Γενικά θέματα
Επικίνδυνες τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο
Μια επικίνδυνη αναχαίτιση τουρκικού F-16 στην περιοχή νότια της Λήμνου προ 12 ημερών προκάλεσε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κατ’ αρχάς έντονο εκνευρισμό και κατόπιν έντονη διαμαρτυρία προς τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές. Υψηλόβαθμες πηγές του Πενταγώνου τονίζουν στην «Κ» ότι το εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό των ριψοκίνδυνων ελιγμών του F-16 με σβηστά τα φώτα πλοήγησης δεν είναι το πρώτο που έχει συμβεί, ωστόσο αυτή τη φορά αποτυπώθηκε από τα ραντάρ των νατοϊκών πλοίων τα οποία περιπολούν στην περιοχή. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι περιστατικά όπως αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, ακόμη και αν αντιμετωπισθούν από την τουρκική οπτική γωνία, βάσει της οποίας «παραβιάσεις γίνονται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου».
Η δράση των πλοίων του ΝΑΤΟ (επί της ουσίας μόνο του γερμανικού «Bonn», το οποίο κινείται βάσει της διπλωματικής άδειας που έλαβε από την Τουρκία μεταξύ Λέσβου και Μικράς Ασίας) δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τα τουρκικά αεροσκάφη, ενώ και τα σήματα που αποστέλλονται από τα πλοία της Συμμαχίας για την κίνηση λέμβων με πρόσφυγες αγνοούνται στην πλειονότητά τους. Από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ η απόφαση για δράση πλοίων της Συμμαχίας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της αποτροπής των προσφυγικών ροών, μέχρι και τις 10 Μαρτίου, πάνω από το Αιγαίο σημειώθηκαν συνολικά 225 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν NOTAM και NAVTEX με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές στα διεθνή ύδατα και, πλαγίως, προωθούνται οι πάγιες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο, γίνεται αντιληπτό ότι η νατοϊκή παρουσία δεν διαταράσσει στο ελάχιστο τα ειωθότα.
Προκύπτει, επίσης, ότι η φύση της δράσης της SNMG 2 στο Αιγαίο παραμένει, από την πλευρά της Τουρκίας, τουλάχιστον αδιευκρίνιστη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η επιχείρηση στο Αιγαίο λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα.
Ειδική άδεια
Από την πλευρά της Τουρκίας ζητήθηκε να υπάρχει ξεχωριστή διπλωματική άδεια για κάθε κίνηση της μοίρας, κάτι το οποίο προκάλεσε την ελληνική αντίδραση σε πολλαπλά επίπεδα. Τελικώς αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μόνο μία διπλωματική άδεια (γνωστή στη διπλωματική γλώσσα ως «blanket diplomatic clearance»), η οποία θα επιτρέπει στον διοικητή της μοίρας, σε συντονισμό με τη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Νόρθγουντ της Αγγλίας, να κινητοποιεί τα πλοία που τελούν –καθένα υπό τη σημαία του κράτους που τα έχει αποσπάσει στην SNMG 2– υπό τις εντολές του, δίχως να χρειάζεται κάθε φορά νέα διαδικασία. Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να μοιάζουν μικρής σημασίας για τον εξωτερικό παρατηρητή, ωστόσο πιθανή παράβλεψή τους μπορεί να έχει ουσιαστικής σημασίας επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.
Ενα άλλο σημείο που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την ελληνική πλευρά είναι η χάραξη των τομέων επιχειρησιακής ευθύνης. Η ελληνική αντιπροσωπεία ευθύς εξαρχής κατέθεσε ως πρόταση έναν τομέα ευθύνης από τον Εβρο έως το Καστελλόριζο, ο οποίος θα κατατμηθεί σε τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε υποτομείς. Ο πρώτος και ο δεύτερος είναι εκείνοι που έχουν τεθεί σε ισχύ έως αυτή τη στιγμή και εκτείνονται ο ένας από τη Λήμνο έως τη Λέσβο και ο άλλος από τη Χίο έως και την Ικαρία. Οι δύο επόμενοι τομείς επιχειρησιακής δράσης θα χωρίζουν τα Δωδεκάνησα στη μέση, ενώ από την ελληνική πλευρά έχει κατατεθεί η πρόταση για έναν πέμπτο τομέα, ο οποίος αφορά αποκλειστικά την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή το Καστελλόριζο, που καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών έχει υποδεχθεί –αθροιστικά– χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ το απόγευμα της Πέμπτης, προανήγγειλε ότι τα πλοία της SNMG 2 «θα κινηθούν νοτιότερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με σκοπό την καλύτερη συνεργασία και συντονισμό με την Τουρκία, την Ελλάδα και τον Frontex.
Καθημερινή
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας