Γενικά θέματα
Ο Τσίπρας, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και οι άλλοι… Νέες πολιτικές συνθήκες μετά τις ευρωεκλογές
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να μην προκαλεί μείζονα πολιτική κρίση, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα αλλάζει τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα.
Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή και μη αμφισβητήσιμη. Όπως και η φθορά της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανής και αδιαμφισβήτητη.
Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι από εδώ και πέρα η διεκδίκηση του κ.Τσίπρα θα γίνεται εντονότερη και η προσπάθεια του κ. Σαμαρά δυσκολότερη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει στο εξής να μετατρέψει την εκλογική νίκη σε πολιτική ηγεμονία. Γι’ αυτό και έσπευσε την επομένη των ευρωεκλογών να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από εδώ και πέρα ο κ.Τσίπρας θα παρεμβαίνει πιο δυναμικά στις δημόσιες υποθέσεις και μαζί θα χτίζει συμμαχίες καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο καιρός των αυτοδυναμιών έχει παρέλθει και αισθάνεται το κόμμα του, μετά την εμπειρία της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, ως ανάδελφο. Και είναι αλήθεια ότι δέχονταν πυρά πανταχόθεν από δεξιά και αριστερά.
Υπολογίζει ωστόσο στις κοινωνικές συμμαχίες που πέτυχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη διείσδυση που εξασφάλισε σε μεγάλους Δήμους της χώρας και βεβαίως στην κατάκτηση της Περιφέρειας Αττικής.
Ακόμη προσβλέπει σε ένα κύκλο στελεχών του ΠαΣοΚ που αλληθωρίζουν προς τα αριστερά, ήθελε τη ΔΗΜΑΡ πιο ισχυρή αλλά δεν μπορούσε να εκτιμήσει τη ζημιά που θα προκαλούσε στο κόμμα του κ.Κουβέλη το αγκάλιασμα με τον κ. Παπανδρέου και την κυρία Κοππά.
Επίσης δεν παύει να πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι η ηγεσία του Περισσού είναι τόσο επιθετική μαζί του.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ.Τσίπρας με τη νίκη του στις ευρωεκλογές χάραξε πορεία προς την κατάκτηση της εξουσίας.
Η ανάσχεση αυτής της πορείας θα απαιτήσει γρήγορες και εμπνευσμένες κινήσεις από τις ηγεσίες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.
Το ζήτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν οι δύο άλλοτε κραταιές παρατάξεις δύνανται να αναταχθούν.
Ο Πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων έχει πλέον διπλό ανοιχτό μέτωπο. Αυτό της διακυβέρνησης και εκείνο του κόμματος. Οφείλει να αντιμετωπίζει συνδυασμένα τις πολλές κυβερνητικές και κομματικές προκλήσεις.
Ταυτόχρονα με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής είναι υποχρεωμένος να ανατάξει το κόμμα του, να επιχειρήσει την εδώ και καιρό θρυλούμενη διεύρυνση, ώστε να διαμορφώσει συνθήκες εκλογικής ανάκαμψης.
Δεν θα είναι εύκολο για τον κ.Σαμαρά να επιτύχει τώρα την αμφίπλευρη διεύρυνση ή την επανίδρυση της παράταξης όπως επεδίωκε.
Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να συμφιλιωθούν με την ιδέα επανόδου, αλλά και άλλοι τόσοι ορκισμένοι εχθροί του κ. Σαμαρά. Στο κέντρο επίσης η προοπτική ανασύνταξης της κεντροαριστεράς περιορίζει τις δυνατότητές του.
Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, παρ’ ότι διασώθηκε και αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό από φίλους και εχθρούς, γνωρίζει ότι έχει απέναντί του μια μερίδα του κόμματός του που κινείται, όπως και σημαντική μερίδα των παλαιών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος θα πρέπει να δράσει γρήγορα, με πρωτοτυπία και έμπνευση αν θέλει να ανασυγκροτήσει και να κερδίσει τον ενδιάμεσο χώρο. Η αλήθεια είναι ότι απέκτησε ένα πλεονέκτημα απέναντι στην κατεστραμμένη ΔΗΜΑΡ και στο νεοεμφανισθέν Ποτάμι.
Ο κ.Θεοδωράκης δεν πέτυχε τους φιλόδοξους σκοπούς του, είναι σχετικά απογοητευμένος και βρίσκεται σε δίλημμα αν θα υπερασπισθεί τα χαρακτηριστικά της κίνησής του ή θα αλλάξει. Όσοι παρακολουθούν το χώρο γνωρίζουν πως αν δεν πολιτικοποιήσει εγκαίρως το κόμμα του, αυτό θα κινδυνεύσει να χαθεί, να σκορπίσει στην κυριολεξία.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές. Η κινητικότητα λογικά πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως και οι μεταγραφές και συγχωνεύσεις. Όπως έχουμε γράψει η πολιτική θα αναδιαρθρωθεί όπως και η Οικονομία. Μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πολλά θα δουν τα μάτια μας.
ΒΗΜΑ
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