Γενικά θέματα
Γκιούλ «αδειάζει» Ερντογάν για το προεδρικό σύστημα
Χωρίς να τον «βαραίνει» πλέον το προεδρικό αξίωμα αλλά διατηρώντας την επιρροή του εντός του κυβερνώντος AKP, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ διαφοροποιείται ανοιχτά ως προς την επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν για συνταγματική τροποποίηση που θα οδηγήσει σε αμερικανικού τύπου προεδρικό σύστημα -στόχο που έθεσε επίσημα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Η Τουρκία χρειάζεται ένα καλύτερο κοινοβουλευτικό σύστημα, όχι μία ισχυρότερη προεδρία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ απευθυνόμενος σε επενδυτές σε συμπόσιο των Financial Times στην Κωνσταντινούπολη αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Γκιουλ προέβλεψε ότι το κυβερνών AKP κινδυνεύει να χάσει ψήφους που θα ενισχύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο θεωρεί ότι θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μίας αμερικανικού τύπου προεδρίας με εκτελεστικές εξουσίες.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτό θα επέτρεπε στον αυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στο δημόσιο βίο για περισσότερο από μία δεκαετία, να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.
«Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να τελειοποιηθεί» είπε ο Γκιουλ, ο οποίος είναι συνιδρυτής με τον Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
«Η αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών θα πρέπει να τεθεί πολύ προσεκτικά όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες» προσέθεσε ο Γκιουλ προφανώς αναφερόμενος στις ανησυχίες για την αύξηση των εξουσιών του Ερντογάν.
Παρότι ο Γκιουλ δεν κατέχει σήμερα κάποιο αξίωμα, εξακολουθεί να θεωρείται προσωπικότητα κύρους εντός του κόμματος εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Ο Ερντογάν επιθυμεί μία μεγάλη νίκη η οποία θα του εξασφάλιζε αρκετές έδρες ώστε να προχωρήσει στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματός του, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, κεντρικό ρόλο κατέχει ένα νέο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011, πιθανώς πέφτοντας σε επίπεδο που θα το υποχρεώσει στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων.
Ο Γκιουλ ωστόσο θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο σενάριο.
«Υποθέτω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αυξήσουν τη δύναμή τους, αλλά θεωρώ επίσης ότι θα συνεχιστεί μία μονοκομματική διακυβέρνηση» επισήμανε.
ΒΗΜΑ
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra