Ακολουθήστε μας

Πυρηνικά Όπλα

Ρωσία και Σαουδική Αραβία συζητούν για πυρηνική συνεργασία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ντμίτρι Μακάροφ, ειδικά για τη RBTH

Μόσχα και Ριάντ συνομιλούν για συνεργασία στο νευραλγικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικό σκοπό. Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων είναι το χτίσιμο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία. Τα πολιτικά εμπόδια πάντως, είναι τεράστια.
Πολλά υποσχόμενη για τη ρωσική βιομηχανία κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρείται η αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, οι πολιτικές δυσκολίες για την «πυρηνική συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας και του Ριάντ, φαίνεται να είναι πολλές.
Το Φθινόπωρο, Ρωσία και Σαουδική Αραβία σκοπεύουν να υπογράψουν  διακυβερνητική συμφωνία στον τομέα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας «Rosatom», Σεργκέι Κιριγιένκο. Η RBTH, απευθύνθηκε σε δύο  ρώσους εμπειρογνώμονες για να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη πληροφορία.
Οι Σαουδάραβες θέλουν πυρηνικούς σταθμούς

Η παγκόσμια δύναμη της Rosatom

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή, είναι η ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών (ΠΗΣ) στον κόσμο. Η κρατική εταιρεία-κολοσσός, «Rosatom», χτίζει ή πρόκειται να κατασκευάσει αντιδραστήρες στην Τουρκία, την Ινδία, τη Σλοβακία, στο Βιετνάμ, στο Μπαγκλαντές και στην Κίνα. Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν ΠΗΣ με ρωσική τεχνογνωσία στην Ιορδανία, τη Φινλανδία, τη Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Στον κατασκευαστικό τομέα μονάδων Πυρηνικών Σταθμών, η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερο από το 16% της παγκόσμιας αγοράς. Η «Rosatom», κατέχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς στην παροχή υπηρεσιών εμπλουτισμού ουρανίου και το 17% της αγοράς για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων σε ΠΗΣ.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ενέργειας και Ασφάλειας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γιάντερνι Κλουμπ» («Nuclear Club»), Αντόν Χλοπκόφ, σημείωσε ότι για τη Σαουδική Αραβία η κατασκευή ενός Πυρηνικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού (ΠΗΣ) είναι, πρώτα απ’ όλα, θέμα γοήτρου και ενίσχυσης της θέσης του Ριάντ στην Περιφέρειά του. Δίπλα στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη βοήθεια της Νοτίου Κορέας ήδη κατασκευάζουν το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και στο Ιράν, ήδη λειτουργεί ο ΠΗΣ στο Μπουσέρ.
Ο εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι η ιδέα για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, αποτελεί ένδειξη τυχόν επιθυμίας του Βασιλείου για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Η απόσταση μεταξύ της ειρηνικής χρήσης της ατομικής ενέργειας και της στρατιωτικής ικανότητας πυρηνικής δύναμης είναι τεράστια και η χώρα που δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και το ειδικευμένο προσωπικό. Θα χρειαστεί αρκετές δεκαετίες για να καλύψει αυτό το τεχνολογικό χάσμα».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, τα βασικότερα εμπόδια για να πάρει η Ρωσία τη «δουλειά» στη Σ.Αραβία, είναι ο έντονος ανταγωνισμός από διάφορες Δυτικές και ασιατικές εταιρείες και οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στη Μόσχα και το Ριάντ για τα προβλήματα στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Σύμφωνα με το Χλοπκόφ, η Ρωσία έχει  πολύ σοβαρές προοπτικές, όχι τόσο στην κατασκευή ΠΗΣ στο βασίλειο, όσο στον τομέα διαχείρισης του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου. Δυνητικά, η Ρωσία μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες εμπλουτισμού ουρανίου, να παρέχει κατευθείαν το αναγκαίο καύσιμο για τους μελλοντικούς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και να περισυλλέγει τα «πυρηνικά απόβλητα» για εξεργασία και αποθήκευση.
Ο εμπειρογνώμονας, ειδικός σε θέματα Σαουδικής Αραβίας, καθηγητής Γκριγκόρι Κοσάτς, τόνισε ότι αν θα υπογραφεί η συμφωνία συνεργασίας με τη χώρα αυτή, η Ρωσία θα αποκτήσει την ευκαιρία να εισέλθει δυναμικά σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά. «Στη Σαουδική Αραβία -εξηγεί- από καιρό λένε ότι το πετρέλαιο είναι ένας αρκετά πολύτιμος πόρος και δεν πρέπει έτσι απλά να «καίγεται». Η ανάπτυξη της πετροχημικής βιομηχανίας είναι ένα εθνικό σχέδιο που υλοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει ωριμάσει. Απ’ αυτό συνεπάγεται ότι η χώρα θα ελαττώσει την κατανάλωση αργού πετρελαίου. Για να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση, θέλει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια».
Υπενθύμισε ακόμα ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί το Φθινόπωρο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προγραμματικό πλαίσιο. Η «Rosatom» έχει ήδη υπογράψει ανάλογα κείμενα με όλες τις χώρες του Κόλπου. Αυτές οι συμφωνίες, απλώς δίνουν στη ρωσική εταιρεία την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για το σχεδιασμό και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και η Σαουδική Αραβία έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Νότιο Κορέα, την Αργεντινή και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα με την Τσεχία.
Πολιτικά εμπόδια
Ο Γκριγκόρι Κοσάτς ανέφερε ότι υπάρχουν πιο σοβαροί παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν τη ρωσο-σαουδαραβική πυρηνική συνεργασία: «Η κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ, και στην Παλαιστίνη. Για παράδειγμα, δεν συμφωνούμε για το Ιράκ. Η Ρωσία πιστεύει ότι, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή, είναι αναγκαίο να κρατηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μαλίκι, ενώ για τη Σαουδική Αραβία, αυτή η εξέλιξη δεν είναι παραδεκτή. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη Συρία. Εμείς υποστηρίζουμε τον Μπασάρ Άσαντ, η Σαουδική Αραβία είναι ενάντια. Αν όλα αυτά δεν αλλάξουν, ακόμα και η υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, είναι αμφίβολη».
Τέλος, προσέθεσε ο ίδιος, «αν θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και να κερδίσουμε συμβόλαια για πυρηνικούς σταθμούς, θα πρέπει να υπολογίζουμε και στο βασιλιά Αμπντάλα Αμπντούλ Αζίζ, όπως και στα μέλη της βασιλικής οικογένειας». Για να επιβεβαιώσει τον καθοριστικό ρόλο του «οίκου των Σαούντ» στα επιχειρηματικά δρώμενα στη χώρα, ανέφερε δύο παραδείγματα: Το Σεπτέμβριο 2003, όταν ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου, ο Αμπντάλα Αμπντούλ Αζίζ επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ήταν στη διάρκεια της πιο δύσκολης για εμάς περιόδου του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας. Παρά την δυσχερή συγκυρία, καταλήξαμε σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων που αφορούσαν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Και μετά, όταν ο πρίγκιπας Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, έκανε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μπορέσει να εισέλθει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Lukoil» στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Και όχι μέσω διαγωνισμού, αλλά με προσωπική παρέμβαση του μονάρχη.
Υπάρχει και το αντίθετο παράδειγμα, λέει ο Γκριγκόρι Κοσάτς: «Πέρυσι, όταν η ρωσική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» («RZD»)κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη χώρα, ο βασιλιάς άλλαξε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και έδωσε το συμβόλαιο σε άλλο κράτος. Και αυτό που έγινε, είχε σαν αιτία τις διαφορές στο συριακό ζήτημα».
Η Σύγχρονη Ρωσία

Κορέα – Βόρειος Κορέα

Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό πυρηνικά αν δεχτούμε επίθεση

Δημοσιεύτηκε

στις

Reuters

Δηλώσεις με το βλέμμα στην Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ

«Χωρίς δισταγμό» θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η Βόρεια Κορέα, αν υποστεί επίθεση από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ «θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό όλα τα μέσα στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων», αν «ο εχθρός» της επιτεθεί, τόνισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο, με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση με τη Σεούλ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κ. Κιμ αναφερόταν στη συμμαχία της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.

Η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και βασίζεται στην αποτρεπτική ισχύ του βασικού συμμάχου της, των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν έγιναν αφού η Νότια Κορέα γιόρτασε —την Τρίτη— την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διεμήνυσε σε εορταστική εκδήλωση πως ο Κιμ θα διακινδύνευε το «τέλος του καθεστώτος του» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικού όπλου.

Απείλησε πως θα υπάρξει «αποφασιστική και συντριπτική αντίδραση» του στρατού του και της συμμαχίας Σεούλ-Ουάσιγκτον.

