Γενικά θέματα
Οι ξένοι επενδυτές καταψηφίζουν τον… οικονομολόγο Ερντογάν
πρότινος οικονομικό… θαύμα της Τουρκίας καλείται να απασφαλίσει ο
θριαμβευτής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
Σύμφωνα
με διπλωματικούς κύκλους, η συντριπτική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης
και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και κατ’ επέκταση η σταθερή τουρκική κυβέρνηση που
βγήκε από την κάλπη, δύσκολα μπορεί πλέον να μειώσει τα επενδυτικά
ρίσκα, παρά το πρόσκαιρο κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο της
Κωνσταντινούπολης και την απότομη ενδυνάμωση της λίρας. Την ίδια στιγμή,
καθίσταται όλο και δυσκολότερος ο στόχος της Τουρκίας για τριπλασιασμό
της οικονομίας της έως το 2023.
Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ που προκαλεί δυνατούς πονοκεφάλους στον «σουλτάνο» Ερντογάν περιλαμβάνει επιβράδυνση της οικονομίας, αύξηση του πληθωρισμού, δυσαρεστημένους πολίτες που ανταλλάσσουν λίρες με δολάρια, αυξανόμενο «κύμα» βίας που τρομάζει τους τουρίστες και «πυρπολεί» τα συναλλαγματικά αποθέματα, άτακτη φυγή ξένων επενδυτών, μεγάλες δημοσιονομικές ανάγκες λόγω του μεταναστευτικού. Επιπλέον, η «ειρηνευτική διαδικασία» της χώρας με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχει «νεκρώσει», ο πόλεμος στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος (IS) συνεχίζουν να απειλούν αμάχους. Οπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που ουσιαστικά «έθαψε» την ειρηνευτική διαδικασία κι έδωσε το έναυσμα για επιθέσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να αυξήσει τα ποσοστά για το κόμμα του.
Οι επιπτώσεις
Από τις 7 Ιουνίου κι έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει την εξουσία χωρίς την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση του ΑΚΡ, ο Ερντογάν φρόντισε να μη σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός. Το αποτέλεσμα, όμως, κάθε άλλο παρά ευχάριστο ήταν για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική προοπτική της Τουρκίας, η οποία οδηγήθηκε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έξι μήνες.
Η τουρκική λίρα δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το δολάριο καταγράφει από την αρχή του 2015 απώλειες 20%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί από το 6,77% τον Ιανουάριο στο 10,98%, με τη χώρα να καταβάλλει το υψηλότερο αντίτιμο των τελευταίων έξι ετών, για να δανειστεί σε χρέος αποτιμημένο στο εθνικό νόμισμα (πάνω από 11%).
Αν η νέα τουρκική κυβέρνηση αποτύχει να ενδυναμώσει τις αγορές συναλλάγματος και μετοχών πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να καυχηθεί για το περιβόητο «οικονομικό θαύμα» της, ενδεχομένως ακόμη θα μπορούσε να χάσει τη θέση της στην G20, την ομάδα που αντιπροσωπεύει τις είκοσι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.
Η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να καταστεί η Τουρκία μία από τις 12 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2023, ωστόσο η κατασκευαστική «έκρηξη» απέτυχε στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, το εξωτερικό χρέος έχει αυξηθεί, ενώ και οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα.
«Ο στόχος μας είναι να γίνει η Τουρκία μία χώρα με ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) 2 τρισ. δολαρίων, κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολαρίων και εξαγωγές 500 δισ. δολαρίων έως το 2023, που είναι η 100ή επέτειος της δημοκρατίας» δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν σε επενδυτές.
Η ελκυστικότητα, όμως, της τουρκικής οικονομίας ξεθωριάζει. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 9% στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Η ευρεία έξοδος επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές -που οφείλεται στην επιβράδυνση της Κίνας και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed)- ενίσχυσε την πίεση. Επίσης, οι διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων απέσυραν 6 δισ. δολάρια από τουρκικές μετοχές και ομόλογα από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ περιόρισε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 3% από 4%. Ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα υποχώρησε στα 9.000 δολάρια από 10.000 δολάρια και πλέον.
Πληθωρισμός
Οι τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, η ανεργία με 11% βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ και η μεσαία τάξη που ωφελήθηκε για πολλά χρόνια από την οικονομική πολιτική του Ερντογάν, βιώνει τα αποτελέσματα του κλίματος ανασφάλειας για το οποίο αναλυτές κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαιοσύνης στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες, με δεδομένο τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν προς τους πολιτικούς αντιπάλους και προς τα μέσα ενημέρωσης
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο μήνα, ο κ. Σιμσέκ προειδοποίησε ότι, εάν η χώρα δεν μπορέσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, δεν θα διακινδυνεύσει μόνο τους στόχους του 2023, αλλά μπορεί να αντιστρέψει τα κέρδη που έχει επιτύχει από την άνοδο στην εξουσία του AKP το 2002.
Δύσκολα, εξάλλου, αναμένεται να υλοποιηθεί η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου να αναδειχτεί η χώρα του σε παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο. Είναι ενδεικτικό ότι οι συζητήσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream σταμάτησαν το καλοκαίρι. Μάλιστα, η Τουρκία κατέθεσε αίτηση διαιτησίας στη Στοκχόλμη για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Αν και η ρωσική πλευρά προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι αποτελεί μια «συνήθη τακτική» η νέα τουρκική κυβέρνηση έχει να λύσει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: να αναβαθμίσει τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου, παίζοντας με τα συμφέροντα όλων των παγκόσμιων ενεργειακών παικτών, ενώ την ίδια στιγμή είναι δυσανάλογα (μέχρι 65% και αυξάνεται) εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο…
2 τρισ. δολάρια θέλει να έχει φτάσει μέχρι το 2023 το ΑΕΠ της χώρας η κυβέρνηση της Τουρκίας, ώστε η χώρα να συγκαταλέγεται στις 12 ισχυρότερες οικονομίες. Ομως γι’ άλλη μία φορά ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται και ο στόχος για φέτος από 4% πέφτει στο 3%.
10,98% είναι η απόδοση του πενταετούς ομολόγου από 6,77% τον Ιανουάριο, ενώ από τις αρχές του χρόνου η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 20% έναντι του δολαρίου.
Η ανεργία με 11% βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ τα κονδύλια που διέθεσε στο οκτάμηνο η τουρκική κυβέρνηση για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 35%
9 % μειώθηκαν στο 8μηνο του έτους οι εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά τη μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, ενώ κατά 8,9% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kkosma@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64284377
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra