Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ηθικά στιγμιότυπα μιας δημοκρατίας που δεν λειτουργεί, ενός κράτους που διαλύεται

Δημοσιεύτηκε

στις

του καθ.δρ. Γ.Ζουγανέλη

Έλληνες πολίτες παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά ασθενών που είναι σε
κώμα.
Ακούν, βλέπουν αλλά δεν αντιδρούν σε όσα υφίστανται.
Ελάχιστοι
είναι πλέον εκείνοι οι πολίτες, που δεν αντιλαμβάνονται τη κρισιμότητα
της κατάστασης και την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να δώσει
λύσεις υπέρ τους.
Δεν ξέρω μέχρι πότε θα συνεχισθεί αυτή η
τραγική “σιωπηλή” αντίδραση των Ελλήνων πολιτών αλλά πιστεύω ότι το
“ξύπνημα” μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή απο ένα τυχαίο συμβάν, απο μια
άγνωστη πολιτική μάζα ή μια οντότητα που θα ξυπνήσει στον Έλληνα την
ανάγκη να δώσει ένα σοβαρό και επίμονο αγώνα να επιβιώσει ενθυμούμενος
τις παραδόσεις και την ιστορία του.
Εκείνη τη στιγμή οι διαφορές θα
εξαφανιστούν. Το αληθινό απο το ψεύτικο θα ξεχωρίσει.

Γίνονται τόσα πολλά άνευ λογικής και ουσίας κάθε μέρα που μόνο τυχαία “στιγμιότυπα” που αφορούν το σωστό ή το λάθος, μπορώ πλέον να συζητάω σε αυτό το ιστολόγιο.

Στη συνέχεια, σας αναφέρω τέτοια στιγμιότυπα, που τα αναλύω εν τάχει και που δείχνουν ένα κράτος σε πορεία διάλυσης.

Είναι πολιτικά επικίνδυνη η επιθυμία της Ελλάδας της δημιουργίας κοινής τουριστικής ζώνης ανάμεσα στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τη Τουρκία.
Προφανώς στη κυβέρνηση το ξέρουν.

Την ίδια ώρα το νεοαγορασμένο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας κάνει χωρίς άδεια έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς στη κυβέρνηση το ξέρουν.

Πρόσφατα άκουσα μερικές γεωστρατηγικές ερμηνείες για το τί αναμένεται να συμβεί στη περιοχή, Δεν συμφωνώ με καμμία απο αυτές που άκουσα. Όλες τους βασίζονται στο καλό και κακό παιδί την Τουρκία αλλά όχι στην υπάκουη στις ΗΠΑ Τουρκία και στα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Προφανώς στη κυβέρνηση το ξέρουν.

Η επίλυση του Συριακού και Ιρανικού προβλήματος έχει κάνει καλό στην προώθηση της εκμετάλλευσης των υδρογονθράκων της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.
Αδικημένος της υπόθεσης η Κίνα, που διαφαίνεται ότι αδικήθηκε στη μοιρασιά που έγινε. Για τη δημιουργία του Κουρδιστάν μιλήσαμε απο το 2012 (βλέπετε εδώ).

Το Ισραήλ δεν έχει αδικηθεί απο τον τρόπο που επέλυσαν τα θέματα της περιοχής οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έστω προσωρινά. Η Ελλάδα αντίθετα ευρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν κυβερνάται απο πατριώτες και αμφιβάλλω αν αυτό έγινε ποτέ.

Θεωρώ ότι η συζήτηση για “πλεόνασμα” απο τη κυβέρνηση είναι κάτι πολύ αστείο, γιατί κάθε “πλεόνασμα” δεν έχει αξία όταν το ΑΕΠ της χώρας μικραίνει, το εξωτερικό δάνειο αυξάνει και μετά το Δεκέμβρη αναμένονται να ψηφιστούν και νέα μέτρα.

Παρατηρώντας κατά εξάμηνο, το πόσα χάνουν οι Έλληνες πολίτες και πόσο μειώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη φθίνουσα μείωση της κυριαρχίας και των ενωτικών δομών του κράτους που κάποτε λεγόταν Ελλάδα.

Η απόσχιση περιοχών έχει αρχίσει και διαφαίνεται.
Δυτική Θράκη, Πελοπόννησος και Κρήτη έχουν ξεκινήσει.
Ακολουθούν τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.
Η αποχώρηση απο περιοχές του Ελληνικού στρατού, οι κοινές τουριστικές ζώνες, τα μεταφερόμενα πλοία-ξενοδοχεία που θα έλθουν στη Δυτική Θράκη είναι τα τελευταία σημέια των καιρών.
Προφανώς στη κυβέρνηση το ξέρουν.

Αυτό το πολιτικό σύστημα ξεχάστε το. Δεν μπορεί. Δεν έχει τις γνώσεις και τις άμυνες που θα έπρεπε να έχει. Αντιδράει “μόνο και όταν” για να μπορέσει το ντόπιο κατεστημένο να συνδιαλλαγεί καλύτερα με τους νέους “άρχοντες” που ήλθαν στη χώρα μετά τη παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας της και διάλυσης της μέσω των αντισυνταγματικών μνημονίων που υπεγράφησαν. Αυτό προχωράει.

Μεγάλη μερίδα ευθύνης για όσα εξελίσσονται έχουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι.
Ανήθικοι, ανεύθυνοι, ανίκανοι, φαφλατάδες, πράττονες χωρίς ηθική και μόνο με οικονομικά ερίσματα. Επικίνδυνοι με ένα σύλλογο ανύπαρκτο.

Το ίδιο αφορά και το κλάδο των δικαστών και εισαγγελέων. Πράγματι, όλοι έχουν ευθύνη για ότι έχει γίνει και ότι συνεχίζει να γίνεται στη χώρα. Κάποιο όμως έφαγαν τα πολλά και κάποιοι έπαιρναν και παίρνουν αποφάσεις, χωρίς να έχουν τη δικαιοδοσία και τη δέσμευση να το κάνουν.

Η Βουλή έχει γίνει ένας χώρος που εκπροσωπούνται τα τοπικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης και όχι του Ελληνικού λαού. Αβαντάρουν ο ένας τον άλλον όπου χρειάζεται και φιλονικούν για θέματα ανάξια προβολής με λόγο και λογική ανάρμοστη για το αξίωμα που έχουν και το οποίο δεν τιμούν.

Οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας δεν φαίνεται να εξορυχθούν σύντομα. Δεν το θέλει κανένας. Οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να βγούν με τρόπο που δεν θα αδικηθούν οι Άραβες και οι Ρώσοι. Θα βγούν δηλαδή στην ώρα τους. Μη ξεχνάτε και τη “λυκοφυλία” Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας που προέκυψε πρόσφατα. Οι Τούρκοι θα είναι υπάκουοι στους Αμερικανούς. Μη φοβάστε. Κάποιος πρέπει να παίζει τον τρελλό του χωριού για να φοβούνται οι Έλληνες και οι Κύπριοι και να ενδίδουν εύκολα ή αν θέλετε να έχουν ένα λόγο οι πολιτικοί τους να ενδίδουν εύκολα..

Λύση στην απεμπώληση των κοιτασμάτων των υδρογοναθράκων εμφανίζεται μελλοντικά η δημιουργία τραπεζικών προιόντων με βάση την αξία του ποσού των αποθεμάτων των Ελληνικών και Κυπριακών υδρογοναθράκων.
Ελλάδα και Κύπρος, κατά την εκτίμησή μου είναι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ΕΕ.
Η Γερμανία εμφανίζεται ότι δεν ενδιαφέρεται για αυτούς αλλά το θέμα δεν είναι τι λένε.
Κατά τη γνώμη μου θέλουν την πίττα μέσω ΤΑΙΠΕΔ αλλά χωρίς να φανεί ότι αυτοί το επεδίωξαν. Προφανώς στη κυβέρνηση το ξέρουν.

Ενδιαφέρον έχει να δείτε τα παραπάνω δύο διαγράμματα. ¨Εχω κάνει τεχνική ανάλυση στη μεταβολή της τιμής των επιτοκίων των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων όπως αυτά προσδιορίζονται απο τις αναλύσεις του πρακτορείου Bloomberg.

Στην αριστερή πλευρά είναι μια πρόβλεψη για την οποία είχα μιλήσει σε μια συνέντευξη που έδωσα στο κ.Γ. Σαχίνη στις 8/11 στο CreteTV (βλέπετε σημαντικές διευκρινήσεις εδώ).

Στη δεξιά φωτογραφία βλέπετε με απλή σύγκριση, ότι ήδη υπάρχει μερική επιβεβαίωση της πρόβλεψης μου στη περιοχή GF. Σημειώστε ότι στο σημείο G είναι η ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την ψηφοφορία εμπιστοσύνης που θα επαναληφθεί σε ένα εξάμηνο (Απρίλιο). Παρατηρείστε ότι μετά απο αυτό οι τιμές των επιτοκίων ελαφρά ανέβηκαν κλωνίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν σας θυμίζει αυτό τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί ΓΑΠ, για το οποίο σας μίλησα μερικά χρόνια πρίν, η οποία δημιούργησε μόχλευση των αγορών; Βλέπετε εδώ και εδώ.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται συμπαρασύροντας τη τιμή του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παρατηρείστε τέλος, την ομοιότητα των καμπυλών μετά τα σημεία P και F, που αντιστοιχούν στο μήνα Δεκέμβρη του 2013 και του 2014. Στο τέλος του Δεκέμβρη υποθέτω ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τη Τρόικα οπότε η κίνηση των επιτοκίων θα γίνει και πάλι καθοδική.

Γύρω στο Μάρτη του 2014 θα συμβούν μερικά πράγματα ταυτόχρονα που θα ρίξουν τα επιτόκια και αυτό η κυβέρνηση Σαμαλά – πρώην Τούρκογλου θα την παρουσιάσει σαν απόδειξη της σωστής πολιτικής που έχει ακολουθήσει ενόψει ευρωεκλογών. Τότε θα μιλήσει για succees story και για έξοδο στις αγορές. Τί ομόλογα όμως θα εκδώσει η χώρα και με τι έναντι;

Υπενθυμίζω ότι το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2014 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κοιτασμάτων της εταιρείας PGS για τις περιοχές που ερεύνησε.
Αυτές πάντως δεν θα δείχνουν αν τα αποθέματα είναι πολλά ή λίγα αλλά τις καλύτερες θέσεις για να τρυπήσουν οι εταιρείες.
Το ΥΠΕΚΑ κάνει πολλά πράγματα λάθος και δεν μου φαίνεται περίεργο αφού παίζονται πολλά συμφέροντα.

Κατα τη γνώμη μου, το ΥΠΕΚΑ έχει φτειάξει μια κλειστή ομάδα εμπίστων στην οποία τα πραγματικά Ελληνικά συμφέροντα δεν μπορούν να παρεισφρήσουν. Κανείς δεν ξέρει πως σκέφτονται στο ΥΠΕΚΑ και τί στόχους έχουν. Κανείς ενδιαφερόμενος δεν πληροφορείται σωστά. Φυσικά και ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Αυτή η πολιτική του ΥΠΕΚΑ μπορεί να επηρρεάσει την πολιτική σταθερότητα της χώρας λόγω των μεγάλων συμφερόντων που ενδιαφέρονται να πάρουν μεγάλο μέρος της πίττας απο τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Στη κυβέρνηση αυτά τα ξέρουν.

Ένα
εύλογο ερώτημα που θα μπορούσε να έχει κανείς είναι  “γιατί η Τουρκία
δεν προχωράει σε εξόρυξη υδρογοναθράκων σε περιοχές της Τουρκικής ΑΟΖ,

που σύμφωνα με όσα παρουσίασα στην εκπομπή Αντιθέσεις του κ.Σαχίνη
υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν  υδρογονάνθρακες (περιοχές που
δείχνουν τα κίτρινα βέλη στις τρείς παραπάνω φωτογραφίες)”. Πιθανοί
λόγοι είναι:

  • ότι παίζουν παιγνίδια άλλων που θέλουν να
    βουτήξουν τους Ελληνικούς και Κυπριακούς υδρογονάθρακες για ένα κομμάτι
    ψωμί, παίζοντας τον μπαμπούλα στη περιοχή. Στην Κύπρο ακούγεται ότι
    έχουν υπογραφεί πολλά μυστικά συμβόλαια. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να
    γίνεται στην Ελλάδα…
  • ότι έχουν υπογράψει μνημόνια και συμφωνίες με την Ελληνική πλευρά που δεν τους επιτρέπουν έρευνες στις περιοχές αυτές. 
  • ότι
    δεν έχουν την τεχνολογία να προχωρήσουν και ότι περιμένουν εντολές
    σύντομα απο τις ΗΠΑ για να προχωρήσουν μετά το κλείσιμο του θέματος στο
    Ιράν.

To θέμα των φαρμάκων απασχόλησε αυτή την εβδομάδα τη Βουλή. Παρότι έγινε πολύς θόρυβος ουσιώδη ερωτήματα δεν απαντήθηκαν.
Ποιό είναι το κόστος και το ποσοστό κέρδους των γενοσήμων που παρήγαγαν επι χρόνια οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες; Αυτό δεν το άγγιξε κανείς απο τους φανατικά ομιλούντες για το θέμα ούτε φυσικά κανείς απο τους μεγάλους δημοσιογράφους.

Πόσo τα εκατό είναι το κέρδος των βιομηχάνων που πουλούν γενόσημα στην Ελλάδα; Αν γνωρίζαμε αυτό, δεν θα προβληματιζόμαστε να καταλάβουμε ότι τα αντιμαχόμενα κόμματα στήριζαν αντίθετα στρατόπεδα συμφερόντων ή ακόμη ότι αποτελούσαν πεδίο ανύπαρκτης μάχης και διαπλοκής;

Ποιός οργανισμός στην Ελλάδα ελέγχει τα γενόσημα; Καμμία απάντηση. Αντίθετα, η μπάλα πήγε στη κερκίδα. Όλοι άρχισαν να μιλούν για τη Γερμανοεβραική ΤΕVA και το Σόρο. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα. Σε μια ελεύθερη αγορά ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος. Το πρόβλημα επιλύεται με συμμαχίες. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα διάβασα ότι θέλει να ξεπεραστεί και ο νόμος της Ελλάδας περι μονοπωλείων με ένα νέο νόμο. Σαν δάκτυλος της κυβέρνησης και της Τρόικα μου μυρίζει…

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση άρχισε να χτυπάει το τοπικό κατεστημένο και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα συνεχισθεί γιατί τα μνημόνια πρέπει να εκτελεσθούν και η παρούσα “κυβέρνηση” να διατηρήσει τη πρωτοκαθεδρεία. Aπο την ώρα που παρεδόθη η Εθνική κυριαρχία γίνεται της αρπαχτής το κάγκελο…!

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα κρυφά χαρτιά όλων. 
Επίθεση
κατά των στηριχτών του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε και με την επίθεση κατά της
Αγγελοπούλου που όπως έχει ακουστεί ποντάρει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Της βρήκαν από
την ΕΕ, ότι απο το ταμείο των Ολυμπιακών λείπουν 9 δίς ευρώ. Την αλήθεια
δυστυχώς δεν θα την μάθουμε ποτέ αφού η “Ελληνική” “δικαιοσύνη” και η
“δημόσια” “τάξη” στηρίζει τις υπογραφές των μνημονιακών δυνάμεων. Πέραν
αυτού ουδέν…

Για το υποβρύχιο Παπανικολής είχα γράψει πρώτη φορά εγώ για το σημασία του προβλήματος που έγερνε και πως αυτό θα διορθωνόταν απο το 2010. Είχα δίκιο. Το υποβρύχιο έχει πολλά τεχνικά προβλήματα (βλέπετε εδώ). Το ΣΥΡΙΖΑ γιατί άραγε δεν ζήτησε τη γνώμη τεχνοκρατών για τη σημερινή κατάσταση του υποβρυχίου; Δεν είναι σημαντικό ότι το υποβρύχιο έχει βαρύνει για να μη γέρνει; Δεν είναι σημαντικό ότι είναι “θορυβώδες” και ότι ανιχνεύεται εύκολα; Επιτροπή μόνο για τα μάτια και για συγκάλυψη ζήτησε το ΣΥΡΙΖΑ; Ποιός καλύπτει τον πρώην κ.Τούρκογλου τελικά; Ποιός επιβραδύνει τη απονομή της δικαιοσύνης; Τί κρύβουν όλοι;

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρακτικά υποβρύχιο και όλοι αυτοί στη Βουλή ξυρίζουν τη Μαριώ. H δικαιοσύνη γιατί δεν παρενέβη μέχρι τώρα; Γιατί; Και τυφλή και κουφή;

Γιατί όταν παρεμβαίνει η δικαιοσύνη εμφανίζεται το φαινόμενο της δημιουργίας αιτήσεων εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή; Διαπλοκή; Για να ξεφύγουν οι ένοχοι;

Γιατί προωθείται απο τη κυβέρνηση λύση του προβλήματος της μη παράδοσης των υποβρυχίων και της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά πρίν το θέμα αυτό φτάσει σε νέα διαιτησία ή στη δικαιοσύνη; Φοβάται η κυβέρνηση μήπως μαθευτούν πράγματα ή μήπως ξεκινήσει έρευνα; Πόσα πιά κρύβουν;

Και για το ζεόλιθο εγώ μίλησα πρώτος και άνοιξα μάτια. Μετά ακολούθησαν και άλλοι. Καλό είναι να γίνει εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου για να υπάρξει επαναβιομηχάνιση της χώρας, να μη ξεπουλούνται οι πρωτογενείς πηγές πλούτου της χώρας, να σταματήσει η έξοδος των επιστημόνων και μηχανικών στο εξωτερικό, να μη γίνουν όλοι εργάτες οδοποιίας, σερβιτόροι ή παππάδες (βλέπετε εδώ).

Και η πρόβλεψή μου για τη μελλοντική λειτουργία Χρηματιστηρίου Προιόντων επαληθεύεται (βλέπετε εδώ). Στα σκαριά είναι λένε η αναβίωση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά (βλέπετε εδώ). Προχωρούν γρήγορα και δεν θέλουν εκλογές. Τρέχουν να προλάβουν. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, αφού οι τμές των προιόντων δεν θα καθορίζονται πλέον απο τους μικροκαλλιεργητές αλλά απο τους μεγαλοκαλλιεργητές, στους οποίους αργά και σταθερά η κυβέρνηση θα μεταφέρει τη χρήση μεγάλης έκτασης καλλιεργήσιμης γής, δημόσιας ή εκκλησιαστικής, προστατευόμενης ακόμη και απο το Natura 2000! Πώς αλλοιώς θα γινόταν;

Το κυριότερο όλων είναι να ξεκουμπιστεί το παρόν πολιτικό σύστημα απο τα πράγματα της χώρας. Είναι επιζήμιο, ανήθικο, ανίκανο να επιλύσει και να σχεδιάσει οτιδήποτε, υποδουλωμένο στη θέληση τρίτων. Αρκετά με αυτό.

Το παρόν πολιτικό σύστημα διέλυσε εν γνώσει του τη χώρα και τη Κύπρο για να φάνε τα όρνεα των αγορών με τα ντόπια τσακάλια των ειδικών προνομίων και των διαμέσων προμηθειών, μιζών κλπ, τα πετρέλαια με κόστος μηδέν. Οι μέντορες του είναι ένα μείγμα συναγωνιζομένων τρωκτικών. Πρόκειται για ύαινες. 5000 αυτοκτονίες ποιός τις λογαριάζει; Ποιά ηθική; Αυτά είναι για τους άλλους…

http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/12/blog-post.html

Γενικά θέματα

Ένας νέος συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη της ταπητουργίας στο ακριτικό Πλαίσιο Θεσπρωτίας

«Από παιδί έβλεπα τον παππού μου και τον πατέρα μου πάνω στα χαλιά… ήταν κάτι σαν παιγνίδι για μένα ,είχε “περάσει” στην καθημερινότητα μου…» λέει ο Βαγγέλης και παράλληλα μας δείχνει τα εξαιρετικά μάλλινα χαλιά, που ο ίδιος μαζί με τους γονείς, οι οποίοι τον στηρίζουν στην απόφαση του, σχεδιάζει και δημιουργεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πλαίσιο είναι ένα ακριτικό, «ξεχασμένο» αρχοντοχώρι στην ελληνοαλβανική μεθόριο, με λιγοστούς κατοίκους κυρίως ηλικιωμένους. Διανύσαμε περίπου 20 χιλιόμετρα για να φτάσουμε από την Ηγουμενίτσα στο χωριό, με τη διαδρομή να αποκαλύπτει φυσικές ομορφιές, μια καταπράσινη φύση στο γαλάζιο φόντο του Ιονίου.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το και εικονίζει το χωριό Πλαίσιο Θεσπρωτίας, την Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024. | ΑΠΕ

«Η επαρχία, πιστεύω, έχει πολλές ευκαιρίες για νέους. Το να μείνω στο χωριό και να εξελίξω με αγάπη, την παλιά τέχνη στην ταπητουργία του παππού μου, του πατέρα μου, ήταν απόφαση ζωής για εμένα» . Αυτά είναι τα λόγια του Βαγγέλη Νίνου, ενός νέου ανθρώπου που συναντήσαμε στο χωριό Πλαίσιο της Θεσπρωτίας.

Το Πλαίσιο είναι ένα ακριτικό, «ξεχασμένο» αρχοντοχώρι στην ελληνοαλβανική μεθόριο, με λιγοστούς κατοίκους κυρίως ηλικιωμένους. Διανύσαμε περίπου 20 χιλιόμετρα για να φτάσουμε από την Ηγουμενίτσα στο χωριό, με τη διαδρομή να αποκαλύπτει φυσικές ομορφιές, μια καταπράσινη φύση στο γαλάζιο φόντο του Ιονίου.

«Από παιδί έβλεπα τον παππού μου και τον πατέρα μου πάνω στα χαλιά… ήταν κάτι σαν παιγνίδι για μένα ,είχε “περάσει” στην καθημερινότητα μου…» λέει ο Βαγγέλης και παράλληλα μας δείχνει τα εξαιρετικά μάλλινα χαλιά, που ο ίδιος μαζί με τους γονείς, οι οποίοι τον στηρίζουν στην απόφαση του, σχεδιάζει και δημιουργεί.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και όταν αναζήτησε εργασία στην αγορά, τίποτε δεν τον ενθουσίαζε, όπως αναφέρει. «Τελειώνοντας τις σπουδές μου, κατάλαβα πως δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθώ να βρω δουλειά, σαν λογιστής ή να είμαι σερβιτόρος ή να δουλεύω σε κάποια εταιρεία στην Αθήνα και αποφάσισα να έρθω στο Πλαίσιο και να ασχοληθώ με την παλιά οικογενειακή τέχνη. Κατάλαβα, πως θα ήμουν πιο δημιουργικός στην οικογενειακή τέχνη».

Ο Βαγγέλης, πάντα θαύμαζε τους γονείς του, που από το 1980 πήραν τη σκυτάλη από τον παππού του, ο οποίος δεν άφησε το 1950 την τέχνη του χαλιού, να σβήσει στο χωριό και συνέχισε μόνος του, όταν «σίγησαν» οι αργαλειοί στα σπίτια. Ο παππούς Ιωάννης Νίνος, έφτιαχνε χαλιά από αγνά παρθένα μαλλιά, κυρίως κατσικόμαλο που είναι δύσκολο στη νηματοποίηση, με το βελόνι, μια ιδιαίτερη τεχνική και δημιουργούσε έργα τέχνης, που αντέχουν στον χρόνο. Οι γονείς του, εξέλιξαν την τέχνη και το 1982 τα χαλιά της οικογένειας, βραβεύτηκαν με το χρυσό μετάλλιο στη διεθνή έκθεση χειροτεχνημάτων στο Μόναχο.

«Ψάχνω και βρίσκω σχέδια του παππού, για να βγάλω μια ιδιαίτερη σειρά», λέει ο Βαγγέλης και δεν κρύβει την φιλοδοξία του, τον στόχο του, τα δικά του έργα να γίνουν η ελληνική πρόταση, στην παγκόσμια αγορά.

Ο Βαγγέλης Νίνος κατάφερε το 2015, υψηλή αξιολόγηση της μελέτης που συνέταξε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την νεοφυή επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτήθηκε και άλλαξε τον μικρό εργαστηριακό χώρο, της οικογένειας.

Με πολύ μεράκι και στόχους, ο νεαρός βιοτέχνης έδωσε πνοή στην παλιά Ταπητουργική Σχολή του χωριού που ήταν για χρόνια κλειστή, ένα εγκαταλειμμένο κτήριο που κατέρρεε χωρίς νερό, ρεύμα, κουφώματα.

Ο νεαρός ταπητουργός βλέπει το μέλλον στο Πλαίσιο, στην ελληνική περιφέρεια και μας επισημαίνει, πως πρέπει να σταματήσει η αστυφιλία και να δούνε οι νέοι, την προοπτική στον τόπο τους.  Σπίτια κλειστά, άνθρωποι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. «Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει νέους, να υπάρξουν πρωτοβουλίες», λέει.

Το χωριό έχει τη δική του ιστορία στην Ταπητουργία. Την 10ετία του 1930 από τον Οργανισμό Ταπητουργίας που είχε έδρα στη Αθήνα, ιδρύθηκαν ταπητουργικές σχολές στην ελληνική περιφέρεια. Στο Πλαίσιο, δημιουργήθηκε Σχολή με εκπαιδευτή, έναν ειδικευμένο ταπητουργό πρόσφυγα, τον Ιωάννη Δανόπουλο. Οι νεαρές μάθαιναν την κατασκευή χαλιών με τους κόμπους και οι αργαλειοί μπήκαν σε όλα τα σπίτια. Παράλληλα, λειτουργούσε εκεί και Οικοκυρική Σχολή. Τα μαλλιά έφταναν από την Αθήνα στο Σκάλωμα Σαγιάδας 12 χιλιόμετρα από το χωριό με πλοίο από τον Πειραιά και τα μετέφεραν αγωγιάτες στο χωριό. Με τον ίδιο τρόπο, έστελναν τα χαλιά που ήταν παραγγελίες του Οργανισμού στην Αθήνα. Η λειτουργία της Σχολής σταμάτησε το 1939, ακολούθησε ο πόλεμος, όμως ο παππούς του Βαγγελη Νίνου, έδωσε συνέχεια στην τέχνη για να μη σβήσει.

Ο νεαρός ταπητουργός βλέπει το μέλλον στο Πλαίσιο, στην ελληνική περιφέρεια και μας επισημαίνει, πως πρέπει να σταματήσει η αστυφιλία και να δούνε οι νέοι, την προοπτική στον τόπο τους. Ειδικά για το χωριό του τονίζει, ότι «υπάρχει χώρος, να ζήσουν άλλα 2.000 άτομα όπως παλιά». Το Πλαίσιο, Πλεσίβιτσα παλιότερα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, ήταν κάποτε μια κωμόπολη που γνώρισε μέρες μεγάλη άνθησης. Σήμερα, είναι ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, στα «σύνορα» της λήθης. Σπίτια κλειστά, άνθρωποι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. «Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει νέους, να υπάρξουν πρωτοβουλίες», συμπληρώνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η διπλωματία… ομήρων της Κίνας

Ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος Peter Humphrey σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της παράνομης κράτησης πολιτών τους στο εξωτερικό, αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν το κινεζικό καθεστώς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκάλυψη Βρετανού δημοσιογράφου. Περίπου 10.000 αλλοδαποί κρατούνται σε δίκτυο φυλακών του Πεκίνου

Ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος Peter Humphrey σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της παράνομης κράτησης πολιτών τους στο εξωτερικό, αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν το κινεζικό καθεστώς.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη προσοχή στην κράτηση αλλοδαπών στο σωφρονιστικό σύστημα της Κίνας, που ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Αυτές οι κρατήσεις, οι οποίες συχνά συμβαίνουν υπό διφορούμενες νομικές συνθήκες, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια του νομικού συστήματος της Κίνας, τη χρήση ομήρων για πολιτική μόχλευση και τη μεταχείριση ξένων υπηκόων που συχνά αφήνονται να περιηγηθούν σε ένα περίπλοκο και αδιαφανές δικαστικό σύστημα.

Πρόσφατα, ένας Βρετανός δημοσιογράφος είπε σε Επιτροπή της Αυστραλιανής Γερουσίας ότι περίπου 10.000 αλλοδαποί κρατούνται αυτή τη στιγμή στο σωφρονιστικό σύστημα του ΚΚΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Epoch Times, σε μια ακρόαση έρευνας την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Peter Humphrey, ο οποίος είχε σχέση με την Κίνα για 50 χρόνια, μοιράστηκε την εμπειρία του από την παράνομη κράτηση από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.

Ο Χάμφρεϊ είπε ότι αυτός και η Κινεζοαμερικανίδα σύζυγός του συνελήφθησαν το 2013 με κατασκευασμένες κατηγορίες για παράνομη «συλλογή πληροφοριών».

Τη στιγμή της σύλληψής τους, λειτουργούσαν μια εταιρεία συμβούλων επικεντρωμένη στη διερεύνηση απάτης, βοηθώντας τους πελάτες στον μετριασμό των κινδύνων κατά τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα.

Το ζευγάρι υπέμεινε δύο χρόνια σε μια φυλακή της Σαγκάης, την οποία αργότερα περιέγραψαν ως «καταστροφική εμπειρία».

Ο Χάμφρεϊ αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Ιουνίου του 2015 λόγω επιπλοκών στην υγεία του, με τη σύζυγό του να αποφυλακίζεται περίπου την ίδια περίοδο.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Χάμφρεϊ άρχισε να εργάζεται με οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εξασφάλισης της απελευθέρωσης των αγαπημένων του προσώπων που είχαν αυθαίρετα κρατηθεί στην Κίνα.

Με βάση την έρευνά του, υπολόγισε ότι περίπου 10.000 αλλοδαποί φυλακίστηκαν στην Κίνα, με πολλούς από αυτούς πιθανότατα να κρατούνται παράνομα.

Οι αλλοδαποί που κρατούνται στην Κίνα βρίσκονται συχνά παγιδευμένοι σε ένα σύστημα όπου η νομική διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθεί.

Οι κατηγορίες εναντίον τους μπορεί να κυμαίνονται από κοινά εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών ή απάτη έως πιο ευαίσθητες πολιτικά κατηγορίες όπως κατασκοπεία ή θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ξένοι υπήκοοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο ή προξενική υποστήριξη, κάτι που αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Εξιστορώντας την εμπειρία του στην Κίνα, ο Χάμφρεϊ περιέγραψε το δικαστικό σύστημα υπό το ΚΚΚ ως σύστημα καταπίεσης και όχι δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι κάθε πτυχή του συστήματος —αστυνομία, εισαγγελία, δικαστικό σώμα, φυλακές, ακόμη και Κινέζοι δικηγόροι— λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος.

«Κανένας δικαστής δεν είναι ανεξάρτητος ή αμερόληπτος. χρησιμεύουν απλώς ως αγγελιοφόροι του Κόμματος», είπε ο Χάμφρεϊ, εξηγώντας ότι το σύστημα συχνά χειραγωγείται από άτομα με επιρροή για να βλάψουν εκείνους εναντίον των οποίων έχουν προσωπικά παράπονα.

«Οι υποθέσεις βασίζονται σε καταναγκαστικές ομολογίες, μερικές φορές μεταδιδόμενες στην τηλεόραση και ψευδείς δηλώσεις μαρτύρων», σημείωσε.

Ρίχνοντας φως στις σκληρές συνθήκες μέσα στις φυλακές που διοικούνται από το ΚΚΚ, ο Χάμφρεϊ διηγήθηκε πώς οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα σε υπερπλήρη κελιά και τους έδιναν βρώμικο, υποτυπώδες φαγητό για να φάνε.

Αποκάλυψε ότι οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία για το εμπορικό κέρδος της φυλακής και αναγκάστηκαν να συντάξουν «υποχρεωτικές αναφορές σκέψης» ως μέρος μιας εκστρατείας πλύσης εγκεφάλου.

Επιπλέον, η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη συχνά παρακρατήθηκε, ακόμη και για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, πρόσθεσε ο Χάμφρεϊ.

Ο Χάμφρεϊ τόνισε το θέμα μιας «απάντησης δύο επιπέδων» από τις δυτικές χώρες σχετικά με την κράτηση των πολιτών τους στην Κίνα.

«Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό που αναφέρω ως «υπηρεσία νταντά και αγγελιοφόρου», όπου οι κρατούμενοι δέχονται περιστασιακές προξενικές επισκέψεις. Αυτές οι επισκέψεις μπορεί να περιλαμβάνουν παράδοση επιστολών, μηνυμάτων από το σπίτι ή ανάγνωση υλικού», εξήγησε.

«Η δεύτερη βαθμίδα περιλαμβάνει αυτό που ακούμε συχνά από δυτικούς προξενικούς εκπροσώπους κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων: «Συγγνώμη, δεν μπορούμε να επέμβουμε στην περίπτωσή σας».

Εξέφρασε την απογοήτευσή του, σημειώνοντας ότι κάθε φορά που οι κρατούμενοι ζητούν οποιαδήποτε ενέργεια που οι προξενικοί υπάλληλοι θεωρούν ότι παρεμβαίνει στη νομική διαδικασία, αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω μέτρα.

Ο Χάμφρεϊ σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της παράνομης κράτησης πολιτών τους στο εξωτερικό, αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν το κινεζικό καθεστώς.

Τόνισε, «οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στην προσέγγισή τους σε αυτό το ζήτημα».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κράτηση αλλοδαπών χρησιμεύει ως τακτική για πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Οι κατηγορίες για την εθνική ασφάλεια είναι συχνά ασαφείς και οι δίκες διεξάγονται συχνά κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτή η έλλειψη διαφάνειας καθιστά δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα να ελέγξει εάν τηρείται η δέουσα διαδικασία.

Επιπλέον, το δικαστικό σύστημα της Κίνας έχει υψηλό ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων, ειδικά σε πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με το δίκαιο των δίκες αυτών.

Η χρήση ξένων κρατουμένων ως μοχλού στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις έχει οδηγήσει σε κατηγορίες ότι η Κίνα εμπλέκεται σε «διπλωματία ομήρων».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αλλοδαποί κρατούνται όχι μόνο για τις ατομικές τους ενέργειες, αλλά ως μέσο άσκησης πίεσης στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις υψηλού προφίλ που αφορούν υπηκόους ΗΠΑ, ΗΒ, Καναδά και Αυστραλούς.

Αυτές οι υποθέσεις συχνά περιλαμβάνουν κατηγορίες για κατασκοπεία ή άλλες απειλές για την εθνική ασφάλεια, ακόμη και όταν τα στοιχεία μπορεί να είναι ελάχιστα ή διφορούμενα.

Η κράτηση αλλοδαπών στο σωφρονιστικό σύστημα του ΚΚΚ υπογραμμίζει πολλά βασικά ζητήματα, όπως η έλλειψη διαφάνειας στις νομικές διαδικασίες της Κίνας, η χρήση των κρατουμένων ως πολιτικό μοχλό και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη μεταχείριση κατά την κράτηση.

Για τους ξένους υπηκόους που ζουν ή εργάζονται στην Κίνα, η απειλή της αυθαίρετης κράτησης παραμένει διαφαινόμενη ανησυχία, κάτι που υπογραμμίζει τις ευρύτερες προκλήσεις της πλοήγησης στο περίπλοκο και αδιαφανές νομικό τοπίο της Κίνας.

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Στο στόχαστρο ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού διοικητής της Χεζμπολάχ! Είχε άμεση διασύνδεση με Νασράλα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εβραϊκά και αραβικά Mέσα Eνημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος της μεγάλης αεροπορικής επιδρομής του Ισραηλινού Στρατού σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Βηρυτού ήταν ο αρχηγός της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα.

Ο Σάφα επιβλήθηκε το 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο τον περιέγραψε ως συνομιλητή της Χεζμπολάχ στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Ως επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της Χεζμπολάχ, που συνδέεται άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα Χασάν Νασράλα, ο Σάφα εκμεταλλεύτηκε τα λιμάνια και τα συνοριακά περάσματα του Λιβάνου για να διακινήσει λαθρεμπόριο και να διευκολύνει τα ταξίδια για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την ασφάλεια του λιβανικού λαού, ενώ επίσης αποστραγγίζοντας πολύτιμους εισαγωγικούς δασμούς και έσοδα από τη λιβανική κυβέρνηση», έγραψε τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαιώνει στο Reuters ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοια επίθεση πέρα ​​από τα νότια προάστια της Βηρυτού από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα.

Από την επίθεση τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 92 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα επιβίωσε της ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας. Νωρίτερα, λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε τρεις εκρήξεις και είδε πυκνό μαύρο καπνό να απλώνεται πάνω από την πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων. Μια μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν στο βάθος ενώ οι διασώστες, με φακούς στα χέρια, αναζητούσαν επιζώντες στα χαλάσματα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για την επίθεση. Νωρίτερα εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για τα νότια προάστια της Βηρυτού, για συγκεκριμένα κτίρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή