Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Σχηματισμό κυβέρνησης ζητά ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στις

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς και να σπεύσουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία και πλέον.
Η Ιστορία θα κρίνει όποιον απειλήσει το μέλλον της Τουρκίας, προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, ενώ κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος από την πλευρά του θα φροντίσει να βρει τη λύση με την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα.

Σπάζοντας τη σιωπή του κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης διεθνών φοιτητών, ο Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τη Δύση ότι βομβαρδίζει τους Αραβες και τους Τουρκμένους στη Συρία ενώ παράλληλα στηρίζει τους κούρδους «τρομοκράτες» – η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τις στρατιωτικές επιτυχίες των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Την ίδια ώρα, την Ιστορία επικαλούνταν και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά για δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία.

«Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνεδρίαση αξιωματούχων του AKP στην Αγκυρα, για να προσθέσει όμως ευθύς αμέσως ότι «με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP» και να καταλήξει ότι εν πάση περιπτώσει το κόμμα του είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε σενάριο.

Ανοιχτός σε όλες τις εκδοχές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία ωστόσο θα αφήνει εκτός του AKP, δήλωσε την Πέμπτη ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει υψηλότερο ποσοστό από το 10% που απαιτούνταν για να εισέλθει στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Το να συρθεί η Τουρκία αμέσως σε συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθάει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει τον δρόμο της για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού», τόνισε από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που το AKP δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Δεν έχουμε προσωπική έχθρα με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς σημειώνοντας ωστόσο ότι «ένας πρόεδρος που παραβιάζει το Σύνταγμα και παραβιάζει τον νόμο και τη Δικαιοσύνη θα επικρίνεται πάντα από εμάς».

Σε κάθε περίπτωση, σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ιδιαίτερα στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Ως HDP είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και να παραμερίσουμε την ανταγωνιστικότητα της προεκλογικής περιόδου για την ειρήνη», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι έτοιμος να απευθύνει αίτημα για αφοπλισμό και ότι η ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωσή του θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Το HDP, το οποίο έχει επισκεφθεί τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να κάνει άλλη μια επίσκεψη τις ερχόμενες ημέρες. «Ως HDP – κατέληξε ο Ντεμιρτάς – συναισθανόμαστε την ευθύνη μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία από εκεί που έμεινε και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κι άλλα».

Πηγή: in.gr

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία7 λεπτά πριν

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς οικονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης”

Το βιβλίο αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα διεθνούς οικονομίας, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, οικονομία, επιχειρηματικότητα...

Διεθνή37 λεπτά πριν

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Διεθνή1 ώρα πριν

Διαμάχη Φιντάν-Αραγτσί για Συρία

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι "επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι", προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση...

Άμυνα2 ώρες πριν

Οι Τούρκοι ψάχνονται για βρετανικά C-130 που απέρριψε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Πρόκειται για 12 συνολικά αεροπλάνα

Απόψεις2 ώρες πριν

«Ιστορίες του … χωρκού» κατάντησε το Νατοϊκό «ανέκδοτο»

Πάντως ομολογώ όπως και πολλοί, περνούσαμε την ώρα μας ευχάριστα σαν σε «ήρεμα νερά» της Μεσογείου, με την επιτυχημένη σειρά...

Δημοφιλή