Ακολουθήστε μας

Διαφθορά

Κώστας Βαξεβάνης: Απαντά στον Α.Βγενόπουλο – «Μπορείς να καταδικάσεις το δημοσιογράφο, αλλά όχι την αλήθεια»

Δημοσιεύτηκε

στις

Κώστας Βαξεβάνης

Σε αρκετά μακροσκελή επιστολή του με τίτλο «Μπορείς να καταδικάσεις
το δημοσιογράφο, αλλά όχι την αλήθεια», ο καταδικασθείς χθες πρωτοδίκως
σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών από το Τριμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας
δημοσιογράφος-εκδότης Κώστας Βαξεβάνης για συκοφάντηση δυσφήμηση κατά
του Ανδρέα Βγενόπουλου, απαντά στα όσα υποστήριξε ο εκτελεστικός
Πρόεδρος της Marfin Ivestment Group (MIG), αναγνωρίζοντας κατ’ αρχάς ότι
«είτε μου αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη»,
αντιπαραθέτοντας τη δική του ποινή ως «υπερδιπλάσια της ποινής του πρώην
υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ένας υπουργός που καταχράστηκε την
εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ».

«Μόλις μία μέρα πριν τελειώσει η δίκη και μετά από ανοιχτή διαμαρτυρία μου στον υπουργό Δικαιοσύνης, η ελληνική Εισαγγελία αναγκάστηκε μετά από τρία χρόνια που έχει ανοιχτή δικογραφία για τον Βγενόπουλο, να κάνει αίτηση δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο», αναφέρει.

«Στην Κύπρο», συνεχίζει, «συστήθηκε ολόκληρη Επιτροπή για την υπόθεση κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας, κατατέθηκαν πορίσματα, απόρρητα έγγραφα, κατέθεσαν μάρτυρες, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν θέλησε να λάβει γνώση για κανένα από αυτά. Δεν είμαι σίγουρος πως η κυπριακή ήθελε, αλλά μιλάω για το τι έκανε η Ελληνική».

Ο κ. Βαξεβάνης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το δικαστήριο που τον δίκασε και καταδίκασε έκρινε ότι «πάνω από 5.000 σελίδες επίσημων εγγράφων που κατέθεσα και τα οποία πιστοποιούσαν ευθύνες της Διοίκησης της Marfin, δεν έπρεπε να τύχουν της προσοχής του».

Επρόκειτο, διευκρινίζει στην επιστολή του, για πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Price Water House, της κυπριακής αστυνομίας, της Βουλής της Κύπρου αλλά και μια δικαστική απόφαση, «αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο» η οποία, όπως λέει, καταδίκαζε την Marfin για αστική απάτη.

«Οδήγησαν ένα επιχειρηματία σε leasing της Marfin και στη συνέχεια τον έβαλαν να αγοράσει μετοχές MIG τις οποίες δεν μπορούσε ωστόσο να πουλήσει για να κρατιέται ψηλά η μετοχή του Ομίλου», αναφέρει ο δημοσιογράφος στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα, διαμαρτυρόμενος συνάμα που «η πληθώρα των ντοκουμέντων αντιμετωπίστηκε από τον Εισαγγελέα της έδρας απορριπτικά».

Σημειώνει ότι ο Εισαγγελέας, στην αγόρευσή του, κατά την οποία και εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, «είπε πως η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας δεν σχετίζεται με τον Βγενόπουλο όπως έγραφα στο δημοσίευμα βασιζόμενος σε έγγραφα των επίσημων κυπριακών Αρχών αλλά όπως είχε «κάπου διαβάσει» οφείλεται στο έλλειμμα, δηλαδή ότι η Κύπρος κατανάλωνε παραπάνω απ’ όσα παρήγαγε».

«Στη λογική ερώτησή μου γιατί δεν κατέρρευσαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Πολωνία, η Ιρλανδία με μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό της Κύπρου, ο Εισαγγελέας δεν απάντησε», συμπληρώνει ο γνωστός δημοσιογράφος, αναφέροντας επιπλέον ότι ο Εισαγγελέας υποστήριξε στην αγόρευσή του «ότι έδρασα με δόλο και στοιχειοθέτησε το νομικό του συμπέρασμα με το επιχείρημα πως είμαι πολύ καλός δημοσιογράφος άρα είναι απίθανο να μην γνώριζα πώς έχουν τα πράγματα».

«Αυτή η πρωτοφανής νομική τεκμηρίωση, όπου η πιθανολόγηση εμφανίζεται να έχει τη δύναμη βεβαιότητας και να αποτελεί τεκμήριο ενοχής, τη συναντώ για πρώτη φορά στην καριέρα μου», λέει ο Κώστας Βαξεβάνης.

Αναφέρει ακόμα ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Marfin στην Κύπρο τον κατηγορεί συστηματικά ότι «υπερασπίζω τα συμφέροντα των Κυπρίων ενάντια στην Ελλάδα, ότι θέλω με τα δημοσιεύματά μου να αποφύγει η Κύπρος να του πληρώσει 4 δισεκατομμύρια και ότι είμαι ένας πράκτορας των Κυπρίων».

Εξαιτίας αυτών των ισχυρισμών, όπως λέει, του Βγενόπουλου εναντίον του, χαίρονται στην Κύπρο όσοι «με ελαφρά τη καρδία μιλούν για την καταδίκη μου».

«Ξέρουν και όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι ζουν στην Ελλάδα, πως η Δικαιοσύνη, όπως είπα και στο δικαστήριο, δεν είναι τυφλή αλλά κατά καιρούς κλείνει το μάτι με νόημα σε κάποιους. Οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ξέχασαν να ζητήσουν κυπριακή συνδρομή και οι κυπριακές Αρχές απ’ όσα μαθαίνω δεν είναι πάντα πρόθυμες να δράσουν. Ο Εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα Γιάννης Αγγελής έφτασε στο σημείο να αναγκαστεί να στείλει αναφορά στον Άρειο Πάγο προκειμένου να γνωστοποιήσει όσα έμαθε σε συναντήσεις με τους Κύπριους συναδέλφους του, γιατί η ελληνική εισαγγελία δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί τις πληροφορίες. Στην αναφορά αυτή ο Εισαγγελέας Εφετών ζητά τον έλεγχο του Βγενόπουλου για πιθανό χρηματισμό κεντρικού Κύπριου Τραπεζίτη, για διακίνηση μαύρου χρήματος και άλλα πολλά», λέει στη συνέχεια της επιστολής του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Και επαναλαμβάνει ακολούθως ότι «οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι απαραίτητα Δικαιοσύνη» διότι εάν ήταν, συμπληρώνει, «η διαφθορά σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θα ήταν αυτή που είναι, οι κλέφτες θα ήταν φυλακή και η πολιτική όπως και η κοινωνία θα είχε εξυγιανθεί».

Κατόπιν αυτού, προαναγγέλλει ότι, όπως μετέδωσε ήδη το ΚΥΠΕ, θα ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο και, εάν χρειαστεί, θα φτάσει, λέει, και έως τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δηλώνει ότι θα συνεχίσει «την έρευνα και τη δημοσιογραφία», και διαβεβαιώνει «τους Κυπρίους να είναι σίγουροι, πως τα ντοκουμέντα όλα θα κατατεθούν στην Εισαγγελία είτε τα δώσουν οι κυπριακές Αρχές είτε όχι, είτε το θέλουν οι ελληνικές, είτε προσπαθούν να το αποφύγουν».

offsite

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Νατσιός: Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Νατσιός: Ο Μητσοτάκης δεν θα γλιτώσει από το έγκλημα των Τεμπών! Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

Ποιο είναι το “λάθος μήνυμα”, Κυριάκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, διότι, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, “η συμμετοχή τους σε κοινωνική συνάντηση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα”. Ποιο ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος; Να σας πω τι κατάλαβα εγώ: ότι κυβέρνηση και μεγαλοπαράγοντες πότε αγαπιούνται και πότε κάνουν κόνξες, ανάλογα με το επιδιωκόμενο. Κι ότι πάντα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αγγελιαφόροι που θα παζαρέψουν το deal.

Κι αν κάτι πάει στραβά, οι πραιτωριανοί μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να προστατευθεί το “αφεντικό”. Κατάλαβε κάποιος κάτι άλλο; Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Ισχύει από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, για όλες τις κυβερνήσεις και για όλους τους μεγαλοπαράγοντες. Τι διαφορετικό συνέβη το βράδυ του Κυριακής, παραμονή της εορτής των Βαγγέληδων; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, για να βοηθήσουμε και τις κυβερνητικές πηγές να καταλάβουν την έννοια του μηνύματος, διότι, απ΄ ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, εμπειρότατοι και με μακρά θητεία σε κομματικά και πολιτικά πόστα, ήταν υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αντιστοίχως. Δηλαδή, άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου.

Εμφανίζονται λοιπόν στο σπίτι του Βαγγέλη, μένουν αρκετές ώρες, πίνουν, καπνίζουν και συζητούν με τον εορτάζοντα και τους άλλους προσκεκλημένους. Πήγαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή αφού συνεννοήθηκαν; Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν το πρώτο. Εάν όντως έγινε έτσι, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κάποτε Alter Ego της, πρόκειται για παιδαριώδες λάθος, που δεν το κάναμε ούτε στο Δημοτικό: όταν κάποιος συμμαθητής τσακωνόταν με τον κολλητό μας, τον είχαμε κι εμείς στο “ντου”. Αν λοιπόν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν σε ποιανού το σπίτι θα πάνε και σε ποιανού όχι, και τι μηνύματα θα εκπέμψει η παρουσία τους, δεν κάνουν για τη δουλειά.

Πολύ πιθανό να έχουν και άλλες παρόμοιες δομικές ελλείψεις. Κι αν ο πρωθυπουργός, που τους ανέθεσε αυτές τις εξαιρετικά νευραλγικές θεσμικές θέσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιοι κάνουν για τη δουλειά και ποιοι όχι, δεν κάνει ούτε εκείνος για τη δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα από την εκδοχή στην οποία μας καθοδηγούν οι “κυβερνητικές πηγές”. Είναι σωστό ή λάθος; 

Όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι προφανές ότι η παρουσία των κομισάριων του Μαξίμου εκεί είχε χαρακτήρα αποστολής: να εκτονωθεί η κρίση και να επαναδιαπραγματευθούν οι όροι του διαχρονικού deal που υπάρχει ανάμεσα στις δύο “οικογένειες”. Όταν τα ΜΜΕ γέμιζαν από φωτογραφίες ένθερμων εναγκαλισμών σε απόσταση αναπνοής του ίδιου του πρωθυπουργού με τον προχθεσινό εορτάζοντα, αλλά και με άλλους μεγαλοπαράγοντες, το μήνυμα ήταν σωστό ή λάθος;

Πάμε όμως στο γεγονός που επιδείνωσε την κλινική εικόνα μιας κάποτε ρωμαλέας σχέσης.

Το “Βήμα” ισχυρίστηκε πως, ενώ ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά στα εκτροχιασμένα βαγόνια (που, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε μάθει, επίσημα, τι την προκάλεσε), κάποιος έσπευσε να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”, γνωστό για την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική του στάση, το οποίο τις έβγαλε στον αέρα, παραποιημένες: δύο διαφορετικές συνομιλίες συνενώθηκαν και παρουσιάστηκαν ως ενιαία.

Ποιος πήρε το υλικό; Ποιος έκανε το μοντάζ; Το “γιατί” είναι προφανές: έπρεπε να φανεί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Βασισμένος σε αυτές τις παραποιημένες συνομιλίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή την εκδοχή του αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Δεν αθωώνει τον σταθμάρχη το δημοσίευμα του Βήματος. Όμως δείχνει μία υπερβολική σπουδή κάποιων να κατευθύνουν την οργή του κοινού μόνο σ΄ αυτόν, μακριά από πολιτικά πρόσωπα. Θα μπορούσε, την αποκάλυψη για την υπεξαίρεση του υλικού, να μην την είχε κάνει το “ΒΗΜΑ” αλλά η “Ηχώ της Άνω Ραχούλας”. Θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας;

για τη συνέχεια CApital

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή