Γενικά θέματα
Οι ξένοι επενδυτές καταψηφίζουν τον… οικονομολόγο Ερντογάν
πρότινος οικονομικό… θαύμα της Τουρκίας καλείται να απασφαλίσει ο
θριαμβευτής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
Σύμφωνα
με διπλωματικούς κύκλους, η συντριπτική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης
και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και κατ’ επέκταση η σταθερή τουρκική κυβέρνηση που
βγήκε από την κάλπη, δύσκολα μπορεί πλέον να μειώσει τα επενδυτικά
ρίσκα, παρά το πρόσκαιρο κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο της
Κωνσταντινούπολης και την απότομη ενδυνάμωση της λίρας. Την ίδια στιγμή,
καθίσταται όλο και δυσκολότερος ο στόχος της Τουρκίας για τριπλασιασμό
της οικονομίας της έως το 2023.
Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ που προκαλεί δυνατούς πονοκεφάλους στον «σουλτάνο» Ερντογάν περιλαμβάνει επιβράδυνση της οικονομίας, αύξηση του πληθωρισμού, δυσαρεστημένους πολίτες που ανταλλάσσουν λίρες με δολάρια, αυξανόμενο «κύμα» βίας που τρομάζει τους τουρίστες και «πυρπολεί» τα συναλλαγματικά αποθέματα, άτακτη φυγή ξένων επενδυτών, μεγάλες δημοσιονομικές ανάγκες λόγω του μεταναστευτικού. Επιπλέον, η «ειρηνευτική διαδικασία» της χώρας με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχει «νεκρώσει», ο πόλεμος στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος (IS) συνεχίζουν να απειλούν αμάχους. Οπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που ουσιαστικά «έθαψε» την ειρηνευτική διαδικασία κι έδωσε το έναυσμα για επιθέσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να αυξήσει τα ποσοστά για το κόμμα του.
Οι επιπτώσεις
Από τις 7 Ιουνίου κι έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει την εξουσία χωρίς την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση του ΑΚΡ, ο Ερντογάν φρόντισε να μη σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός. Το αποτέλεσμα, όμως, κάθε άλλο παρά ευχάριστο ήταν για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική προοπτική της Τουρκίας, η οποία οδηγήθηκε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έξι μήνες.
Η τουρκική λίρα δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το δολάριο καταγράφει από την αρχή του 2015 απώλειες 20%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί από το 6,77% τον Ιανουάριο στο 10,98%, με τη χώρα να καταβάλλει το υψηλότερο αντίτιμο των τελευταίων έξι ετών, για να δανειστεί σε χρέος αποτιμημένο στο εθνικό νόμισμα (πάνω από 11%).
Αν η νέα τουρκική κυβέρνηση αποτύχει να ενδυναμώσει τις αγορές συναλλάγματος και μετοχών πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να καυχηθεί για το περιβόητο «οικονομικό θαύμα» της, ενδεχομένως ακόμη θα μπορούσε να χάσει τη θέση της στην G20, την ομάδα που αντιπροσωπεύει τις είκοσι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.
Η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να καταστεί η Τουρκία μία από τις 12 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2023, ωστόσο η κατασκευαστική «έκρηξη» απέτυχε στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, το εξωτερικό χρέος έχει αυξηθεί, ενώ και οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα.
«Ο στόχος μας είναι να γίνει η Τουρκία μία χώρα με ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) 2 τρισ. δολαρίων, κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολαρίων και εξαγωγές 500 δισ. δολαρίων έως το 2023, που είναι η 100ή επέτειος της δημοκρατίας» δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν σε επενδυτές.
Η ελκυστικότητα, όμως, της τουρκικής οικονομίας ξεθωριάζει. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 9% στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Η ευρεία έξοδος επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές -που οφείλεται στην επιβράδυνση της Κίνας και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed)- ενίσχυσε την πίεση. Επίσης, οι διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων απέσυραν 6 δισ. δολάρια από τουρκικές μετοχές και ομόλογα από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ περιόρισε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 3% από 4%. Ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα υποχώρησε στα 9.000 δολάρια από 10.000 δολάρια και πλέον.
Πληθωρισμός
Οι τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, η ανεργία με 11% βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ και η μεσαία τάξη που ωφελήθηκε για πολλά χρόνια από την οικονομική πολιτική του Ερντογάν, βιώνει τα αποτελέσματα του κλίματος ανασφάλειας για το οποίο αναλυτές κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαιοσύνης στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες, με δεδομένο τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν προς τους πολιτικούς αντιπάλους και προς τα μέσα ενημέρωσης
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο μήνα, ο κ. Σιμσέκ προειδοποίησε ότι, εάν η χώρα δεν μπορέσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, δεν θα διακινδυνεύσει μόνο τους στόχους του 2023, αλλά μπορεί να αντιστρέψει τα κέρδη που έχει επιτύχει από την άνοδο στην εξουσία του AKP το 2002.
Δύσκολα, εξάλλου, αναμένεται να υλοποιηθεί η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου να αναδειχτεί η χώρα του σε παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο. Είναι ενδεικτικό ότι οι συζητήσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream σταμάτησαν το καλοκαίρι. Μάλιστα, η Τουρκία κατέθεσε αίτηση διαιτησίας στη Στοκχόλμη για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Αν και η ρωσική πλευρά προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι αποτελεί μια «συνήθη τακτική» η νέα τουρκική κυβέρνηση έχει να λύσει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: να αναβαθμίσει τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου, παίζοντας με τα συμφέροντα όλων των παγκόσμιων ενεργειακών παικτών, ενώ την ίδια στιγμή είναι δυσανάλογα (μέχρι 65% και αυξάνεται) εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο…
2 τρισ. δολάρια θέλει να έχει φτάσει μέχρι το 2023 το ΑΕΠ της χώρας η κυβέρνηση της Τουρκίας, ώστε η χώρα να συγκαταλέγεται στις 12 ισχυρότερες οικονομίες. Ομως γι’ άλλη μία φορά ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται και ο στόχος για φέτος από 4% πέφτει στο 3%.
10,98% είναι η απόδοση του πενταετούς ομολόγου από 6,77% τον Ιανουάριο, ενώ από τις αρχές του χρόνου η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 20% έναντι του δολαρίου.
Η ανεργία με 11% βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ τα κονδύλια που διέθεσε στο οκτάμηνο η τουρκική κυβέρνηση για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 35%
9 % μειώθηκαν στο 8μηνο του έτους οι εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά τη μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, ενώ κατά 8,9% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kkosma@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64284377
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας