Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Μικρά και μάταια μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με αφορμή την υπόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα άρθρο της Εβίτας Λύκου, μιας Ελληνοπούλας, που μας επιτρέπει και μας δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ελπίζουμε γι’ αυτόν τον τόπο, μετά το βιασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της αλήθειας από δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, της Αυγής, του ERTOpen, του TVXS και όλων των ΜΜΕ που εκτός από διατεταγμένη υπηρεσία, “εκτελούν” και συνειδήσεις ανθρώπων!!!
Ελπίζουμε η ΕΣΗΕΑ να ασχοληθεί με τον οχετό και το βούρκο στον οποίο είδαμε να κυλιέται αυτές τις μέρες η δημοσιογραφία και οι… λειτουργοί της!

ΑΡΧΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Άρθρο 1 
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: 
α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. 
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών. 
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων. 
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του. 
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει. 
στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου. 

Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους (όσο γίνεται, αν γίνεται). Όταν πέρυσι έσκασε η υπόθεση με τον κύριο Σακελλαρίδη και τα ζαρζαβατικά, εγώ προσωπικά χειροκρότησα την αρχική του στάση, να μην σχολιάσει τα δημοσιεύματα, και την μετέπειτα ανακοίνωσή του, όπου, χωρίς να απολογηθεί ή να εξηγηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, δήλωσε πως δεν εκβιάζεται. Ο κύριος Σακελλαρίδης δεν χρώσταγε σε κανέναν ούτε συγνώμη, ούτε επεξήγηση, και πολύ ορθά περιφρόνησε τους εκβιαστές, οι οποίοι με όπλο ένα βίντεο, προϊόν δόλιας υποκλοπής, προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομά του χτυπώντας την ιδιωτική του ζωή. Η δική μου γνώμη, αλλά αναγνωρίζω την υποκειμενικότητά της, είναι ότι επί αυτού του ζητήματος, ο Σακελλαρίδης είχε δικαίωμα να μην απαντήσει, ακόμα κι αν ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν αφορά κανέναν. Δεν είναι υποχρεωμένος να συρθεί στον δημοσιογραφικό απόπατο κανενός Τριανταφυλλόπουλου προς τέρψιν ενός αδηφάγου κοινού. Τελεία. Ας σημειωθεί εδώ προς αποφυγή σχολίων περί ασυνέπειας, ότι εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος. Επέλεξα να μην είμαι δημοσιογράφος, και δεν δημοσιολογώ ως δημοσιογράφος. Κρίνω ως πολίτης, ωστόσο με επίγνωση και γνώση (και ακαδημαϊκή και πρότερη εργασιακή) της σημασίας του λειτουργήματος. Η παράπλευρη συζήτηση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ίσως μια απειροελάχιστη λεπτομέρεια. Αλλά σημαντική λεπτομέρεια.
Σπιντάρισμα στο σήμερα, και πάμε στο φλέγον και τσουρουφλίζον ζήτημα που προέκυψε την Δευτέρα του Πάσχα με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο λόγος για τον οποίο αντιπαραβάλω τις δυο υποθέσεις δεν είναι για να πείσω κανέναν ότι είμαι αντικειμενικός και ουδέτερος κριτής. Δεν είμαι. Αντιπαθώ την ΠτΒ σαν πέτρα χολής, και δεν το έκρυψα ποτέ. Καταβάλω όμως συνειδητά τεράστια προσπάθεια για να είμαι ακριβοδίκαιη, και δεν επιτρέπω στην αντιπάθειά μου να καθορίσει την ουσία της κριτικής μου (αν και συχνά την αφήνω ανεξέλεγκτη ως προς τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιώ). Την παραπάνω εισαγωγή την έκανα για να αποδείξω, ότι υπάρχουν ζητήματα για τα οποία κάποιος δικαιούται να μην μιλήσει, και μάλιστα η αξιοπρέπειά του δεν θίγεται σε τίποτα από την άρνησή του να βουτηχτεί στην χαβούζα. Το σημερινό δεν είναι ένα από αυτά τα θέματα. Δεδομένου ότι σε αυτή την ιστορία η Κωνσταντοπούλου έχει εμπλακεί με την θεσμική της ιδιότητα (ακόμα κι αν την έχουν εμπλέξει εντελώς εν αγνοία της, και χωρίς η ίδια να ευθύνεται ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι), η υπεράσπιση όχι του ατόμου, αλλά της θέσης της είναι απολύτως απαραίτητη, και είναι απολύτως επιβεβλημένο να ξεκαθαρίσει η ίδια τα πράγματα, ύστερα από την έκταση που έχουν λάβει. Το χρωστάει στον θεσμικό της ρόλο, και σε κανέναν άλλο, να διαψεύσει και να προβεί αν είναι απαραίτητο στις κατάλληλες νομικές ενέργειες για να αποκαταστήσει όχι το όνομά της, αλλά το πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής που θίγεται (εφόσον την κατηγορούν ότι επικαλέστηκε την ιδιότητά της αυτή, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν το έκανε). Αντί όμως η ΠτΒ να πράξει τα δέοντα, και απολύτως αναμενόμενα, μιάμιση μέρα και κάτι μετά, συνεχίζει να σιωπά, επιτρέποντας κάθε λογής εικασίες να κόβουν βόλτες στα social και τα παραδοσιακά media. Ίσως ο λόγος να είναι όντως η «λεπτότητα του χαρακτήρα της, το ήθος και η ευγένειά της», που επικαλείται η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αιδηψού. Εγώ θα σας πω ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η, σε κάθε άλλη περίπτωση ελάχιστα λεπτότροπη κι ευγενής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν απαντά στις κατηγορίες. Βρήκε όμως την λάθος ώρα να εκδηλώσει την λεπτότητα και την ευγένειά της, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που οφείλει να κάνει είναι να απαντήσει άμεσα και με σαφήνεια, ώστε να πάψουν να γεννιούνται σενάρια και να κλείσει αυτό το ζήτημα είτε με δική της απολογία, είτε με απολογία των «συκοφαντών».
Αντ’ αυτού τί έχουμε δει ως τώρα; Μέχρι χθες, είδαμε την έντεχνη στοχοποίηση της αρχικής μάρτυρος, με χυδαίο τρόπο, ακόμα πιο χυδαίο αν σκεφτεί κανείς ότι γίνεται από ανθρώπους που (ισχυρίζονται ότι) ιδεολογικά ανήκουν στις τάξεις αυτών που υπέφεραν από τα καθεστώτα που υποχρέωναν σε «πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων».

  • Το ξεσκόνισμα του χρονολογίου, 
  • των φίλων, 
  • των likes, 
  • η ανάρτηση της φωτογραφίας της από δορυφορικά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και σελίδες,
  • το επίπεδο του λόγου που χρησιμοποιήθηκε για να «ξεσκεπαστεί» η κυρία Παναγιωτίδου (θα έπρεπε να) προκαλεί τρόμο σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. 

Μέχρι αργά το βράδυ εχθές, δούλεψε αυτή η υπόγεια λάσπη, μέχρι που κάποια στιγμή, αργά, η ΕΦΣΥΝ προανήγγειλε καυτές αποκαλύψεις, (αλλά για την επόμενη μέρα). Η επόμενη μέρα έφτασε, και το, υπογεγραμμένο, ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ ξεκινά με τρόπο ζοφερά αντιδημοσιογραφικό, συνεχίζοντας στην χθεσινή «γραμμή» να υπονομεύει τους επώνυμους μάρτυρες του περιστατικού παραθέτοντας στοιχεία άσχετα με την υπόθεση που δημιουργούν εντυπώσεις χωρίς να προσθέτουν κανένα αληθινό νόημα  στην υπόθεση:
«Η Βάλια Παναγιωτίδου εργάζεται στον ΟΤΕ κι από ό,τι φαίνεται από το προσωπικό της χρονολόγιο ενεργοποιείται στη ΔΑΠΚΕ ΟΤΕ. Ο υπάλληλος του βενδινάδικου λέγεται Νίκος Αλατσατιανός και «ακολουθεί» στο φέισμπουκ ομάδες όπως «η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα του ελληνισμού», όταν δεν παίζει μουσική σε νυχτερινά μαγαζιά».
(Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οποιοσδήποτε έχει δραστηριοποιηθεί ποτέ συνδικαλιστικά έχει υπογράψει με το αίμα του πως θέτει εαυτόν στην αιώνια, καταχθόνια υπηρεσία της παράταξης στην οποία πρόσκειται, δεν βλέπω πώς το να παίζεις μουσική σε νυχτερινά μαγαζιά σε καθιστά λιγότερο αξιόπιστο, ή πώς μια ομάδα που «ακολουθείς» στο FB -και στην οποία μπορούν να σε έχουν βάλει χωρίς να σε ρωτήσουν- έχει οποιαδήποτε άλλη χρησιμότητα ως πληροφορία, πέρα από το να δημιουργήσει εντυπώσεις).
Η ΕΦΣΥΝ στη συνέχεια ξοδεύει χώρο και χρόνο παραθέτοντας την ανακοίνωση της Ο.Μ. Σύριζα Αιδηψού, η οποία μέσα σε άλλα σημειώνει πως:
«Οπως φαίνεται, ο δυναμισμός της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενοχλεί μεγάλα συμφέροντα, τα οποία δημιουργούν φανταστικές ιστορίες, προσπαθώντας να επισκιάσουν το έργο της». 
Κατόπιν το ρεπορτάζ συνεχίζει με την μαρτυρία ενός νέου προσώπου-κλειδί, το οποίο αν μη τί άλλο καταρρίπτει τον παραπάνω ισχυρισμό ότι η ιστορία είναι «φανταστική». Ο μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν 
α. το ίδιο το περιστατικό και 
β. διαγραμμένο βίντεο. 
Η ΕΦΣΥΝ παρουσιάζει μια από μόνη της όχι απαραίτητα απίστευτη ιστορία, όπου ένας βενζινάς τρελάθηκε και άρχισε να σκυλοβρίζει την Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και όλο της το σόι κυριολεκτικά, όσο η ίδια παρέμενε «ήρεμη και εξαιρετικά ευγενής μέσα στο αυτοκίνητό της» ενώ με ένα περίεργο τρόπο, ταυτόχρονα «ήταν έτοιμη να πάθει έμφραγμα». Ως εδώ, όλα καλά. Υπάρχει μια υπόθεση, έρχεται μια αντίθετη τοποθέτηση, κάπως φάσκει και αντιφάσκει, αλλά όχι φοβερά, οι λεπτομέρειες είναι προσεγμένες, δεν δίνει ιδιαίτερο κίνητρο για τις πράξεις που καταλογίζει στον βενζινά, αλλά από την άλλη ο μάρτυρας δεν μπορεί να είναι μέσα στο κεφάλι του υβριστή, οπότε πάσο.
Αυτή η μαρτυρία πάντως, όπως παρουσιάζεται εδώ, δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστη από την μαρτυρία που παρουσίασε η iefimerida. Το (μεγάλο) δημοσιογραφικό φάουλ (πέρα από την γνωστή αλητεία του παραπλανητικού «ηχητικό» στον τίτλο), το οποίο είναι και πολύ αναμενόμενο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για έγκριτο μέσο, είναι ότι δεν αναζήτησε, ή αν αναζήτησε (που δεν αναζήτησε) δεν σημείωσε τις αρνήσεις που ενδεχομένως έλαβε, τον αντίλογο και την αφήγηση της άλλης πλευράς. Η iefimerida όμως είναι γνωστό, γνωστότατο, ότι βασίζεται σε ευκαιριακά scoops τα οποία κυρίως αντιγράφει μόλις τα εντοπίσει, και είναι ακόμα πιο γνωστό ότι οι συνεργάτες της είναι κακοπληρωμένα (στην καλύτερη) wannabe δημοσιογραφάκια με ανύπαρκτη εκπαίδευση, καμία γνώση των κανόνων και της δεοντολογίας και συχνά χωρίς κατανόηση καν του ότι κανόνες και δεοντολογία υπάρχουν. Η διαδρομή που ακολούθησε η μαρτυρία για να φτάσει στην iefimerida είναι σχετικά ξεκάθαρη. Η κ. Παναγιωτίδου έγραψε το περιστατικό στο FB, κάποιοι το είδαν, το προώθησαν σε έναν δημοσιογράφο ο οποίος το θεώρησε δημοσιογραφικά ενδιαφέρον (και ήταν) και της ζήτησε να το συντάξει σε μορφή αφήγησης με λεπτομέρειες. Η iefimerida αναπαρήγαγε αυτή την αφήγηση και το διαδίκτυο ανέλαβε τα υπόλοιπα. Αυτό δεν κάνει την μαρτυρία ψευδή, κάνει την διαδρομή που ακολούθησε ανορθόδοξη, αλλά ολοένα και πιο συνήθη για την εποχή που διανύουμε. Το να καταγγείλει ένας πολίτης κάτι στην προσωπική του σελίδα στο FB είναι το «Θα πάω στον Αυτιά» της προηγούμενης δεκαετίας, και το να τσιμπήσει ο πιο γρήγορος επιτήδειος την μαρτυρία αυτή και να την πουλήσει αφρόντιστα για είδηση δεν απαιτεί καμία μονταζιέρα. Είναι μια φυσική εξέλιξη της διαδικασίας αναζήτησης της είδησης, σε μια εποχή που οι «δημοσιογράφοι» (και τα «μέσα») είναι πολλοί, ανεκπαίδευτοι και ελάχιστα ελεγχόμενοι. Συνέπεια αυτού, και το μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι το άρθρο αν και καλογραμμένο, σχετικά ψύχραιμο, χωρίς χαρακτηρισμούς και γλαφυρές κορώνες ξεκινά προεξοφλώντας ότι το αδιασταύρωτο περιστατικό αποτελεί γεγονός, και δεν χρησιμοποιεί καμία από τις δημοσιογραφικές λεξούλες που ένας πρωτοετής φοιτητής δημοσιογραφίας μαθαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να μεταχειρίζεται όταν μιλάμε για ανεπιβεβαίωτα γεγονότα (εικάζεται, φέρεται, ισχυρίζονται, κ.ο.κ.). Το άρθρο αντιμετωπίζει άτσαλα την μαρτυρία ως δεδομένο, και αυτό πλήττει την αξιοπιστία του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Σε αναγνώριση αυτής της προβληματικής πραγματικότητας, επαναλαμβάνω, η ΠτΒ όφειλε να είχε απαντήσει ταχύτατα ώστε το θέμα να λήξει εν τη γενέσει του.
Όμως το θέμα δεν έληξε. Και δεν λήγει ούτε στο οριακά ανεκτό άρθρο της ΕΦΣΥΝ. Μέσα στην ίδια μέρα, ένα άλλο άρθρο εμφανίστηκε, το οποίο μάλιστα φέρει ώρα δημοσίευσης προγενέστερη (4:41) αυτού της ΕΦΣΥΝ (7:44), και ισχυρίζεται ότι έχει κάνει και το πρωτογενές ρεπορτάζ, συνδέοντας έτσι τα δυο, αφού η αναγγελία της εφημερίδας από το προηγούμενο βράδυ υποδεικνύει τουλάχιστον ένα κοινό timeline στην προσέγγιση του «μάρτυρα».
Το κείμενο είναι ένα τρισάθλιο ευκαιριακό κατασκεύασμα από την ERTOpen (μια πλατφόρμα δεν διέπεται από καθόλου μικρότερο υποκειμενισμό απ’ αυτόν που καταλογίζουν στην iefimerida), μια πραγματικά κατάπτυστη καταγραφή των γεγονότων, σε χυδαίο, απόλυτα μη δημοσιογραφικό ύφος και στυλ που ήρθε, όπως μαθαίνουμε από χρήστες του FB, για να «σώσει την τιμή της δημοσιογραφίας».
Η επιπέδου Τράγκα εισαγωγή «Μόνο που εμείς αποφασίσαμε να χαλάσουμε τη σούπα κάνοντας ρεπορτάζ που βασίζεται σε μια μαρτυρία με ονοματεπώνυμο…», δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ποιότητα αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει. Η αφήγηση ξεκινά με μια περιγραφή της προηγούμενης ημέρας από αυτή του περιστατικού, από την οπτική γωνία της Κωνσταντοπούλου, η πηγή της οποίας δεν διευκρινίζεται πουθενά. Περιγραφή της προηγούμενης ημέρας υπάρχει και στο άρθρο της iefimerida, όμως γίνεται από την οπτική γωνία του βενζινά, που έχει ήδη καταγραφεί ως μάρτυρας, και αναφέρεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του βενζινάδικου.
Ο Ν.Κ., ο (ανώνυμος ουσιαστικά) συντάκτης της ERTOpen παρακολουθεί ως παντογνώστης αφηγητής την πορεία της ΠτΒ από την λακκούβα που της χάλασε το λάστιχο μέχρι το βενζινάδικο, κι από ‘κει στο σπίτι του οικείου θανόντα, χωρίς καμία αναφορά σε άλλο μάρτυρα, έστω και με προφύλαξη της ανωνυμίας του. Κατόπιν περιγράφεται η ημέρα του επεισοδίου, με τον πλέον επικολυρικό τρόπο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με αυτή την «δημοσιογραφικά έγκυρη» εκδοχή γύρισε στο ίδιο βενζινάδικο για να ελέγξει τον αέρα στο αλλαγμένο και τα υπόλοιπα ελαστικά. Ενώ γίνεται ο έλεγχος η οδηγός παραμένει μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί έτσι γεμίζουμε τα λάστιχα και ελέγχουμε την πίεση, με επιπλέον βάρος μέσα στον σκαραβαίο, και χωρίς ποτέ να βγει απ’ αυτό διαπιστώνει ότι τα ελαστικά χάνουν αέρα, πράγμα που, come on now, είναι αδύνατο να διαπιστώσεις μέσα στα δώδεκα δευτερόλεπτα που θέλεις για να βγεις από ένα πρατήριο, αν δεν είναι όλες οι βαλβίδες ανοιχτές και τα λάστιχα μαχαιρωμένα από δέκα μεριές το καθένα. Πάνω σε αυτή την διαπίστωση ακινητοποιεί το όχημα ζητώντας από τον βενζινά να κοιτάξει ξανά την πίεση, οπότε αυτός, χωρίς κανενός είδους άλλη προηγούμενη πρόκληση, ωσάν να ήταν τρελός για δέσιμο (και παραδόξως πώς, κανένα κανάλι δεν έχει κάνει επιτόπια έρευνα για να μάθει από συγγενείς, γείτονες και φίλους ότι ο Νίκος Αλατσατιανός είναι παρανοϊκός, έστω οξύθυμος, νευρικός, κάτι τέλος πάντων) άρχισε να την σκυλοβρίζει πατόκορφα.
Σε εκείνο το σημείο, στην αφήγηση του ρεπορτάζ, καταφθάνει ο βασικός μάρτυρας, που ανατρέπει τα δεδομένα, ο πρώην αστυνομικός, Βαγγέλης Βενετής ο οποίος λίγο έως πολύ κάνει κι εδώ τα ίδια που μας είπε η ΕΦΣΥΝ παραπάνω: «Χρειάστηκε να παρέμβω και να τον συγκρατήσω τρεις φορές» (τέσσερις-πέντε, λέει η ΕΦΣΥΝ) και καταλήγει, ««Δεν βγήκε από το αυτοκίνητο της. Δεν μίλησε προς τον υπάλληλο. Δεν απείλησε κανέναν»». Εδώ ο συντάκτης αναφέρεται και στις δυο γυναίκες (τουλάχιστον αυτός χωρίς να τις λοιδορεί) οι οποίες σύμφωνα με αυτή την εκδοχή κάθονταν και μαγνητοσκοπούσαν μια σκηνή στην οποία η ΠτΒ απολύτως ήρεμα διαχειριζόταν ένα ξεκάθαρα εις βάρος της περιστατικό, μέσα από το αυτοκίνητό της, τόσο μέσα από το αυτοκίνητό της ώστε ο ίδιος ο Βενετής είχε νωρίτερα χρειαστεί να το πλησιάσει για να διαπιστώσει ότι επρόκειτο για την Κωνσταντοπούλου.
Σε αυτό το αφήγημα κυριαρχεί το ερώτημα «γιατί να απαιτήσουν να σβήσει το υλικό που αποδείκνυε την ψυχραιμία και την γλυκύτητα της Προέδρου», όμως εγώ δεν θα σταθώ καθόλου σ’ αυτό, δέχομαι ότι ένας πρώην αστυνομικός, όργανο του νόμου και της τάξης, και μια κολλημένη με τους τύπους δικηγορίνα είναι ικανοί να απαιτήσουν την διαγραφή του υλικού απλά και μόνο επειδή είναι τυπικά παράνομο, ακόμα κι αν δεν τους εκθέτει στο ελάχιστο. Αυτό που δεν εξηγείται είναι γιατί οι δυο γυναίκες που σύμφωνα με όλες τις εκδοχές του συριζαφηγήματος έχουν κομματικό μένος απέναντι στην ΠτΒ προσωπικά, και τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, ξεκίνησαν να μαγνητοσκοπούν μια σκηνή που δικαιώνει την Κωνσταντοπούλου, κι αφού το έκαναν αυτό για ποιο λόγο επέλεξαν να γυρίσουν στο σπίτι τους και να εκθέσουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο για ένα περιστατικό για το οποίο γνώριζαν πολύ καλά ότι υπάρχει μάρτυρας (τρεις μάρτυρες μάλιστα, αφού υποτίθεται ότι τον κ. Βενετή συνόδευαν ο γιός κι η γυναίκα του) που με κάθε σιγουριά θα κατέρριπτε τους ισχυρισμούς τους. 
Κι επιπλέον, πώς είναι δυνατόν να φοβήθηκαν την απειλή της αστυνομίας, για το παράνομον της βιντεοσκόπισης, και να έσβησαν αμέσως το υλικό (χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τσεκάρει η Πρόεδρος, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες), αλλά να μην φοβήθηκαν ότι με τα ψέματα τους θα είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση, και μάλιστα από έναν θεσμικά ισχυρότατο κατήγορο.
Κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα, και απ’ όσο δείχνει δεν φαίνεται ότι πρόκειται να απαντηθούν. Ο καθένας θα μείνει με τα δικά του συμπεράσματα, που ενίοτε αντιμετωπίζει ως βεβαιότητες, η λάσπη θα κολλήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους με περισσότερες ή λιγότερες συνέπειες για τον καθένα, και η ζωή (και η Ζωή) θα συνεχίσει την πορεία της.
Θιγμένη για άλλη μια φορά θα βγει η δημοσιογραφία, και μέσω αυτής οι πολίτες που αρκούνται κάθε μέρα σε όλο και χαμηλότερης ποιότητας ενημέρωση. Από τα τρία άρθρα που εξετάσαμε εδώ, το άρθρο της ERTOpen παραβιάζει μακράν τους περισσότερους κανόνες δεοντολογίας, είναι οπωσδήποτε το πιο «βρώμικο», και αυτό που εξυπηρετεί τα περισσότερα συμφέροντα. 
Ρωτήστε όμως τους γνωστούς και τους φίλους σας να σας πουν την δική τους άποψη για το ζήτημα. Αν δεν συμφωνείτε ήδη μαζί τους, θα εκπλαγείτε πολύ δυσάρεστα. Όποια κι αν είναι η αλήθεια (που οπωσδήποτε βρίσκεται κάπου προς την μέση) όλες οι προσεγγίσεις της υπήρξαν τραγικές. Το περιστατικό αυτό συνέβαλε, και θα το δούμε μελλοντικά, σε μεγάλη φθορά, αξιακά, κοινωνικά και δημοσιογραφικά. Και θα έχει συνέπειες.
Πηγή: ΑνεμοΔέκτης

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή