Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ποδέμος, το μεγάλο στοίχημα στην Ισπανία

Δημοσιεύτηκε

στις

 cartel-podemos11420799456
Του Ρενό Λαμπέρ, Λε Μοντ Ντιπλοματίκ, Φεβρούαριος 2015. 
Η
πλατεία της Πουέρτα ντε Σολ δεν τελεί πλέον υπό κατάληψη. Η επιθυμία
για αλλαγή όμως παραμένει, αλλά απροσδόκητα εκδηλώνεται γύρω από ένα νέο
πολιτικό κόμμα, τους Ποδέμος.


Ενώ τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν απαξιωθεί, οι Ποδέμος καταγράφουν αξιοσημείωτη επιτυχία. «Είναι δύσκολο να το πιστέψω», μου εξομολογήθηκε ο ευρωβουλευτής των Ποδέμος Πάμπλο Ετσενίκε πρόσφατα στο Παρίσι: «Το κόμμα μας δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Πέντε μήνες μετά, αποσπάσαμε το 8% των ψήφων στις ευρωεκλογές. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας». Οι Ποδέμος γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου, πάντως, εμφανίζουν το κόμμα τους μπροστά και από το Λαϊκό Κόμμα, και από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας. Έτσι, η πιθανότητα μιας επικράτησης των Ποδέμος στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, πιθανή.

Η δημιουργία των Ποδέμος προέκυψε από τη συνειδητοποίηση ότι «το κίνημα της 15ης Μαΐου εγκλωβίστηκε σε μια κινηματίστικη αντίληψη για την πολιτική», είπε ο κοινωνιολόγος Χόρχε Λάγκο, μέλος του Συμβουλίου Πολιτών των Ποδέμος, ένα όργανο της καθοδηγητικής δομής του κόμματος. «Η ιδέα ότι μια προοδευτική ενδυνάμωση των διαδηλώσεων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πολιτικά αποτελέσματα αποδείχθηκε λανθασμένη». Συγκροτήθηκαν ενώσεις για την καταπολέμηση των εξώσεων και δίκτυα αντιστάσεων ενάντια στις περικοπές του τομέα της υγείας, αλλά η δυναμική του κινήματος στέρεψε και γρήγορα φυλλορρόησε.

Υπήρχε δυσαρέσκεια και καταγράφηκε και στις κάλπες επίσης. Σύμφωνα με τον Λάγκο, «Το 80% του κόσμου δήλωσε ότι ταυτίζεται με το κίνημα, αλλά συνέχιζαν να ψηφίζουν με τον ίδιο, παλιό τρόπο». Οι συντηρητικοί κατήγαγαν έναν εκλογικό θρίαμβο στις γενικές εκλογές του 2011. Αυτό παρακίνησε τους ιδρυτές των Ποδέμος να αναρωτηθούν για ορισμένα πράγματα: Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιοι που υποστήριξαν το κίνημα της 15ης Μαΐου συνεχίζουν να επιθυμούν την πολιτική τους εκπροσώπηση; Και τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση που η χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική αλλαγή;

Το πνεύμα του Μαΐου

Αν και δεν ταυτίζονται απολύτως με τις εκκλήσεις της Πουέρτα Ντελ Σολ για άμεση δημοκρατία, οι Ποδέμος θέλουν να καταστούν κληρονόμοι του «πνεύματος του Μαΐου», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αυτοχρηματοδότησή τους, στη διαφάνεια και στη διαδικασία λήψεως συλλογικών αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, τα μέλη τους αναγνωρίζουν κάποιες από τις παγίδες που κρύβει η απομάκρυνσή τους από τις παραδοσιακές πολιτικές δομές. Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο Ετσενίκε κατέθεσε μια πρόταση για την αύξηση της αποκέντρωσης, την οριζόντια δομή του κόμματος και την ευελιξία της. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Ποδέμος, αντιπρότεινε ότι η επίτευξη των στόχων του κινήματος περνάει μέσα από το να επικεντρώνεται λιγότερο σε διαμάχες για τις εσωτερικές πολιτικές του διεργασίες. Νίκησε κατά κράτος.

Για τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κινήματος της 15ης Μαΐου, αυτό αντιπροσώπευε μια προδοσία της αυτονομίας: Το νέο κόμμα δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε περισσότερο από ένα πρόθυμο ανδρείκελο του συστήματος. «Οι Ποδέμος αναδείχθηκαν ως μια μορφή εκτόνωσης της κοινωνικής ενέργειας και των πειραματισμών σε μεγάλη κλίμακα που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε η Νούρια Αλμπάο, ακτιβίστρια της Βαρκελώνης (1). Από τον στενότερο κύκλο περί τον Ιγκλέσιας, ανταπαντούν ότι οι Ποδέμος δεν ενσωμάτωσαν το κίνημα της 15ης Μαΐου, αλλά προσέφεραν έναν νέο δρόμο περαιτέρω ανάπτυξης των αγώνων. «Τα κοινωνικά κινήματα είναι απολύτως ικανά να διατηρούν την αυτονομία τους και την ίδια στιγμή να υποστηρίζουν, εάν όντως το πιστεύουν, μία κυβέρνηση που είναι φιλικότερη προς αυτά σε σύγκριση με της προηγούμενες», λέει ο Λάγκο.

Αλλά τι θα συμβεί στην περίπτωση που μια κυβέρνηση θεωρείται από τα κοινωνικά κινήματα ως υπερβολικά διστακτική, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα πυρά των συντηρητικών; Θα πρέπει αυτά να λειτουργήσουν σε τελευταία ανάλυση υπέρ των τελευταίων, ασκώντας αντιπολίτευση, ή να σιωπήσουν προδίδοντας τους σκοπούς τους; Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό.
Ακόμα και εάν δεν υπάρχει ευθεία συνέχεια μεταξύ του κινήματος της 15ης Μαΐου και την άνοδο των Ποδέμος, οι ηγέτες του κόμματος πιστεύουν ότι το κίνημα επέτρεψε τη δημιουργία του κόμματος, προσδίδοντάς του μια πολιτική αναφορά που είναι πλέον εξαιρετικά ασαφής στην υπόλοιπη Ευρώπη –τον λαό. «Δεν είναι ‘ο λαός’ που παράγει την επανάσταση, αλλά η επανάσταση που παράγει τον λαό», όπως το έθεσε η Αόρατη Επιτροπή στο τελευταίο της βιβλίο (2). Ενώ στις περισσότερες χώρες η έννοια του «λαού» παραμένει συγκεχυμένη, απέκτησε πραγματική ουσία στην Ισπανία κατά την περίοδο όπου οι πλατείες ήταν κατειλημμένες.

Η διαφθορά είναι δομική
Η ανάδυση αυτού του συλλογικού «εμείς» είναι μια απάντηση στον βίο και την πολιτεία των ελίτ της χώρας, τις οποίες οι Ποδέμος αποκαλούν «η κάστα». Το επίπεδο της διαφθοράς στην Ισπανία κάνει τη Γαλλία να φαντάζει ως μια ενάρετη χώρα. Πάνω από 2.000 υποθέσεις διαφθοράς τελούν υπό επίσημη διερεύνηση, εμπλέκοντας πάνω από 500 ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα 40 δισ. € το χρόνο (3). Τα κύρια κόμματα –το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα– απάντησαν σε αυτή συμφωνώντας «να περιορίσουν τις νομικές ευθύνες όσων εισέπραξαν παράνομα δωρεές», (4) κρατώντας έτσι τα πολιτικά κόμματα που επωφελήθηκαν από αυτές έξω από τη λαβίδα του νόμου. Ακόμα και η μοναρχία, που παραδοσιακά θεωρείται αδιάφθορη, στάθηκε ανίκανη να αποκαταστήσει την φήμη των ισπανικών ελίτ, καθώς τα σκάνδαλα εμπλέκουν και την αδελφή του νέου Βασιλιά, ινφάντα Κριστίνα των Βουρβόνων.

Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει ότι η διαφθορά σε αυτό το επίπεδο είναι «δομική» (5). Καθίσταται αναπόσπαστη από την ευρύτερη αντίληψη περί της πολιτικής, που αποτυπώθηκε εξαιρετικά σε μια δήλωση που είχε κάνει ο συντηρητικός βουλευτής του κοινοβουλίου Αντρέα Φάμπρα, το 2012: Όταν ο τότε πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, ο Φάμπρα δήλωσε για τους ανέργους: «Μπορούν να πάνε να γαμηθούνε».

Οι μισοί άνεργοι της Ισπανίας δεν έχουν πρόσβαση σε επιδόματα, ενώ οι τριάντα τρεις από τις τριάντα πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποφεύγουν τη φορολογία, μέσω θυγατρικών σε φορολογικούς παραδείσους (6). Μισό εκατομμύριο παιδιά έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2009, αλλά ο πλούτος των υπερπλούσιων της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 67%, από τη στιγμή της ανόδου του Ραχόι στην εξουσία (7). Προς αποφυγήν της οργής ενός περιθωριοποιημένου πληθυσμού, ο «νόμος-φίμωτρο» του προηγούμενου Δεκεμβρίου απαγόρευε οτιδήποτε είχε καταστήσει τις διαδηλώσεις του 2011 εφικτές, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων σε δημόσιους χώρους και της δημόσιας διανομής φυλλαδίων.

Οι Ποδέμος υποστηρίζουν ότι, από τη στιγμή που έσκασε η φούσκα ακινήτων της Ισπανίας, καταστράφηκαν τα θεμέλια της συναίνεσης που είχε εγκαινιαστεί από το Σύνταγμα του 1978: Ένα σύμφωνο μετάβασης, από τη μία η μοναρχία –που σήμερα έχει απονομιμοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Χουάν Κάρλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του γιου του τον προηγούμενο χρόνο– και από την άλλη οι φιλοδοξίες της κοινωνικής κινητικότητας. «Η οικονομική κρίση», λέει ο Λάγκο, «προκάλεσε πολιτική κρίση, μια ‘κατάσταση εξαίρεσης’ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια βαθιά κοινωνική αλλαγή». Μετά την «απορριπτική ετυμηγορία» του Μαΐου 2011, ίσως να ήρθε η ώρα για μια συντακτική διαδικασία: Να μεταμορφώσουμε το κράτος μέσω των μηχανισμών του.
Η κατάσταση της Ισπανίας επιφυλάσσει μεγάλα ρίσκα. Καθιστά την άκρα δεξιά, όπως είπε ο Ιγκλέσιας, «τόσο άνετη, όσο το ψάρι μέσα στο νερό» (8). Ωστόσο, η ισπανική αριστερά διατηρεί ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τη γαλλική: Ένα μεγάλο κομμάτι της ακροδεξιάς είναι ενσωματωμένο στο Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να εγκαινιάσουν τόσο εύκολα μια αντισυστημική πλατφόρμα και, σε αντίθεση με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, έχουν συμμετάσχει μόνο στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά η κατάσταση της Ισπανίας δεν εξηγεί αυτόματα την πρόσφατη ανάδυση των Ποδέμος. Η Ενωμένη Αριστερά προωθούσε επί μακρόν ένα αντίστοιχο πολιτικό πρόγραμμα δίχως να επιδιώκει την αλλαγή της πολιτικής τάξης πραγμάτων. Έτσι, γίνεται σαφές πως επίσης είναι ζήτημα τακτικής.

Οι ηγέτες του Ποδέμος πιστεύουν πως η αριστερά υπήρξε για πάρα πολύ καιρό ένοχη δυσνόητων αναλύσεων, συγκεχυμένων αναφορών και αδιαφανούς φρασεολογίας. Ο Ιγκλέσιας επαναλαμβάνει ότι «ο κόσμος δεν ψηφίζει κάποιον μόνο και μόνο επειδή παραμένει πιστός στην ιδεολογία του, στην κουλτούρα ή στις αξίες του, αλλά επειδή συμφωνεί μαζί του». Και είναι πιο πιθανό να πετύχουν κάτι τέτοιο εάν οι υποψήφιοί τους δείχνουν απλοί, καθημερινοί, και έχουν αίσθηση του χιούμορ.

Οικονομική Δημοκρατία

Το πρώτο έργο των Ποδέμος ήταν να μετασχηματίσουν τις παραδοσιακές αξίες της αριστεράς σε ζητήματα ικανά να κερδίσουν ευρύτερη υποστήριξη: τη δημοκρατία, την κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Λάγκο, «δεν μιλούμε για τον καπιταλισμό. Υπερασπιζόμαστε την ιδέα της οικονομικής δημοκρατίας». Ούτε μιλούν για τη διαίρεση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς: «Η βασική διαίρεση», είπε ο Ιγκλέσιας, «διαχωρίζει κάποιους, όπως εμάς, που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, από κάποιους άλλους που είναι υπέρ των ελίτ, των τραπεζών και των αγορών. Υπάρχουν άνθρωποι στην κορυφή και άνθρωποι στη βάση… μια ελίτ και απέναντί της η πλειοψηφία».

Οι θεματοφύλακες της μαρξιστικής ορθοδοξίας κριτικάρουν αυτή την αδιαφοροποίητη κοινωνική κριτική. Τον προηγούμενο Αύγουστο, ένας ακτιβιστής ρώτησε τον Ιγκλέσιας γιατί δεν χρησιμοποιεί ποτέ την έννοια «προλετάριος». Και εκείνος απάντησε: «Όταν ξεκίνησε το κίνημα της 15ης Μαΐου, οι φοιτητές του τμήματός μου –δηλαδή εξαιρετικά πολιτικοποιημένοι άνθρωποι που έχουν διαβάσει Λένιν και Μαρξ– συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διαδηλώσεις μαζί με ‘φυσιολογικούς’ ανθρώπους. Γρήγορα, τραβούσαν τα μαλλιά τους: ‘Δεν καταλαβαίνουν τίποτα!’, φώναζαν: ‘Είστε εργάτες ακόμα και εάν δεν το συνειδητοποιείτε’! Οι άνθρωποι τους κοιτούσαν λες και είχαν έρθει από άλλον πλανήτη και οι φοιτητές μου επέστρεφαν σπίτι αποκαρδιωμένοι… Αυτό περιμένει ο εχθρός από εμάς να κάνουμε: Να χρησιμοποιούμε λέξεις που κανένας πλέον δεν καταλαβαίνει, να παραμείνουμε μειοψηφία και να υπαναχωρήσουμε στα παραδοσιακά μας σύμβολα. Και γνωρίζουν ότι όσο επιμένουμε σε κάτι τέτοιο, δεν αντιπροσωπεύουμε καμία απειλή εναντίον τους».

Παρ’ όλο που κάποιοι από τους ιδρυτές του προέρχονται από την άκρα αριστερά και από το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, οι Ποδέμος κατάφεραν να προσελκύσουν το 10% των ψήφων τους, κατά τις ευρωεκλογές του 2014, από ανθρώπους της δεξιάς. Η υποστηρικτική βάση των μελών του κόμματος διευρύνθηκε σ’ όλη την Ισπανία, με τη δημιουργία πάνω από 1.000 «κύκλων». Οι νέοι με την πανεπιστημιακή μόρφωση συνέπραξαν με τους χειρόνακτες και τους υπαλλήλους, καθώς και με τους κατοίκους της περιφέρειας.

Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες ταξικές συμμαχίες τείνουν να φυλλορροούν όταν ικανοποιούνται οι φιλοδοξίες των πιο ευκατάστατων κομματιών τους. Πώς οι Ποδέμος θα αποφύγουν μια τέτοια μοίρα; «Δεν μπορούμε», παραδέχεται ο Λάγκο. «Αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που απαντιέται μόνο από κάποιους που είναι σε θέση να νικήσουν. Προτιμώ να το αντιμετωπίσω τότε, παρά να κρυφτώ στο περιθώριο, που αποτελεί παραδοσιακό καταφύγιο της αριστεράς».

Διαμορφωμένοι από τη σκέψη του Γκράμσι, οι ηγέτες του Ποδέμος πιστεύουν ότι ο πολιτικός αγώνας δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην ανατροπή των κοινωνικών και οικονομικών δομών, αλλά θα πρέπει να εστιάζει και εναντίον της ηγεμονίας που νομιμοποιεί την κυριαρχία του ισχυρού στα μάτια του κυριαρχούμενου. Σε αυτό το πολιτισμικό πεδίο ο εχθρός επιβάλλει τον κώδικά του, τη γλώσσα και την αφήγησή του. Και ένα εργαλείο ξεχωρίζει για τη δυνατότητά του να διαμορφώνει την «κοινή λογική»: η τηλεόραση.

Από το 2003, ο Ιγκλέσιας και οι φίλοι του (μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, τώρα ένας από τους ηγέτες του Ποδέμος) είχαν τις δικές τους εκπομπές, μεταξύ των οποίων και τη Λα Τουέρκα, ένα πολιτικό μαγκαζίνο που εξέπεμπε σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με τον Ιγκλέσιας, λειτουργούσε ως εργαλείο για την «κατανόηση του κόσμου από μια λενινιστική σκοπιά, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η στιγμή». Ο ίδιος και οι φίλοι του, που συχνά προσκαλούσαν και δεξιούς στο πλατό, είναι ήδη αρκετά αναγνωρίσιμοι και τώρα εμφανίζονται σε πολιτικές συζητήσεις των μεγάλων καναλιών. Το δεύτερο στοιχείο της στρατηγικής των Ποδέμος είναι «να μη δωρίζεις το πεδίο στον εχθρό».

Όχι ότι πρόκειται για μια ειδυλλιακή σχέση. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ο Ιγκλέσιας ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή La Noche en 24 Horas στο TVE, τον βασικό δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας.
Κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί τιμητική την πρόσκληση: «Έπρεπε να παλέψουμε ώστε να μου επιτραπεί η συμμετοχή στην εκπομπή», είπε στον εμβρόντητο παραγωγό και δημοσιογράφο Σέρχιο Μαρτίν. «Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους σε αυτό τον οργανισμό, επειδή, όπως γνωρίζετε, δίχως την πίεσή τους δεν θα με προσκαλούσατε ποτέ».

Η άρχουσα τάξη της Ισπανίας έχει επιβάλει ένα εκλογικό σύστημα που έχουν ευνοεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, καθώς και τα κόμματα έχουν αναφορές σε περιφερειακό επίπεδο, όπως οι εθνικιστές:
«Οι Καταλανοί εθνκιστές του Γκερόα Μπάι χρειάζονται 42.411 ψήφους για να κερδίσουν μια έδρα. Το Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται 60.000, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα 64.000 και η Ενωμένη Αριστερά 155.000».

Το Ποδέμος έχει αποκλείσει τις συμμαχίες –μια «σούπα συμβόλων» που απειλεί να σύρει το κόμμα πίσω στην παλαιά διαίρεση μεταξύ δεξιάς κι αριστεράς– γεγονός που μπορεί να του κοστίσει ψήφους από τους αριστερούς εθνικιστές και τους ακτιβιστές της Ενωμένης Αριστεράς, που έχουν ασκήσει κριτική στην «ιστορική ανευθυνότητα» του Ποδέμος (9). Η ελίτ της Ισπανίας είναι ανήσυχη: Τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης του Συνδέσμου Επιχειρηματιών, Χουάν Ροσέλ, απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό μιας μεγάλης συμμαχίας «α λα γερμανικά», μεταξύ του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Ποδέμος.

«Δεν υπάρχει τίποτα το εξτρεμιστικό στο πρόγραμμα των Ποδέμος» (10), δήλωσε ο Ιγκλέσιας:

Συντακτική συνέλευση, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του χρέους, άρνηση αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, εισαγωγή της 35ώρης εβδομάδας εργασίας (σήμερα 40), δημοψήφισμα για τη μοναρχία, επανεκκίνηση της βιομηχανικής παραγωγής, ανάκτηση εξουσίας από τις Βρυξέλλες, αυτοδιάθεση για τις περιφέρειες της Ισπανίας.

Προετοιμάζοντας μια συμμαχία με παρόμοια κινήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (του ΣΥΡΙΖΑ από την Ελλάδα, που ανήλθε ήδη στην εξουσία με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) τα σχέδια του Ποδέμος απειλούν όντως τη χρηματιστηριακή εξουσία, αυτό που ο Ιγκλέσιας αποκαλεί «Γερμανική Ευρώπη» και «κάστα».

Και αυτές οι δυνάμεις ήδη ακονίζουν τα δόντια τους. Ένα κείμενο του δημοσιογράφου Σαλβαδόρ Σόστρες, στην Ελ Μούντο του Δεκεμβρίου, συνέκρινε τον Ιγκλέσιας με τον πρώην πρόεδρο της Ρουμανίας Νικολάι Τσαουσέσκου και ισχυρίζεται ότι διακατέχεται από μια μόνον εμμονή: «Να στραγγίσει το αίμα των φτωχών μέχρι τελευταίας ρανίδας». Ένας πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος ήταν ακόμα πιο σαφής: «Κάποιος πρέπει να του φυτέψει μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του».

Ο Ρενό Λαμπέρ είναι αναπληρωτής εκδότης της Λε Μοντ Ντιπλοματίκ

Σημειώσεις:
(1) Nuria Alabao, “Podemos y los movimientos”, Periódico Diagonal, 7Νοεμβρίου 2014.
(2) Comité Invisible, A nos amis, La Fabrique, Παρίσι, 2014.
(3) “Investigadores de la ULPGC analizan como estimar el coste social de la corrupción en España”, Las Palmas University communiqué, 29 Ιουλίου 2013.
(4) Europa Press, Madrid, 28 Νοεμβρίου 2014.
(5) Pablo Iglesias Turrión, Disputar la democracia: Política para tiempos de crisis, Akal, Μαδρίτη, 2014.
(6) “La responsabilidad social corporativa en las memorias anuales del IBEX 3”, 10th edition, Observatorio de Responsabilidad Social Corporativa, Μαδρίτη, 2012.
(7) Vicente Clavero, “Los dueños del Ibex son un 67% más ricos desde que gobierna Rajoy”, Público, 7 Μαΐου 2014.
(8) Οι παραπομπές στα λόγια του Πάμπλο Ιγκλέσιας, προέρχονται από δημόσιες ομιλίες του που εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση, παρατίθεται η πηγή.
(9) Europa Press, 12 Δεκεμβρίου 2014.
(10) Pablo Iglesias Turrión, Disputar la democracia,op cit.

Άρδην  Δημοσιεύθηκε στην αγγλική έκδοση της Λε Μοντ Ντιπλοματίκ, Φεβρούαριος 2015..

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή