Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Διώξεις σε τουρκικά ΜΜΕ προ εκλογών

Δημοσιεύτηκε στις

AFP, REUTERS
Η φωτογραφία είναι από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Koza Ipek στην Αγκυρα.
Εντονες αντιδράσεις, εντός και εκτός Τουρκίας, πυροδοτούν τα περιστατικά διώξεων εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ, στο ξεκίνημα της εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Μασκοφόροι αστυνομικοί του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος εισέβαλαν χθες στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Koza Ipek, στον οποίο, μεταξύ άλλων, υπάγονται οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες «Μπουγκούν» και «Μιλιέτ», δύο τηλεοπτικά κανάλια και μία δημοφιλής ενημερωτική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διωκτικές αρχές διερευνούν κατηγορίες περί «χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης» από το δίκτυο Koza Ipek, στο οποίο, πλην των προαναφερθέντων ΜΜΕ, ανήκουν ορυχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σειρά άλλων επιχειρήσεων. Στόχους των ερευνών αποτέλεσαν, επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιπέκ στην Αγκυρα και η κατοικία του γενικού διευθυντή του ομίλου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τα περί «τρομοκρατικής οργάνωσης» παραπέμπουν στο κίνημα Hizmet, την αδελφότητα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει από το 1999 στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Σύμμαχος του Ερντογάν στον κοινό τους αγώνα εναντίον του κοσμικού κεμαλικού κατεστημένου, ο Γκιουλέν ήρθε σε αντίθεση με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, με τα ΜΜΕ που ελέγχει να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα. Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι έχει συγκροτήσει «παράλληλη δομή» (ήτοι, παρακράτος) στον στρατό, στην αστυνομία, τη δημόσια διοίκηση και στα ΜΜΕ, με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

«Στόχος αυτής της επιδρομής είναι να σιωπήσουν τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Ερκάν Ακούς, διευθυντής ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων Kanalturk και Bugun TV, τα οποία ανήκουν στον όμιλο Koza Ipek. Προσέθεσε δε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες των διωκτικών αρχών εναντίον του ομίλου του.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την αστυνομική επιδρομή ως νέο πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας, μία εβδομάδα μετά την απόλυση πέντε αρθρογράφων που ασκούσαν έντονη κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου από τις στήλες της εφημερίδας «Μιλιέτ».

Αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Αλί Χαϊντάρ Κόντσα, αποδοκίμασε την αστυνομική επιδρομή. «Φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης θα προκαλέσουν αμφιβολίες διεθνώς σχετικά με το κατά πόσο η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα», δήλωσε ο προερχόμενος από το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP υπουργός.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε χθες τη σύλληψη δύο Βρετανών δημοσιογράφων στο Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή το κουρδικό αυτονομιστικό κόμμα ΡΚΚ. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι και ο Ιρακινός μεταφραστής τους εργάζονταν για λογαριασμό της διαδικτυακής τηλεόρασης Vice News, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Πάντως, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε ανάμειξη» και «δεν αισθάνεται ευχαριστημένη» με τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων.
Καθημερινή

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή11 λεπτά πριν

Deutsche Welle: Κινητικότητα για εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle Αισιόδοξη κινητικότητα παρατηρείται ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα, με το κρατικό...

Διεθνή41 λεπτά πριν

Πεδίο μάχης ολόκληρη η Συρία

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν 1. Το Μέτωπο της Χομς: μετά την κατάληψη της Χάμα, η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) προελαύνει...

Πολιτική1 ώρα πριν

Για χατήρι των Τούρκων και της… θετικής ατζέντας! Αλλάζει ο σχεδιασμός στα θαλάσσια πάρκα

Για τρίμηνη παράταση στα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο κάνει λόγο η εφημερίδα “Τα Νέα”. Αλλαγές στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα ως προς...

Διεθνή2 ώρες πριν

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Βίντεο και χάρτες κατάστασης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2024

Άμυνα2 ώρες πριν

Νέες μέθοδοι ανίχνευσης υποακουστικών και υπερηχητικών απειλών

H ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους ανίχνευσης καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Δημοφιλή