Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ο Ερντογάν, η προεδρία και η παγίδα της μετάβασης

Δημοσιεύτηκε στις

Σπύρος Ν. Λίτσας
H κίνηση στη λεωφόρο Σεχίτ Ερσάν είναι σχεδόν πάντα αφόρητη. Οταν, όμως, ο Ερντογάν θα εγκαταλείπει την πρωθυπουργική οικία στο Μπασμπακανλίκ Κονουτού με προορισμό την προεδρική οικία Τσανκάγια Κουσκού, ιδιοκτησίας του Αρμένιου κοσμηματοπώλη Κασαμπιάν και λάφυρο αρπαγής των Νεότουρκων κατά τη διάρκεια της Αρμενικής Γενοκτονίας, οι δρόμοι θα είναι άδειοι.
Την Κυριακή οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν στις κάλπες για πρώτη φορά, για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Οπως όλα δείχνουν, αυτός θα είναι ο Ερντογάν, ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός (11 χρόνια) μετά τον Ισμέτ Ινονού (16 χρόνια και 318 ημέρες). Στο τουρκικό πολιτικό σύστημα-κινούμενη άμμος η μακροβιότητα δείχνει το αυξημένο ένστικτο επιβίωσης του ανδρός. Ο Ερντογάν παρέλαβε μια Τουρκία που το βαθύ κεμαλικό κράτος κυριαρχούσε απόλυτα. Οχι πια. Οι κεμαλιστές στρατιωτικοί είναι στη φυλακή, οι κεμαλιστές εκδότες και καναλάρχες αισθητά αποδυναμωμένοι, ενώ ο κεμαλισμός προβάλλεται ως ιδεολογία μετάβασης και όχι ως ο θεμέλιος λίθος του κράτους. Ακολούθησε κεϊνσιανή πολιτική, τόνωσε την ανάπτυξη, προχώρησε σε τολμηρή υποτίμηση της λίρας και διαπραγματεύτηκε με το ΔΝΤ ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα επιτήρησης που ξεκίνησε το 1961. Ταυτοχρόνως, συνέχισε επιτυχώς την πολιτική του Οζάλ στην κεντρική Ασία, καθιστώντας την Τουρκία κομβικό παράγοντα εκεί, ενώ έχει επιλέξει τη μη σύγκρουση με το κουρδικό στοιχείο που, ούτως ή άλλως, τον στήριξε εκλογικά σε αρκετές περιπτώσεις.

Τι αφήνει πίσω του; Η τουρκική οικονομία παραπαίει κυρίως λόγω του ότι ο τραπεζικός τομέας της είναι ασταθής εξαιτίας της στεγαστικής φούσκας και των επισφαλών δανείων που έχει χορηγήσει. Μια βαθύτατα πολωμένη κοινωνία που η πλειονότητά της προτιμά να κοιτά την Ανατολή παρά τη Δύση. Κατά την τελευταία περίοδο της πρωθυπουργίας του η Τουρκία έκανε μια ακόμη μεγαλύτερη βουτιά στους διεθνείς δείκτες πολιτικής ελευθερίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεροτυπίας. Οι διακρίσεις στον εργασιακό τομέα μεταξύ ανδρών και γυναικών διευρύνονται διαρκώς και δικαιολογούνται πλέον ως στροφή στο Ισλάμ. Η μεσανατολική ατζέντα της Αγκυρας δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από κέρδη, φέρνοντάς την απέναντι με το Ισραήλ, την Αίγυπτο του Σίσι αλλά και τη Σαουδική Αραβία. Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων δεν επέτυχε, πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η αναθεωρητική ατζέντα του Οζάλ και των επιγόνων του συνεχίστηκε από τον Ερντογάν, ενώ οι αμερικανoτουρκικές σχέσεις περνούν μια φάση -κεκαλυμμένης μεν εμφανούς δε- ψύχρανσης. Επί των ημερών του αυξήθηκαν οι «βόλτες» του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο υπό την πρόνοια της άβλαβους διέλευσης, αυξήθηκαν οι παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, κατέρρευσε το μορατόριουμ στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο το καλοκαίρι με υπαιτιότητα της Αγκυρας, η τουρκική πολιτική στη Θράκη υποδαυλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια, αφού πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα ως προς την οικονομική και πολιτική βοήθεια που προσφέρεται αφειδώς στους διαλυτικούς κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας, το άνοιγμα της Χάλκης έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετηθεί η θρησκευτική ατζέντα του ΑΚΡ δίχως αποτέλεσμα, οι ελληνοαλβανικές και ελληνοσκοπιανές σχέσεις περνούν σημαντική κρίση λόγω της Αγκυρας που κάνει χρήση του διαίρει και βασίλευε στα Βαλκάνια, ενώ στο Κυπριακό η στάση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμπαιγμός στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στην ίδια την πολιτική λογική.

Μια σημαντική περίοδος ξεκινά για τον Ερντογάν από εδώ και πέρα επικρατώντας στις προεδρικές του διπλωμάτη Εκμενεντίν Ιχσάνογλου τόσο για την πολιτική οντολογία του όσο και για τη φυσική επιβίωσή του. Θα επιδιώξει να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό και θα αποτύχει το πιθανότερο, αφού κανείς από τους επιγόνους του δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία. Θα προσπαθήσει να αποκτήσει μεγαλύτερες πολιτειακές αρμοδιότητες, δύσκολο αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα του «χρυσώσουν» το χάπι, προσφέροντάς του κάποιες επιπλέον, που όμως δεν θα είναι όσο ουσιαστικές ο ίδιος θα ήθελε. Τέλος, θα προετοιμάσει τις άμυνές του, ώστε να αποκρούσει τις επιθέσεις «φίλων» και εχθρών. Αλλά πλέον τα χρόνια έχουν περάσει και το διάστημα στην πρωθυπουργία έχει κάνει πιο μαλθακό και πιο αλαζονικό το σκληροτράχηλο αγόρι από το μικροαστικό προάστιο Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης που πουλούσε λεμονάδες για χαρτζιλίκι, έπαιζε μπάλα ημιεπαγγελματικά και σπούδαζε Οικονομικά δίχως να ξεχνά να επισκέπτεται το Πιγιαλέπασα Καμί τζαμί για τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.
 
*Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας / Tweeter: @Spyros_Litsas

δημοκρατία

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις23 λεπτά πριν

Συμμετοχή της Κύπρου στην Περιοχή Schengen και οι ανησυχίες…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή Διαβάσαμε τη πρόθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως δηλώθηκε δια του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη...

Αναλύσεις53 λεπτά πριν

Cyprus Times: Ανατροπή ή παγίδα; Ο Ερντογάν γυρίζει πλάτη στον Τατάρ

Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Μια Γεωπολιτική Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή το 2025

Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων.

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Τί συμβολίζει η σημαία των Κούρδων

Οι Κούρδοι μπορούν να πούμε ότι έχουν μεγαλύτερη ιστορική παρουσία στην περιοχή, ενώ η παρουσία των Τούρκων έγινε πιο έντονη...

Πολιτική2 ώρες πριν

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Ερεικούσας! Ξέμειναν από γιατρό στο ακριτικό νησί

πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα το οποίο δυστυχώς καλύπτεται με εμβαλωματικές λύσεις

Δημοφιλή