό απεσταλμένο.
Ήταν δηλαδή εντελώς αρνητικός στον όποιο διορισμό από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ.
Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φέρεται να ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου αλλά αντιλαμβανόμενος ότι αυτό είναι δύσκολο τότε ήταν έτοιμος να δεχθεί τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, όπως ήταν και προηγουμένως.
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία υποστήριζε τον διορισμό, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε να είναι αρνητικός.

Άλλαξαν θέμα για λίγο

Ο Γενικός Γραμματέας άφησε στο πλάι τη συζήτηση για το διορισμό απεσταλμένου και πήγε στο θέμα της επόμενης συνάντησης. Εισηγήθηκε όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και πάλι στη Γενεύη με το ίδιο φόρματ.
Θα είναι δηλαδή και πάλι άτυπη διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα

Μετά τη κατάληξη στο πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα διάλειμμα και να επανέλθουν με το θέμα του διορισμού, που ήταν εκείνη τη στιγμή και το μόνο ανοικτό.
Επανήλθαν και η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία. Σε κάποιο σημείο ο Τατάρ φέρεται να υποστήριξε πως αφού διορίστηκε η Ολγκίν και δεν βρήκε κοινό έδαφος γιατί θα πρέπει να διοριστεί νέος απεσταλμένος.
Είχε απέναντι του όμως τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος επέμεινε καθιστώντας σαφές ότι θα υπήρχε απόφαση για διορισμό απεσταλμένου.

Ζήτησε να μιλήσει με Φιντάν

Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε ακολούθως χρόνο για να μιλήσει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Οι δύο μίλησαν αρκετά στην τουρκική και εν τέλει ο Τατάρ επανήλθε δηλώνοντας πως θα δεχόταν το διορισμό απεσταλμένου αλλά αυτός θα είχε να ασχοληθεί με τα ΜΟΕ.
Στον Τατάρ απάντησε αμέσως μετά ο ίδιος ο Γκουτέρες ξεκαθαρίζοντας του πως δεν ήθελαν απεσταλμένο για το ΜΟΕ. Και προχώρησε βάζοντας ενώπιον των συνομιλητών του τρεις επιλογές:
  1. Ειδικός απεσταλμένος για την Κύπρο,
  2. Ειδικός απεσταλμένος για κίνηση προς τα εμπρός,
  3. Ειδικός σύμβουλος για την ανάληψη την αποστολή καλών υπηρεσιών.
Μετά από την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ υπήρξε κατάληξη στη συγκεκριμένη αναφορά: Προσωπικός απεσταλμένος για ετοιμασία των επόμενων βημάτων.”

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τα κρίσιμα βράδυα της πολυμερούς γράφαμε:” Επιπροσθετα ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες αναφέρουν πως από την αποχώρηση των Βρετανών από την Ε.Ε η Κυπριακή Κυβερνηση συνέχισε την εμβάθυνση εξωτερικής πολιτικής με προσανατολισμούς και σε άλλα κέντρα κλείνοντας κάποιους διαύλους πληροφοριών τις οποίες οι ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ θεωρούσαν δεδομένες.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος διακινδύνευσε μια συνεχή κινητικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και προσπάθησε έστω με τις φοβίες της να μην είναι στο βαθμό που μπορούσε πιόνι οποιουδήποτε. Επίκεντρο της προσπάθειας ήτο το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο κτίζεται από καιρό, από έτη, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα και την κριση μια απόπειρα συνέχειας και αποτροπής με χρήση πολυμοχλικων πιέσεων και διευκολύνσεων προς πολλά κέντρα. Χωρις να αναιρεί τη συμμετοχή της στην Ε.Ε τηρησε μια στάση παράλληλης ενεργοποίησης και συμμαχιών.”

Από διαρροές και πληροφορίες που συλλέξαμε είναι προφανές πως διάφορες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και το εξωτερικό διερευνούν πλέον λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να ιχνηλατουν πως και με ποια πρόσωπα και μοχλούς κατάφερε να τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό.

Είναι όντως αλήθεια πως κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προσέξει τον τελευταίο καιρό την υπερβολική εργατικότητα συγκεκριμένων στελεχών της Κυπριακής Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διεθνή σκακιέρα.
Ειναι επίσης αλήθεια πως οι τουρκοκυπριακές αντιδράσεις για τις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών και των τεχνοκρατών του Υπουργείου ομιλούν εύγλωττα πως μια νέα γενιά προσώπων η οποία με την συνεργασία των παλαιών πολυπειρων κινούνται στα τέσσερα σημεία του Ορίζοντος χωρίς τυμπανοκρουσιες για το καλό της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Αυτό προδίδουν αρκετές συμμαχίες αλλά και η είσοδος σε χώρους και κρατη όπου παλαιότερα είμαστε ανεπιθύμητοι.Σε αυτό
βοήθησε και η πολυετής εργασία εν κρυπτω σε πολλές γεωγραφικές ζώνες και επίπεδα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το σημειώσαμε και παλαιότερα πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατάφερε να πείσει για το γερό του στομάχι.Προεδρος ενός μικρού κράτους πορεύτηκε μεθοδικά και κατάφερε να συμμαζέψουν ολίγον έστω τον Ταταρ.
Να συναντηθεί μαζί του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έστω κι αν διαλαλεί πως δεν τον αναγνωρίζει.Να ασχοληθούν με την Κύπρο οι μεγάλοι κυρίως ο Γ.Γ του ΟΗΕ ο οποίος είχε ανάγκη αυτή την “επιτυχία”
Περισσότερο αφανείς οι συνεργάτες του οι οποίοι κόπιασαν και ήτο προσεκτικοί χωρίς διαρροές.Τραβουν κουπί για το κοινό καλό και την πατρίδα και τον Ελληνισμό .
Κατά το Ευρωπα ι κο Συμβουλίο που ακολούθησε την πολυμερή διαφάνηκε πως πήγαμε οργανωμένοι για να καταδείξουμε την δρωσα παρουσία μας στην Ευρωπα ι κης Ένωση.
Αυτή η συγκυρία είναι ευνο ι κη για μας.Γι αυτό και η Τουρκία αποφάσισε για δικούς της λόγους να μην κηρύξει το τέλος των διαπραγματεύσεων.Ετσι εμείς κερδίζοντας χρόνο και μελετώντας το νέο γεωστρατηγικό τοπίο και προχωρώντας για το καλό των Ελλήνων της Κύπρου και του Ελληνισμού εν γένει θα βρούμε αν θέλουμε τις διεξόδους.
Για πρώτη φορά στις διαρροές εντάσσονται και σημεία στα οποία η τακτική των Τούρκων απέτυχε.
Το ζητούμενο είναι τώρα ένα νέο αποφασιστικό ξεκίνημα.

ΠΟΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κακά τα ψέματα ήρθε η ώρα να παλέψουμε σε όλα τα πεδία ως Έλληνες.Ηγεσια, λαός, ομογένεια.Η βενζίνη της ρητορικής της ηττοπάθειας και του καλού παιδιού έναντι της Τουρκίας έχει στερέψει .
Τώρα πλέον οφείλουμε να πορευτούμε με κοινή λογική και τεκμηρίωση του δικαίου μας.Παντου θεσμικά να εξηγούμε πως η ρητορική του νταή δεν θα είναι πλέον ανεκτή από την πλυπαραπτωματικη Τουρκία.Με όλα τα μέσα μη εξαιρουμένης και της καλής θέλησης να χαράξουμε πορεία στη βάση αρχών αλλά και των οποίων στρατηγικών όπλων έχουμε διπλωματικά και στην κυριολεξία.Να μας ζυγίζουν φίλοι και εχθροί και να κατανοούν πως Κυπριακή Δημοκρατία  και Ελλάδα στις συμμαχίες τους είναι συνεπείς μα και στα ζητούμενα και τις αρχές τους δεν είναι παίξε γέλασε.
Να μας νοιώσουν λογικά αυστηρούς και συνεπείς σε θέματα αρχών και του εθνικού μας δικαίου.
Η ιστορία διδάσκει πως ο κόπος και ο αγώνας επιβίωσης κρατών και εθνών μακροπρόθεσμα ανταμείβεται.Χρειαζεται όμως επένδυση ιδρώτα μέχρις αίματος και αγωνιστική φρονιμαδα συνοδευόμενη με ανδρεία.
Αν ο Χριστοδουλίδης ως δρομέας οκυπους πορευτεί με τους συνεργάτες του με σθένος προστατεύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία θα δικαιώσει όσους τον στήριξαν.
Χωρίς έπαρση ταπεινά και ανδρεία να χαράξει τις κόκκινες μας γραμμές.
Αυτή είναι η μόνη σωτηρία διέξοδος της πολιτικής και εθνικής του σταδιοδρομίας.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Ένας αιώνας ζωής και ποντιακής μνήμης για το Θρυλόριο Ροδόπης!

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει μια...

Διεθνή4 ώρες πριν

Bloomberg: Αποικιοκρατική συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ με την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ πιέζουν για έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, αποκτώντας βέτο σε οποιονδήποτε...

Διεθνή5 ώρες πριν

Είναι αυτό δημοκρατία; Απελάθηκε από την Τουρκία ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν

Κρατήθηκε για 17 ώρες πριν του επιδοθεί γραπτή ειδοποίηση ότι απελαύνεται, με την αιτιολογία ότι «αποτελούσε απειλή για τη δημόσια...

Πολιτική5 ώρες πριν

Η ΕΕ δεσμεύτηκε την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία

Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην άμεση υποστήριξη του ουκρανικού στρατού

Διεθνή5 ώρες πριν

Global Research: Οι τρομοκράτες παίρνουν τον έλεγχο στο Βελουχιστάν

Το Πακιστάν πρέπει να δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτή την επαρχία

Δημοφιλή