Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ανατροπή Ερντογάν από ΗΠΑ – κεμαλιστές με πραξικόπημα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Γ. ΝΤΕΛΑΣΙΚ
Αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα δέχεται το στρατηγικό όραμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αδιαφιλονίκητα μεγαλύτερου Τούρκου πολιτικού που διεκδικεί να γίνει ο “ισλαμιστής Κεμάλ Ατατούρκ του 21ου αιώνα”.
Αποδομείται συστηματικά από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια και του Ισραήλ – σε βαθμό μάλιστα που οι Αμερικανοί τώρα πλέον ενθαρρύνουν αφενός τα ισχυρά υπολείμματα του στρατοκρατικού κεμαλικού καθεστώτος στις ένοπλες δυνάμεις και στη δικαιοσύνη όπου ακόμη κυριαρχούν και αφετέρου το δίκτυο των μουσουλμάνων που επηρεάζουν μέσω του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν να κινηθούν κατά του Ερντογάν, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνησή του.

Ο λόγος που ο Λευκός Οίκος δραστηριοποιείται ανοιχτά για να πετύχει την ανατροπή του Ερντογάν και να ξαναφέρει τους υποτακτικούς στις ΗΠΑ Τούρκους κεμαλιστές στρατοκράτες στην εξουσία είναι πολύ σοβαρός. Μετά την ανατροπή του αμερικανόδουλου καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, ο Ερντογάν αποκατέστησε λειτουργικές σχέσεις συνεργασίας με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μόρσι. Η στρατηγική σύλληψη του Ερντογάν, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις συνεργασίας και με την Τεχεράνη επί Αχμαντινετζάντ, ήταν να συγκροτηθεί ένας “μουσουλμανικός άξονας” Αιγύπτου – Τουρκίας – Ιράν, με πληθυσμό σχεδόν 250 (!) εκατομμύρια, ο οποίος θα κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο.

Αξονας με τεράστιες ενεργειακές πηγές στη διάθεσή του και ανεξάρτητος από τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή τη Ρωσία, συνεργαζόμενος όμως από θέση ισχύος με αυτά τα κέντρα παγκόσμιας ισχύος! Η συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας, του Ιράν και της Αιγύπτου έναντι οποιασδήποτε χώρας της περιοχής -με εξαίρεση το Ισραήλ- θα ενίσχυε την πολιτική, αλλά και οικονομική κυριαρχία του άξονα αυτού. Αυτονόητο είναι ότι έναν τέτοιον άξονα δεν τον θέλουν η Ουάσιγκτον, η Μόσχα, το Βερολίνο και πάνω απ’ όλους το Τελ Αβίβ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και η χούντα που πήρε την εξουσία εκεί, μια χούντα υποτελής στις ΗΠΑ και το Ισραήλ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση του πραξικοπήματος και την επικράτηση της δικτατορίας των ανθρώπων τους, υπήρξε το πρώτο και καθοριστικό πλήγμα στο στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν. Με την επιβολή της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής χούντας αποκόπηκε ο αραβικός κόσμος από την Τουρκία. Επακολούθησε το δεύτερο και τελειωτικό πλήγμα με την επικράτηση στο Ιράν των φιλοαμερικανικών πολιτικών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές. Οι Ιρανοί μετατρέπονται σταδιακά πλέον σε όργανα της αμερικανικής πολιτικής οικειοθελώς. Με την εκλογή του Ροχανί, κανένα περιθώριο δεν υπάρχει πλέον για τη δημιουργία του άξονα που ονειρευόταν ο Ερντογάν. Η Αίγυπτος ξανάγινε αμέσως τυφλό όργανο των ΗΠΑ, το Ιράν μπήκε σε τροχιά εκ νέου μετατροπής του σε “αχθοφόρο” της αμερικανικής πολιτικής.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τώρα μήπως κατορθώσουν να απαλλαγούν και από τον ίδιο τον Ερντογάν που είναι η μοναδική ηγετική προσωπικότητα που θα μπορούσε να ηγηθεί κάποιας ανάλογης με τον προαναφερθέντα άξονα κίνησης. Προσπαθούν λοιπόν να τον ανατρέψουν με τη βοήθεια των Τούρκων στρατοκρατών και των ισλαμιστών του Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν ήταν επί δέκα χρόνια και πλέον σύμμαχος του Ερντογάν. Επαιξε σοβαρό ρόλο στην εδραίωση της εξουσίας του Ερντογάν και το πέρασμά του στο στρατόπεδο των εχθρών του συνιστά ισχυρότατο πλήγμα για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Επιχειρείται επίσης ο κατακερματισμός του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιδρυτής του κόμματος του Ερντογάν και στενότατος φίλος του μέχρι πρότινος, έχει ουσιαστικά περάσει στο στρατόπεδο των Αμερικανών και των κεμαλιστών. Ο Ερντογάν δεν έχει τον έλεγχο ούτε των ενόπλων δυνάμεων ούτε του δικαστικού σώματος που καιροφυλακτούν να πάρουν την εκδίκησή τους για τους περιορισμούς της εξουσίας τους που τους έχει επιβάλει ο ηγέτης της Τουρκίας. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα είναι ίσως και στο σύνολό τους υπαρκτά.

Είμαστε εξίσου βέβαιοι όμως ότι τα κίνητρα των εισαγγελέων στο ποια σκάνδαλα θα αναδείξουν και ποια δημόσια πρόσωπα θα εμπλέξουν είναι αποκλειστικά και μόνο καθαρά πολιτικά. Υπό το πρίσμα της προηγηθείσης ανάλυσης, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στο σκάνδαλο δωροδοκίας υπουργών που προβλήθηκε, ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ είναι… ιρανικής καταγωγής! Για να δούμε, λοιπόν, θα καταφέρουν άραγε οι Αμερικανοί και οι στρατοκράτες να ανατρέψουν πραξικοπηματικά τον Ερντογάν; Η γνώμη μας είναι πως όχι, τουλάχιστον ακόμη.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63940815

Γενικά θέματα

Η Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτη στο Nations League! Νίκη και με Ιρλανδία με Μπακασέτα και Μάνταλο

Η Εθνική επικράτησε 2-0 έκανε το 4 στα 4 στο Nations League και συνέχισε να ηγείται της βαθμολογίας του 2ου Ομίλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Εθνική επικράτησε 2-0 έκανε το 4 στα 4 στο Nations League και συνέχισε να ηγείται της βαθμολογίας του 2ου Ομίλου.

Το νικηφόρο σερί συνεχίστηκε για την Ελλάδα στο Nations League. Μετά το ιστορικό διπλό στο Γουέμπλεϊ εναντίον της Αγγλίας, όπου η Εθνική έκανε κατάθεση ψυχής για τον χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ, επικράτησε 2-0 της Φινλανδίας, έκανε το 4 στα 4 και παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου της. Το σκορ άνοιξε ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος έκανε καταπληκτικό παιχνίδι και φυσικά αφιέρωσε το γκολ που σημείωσε στον αδικοχαμένο συμπαίκτη του και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Πέτρος Μάνταλος στην εκπνοή του αγώνα.

Σείστηκε το Καραϊσκάκη στον Εθνικό Ύμνο! Εκκωφαντική σιωπή για ΜπάλντοκΤο απόλυτο κοντράστ συνέβη πριν τη σέντρα της αναμέτρησης της Εθνικής με την Ιρλανδία, στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, για την 4η αγωνιστική του Nations League. Το στάδιο σείστηκε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, με όλους τους παίκτες να ψέλνουν τον ύμνο εις την Ελευθερία σύσσωμοι. Στη συνέχεια η σιωπή στο Καραϊσκάκη στο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μπάλντοκ ήταν εκκφωφαντική. Όλο το γήπεδο μπήκε στο… mute προσφέροντας μια ανατριαχιαστική εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Μια αλλαγή σε σχέση με το έπος του Γούμπλεϊ

Με μία μόνο αλλαγή -και αυτή αναγκαστική- παρέταξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την Εθνική Ελλάδας σε σχέση με τις επιλογές του στον θρίαμβο του Γουέμπλεϊ. Συγκεκριμένα, ο Παντελής Χατζηδιάκος πήρε τη θέση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη, ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος λόγω τιμωρίας. Επίσης ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ανέβασε πυρετό και έμεινε εκτός αποστολής. Έτσι η ενδεκάδα διαμορφώθηκε με τον Βλαχοδήμο στην εστία, τους Ρότα, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο και Γιαννούλη από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Κουρμπέλης και Σιώπης ήταν το δίδυμο των ανασταλτικών μέσων. Ο Μπακασέτας έπαιξε μπροστά τους ως δεκάρι, από τις πτέρυγες εφορμούσαν Τζόλης και Μασούρας, με τον πρωταγωνιστή του Γουέμπλεϊ Παυλίδη να τοποθετείται στην αιχμή του δόρατος.

Επιθετικός μονόλογος στο πρώτο μέρος

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος για την Εθνική Ελλάδας, η οποία μπήκε με φοβερή ενέργεια και εμφανίστηκε ψυχωμένη μετά το τεράσιο διπλό στην Αγγλία. Οι Ιρλανδοί όμως ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτοι, χάνοντας τεράστια ευκαιρία στο 4′, όταν μετά από γέμισμα του Κουρμπέλη, η μπάλα κόντραρε στον Ρότα και έφτασε στον Φέργκιουσον που βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον Βλαχοδήμο, αλλά ο Ρότα πρόλαβε και διόρθωσε βάζοντας κόντρα με αποτέλεσμα ο παίκτης των φιλοξενούμενων να στείλει τη μπάλα εκτός γηπέδου. Η Ελλάδα απάντησε τέσσερα λεπτά αργότερα 8′ σε μια συνεργασία Μπακασέτα-Παυλίδη με κέρδος ένα κόρνερ, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στο 11′ μετά από συνδυασμό του Μασούρα αυτήν τη φορά με τον MVP του Γουέμπλεϊ. Δύο λεπτά αργότερα ο Μασούρας είχε διπλή απόπειρα σε καλή θέση αλλά το σουτ του κόντραρε στα σώματα, ενώ στο 17′ η κεφαλιά του, ύστερα από γέμισμα του Τζόλη πέρασε άουτ.

Η Εθνική είχε πάρει φόρα και είχε αποκτήσει ενθουσιασμό, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας και δημιουργικότητα. Πριν τη συμπλήρωση του 20λεπτου έφτιαξε μία ακόμα μεγάλη στιγμή, με πρωταγωνιστές τον Μπακασέτα και τον Παυλίδη, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Κέλεχερ. Η επόμενη αξιοπρόσεκτη προσπάθεια σημειώθηκε δέκα λεπτά μετά. Στο 29′ ο Τζόλης σέρβιρε στον Γιαννούλη που βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά και πάλι ο Ιρλανδός τερματοφύλακας είχε απάντηση. Το ημίχρονο έκλεισε όπως ξεκίνησε, δηλαδή με φάση από πλευράς φιλοξενούμενων. Ο Ογκμπένε ελίχθηκε από δεξιά, άδειασε τον Μαυροπάνο, ήρθε όμως ο Χατζηδιάκος και έσωσε διώχνοντας κόρνερ.

«Χτύπησε» με Μπακασέτα

Ήταν ξεκάθαρο όμως, πως το γκολ αποτελούσε θέμα χρόνου για τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου. Ο Μπακασέτας προειδοποίησε στο 47′ και ένα λεπτό μετά μετά από συνεργασία με τον Τζόλη λίγο έξω από την περιοχή, έπιασε ένα άπιαστο σουτ, νικώντας αυτήν τη φορά τον Κέλεχερ για το 1-0 και πανηγύρισε δείχνοντας το μαύρο περιβραχιόνιο του πένθους για τον Μπάλντοκ.

Στη συνέχεια οι Ιρλανδοί βγήκαν μπροστά και δημιούργησαν δύσκολες στιγμές με Σμόντικς και Μπρέιντι, όπου Ρότα και Βλαχοδήμος αντίστοιχα έδειξαν αντανακλαστικά, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να έχει μία ακόμα απόκρουση σε κεφαλιά του Τέιλορ στο 69′. Οι αλλαγές που έγιναν από τις δύο πλευρές έριξαν τον ρυθμό.

Η αλλαγή του Γιοβάνοβιτς καθάρισε το ματς

Στο τέλος της αναμέτρησης η Εθνική έδειξε χαρακτήρα! Παρέμεινε συγκεντρωμένη και εξουδετέρωσε τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν, όπως το γυριστό σουτ του Τέιλορ που μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος και στη συνέχεια «μίλησαν» οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Πέλκας άσκησε πίεση, έκλεψε τη μπάλα σούταρε, αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όμως ο Μάνταλος ήταν πιο τυχερός. Πάλι από προϊόν πίεσης και τραγικό λάθος του Κέλεχερ, ο παίκτης της ΑΕΚ έγινε αποδέκτης της μπάλας και πλάσαρε στην κενή εστία, για το τελικό 2-0.

Δείτε τα γκολ της αναμέτρησης στο Sportdog.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ένας νέος συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη της ταπητουργίας στο ακριτικό Πλαίσιο Θεσπρωτίας

«Από παιδί έβλεπα τον παππού μου και τον πατέρα μου πάνω στα χαλιά… ήταν κάτι σαν παιγνίδι για μένα ,είχε “περάσει” στην καθημερινότητα μου…» λέει ο Βαγγέλης και παράλληλα μας δείχνει τα εξαιρετικά μάλλινα χαλιά, που ο ίδιος μαζί με τους γονείς, οι οποίοι τον στηρίζουν στην απόφαση του, σχεδιάζει και δημιουργεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πλαίσιο είναι ένα ακριτικό, «ξεχασμένο» αρχοντοχώρι στην ελληνοαλβανική μεθόριο, με λιγοστούς κατοίκους κυρίως ηλικιωμένους. Διανύσαμε περίπου 20 χιλιόμετρα για να φτάσουμε από την Ηγουμενίτσα στο χωριό, με τη διαδρομή να αποκαλύπτει φυσικές ομορφιές, μια καταπράσινη φύση στο γαλάζιο φόντο του Ιονίου.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το και εικονίζει το χωριό Πλαίσιο Θεσπρωτίας, την Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024. | ΑΠΕ

«Η επαρχία, πιστεύω, έχει πολλές ευκαιρίες για νέους. Το να μείνω στο χωριό και να εξελίξω με αγάπη, την παλιά τέχνη στην ταπητουργία του παππού μου, του πατέρα μου, ήταν απόφαση ζωής για εμένα» . Αυτά είναι τα λόγια του Βαγγέλη Νίνου, ενός νέου ανθρώπου που συναντήσαμε στο χωριό Πλαίσιο της Θεσπρωτίας.

Το Πλαίσιο είναι ένα ακριτικό, «ξεχασμένο» αρχοντοχώρι στην ελληνοαλβανική μεθόριο, με λιγοστούς κατοίκους κυρίως ηλικιωμένους. Διανύσαμε περίπου 20 χιλιόμετρα για να φτάσουμε από την Ηγουμενίτσα στο χωριό, με τη διαδρομή να αποκαλύπτει φυσικές ομορφιές, μια καταπράσινη φύση στο γαλάζιο φόντο του Ιονίου.

«Από παιδί έβλεπα τον παππού μου και τον πατέρα μου πάνω στα χαλιά… ήταν κάτι σαν παιγνίδι για μένα ,είχε “περάσει” στην καθημερινότητα μου…» λέει ο Βαγγέλης και παράλληλα μας δείχνει τα εξαιρετικά μάλλινα χαλιά, που ο ίδιος μαζί με τους γονείς, οι οποίοι τον στηρίζουν στην απόφαση του, σχεδιάζει και δημιουργεί.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και όταν αναζήτησε εργασία στην αγορά, τίποτε δεν τον ενθουσίαζε, όπως αναφέρει. «Τελειώνοντας τις σπουδές μου, κατάλαβα πως δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθώ να βρω δουλειά, σαν λογιστής ή να είμαι σερβιτόρος ή να δουλεύω σε κάποια εταιρεία στην Αθήνα και αποφάσισα να έρθω στο Πλαίσιο και να ασχοληθώ με την παλιά οικογενειακή τέχνη. Κατάλαβα, πως θα ήμουν πιο δημιουργικός στην οικογενειακή τέχνη».

Ο Βαγγέλης, πάντα θαύμαζε τους γονείς του, που από το 1980 πήραν τη σκυτάλη από τον παππού του, ο οποίος δεν άφησε το 1950 την τέχνη του χαλιού, να σβήσει στο χωριό και συνέχισε μόνος του, όταν «σίγησαν» οι αργαλειοί στα σπίτια. Ο παππούς Ιωάννης Νίνος, έφτιαχνε χαλιά από αγνά παρθένα μαλλιά, κυρίως κατσικόμαλο που είναι δύσκολο στη νηματοποίηση, με το βελόνι, μια ιδιαίτερη τεχνική και δημιουργούσε έργα τέχνης, που αντέχουν στον χρόνο. Οι γονείς του, εξέλιξαν την τέχνη και το 1982 τα χαλιά της οικογένειας, βραβεύτηκαν με το χρυσό μετάλλιο στη διεθνή έκθεση χειροτεχνημάτων στο Μόναχο.

«Ψάχνω και βρίσκω σχέδια του παππού, για να βγάλω μια ιδιαίτερη σειρά», λέει ο Βαγγέλης και δεν κρύβει την φιλοδοξία του, τον στόχο του, τα δικά του έργα να γίνουν η ελληνική πρόταση, στην παγκόσμια αγορά.

Ο Βαγγέλης Νίνος κατάφερε το 2015, υψηλή αξιολόγηση της μελέτης που συνέταξε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την νεοφυή επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτήθηκε και άλλαξε τον μικρό εργαστηριακό χώρο, της οικογένειας.

Με πολύ μεράκι και στόχους, ο νεαρός βιοτέχνης έδωσε πνοή στην παλιά Ταπητουργική Σχολή του χωριού που ήταν για χρόνια κλειστή, ένα εγκαταλειμμένο κτήριο που κατέρρεε χωρίς νερό, ρεύμα, κουφώματα.

Ο νεαρός ταπητουργός βλέπει το μέλλον στο Πλαίσιο, στην ελληνική περιφέρεια και μας επισημαίνει, πως πρέπει να σταματήσει η αστυφιλία και να δούνε οι νέοι, την προοπτική στον τόπο τους.  Σπίτια κλειστά, άνθρωποι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. «Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει νέους, να υπάρξουν πρωτοβουλίες», λέει.

Το χωριό έχει τη δική του ιστορία στην Ταπητουργία. Την 10ετία του 1930 από τον Οργανισμό Ταπητουργίας που είχε έδρα στη Αθήνα, ιδρύθηκαν ταπητουργικές σχολές στην ελληνική περιφέρεια. Στο Πλαίσιο, δημιουργήθηκε Σχολή με εκπαιδευτή, έναν ειδικευμένο ταπητουργό πρόσφυγα, τον Ιωάννη Δανόπουλο. Οι νεαρές μάθαιναν την κατασκευή χαλιών με τους κόμπους και οι αργαλειοί μπήκαν σε όλα τα σπίτια. Παράλληλα, λειτουργούσε εκεί και Οικοκυρική Σχολή. Τα μαλλιά έφταναν από την Αθήνα στο Σκάλωμα Σαγιάδας 12 χιλιόμετρα από το χωριό με πλοίο από τον Πειραιά και τα μετέφεραν αγωγιάτες στο χωριό. Με τον ίδιο τρόπο, έστελναν τα χαλιά που ήταν παραγγελίες του Οργανισμού στην Αθήνα. Η λειτουργία της Σχολής σταμάτησε το 1939, ακολούθησε ο πόλεμος, όμως ο παππούς του Βαγγελη Νίνου, έδωσε συνέχεια στην τέχνη για να μη σβήσει.

Ο νεαρός ταπητουργός βλέπει το μέλλον στο Πλαίσιο, στην ελληνική περιφέρεια και μας επισημαίνει, πως πρέπει να σταματήσει η αστυφιλία και να δούνε οι νέοι, την προοπτική στον τόπο τους. Ειδικά για το χωριό του τονίζει, ότι «υπάρχει χώρος, να ζήσουν άλλα 2.000 άτομα όπως παλιά». Το Πλαίσιο, Πλεσίβιτσα παλιότερα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, ήταν κάποτε μια κωμόπολη που γνώρισε μέρες μεγάλη άνθησης. Σήμερα, είναι ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, στα «σύνορα» της λήθης. Σπίτια κλειστά, άνθρωποι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. «Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει νέους, να υπάρξουν πρωτοβουλίες», συμπληρώνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Στο στόχαστρο ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού διοικητής της Χεζμπολάχ! Είχε άμεση διασύνδεση με Νασράλα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εβραϊκά και αραβικά Mέσα Eνημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος της μεγάλης αεροπορικής επιδρομής του Ισραηλινού Στρατού σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Βηρυτού ήταν ο αρχηγός της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα.

Ο Σάφα επιβλήθηκε το 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο τον περιέγραψε ως συνομιλητή της Χεζμπολάχ στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Ως επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της Χεζμπολάχ, που συνδέεται άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα Χασάν Νασράλα, ο Σάφα εκμεταλλεύτηκε τα λιμάνια και τα συνοριακά περάσματα του Λιβάνου για να διακινήσει λαθρεμπόριο και να διευκολύνει τα ταξίδια για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την ασφάλεια του λιβανικού λαού, ενώ επίσης αποστραγγίζοντας πολύτιμους εισαγωγικούς δασμούς και έσοδα από τη λιβανική κυβέρνηση», έγραψε τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαιώνει στο Reuters ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοια επίθεση πέρα ​​από τα νότια προάστια της Βηρυτού από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα.

Από την επίθεση τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 92 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα επιβίωσε της ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας. Νωρίτερα, λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε τρεις εκρήξεις και είδε πυκνό μαύρο καπνό να απλώνεται πάνω από την πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων. Μια μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν στο βάθος ενώ οι διασώστες, με φακούς στα χέρια, αναζητούσαν επιζώντες στα χαλάσματα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για την επίθεση. Νωρίτερα εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για τα νότια προάστια της Βηρυτού, για συγκεκριμένα κτίρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή