Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τουρκία, το επόμενο κράτος–παρίας στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε στις


Το λιγότερο προκάλεσε αίσθηση για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η άποψη του αρθρογράφου – αναλυτή που ακολουθεί, αναφορικά με την Τουρκία και το μέλλον της. Το άρθρο περιγράφηκε σε πολλά ρεπορτάζ, μεταξύ των οποίων και σε αυτό του παρόντος ιστοχώρου, ωστόσο, η σημασία του και ο τρόπος επιχειρηματολογίας για την κατάληξη της Τουρκίας, εάν ασφαλώς συνεχίσει να βαδίζει όπως σήμερα, μας οδήγησε στν απόφαση συνολικής παρουσίασής του:

Του David P. Goldman
ΤΙΤΛΟΣ: «Turkey is the Next Failed State in the Middle East»
ΠΗΓΗ: Asia Times Online


Δεν γνωρίζουμε ποιοι ανατίναξαν τις δύο βόμβες που σκότωσαν δεκάδες Κούρδους και φίλα προσκείμενους στην Άγκυρα, το περασμένο Σάββατο, αλλά το λιγότερο πιθανό είναι η κυβέρνηση Ερντογάν να μην είναι αναμεμιγμένη. Όπως είπε Τούρκος βουλευτής η βομβιστική επίθεση είτε δεν ματαιώθηκε από σφάλμα της ΜΙΤ, ή προκλήθηκε από τη ΜΙΤ.

«Προδομένος» από ΗΠΑ και Ρωσία και εβρισκόμενοι ενώπιον της ίδρυσης κουρδικού κράτους στα σύνορά τους και την άνοδο του κουρδικού κόμματος στις εκλογές, ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος. Ο άμεσος κίνδυνος είναι το κόμμα του να μην κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο κίνδυνος είναι η ύπαρξη καθαυτή του τουρκικού κράτους.
Στη Δύση η Τουρκία χαιρετίζεται ως η μεγάλη ισλαμική δημοκρατία, όπως είχε πει και ο Ομπάμα το 2010. Το ίδιο υποστήριζε και ο Μπους πριν, όταν είχε δεχτεί τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο το 2003. Μια μειοψηφία στρατιωτικών και αναλυτών είχαν, όμως, προειδοποιήσει πως η Τουρκία δεν θα υπάρχει μεσοπρόθεσμα, στα σημερινά της σύνορα.

Η εύστοχη εικονογράφηση του άρθρου του David P. Goldman ανήκει στον ιστοχώροhttp://www.meforum.org/ που επίσης το δημοσίευσε.
Το πρόβλημα είναι πως η κουρδική μειονότητα, η οποία αυτή την στιγμή αποτελεί το 20% του πληθυσμού, έχει ποσοστό γεννήσεων διπλάσιο αυτού των Τούρκων. Έτσι το ήμισυ των σε στρατεύσιμη ηλικία Τούρκων υπηκόων θα είναι κουρδικής καταγωγής σε λιγότερο από 20 χρόνια από σήμερα.
Μια υπαρξιακή κρίση υποβόσκει στην Τουρκία εδώ και χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα όμως η Τουρκία βρέθηκε εντός της τέλειας καταιγίδας, η οποία απειλεί να προκαλέσει βαθιά πολιτική αστάθεια, καθιστώντας την Τουρκία την χώρα της περιοχής που πιθανότητα θα είναι η επόμενη που θα καταρρεύσει.
Η Τουρκία είναι η ετοιμόρροπη χώρα της Μέσης Ανατολής. Πριν την βομβιστική επίθεση ο Ερντογάν είχε υποστεί δημόσια ταπείνωση από Αμερικανούς και Ρώσους. Οι Αμερικανοί άλλαξαν άρδην την πολιτική τους στην Συρία, εγκαταλείποντας τους σουνίτες για χάρη των εκεί Κούρδων. Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν όπλα, εφόδια και θα παρέχουν αεροπορική υποστήριξη σε Κούρδους, Ασσύριους χριστιανούς και Άραβες της Συρίας που ήδη πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αναγγελία του τερματισμού του προγράμματος εξοπλισμού και εκπαίδευσης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. «Βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι η συνεργασία με ικανές ομάδες τις οποίες θα εφοδιάσουμε ώστε να τις καταστήσουμε πιο ικανές και θα τις υποστηρίξουμε από αέρος», ανέφερε το Πεντάγωνο.
Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή ΗΠΑ και Τουρκία υποστήριζαν από κοινού την σουνιτική αντιπολίτευση με στόχο την ανατροπή του Άσαντ και την εγκαθίδρυση ενός σουνιτικού καθεστώτος. Η πολιτική αυτή είχε χρεοκοπήσει, αλλά επέτρεπε στην Τουρκία να ενισχύει, μυστικά, το ΙΚ. Η ρωσική επέμβαση όμως αποκάλυψε το άσκοπο της προσπάθειας των Αμερικανών να βρουν μια μετριοπαθή σουνιτική αντιπολίτευση για να υποστηρίξουν.
Οι Ρώσοι υποχρέωσαν τους Αμερικανούς να βρουν αξιόμαχους συμμάχους για να υποστηρίξουν και η Ουάσινγκτον στράφηκε προς τους Κούρδους, τη μόνη αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή που δεν συνδέεται με το ΙΚ ή την αλ Κάιντα. Αυτό ακριβώς δεν ήθελε η Τουρκία, την ένωση των Κούρδων στης Συρίας με αυτούς του Ιράκ, καθώς οι δύο αυτές περιοχές μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός κουρδικού κράτους.
Η Ρωσία επίσης ταπείνωσε την Τουρκία προκαλώντας την εντός του ίδιου του εναέριου χώρου της. Παρόλα αυτά όμως ΗΠΑ και Γερμανία απέσυραν τους πυραύλους Patriot από το τουρκικό έδαφος, τους μόνους πυραύλους που αποτελούσαν απειλή για τους Ρώσους.
Τα ρωσικά μαχητικά πάνω από την Συρία, δεν επιτρέπουν πλέον στους Τούρκους να παρέχουν αεροπορική κάλυψη στο ΙΚ, ενώ την ίδια ώρα τα περιθώρια ελιγμών της Τουρκίας, έναντι της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Λιγότερο εμφανής, αλλά όχι λιγότερο δυσοίωνη είναι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κίνα, λόγω των Ουιγούρων.
Όλα αυτά σημαίνουν πως πολύ απλά η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν κατέρρευσε και οι χώρες που υποστήριζαν το καθεστώτος του προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας τον ταπεινώνουν πλέον ανοικτά και μάλιστα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν μετά τις εκλογές του Ιουνίου ξεκίνησε επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ και παράλληλα προσπάθησε να υπονομεύσει, πολιτικά, το κουρδικό κόμμα HDP. Το ΡΚΚ πριν τη βομβιστική επίθεση κήρυξε μονομερώς εκεχειρία.
Σύμφωνα με αναλυτές η εκεχειρία αυτή ήταν πιθανότατα συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Οι εγκέφαλοι της βομβιστικής επίθεσης ήθελαν να αποτρέψουν την εκεχειρία. Εν ολίγοις ο Ερντογάν βλέπει τώρα τους Κούρδους της Συρίας να διαθέτουν αμερικανικά όπλα, την ώρα που η αεροπορία του δεν μπορεί πια να υποστηρίξει τους σουνίτες αντικαθεστωτικούς. Παράλληλα, έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των Κούρδων.
Είτε η τουρκική κυβέρνηση είναι ο ένοχος της βομβιστικής επίθεσης, είτε έκανε τα στραβά μάτια επιτρέποντας στο ΙΚ να την εκτελέσει, η επίθεση φανερώνει απλώς την απελπισία του καθεστώτος Ερντογάν. Καθεστώτα όμως που καταφεύγουν σε τέτοια μέσα δεν διαρκούν πολύ.
Το καλύτερο που η Τουρκία μπορεί να κάνει, δεδομένων των συνθηκών, είναι να διεξάγει δημοψήφισμα, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, επιτρέποντας στις κουρδικές επαρχίες ακόμα και να αποσχιστούν, εφόσον το επιθυμούν. Τα γεμάτα Κούρδους βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας αποτελούν απλώς βάρος για τον τουρκικό προϋπολογισμό.
Ούτε ο Ερντογάν, ούτε οι άλλοι Τούρκοι εθνικιστές σκέπτονται κάτι τέτοιο η οποία θα υπονόμευε τον νεοθωμανικό, αλλά και τον κοσμικό εθνικισμό στην Τουρκία. Η πίεση όμως των τεκτονικών πλακών θα ενταθεί. Η βομβιστική επίθεση της Άγκυρας ίσως οριοθετεί το τέλος του τουρκικού κράτους όπως αυτό προέκυψε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή8 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή