Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ερντογάν: Κάντε με Σουλτάνο για να ευημερήσετε

Δημοσιεύτηκε στις

Καψύλης Αλέξανδρος 
Το θεσμικό και οικονομικό εκλογικό δίλημμα που θέτει ο τούρκος πρόεδρος εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου
Ερντογάν: Κάντε με Σουλτάνο για να ευημερήσετε
Πολίτης προσπερνά προεκλογική αφίσα των Ερντογάν και Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη. Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ δεν είναι η εκλογική νίκη αλλά το εύρος της
Ενας ηγέτης που έχτισε την πολιτική του καριέρα με θεμέλιο την οικονομία καταφέρνοντας μάλιστα να βρίσκεται στην εξουσία επί 13 συναπτά έτη, είναι δύσκολο να στήσει μια προεκλογική εκστρατεία σε διαφορετική βάση, να προτάξει δηλαδή ως πρώτη προτεραιότητα της επόμενης θητείας του την ασφάλεια, ας πούμε, ή την εξωτερική πολιτική. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για μια χώρα, όπως η Τουρκία, στην οποία ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας (και πολιτικού καθεστώτος επίσης) τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας ρυθμίζονται με αξιοσημείωτους αυτοματισμούς.
Υπό το πρίσμα αυτό θα ήταν αδύνατον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικούσε την επανεκλογή υποσχόμενος στους τούρκους ψηφοφόρους κάτι άλλο πέρα από οικονομική ευημερία. Το πρόβλημα, ασφαλώς, είναι ότι εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο η τουρκική οικονομία έπαψε να αποτελεί παράδειγμα (εκ προοιμίου ατυχές βέβαια, αλλά τέλος πάντων) ακόμα και για χώρες της ευρωζώνης όπως είναι η Ελλάδα. Στην εκλογική δοκιμασία της 7ης Ιουνίου το υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, πλέον, Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν έχει, για πρώτη φορά από το 2002, ως «ατού» την οικονομία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα εκλογικά διλήμματα που προτάσσει το κόμμα, έτσι όπως τα εκφράζει ασφαλώς ο πρόεδρος και ισχυρός άνδρας της χώρας, δεν είναι οικονομικά.

Παράδες για όλους
«Αν μου δώσετε τις εξουσίες που σας ζητώ, μπορώ να ανεβάσω το κατά κεφαλήν εισόδημά σας από τα 11.000 δολάρια στα 25.000 δολάρια σε οκτώ χρόνια» είναι η μεγάλη υπόσχεση που έδωσε στους Τούρκους ο Ερντογάν! Εντάξει, πρόκειται για κλασικό ανατολίτικο λαϊκισμό, όμως τη φορά αυτή ο «Ταγίπ εφέντη» δεν παίζει ούτε το χαρτί του ανοίγματος των αγορών ούτε το χαρτί της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να στηρίξει την υπόθεσή του. Δεν θα ήταν δυνατόν, άλλωστε, αφού σοβεί ακόμη (ιδιαιτέρως στην Ευρώπη με την αποπληθωριστική εκδοχή της) η τελευταία παγκόσμια κρίση που παρήγαγε ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός.
Τη φορά αυτή ο τούρκος πρόεδρος συνδυάζει την οικονομία με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, «δίνοντας έτσι στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος με ερώτημα τους προσωπικούς πολιτικούς στόχους του», όπως εύστοχα γράφει ο Πιότρ Ζαλέφσκι στο Bloomberg. Διότι, αν κερδίσει τις εκλογές το ΑΚΡ με την άνετη πλειοψηφία που απαιτεί το τουρκικό Σύνταγμα, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του υπερεξουσίες, αφού ο πρόεδρος θα είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.
Το πώς η θεσμική αλλαγή θα φέρει οικονομική ευημερία έχουν αναλάβει να το εξηγήσουν στους τούρκους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου και τα στελέχη του ΑΚΡ. Η υπόσχεση, πάντως, για το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των 25.000 ευρώ έως το 2023 (τις επόμενες δύο τετραετίες δηλαδή, που έχει κρίνει πως του αρκούν), εφόσον επιτευχθεί, θα φέρει την Τουρκία στο Top 10 των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (στο G-10 ακριβέστερα) με δεδομένη και την ευνοϊκή δημογραφική εξέλιξη στη χώρα.
Πλειοδοσία παροχών
Αν, όμως, ο Ερντογάν και το ΑΚΡ υπόσχονται στους Τούρκους τον υπερδιπλασιασμό των εισοδημάτων τους έως το 2023, μπορεί άραγε η αντιπολίτευση να υποσχεθεί κάτι περισσότερο; Ασφαλώς και μπορεί! Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ας πούμε, υπόσχεται τον οιονεί… τριπλασιασμό των εισοδημάτων των κατοίκων της γείτονος, αλλά το 2035. Η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει για να μετατρέψει, όπως λέει, την Τουρκία σε ένα εμπορικό και διαμετακομιστικό κόμβο και για να καταπολεμήσει την ανεργία, που έχει εκτιναχθεί στο 11,5% (είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 5 ετών), θα έχει ως αποτέλεσμα το 2035 να εκτιναχθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα στα 30.294 δολάρια!

Βεβαίως, το ισχυρό εκλογικό όπλο του CHP δεν είναι οι υποσχέσεις με ορίζοντα δεκαετίας, αλλά η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα από τις 949 στις 1.500 λίρες (από τα 327 στα 517 ευρώ) αμέσως μόλις σχηματίσει κυβέρνηση! Βεβαίως και το ΑΚΡ δεν υπόσχεται μόνο για τις… μέλλουσες γενεές. Μόλις το CHP υποσχέθηκε αύξηση των συντάξεων, ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε το δικό του, πιο γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Και μόλις υποσχέθηκε στους φτωχούς ψηφοφόρους στέγη με ενοίκιο 277 λίρες, το ΑΚΡ πλειοδότησε στο επίδομα, ώστε η υποχρέωση για τον ενοικιαστή να μην ξεπερνά τις 250 λίρες. Πρόκειται φυσικά για μια πλειοδοσία υποσχέσεων που ανησυχεί σφόδρα τις αγορές και τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας, καθώς προοιωνίζεται δημοσιονομικές εκτροπές και εν πάση περιπτώσει θέτει τέρμα στο τουρκικό success story της τελευταίας 10ετίας.
ΒΗΜΑ

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή8 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή