Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η Ρωσία αλλάζει τη τακτική βομβαρδισμού της στη Συρία

Δημοσιεύτηκε στις

Βαλεντίνος Βασιλέσκου στο Réseau International
Η Τουρκία, απελπισμένη επειδή η Ρωσία κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες κατά του ΙΚ, εφηύρε την περασμένη εβδομάδα, ένα σενάριο στο οποίο ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο  Orlan-10 (60 χιλιόμετρα ακτίνα δράσης) φέρεται να καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, «ξεχνώντας» να πει ότι το μη επανδρωμένο αεροπλάνο συνετρίβη στα συριακά σύνορα, 80 χλμ από τη ρωσική βάση Hmeymimτης στη Λατάκια  που βρίσκεται πέρα ​​από την ακτίνα ελέγχου του, και ότι προήλθε από μια κουρδική περιοχή.

Πέρυσι, πριν από το ξεκίνημα των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων, οι ΗΠΑ είχαν παρέχει όπλα στους τελευταίους , μεταξύ των οποίων υπήρχαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλής ταχύτητας και που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Υπάρχει επομένως μια αυξημένη πιθανότητα ότι το μη επανδρωμένο αεροπλάνο να είναι ένα από εκείνα που παραδόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Κούρδους μαχητές.
drona-Turcia

Το σύστημα που δημιούργησαν οι Ρώσοι στη Συρία για τη συλλογή και την επεξεργασία των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωμένου συστήματος C4I (διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνίες, υπολογιστές, πληροφορίες και διαλειτουργικότητα), εκπλήρωσε όλες τις υποσχέσεις του. Έδωσε στους Ρώσους τη δυνατότητα, στη διάρκεια των πρόσφατων επιδρομών στα βορειοανατολικά της πόλης του Χαλεπίου, να καταστρέψουν δύο άρματα μάχης και τα τρία Toyota pickups του ΙΚ που είχαν ανιχνεύσει τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης Dozor 600.

Η Ρωσία στη Συρία έχει δημιουργήσει ένα φοβερό σύστημα περισυλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών

Μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, ο ρωσικός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βομβαρδισμοί έχουν δημιουργήσει πλέον σημαντικά ρήγματα στον εφοδιασμό σε καύσιμα και πυρομαχικά στον εχθρό. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν σχεδόν χίλια κομμάτια πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων που ανήκαν στους ισλαμιστές αντάρτες. Οι επιδρομές στα στρατόπεδα εκπαίδευσης έχουν εξουδετερώσει μερικές χιλιάδες μαχητές, ενώ χιλιάδες άλλοι αντάρτες προτίμησαν να λιποτακτήσουν, περνώντας τα τουρκικά σύνορα.

Ωστόσο, το ξέσπασμα μιας μεγάλης επιθέσης σε ολόκληρη την επικράτεια από τα συριακά στρατεύματα απαιτεί την τροποποίηση του σχήματος περισυλλογής πληροφοριών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα τεθωρακισμένα οχήματα και στα φορτηγάκια Toyota που δίνουν μεγάλη κινητικότητα στους ισλαμιστές αντάρτες . Ο στόχος είναι συνεπώς να τους αναγκάσουν να συγκεντρώνονται, να μπλοκάρονται σε θέσεις όπου θα απομονωθούν και θα περικυκλωθούν εύκολα από το συριακό στρατό. Οι Ισλαμιστές αντάρτες θα εξουδετερωθούν τότε από βόμβες υψηλής ακρίβειας.
Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να διαιρεθεί το σύνολο του εδάφους που καταλαμβάνεται από τους ισλαμιστές αντάρτες σε 20-28 περιοχές των 50 x 30 χιλιομέτρων η κάθε μία, εντός των οποίων θα περιπολούν μόνιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με μεγάλη αυτονομία και σε υψηλά υψόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα φέρει στη Συρία άλλα 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης Dozor 600 που έχουν αυτονομία για σχεδόν 24 ώρες.
Dozor-600

Με αυτές τις τροποποιήσεις σχετικά με το ρόλο των UAVs, είναι επίσης απαραίτητο να προσαρμοστεί η μέθοδος της χρήσης στη μάχη των μαχητικών ρωσικών αεροσκαφών Su-24M, Su-34 και Su-25 SM.
5-7 ελεύθερες περιοχές μάχης σε μεγάλο υψόμετρο θα εφαρμοστούν επάνω από τα κατεχόμενα εδάφη από τους ισλαμιστές αντάρτες. Κάτω από κάθε ζώνη των ρώσικων βομβαρδιστικών θα τοποθετηθούν 4 ζώνες αναγνωρίσεων μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Κάθε φορά που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος  ανιχνεύει ένα ή περισσότερα κινούμενα οχήματα που ανήκουν στους ισλαμιστές, οι συντεταγμένες τους θα μεταδοθούν στο βομβαρδιστικό αεροπλάνο παρόν στην περιοχή.

Ο χρόνος μεταξύ της ανίχνευσης και του κτυπήματος του στόχου δεν υπερβαίνει τα 3-5 λεπτά αντί των 15 λεπτών που απαιτούνται, αν το βομβαρδιστικό έπρεπε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο μετά από την ειδοποίηση. Ανάλογα με το επίπεδο και τη συχνότητα των δραστηριοτήτων των ανταρτών, κατά τη διάρκεια μίας μοναδικής πτήσης στη ζώνη, ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο θα μπορεί να πραγματοποιήσει 4-8 επιθέσεις σε στόχους που βρίσκονται 40-50 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.
Χάρη σε αυτή την αλλαγή στην τακτική, οι προγραμματιστές  των ρωσικών επιχειρήσεων ελπίζουν να αυξηθεί ο αριθμός των αεροπορικών επιδρομών από τις 80-90 την ημέρα σήμερα, σε σχεδόν 300 την ημέρα.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου

Μετάφραση Ρουμανικά-Γαλλικά, Avic – Διεθνές Δίκτυο

http://www.ziaruldegarda.ro/rusia-schimba-radical-tactica-bombardamentelor-din-siria/

Μετάφραση Γαλλικά-Ελληνικά, Κριστιάν Άκκυριά για το Ινφογνώμων Πολιτικά

http://reseauinternational.net/la-russie-change-radicalement-sa-tactique-de-bombardement-en-syrie/

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);})();

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

H κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στο Κίεβο.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή της Πολτάβα.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή του Ντνεπροπετρόφσκ.
  • Ρωσικά drones στόχευσαν το αεροδρόμιο του Bolgrad στην περιοχή της Οδησσού.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση Ugledar.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Σελίδοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Κουράχοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Chasov Yar.
  • Το ρωσικό MOD επιβεβαίωσε τον έλεγχο της περιοχής Ivano-Daryevka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 70 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 των 122 mm στην περιοχή του Χάρκοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 510 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, τρία M113, ένα MaxxPro, τέσσερα pickup, ένα Msta-B στην περιοχή Stelmakhovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 580 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, πέντε μηχανοκίνητα οχήματα, ένα σύστημα Gvozdika, δύο D-30 στην περιοχή Chasov Yar.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 560 στρατιωτικούς, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika στην περιοχή του Ντόνετσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 120 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin στην περιοχή του Νότιου Ντόνετσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 60 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 στην περιοχή Χερσώνα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν 17 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη ημέρα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν μια κατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα γαλλικής κατασκευής Hammer την περασμένη ημέρα.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 5 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Στεπανόβκα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Novoselidovka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κουράχοβο.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Grigorovka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 560 στρατιωτικοί, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 5 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους δυτικά των Shakhtarske, Zolota Nyva και Novodonetske.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Elizavetovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στην Μπογκογιαβλένκα.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα νότια προάστια του Τρουντόβοε.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 120 στρατιώτες, ένα τανκ, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 5 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Novodmytrivka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Novooleksiivka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια της Grigorovka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Lysivka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στη Vozdvyzhenka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 560 στρατιωτικοί, δύο M113, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Gvozdika.

ΠΗΓΗ: SouthFront

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Από ποιούς ζήτησε βοήθεια ο Τραμπ;

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 4 Νοεμβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Οι αμερικανικές εκλογές και το μέλλον μας

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για την Ελλάδα η αμερικανική έκλειψη θα αφήσει σοβαρά κενά ασφαλείας.

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Από όλα όσα διάβασα για τις αμερικανικές εκλογές, εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε έναν Ιρανοαμερικανό δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην πτώση του σημερινού ιρανικού καθεστώτος σε περίπτωση που εκείνος εκλεγεί.

Η απάντηση ήταν: «δεν θα εμπλακούμε τόσο βαθιά, εδώ δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα μας».

Αυτό που διαισθανόμαστε, ότι η διαχείριση της υπερδύναμης έχει ξεφύγει από τα χέρια των πολιτικών και πλέον έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, ο Τραμπ το επιβεβαίωσε.

Υπάρχει πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ και διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Στο εσωτερικό πεδίο οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικούς προσανατολισμούς. Η πολιτική του Τραμπ διακρίνεται από έντονη εσωστρέφεια, αλλά και η Χάρις θα κρατήσει, απλώς, τα προσχήματα. Δεν θα εγκαταλείψει τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, αλλά ορισμένες διαστάσεις και της δικής της πολιτικής δεν θα έχουν την εικόνα που γνωρίζαμε. Και σε ό,τι μας αφορά περισσότερο άμεσα, η σχέση Ουάσινγκτον-Βρυξελλών δεν θα είναι όπως παραδοσιακά την γνωρίζαμε.

Οι Αμερικανοί με κάθε τρόπο εξωθούν την Ευρώπη να αντιληφθεί πως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η γηραιά ήπειρος θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν να αποκλίνουν από την αγκαλιά των ΗΠΑ. Νιώθουν ασφαλείς ως προς την άμυνα που τους προσφέρει η Ουάσινγκτον, αλλά οι Αμερικανοί έχουν άλλες προτεραιότητες. Βλέπουν την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό και ως χώρο ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων και τίποτε άλλο. Ο παλιός έρωτας τελείωσε.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να το πιστέψουν, οι Γάλλοι είναι περισσότερο ευέλικτοι και αρχίζουν να μιλούν για αυτονομία της Ευρώπης στην άμυνα, την τεχνολογία, την αναζήτηση κρίσιμων υλικών και άλλα παρόμοια.

Κι αυτό ανεξαρτήτως αν εκλεγεί ο Τραμπ ή η Χάρις. Η διαφορά έγκειται στο θόρυβο με τον οποίο θα φανεί η αλλαγή πολιτικής.

Θα αναγκαστεί, έτσι, η Ευρώπη να αναπτύξει δική της πολιτική; Τι θα κάνει η γερμανική ατμομηχανή της ή η γαλλική παραγωγή ιδεών και προσανατολισμού;

Σε μια εποχή όπου η διεθνής κοινή γνώμη εξοικειώνεται καθημερινά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, μια Ευρώπη που αρνείται ακόμη και να δημιουργήσει δικό της στρατό, σε ποια πυρηνική ομπρέλα θα βασιστεί; Θα δεχθεί η Γαλλία να την καλύψει με τη δική της;

Απαντήσεις της Ευρώπης στα ερωτήματα αυτά, απλώς δεν υπάρχουν. Προς το παρόν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα σκέφτονται ποια Ρωσία θα αναδυθεί από τον πόλεμο, πόσο ισχυρή θα είναι η σχέση της με την Κίνα και πόσο απειλητική για την Ευρώπη. Ακόμη, πώς θα αντιμετωπίσουν νέα μεταναστευτικά κύματα από τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή με τις συνεχιζόμενες διαμάχες και την καταστρεπτική, εγκληματική πολιτική του Ισραήλ. Όταν δεν έχεις το γεωπολιτικό βάρος να επέμβεις στις εξελίξεις που θα σε επηρεάσουν, απλώς παρακολουθείς και υφίστασαι τις συνέπειες.

Η Γερμανία είχε την εντύπωση ότι πάντα θα της παρείχετο η δυνατότητα να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα απολάμβανε την ασφάλεια που της παρείχαν οι Αμερικανοί μέσω του ΝΑΤΟ και θα ωφελούνταν από την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το άνοιγμα στην Κίνα. Ο αμερικανικός παράγων, όμως, που τα επηρεάζει όλα αυτά, αλλάζει πολιτική. Και η Ευρώπη αδυνατεί να προσαρμοστεί διότι δεν έχει ηγεσία και διότι οικοδομήθηκε με βάση το γερμανικό συμφέρον που ήθελε διεύρυνση και όχι εμβάθυνση.

Η Ευρώπη είναι ένα παλάτι στην άμμο μετά τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις.

Και θα γίνει ακόμη πιο χαλαρή με τις νέες εισόδους των χωρών που άρχισαν ενταξιακό διάλογο. Γνωρίζει η Ευρώπη που θέλει να πάει; Μάλλον όχι. Της λείπει η ηγεσία. Με υπαλλήλους στην νοοτροπία δεν οικοδομείς νέες ομοσπονδιακές δομές με παγκόσμιο βάρος.

Αλλά και για την Ελλάδα η αμερικανική έκλειψη θα αφήσει σοβαρά κενά ασφαλείας. Η χώρα –ορθώς– έχει Δυτικό προσανατολισμό, αλλά η Δύση θα στερηθεί ηγεσίας, αν εκδηλωθεί έντονος ο αμερικανικός απομονωτισμός. Ποιος θα καλύψει την αμερικανική ηγεσία; Η λογική απάντηση είναι η Ευρώπη, αλλά αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη υπάρχει μόνο σε ήπιες μορφές ισχύος. Στην οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία. Και η ήπια ισχύς είναι ισχύς αλλά δεν επηρεάζει τις εξελίξεις σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό και μετέρχεται μεθόδους σκληρής βίας, όπως βλέπουμε στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη ουσιαστικά είναι απούσα και από τα δύο πεδία, και υφίσταται μόνο ως παράμετρος της αμερικανικής παρουσίας.

Ένα άλλο ζήτημα που αναδύεται και θα απαιτήσει απαντήσεις είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως περιγράφηκαν σε μελέτη της RAND Corporation.

Επιγραμματικά, οι προκλήσεις αυτές που οδηγούν στην αλλαγή του ανθρωπολογικού είδους –ή ακόμη και στην εξαφάνιση του ανθρώπου– είναι οι επιπτώσεις της άκριτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανές συγκρούσεις με αστεροειδείς και κομήτες, η ξαφνική αλλαγή του κλίματος, ο πυρηνικός πόλεμος, οι σοβαρές επιπτώσεις από τα υπερηφαίστεια κ.ά.

Για τον καθημερινό άνθρωπο αυτά φαίνονται επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι. Αποτελούν πραγματικές απειλές των επόμενων δεκαετιών και θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα για την αντιμετώπισή τους.

Στα στενά ελληνοτουρκικά, η πολιτική της κυβέρνησης –και από ό,τι φαίνεται, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος– είναι μια συμφωνία με την Τουρκία με τους όρους τής απέναντι πλευράς, που με τις γνωστές ελληνικές πολιτικές αλχημείες θα περάσουν ως βαθυστόχαστη αθηναϊκή πολιτική.

Χωρίς ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και με τη σταδιακή έκλειψη της αμερικανικής παρουσίας από την περιοχή, που κρατούσε κάποιες ισορροπίες, η Αθήνα αισθάνεται ότι πρέπει να συνδιαλλαγεί με την Άγκυρα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μόνο που αυτή η προσέγγιση είναι ξένη για την τουρκική νοοτροπία. Έτσι και αρχίσουν οι υποχωρήσεις, σταματημός δεν θα υπάρξει.

Η ελληνική προσπάθεια διαμόρφωσης πειστικής αποτροπής δεν απέδωσε, έως σήμερα, όσα θα ήθελε η Αθήνα, αλλά με διακηρύξεις του είδους «δεν πρόκειται να προσφύγουμε με τίποτε σε πόλεμο με την Τουρκία» αποδυναμώνεται εξαρχής η αποτροπή.

Η εμφανής αδυναμία της Ελλάδας να μην μπορεί να ακολουθήσει μια κούρσα εξοπλισμών μπορεί να αναζητήσει την εναλλακτική της στην ανάπτυξη σε ανώτατο βαθμό του ψηφιακού πολέμου. Χωρίς να εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές δυνάμεις, η νέα αντίληψη αντιμετώπισης της Τουρκίας θα μπορούσε να εστιαστεί στο ψηφιακό πεδίο σαν να παίζεται παιχνίδι στο διαδίκτυο.

Δημοσιεύματα, εξάλλου, έμπειρων στρατιωτικών όπως ο υποναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς δίνουν τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση ελληνικών πλεονεκτημάτων, όπως τα νησιά, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν επιλογές, αρκεί να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει γραμμή προσέγγισης προς την Τουρκία.

Οι θέσεις των δύο Αμερικανών υποψηφίων σε όλα τα θέματα που θίχτηκαν παραπάνω είναι αρκετά διαφορετικές. Μέχρι απολύτως αντίθετες.

Ο Τραμπ θέλει να διώξει τους μετανάστες, να βάλει δασμούς, να μειώσει τους φόρους, να ρίξει τις τιμές, αλλά από τις επιθυμίες του αυτές προκύπτουν αντιτιθέμενα αποτελέσματα. Επιμένει στην παραδοσιακή αντιμετώπιση σύνθετων, σύγχρονων προβλημάτων.

Η Χάρις εστιάζει στην ελευθερία, κι εδώ είναι που έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή των Αμερικανών συντηρητικών στο θέμα του φύλου και των συμπαρομαρτούντων του.

Παίζεται κι ένα ακόμη παιχνίδι στις αμερικανικές εκλογές. Ποιος θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής κοινωνικής ιεραρχίας; Ο λευκός ή ο μαύρος θα είναι η πλειοψηφία που θα καθορίσει τις επιλογές.

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός4 λεπτά πριν

Συνέδριο Ιστορίας, Λαογραφίας και Πολιτισμού στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας διοργανώνει Συνέδριο Ιστορίας, Λαογραφίας και Πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του...

Άμυνα34 λεπτά πριν

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κοντά στο Pogrebki. Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Νίζνι Κλιν. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν...

Διεθνή34 λεπτά πριν

Οι Φιλιππίνες απαιτούν 1 εκατ.δολάρια αποζημίωση απ’την Κίνα για επεισόδιο στη Νότιο Σινική Θάλασσα

Ο αρχηγός του στρατού των Φιλιππίνων επανέλαβε εκκλήσεις προς το Πεκίνο να αποζημιώσει για ζημιές και να επιστρέψει τα τουφέκια...

Διεθνή1 ώρα πριν

Απαγωγή τριών ανδρών στο Βελουχιστάν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα Balochistan Post, τρεις άντρες στο Βελουχιστάν εξαφανίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας...

Οικονομία2 ώρες πριν

Πόσο κοστίζει να γεμίσεις το ντεπόζιτο;

Οι τιμές στα καύσιμα φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μια ανάσα στους οδηγούς. Το...

Δημοφιλή