Στη Νότια Κορέα σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιωτικοί.

«Μαριονέτα» και «ανώμαλος»

Αντιδρώντας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον κ. Γιουν «μαριονέτα» και «ανώμαλο», σύμφωνα με το KCNA.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά, οπτικό υλικό των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της, ενώ ο κ. Κιμ κάλεσε, για ακόμη μια φορά, να αναπτυχθεί περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες διέρχονται μια από τις πιο τεταμένες περιόδους των τελευταίων ετών. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως αναπτύσσει 250 εκτοξευτήρες πυραύλων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-’53) τερματίστηκε με απλή εκεχειρία, δεν υπογράφτηκε ποτέ συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, τα δυο κράτη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ουκρανία

Marc Champion-Bloomberg: Πόσο αληθινή είναι η πυρηνική απειλή του Πούτιν

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι συμβαίνει με το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας;

Του Marc Champion

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε την αλλαγή στο πυρηνικό του δόγμα, οδηγώντας σε προβλέψιμες προειδοποιήσεις για έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία. Αυτός ήταν, φυσικά, ο σκοπός του.

Η τελευταία αλλαγή του δόγματος θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των πυρηνικών απειλών που έχουν αρχίσει να χάνουν την ισχύ τους. Αλλά, παρά την απειλή του Πούτιν, παραμένουν τα τεράστια εμπόδια που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση μιας πυρηνικής επίθεσης.

Ωστόσο, η Ρωσία στέλνει και άλλες, πιο αληθοφανείς προειδοποιήσεις κλιμάκωσης που έχουν λάβει λιγότερη προσοχή. Η μία, ίσως ειρωνικά, ήρθε μέσω του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του είχαν ανακαλύψει ότι ο στρατός της Ρωσίας σχεδιάζει να θέσει εκτός λειτουργίας τα εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας βομβαρδίζοντάς τα. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί.

Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας πριν από το χειμώνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας ήταν επιτυχείς, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αντί να προσπαθήσουν να επιβιώσουν το χειμώνα σε μη θερμαινόμενες πολυκατοικίες. Υπάρχουν λίγες περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί ο Πούτιν για να κλονίσει τη βούληση της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, από το να προκαλέσει για παράδειγμα ένα ακόμη κύμα προσφύγων ανάλογο με τα εκατομμύρια άτομα που έφυγαν το 2022.

Μια επίθεση σε έναν πυρηνικό σταθμό θα μπορούσε να έχει στόχο να τον αποσυνδέσει από το δίκτυο χωρίς να χτυπηθεί ένας αντιδραστήρας και να προκληθεί ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ. Ωστόσο, η βαθιά απερισκεψία μιας τέτοιας κίνησης θα σηματοδοτούσε καλύτερα από οποιαδήποτε αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα την προθυμία του Πούτιν να “παίξει” με την πυρηνική ραδιενέργεια, είτε επιτιθέμενος σε ένα εργοστάσιο είτε απευθείας μέσω ενός πυρηνικού πλήγματος.

Οι ισχυρισμοί του Ζελένσκι δεν επαληθεύονται. Μπορεί να ήθελε να δώσει μηνύματα στο παγκόσμιο ακροατήριο που συγκεντρώθηκε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ή οι μυστικές υπηρεσίες του μπορεί να άκουσαν αυτό που ήθελε να ακούσει το Κρεμλίνο. Όπως και να έχει όμως, η απειλή είναι αληθοφανής.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας προέρχεται από ένα δημοσίευμα του Reuters στις 24 Σεπτεμβρίου, στο οποίο σημειώνεται ότι η Ρωσία συζητά την παροχή εξελιγμένων πυραύλων κατά πλοίων στους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη διώρυγα του Σουέζ. Η ισλαμιστική ομάδα στοχεύει – και σε ορισμένες περιπτώσεις βυθίζει – εμπορικά πλοία που διέρχονται από το στενό μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Οι ρωσικοί πύραυλοι θα βελτίωναν σημαντικά το βεληνεκές και την ισχύ των χτυπημάτων των Χούθι.

Ο Πούτιν απείλησε με κάτι τέτοιο τον Ιούνιο, λέγοντας ότι αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έδιναν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να χτυπήσει το Κίεβο βαθειά στη Ρωσία, θα μπορούσε να ανταποδώσει προμηθεύοντας πυραύλους στους εχθρούς των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Αυτή η απειλή, και πάλι, είναι εύλογη και θα έθετε σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο την εμπορική ναυτιλία μέσω του Σουέζ όσο και τα πλοία που αποστέλλονται για την προστασία τους. Ειδικά δεδομένης της απομόνωσής της λόγω των κυρώσεων, η Ρωσία έχει πολύ λιγότερα να χάσει από τη διαταραχή αυτής της παγκόσμιας εμπορικής οδού.

Αυτού του είδους τα μηνύματα θα πρέπει να θεωρούνται από μόνα τους ως όπλα, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τη διάκριση μεταξύ του πραγματικού και του προσποιητού. Στις σύντομες, τηλεοπτικές του δηλώσεις στις 25 Σεπτεμβρίου σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε δύο πράγματα που πρέπει να λάβουμε στα υπόψη: Το πρώτο είναι ότι στο εξής η Ρωσία θα θεωρεί μια επίθεση στο έδαφός της από ένα μη πυρηνικό κράτος που υποστηρίζεται από ένα πυρηνικό κράτος ως κοινή προσπάθεια. Το δεύτερο είναι ότι οποιαδήποτε μαζική αεροπορική επίθεση κατά της Ρωσίας θα είναι επαρκής αιτία για πυρηνική απάντηση.

Είναι εύκολο να συγχέουμε αυτά τα σημεία, εκλαμβάνοντάς τα ως απειλή ότι αν, ας πούμε, η Ουκρανία εκτοξεύσει έναν βρετανικής κατασκευής πύραυλο κρουζ Storm Shadow σε ένα αεροδρόμιο ή σε μια αποθήκη όπλων εντός της Ρωσίας, το νέο δόγμα θα επιτρέψει ένα πυρηνικό πλήγμα τόσο κατά της Ουκρανίας όσο και κατά της Βρετανίας. Ο Πούτιν μπορεί φυσικά να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν είπε αυτό. Το δεύτερο σημείο σχετικά με μια “μαζική” επίθεση έχει σημασία – ένας πύραλος Storm Shadow δεν εντάσσεται σε κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή στο δόγμα είναι λιγότερο σημαντική για τη συζήτηση σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και των Storm Shadows. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία ξεπεράσει το πυρηνικό ταμπού για την επίτευξη των πολεμικών της στόχων στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι πιθανότατα δεν θα απαντήσουν με κάποιου είδους πυρηνική σύγκρουση, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο ταχείας και καταστροφικής κλιμάκωσης. Αντιθέτως, έχουν απειλήσει με μια μαζική συμβατική δράση, κατά την οποία θα προκαλούσαν σοβαρές ζημιές στις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Αλλά κατά μία έννοια αυτό χάνει το νόημα.  Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Δημιουργεί ένα πλαίσιο για τις επιχειρησιακές διαδικασίες που ελέγχουν την πυρηνική χρήση και δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το δημόσιο δόγμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι αρκετά ασαφές ώστε ο αρχιστράτηγος να μπορεί να λάβει λίγο πολύ οποιαδήποτε απόφαση για πυρηνική χρήση κρίνει απαραίτητη, ενώ παράλληλα να στέλνει μηνύματα για τις ρωσικές προθέσεις.

Το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει αυτό το είδος της πυρηνικής απειλής για να επιβάλει υπερβολική προσοχή στον ρυθμό και την πολυπλοκότητα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτή η τακτική έχει μακρά ιστορία, η οποία χρονολογείται από μια τεχνική που υιοθετήθηκε από τον σοβιετικό στρατό τη δεκαετία του 1970 και ονομάζεται “αντανακλαστικός έλεγχος” (reflexive control).

Ο στόχος είναι η κατανόηση πρώτα και στη συνέχεια ο επηρεασμός των αποφάσεων ενός εχθρού, έτσι ώστε να καταλήξει σε επιλογές που είναι επιζήμιες για αυτόν, αλλά επωφελείς για τη Μόσχα. Αυτό περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των αφηγημάτων, έτσι ώστε μόλις η άλλη πλευρά καθίσει να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει, αυτό να συμβεί μέσα σε ένα πλαίσιο που σχεδιάστηκε στη Μόσχα.

Η δημοσίευση στρατιωτικών δογμάτων είναι στη λίστα των εργαλείων που γράφτηκαν για τους Ρώσους διοικητές για να επιτύχουν “αντανακλαστικό έλεγχο”, μαζί με άλλα τεχνάσματα. Ένα σοβιετικό παράδειγμα ήταν η παρέλαση μεγάλων, ψεύτικων πυραύλων πολλαπλών κεφαλών στην Κόκκινη Πλατεία, ακολουθούμενη από ψεύτικα έγγραφα και συνομιλίες που σχεδιάστηκαν για να βρεθούν από ξένους κατασκόπους και να φανεί το ψεύτικο ως αληθινό.

Η σοβαρότητα των πυρηνικών απειλών της Ρωσίας δοκιμάζεται καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ξεπερνούν τη μία φανταστική κόκκινη γραμμή μετά την άλλη. Ο Πούτιν δεν επρόκειτο ποτέ να πατήσει το δικό του κόκκινο κουμπί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πατήσει άλλα.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Μπλοφάρει ο Πούτιν;

Δημοσιεύτηκε

στις

Sputnik/Alexander Ryumin/Pool via REUTERS

Είναι υπαρκτή απειλή ή μπλόφα το μήνυμα που έρχεται από τη Μόσχα;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο αμυντικό πακέτο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει επίσης τον πύραυλο ακριβείας «Joint Standoff Weapon», με βεληνεκές έως 130 χιλιομέτρων. Ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευτεί από μαχητικά αεροπλάνα και δίνει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από πιο μακριά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το νέο πακέτο, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο  θα το χρησιμοποιήσει «με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με ένα τετράλεπτο βίντεο, ανακοινώνοντας ότι αναθεωρεί το «πυρηνικό δόγμα» της Μόσχας . Η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος χρήσης πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, ακόμα κι αν ο εχθρός, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, αποτελεί μια κρίσιμη απειλή για τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Μέχρι τώρα, το ρωσικό πυρηνικό δόγμα ανέφερε ως λόγο για μια πυρηνική επίθεση, μόνο την απειλή για την «ύπαρξη του κράτους». Και η διαφορά αυτή δεν είναι αμελητέα .

Τι είπε ο Πούτιν ουσιαστικά; Αν προσπαθήσετε να μας σκοτώσετε χρησιμοποιώντας τον Ουκρανό σύμμαχό σας, θα σκοτώσουμε και τον σύμμαχό σας και εσάς!

Η απειλή αυτή τη φορά συνοδεύεται μάλιστα και με μια λίστα με τις χώρες που θα μπορούσαν να πληγούν από τη Μόσχα, ως αντίποινα. Ωστόσο, η λίστα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Είναι υπαρκτή απειλή ή μπλόφα το μήνυμα που έρχεται από τη Μόσχα; Ή η αλλαγή πορείας θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις της Ρωσίας. Η Washington Post εκτιμά ότι οι δηλώσεις που έρχονται από τη Ρωσία για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων «είναι κάτι περισσότερο από απειλές ή εκφοβισμό».

« Οι πυρηνικές απειλές έχουν γίνει ρουτίνα για το Κρεμλίνο . Η Μόσχα διατυπώνει τέτοιες απειλές, κάθε φορά που η Ουκρανία λαμβάνει νέα όπλα», λέει ο καθηγητής Μαξίμ Σαρτσάκ ,του Κέντρου Διεθνούς και Αμυντικής Πολιτικής στο Queen’s University του Καναδά. Προειδοποιεί όμως ότι «υπάρχουν απρόβλεπτα χρόνια αντιπαράθεσης μπροστά μας».

Πυρηνικά drones και υπερηχητικοί πύραυλοι  θα αποτελούν  πλέον σταθερό χαρακτηριστικό των στρατιωτικών ασκήσεων. Τα πυρηνικά όπλα θα μετακινηθούν πιο κοντά στον εχθρό. Εκτοξευτές, αεροσκάφη στρατηγικών πυραύλων και πυρηνικά υποβρύχια θα εμφανίζονται πιο συχνά σε παραμεθόριες περιοχές.

Και φυσικά, ο κίνδυνος για στρατιωτικά «ατυχήματα», θα μεγαλώσει. Και η παγκόσμια «τάξη» του τρόμου, που επικρατούσε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει.

Θέλουμε δε θέλουμε, η εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν περίοδος σταθερότητας. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο επικίνδυνα πλέον. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια κατάσταση άγνωστη σε όλους. Εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Και ίσως σύντομα θα αναπολούμε την ισορροπία, έστω και του τρόμου…

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή