Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Διαβήματα κυπριακής κυβέρνησης προς Μπαν Γκι Μουν – Διόρισε βοηθό του Τούρκο

Δημοσιεύτηκε

στις


Ενισχύεται η τουρκική παρουσία στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι Μουν διόρισε ως βοηθό του, τον τούρκο διπλωμάτη Λεβέντ Μπιλμάν, πρώην εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Τα διαβήματα της Λευκωσίας και η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την Αμερικανίδα Υφυπουργό εξωτερικών Αμάντα Σλότ

Προβληματισμό και ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα προκαλεί ενός σκληροπυρηνικού τούρκου διπλωμάτη στην θέση του βοηθού Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. 
Πρόκειται για τον Λεβέντ Μπιλμπάν ο οποίος διετέλεσε μάλιστα και εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε έντονα διαβήματα προς την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών η οποία από πλευράς της διαβεβαιώνει πως ο τούρκος Διπλωμάτης δεν θα ασχολείται με το Κυπριακό. Αυτό όπως σημειώνει θα παραμείνει στην αποκλειστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα, του Συμβούλου του Έσπεν Μπάρθ ‘Ειντε και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρυ Φέλτμαν. 
Σημειώνεται ότι ο κος Μπιλμπάν αντικαθιστά την Καναδή Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία διετέλεσε για ένα περίπου χρόνο ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο. 
Στις ανάγκη και η Τουρκία να συνδράμει ενεργά στις προσπάθειες για μια ειρηνική και οριστική λύση του κυπριακού αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 
Σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενικής συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται για την δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο θα διασφαλίζει την εφαρμογή και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του είπε «και θέλω να ελπίζω και από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει συνδρομή – να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη που μέχρι σήμερα είναι κλονισμένη απέναντι στην κατοχική δύναμη – επιτέλους να γίνει κατορθωτή και η απαλλαγή μας από τα κατοχικά στρατεύματα, και η μη ανάγκη ύπαρξης σημείων ελέγχου, αλλά να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση. Ενώ την ίδια ώρα μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτέλους να δώσουμε προοπτική και μέλλον και ιδιαίτερα να διασώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό όπως επίσης και τους Τουρκοκύπριους.» 
Νωρίτερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε στο γραφείο του την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αμάντα Σλόατ, την οποία και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις συνομιλίες. 



Από πλευράς της η Αμερικανίδα Υφυπουργός μετέφερε στην Λευκωσία την αισιοδοξία αλλά και την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην υπο εξέλιξη διαδικασία. 



Η κα. Σλοτ είπε ότι «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επανέναρξη των συνομιλιών. Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ότι μπορούμε στις ΗΠΑ για να τις υποστηρίξουμε. Είναι φανερό ότι «υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα, μεγάλη αισιοδοξία και εμείς στις ΗΠΑ το μοιραζόμαστε αυτό.» 
Εντωμεταξύ οι διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, άρχισαν το πρωί την προετοιμασία του εγγράφου εργασίας για την συνδυασμένη διαπραγμάτευση των κεφαλαίων που θα τεθούν πρώτα στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί, στις 29 του μηνός. Της Διακυβέρνησης, του εδαφικού και του περιουσιακού. 
Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο Τ/Κ Διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, δήλωσε μεν ικανοποιημένος από την καταγραφή των συγκλίσεων, ξεκαθάρισε δε πως επρόκειτο για μία φωτογραφική καταγραφή της κατάστασης και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει στα δύσκολα ζητήματα. 
Επανέλαβε παράλληλα πως το θέμα των Βαρωσίων δεν αποτελεί προτεραιότητα και πως οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν περισσότερο κάποια πρακτικά ΜΟΕ.
ant1iwo 

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή