Ακολουθήστε μας

Γερμανία

Η επόμενη φάση τον Ιούνιο στη σύνοδο της Ε.Ε. Σε τροχιά πακετοποίησης – Δεύτερο ημίχρονο για κεφάλαια/Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

Βρυξέλλες: Η Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια, ισχυρίσθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια των μακρών συζητήσεων που είχε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Νταβούτογλου ανέφερε περαιτέρω ότι δεν μπορεί η Τουρκία «να θυματοποιείται» για μια χώρα, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ντόναλντ Τουσκ του απάντησε ότι η θέση πως θα πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, να εφαρμόσει δηλαδή το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν είναι μόνο θέση της Κύπρου αλλά των «28» κρατών-μελών.
Το παρασκήνιο των Βρυξελλών οδήγησε σε μια συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, για μια σειρά λόγους, μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι βασικός παίκτης για την εκπλήρωσή της είναι η Άγκυρα. Την ίδια ώρα, αν και η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να περάσει χωρίς απώλειες από τη σύνοδο αυτή, είναι προφανές πως στους επόμενους μήνες το θέμα των κεφαλαίων θα συνδεθεί με την πορεία του Κυπριακού.

Όπως σημείωναν ξένοι διπλωμάτες, αν και δεν υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση, τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα επιχειρηθεί «να γίνει ταμείο» για τη συμφωνία με την Τουρκία και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.

Εάν η Τουρκία θέλει να πιέσει στο Κυπριακό, για τα πέντε μπλοκαρισμένα από τη Λευκωσία κεφάλαια, θα αφήνει κενά στην εφαρμογή της προχθεσινής συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Το κλίμα στην πλειοψηφία των κρατών-μελών στην τελευταία σύνοδο ήταν πως δεν θα μπορούσε η Κύπρος να πληρώσει τον λογαριασμό. Αποδέχθηκαν τη θεωρία της Κύπρου πως άνοιγμα των κεφαλαίων τώρα θα δηλητηρίαζε το κλίμα στο Κυπριακό. Υιοθέτησαν την προσέγγιση του Κύπριου ΥΠΕΞ ότι πρέπει να υπάρξει συγχρονισμός Κυπριακού και ευρωτουρκικών. Αυτή η τοποθέτηση κέρδισε έδαφος σε αυτή τη φάση, όμως, είναι σαφές πως το θέμα των κεφαλαίων θα επανέλθει από την Τουρκία αλλά και από εταίρους μας.

Γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνει από τώρα διαχείριση των αποτελεσμάτων, καθώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών γίνεται αναφορά πλέον για εξελίξεις στο Κυπριακό τον Ιούνιο. Μια αναφορά την οποία φαίνεται να επικαλούνται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ενημερώσει τα κράτη-μέλη πως την Άνοιξη θα είναι έτοιμη τεχνικά για άνοιγμα των κεφαλαίων. Μια τοποθέτηση, που όπως πληροφορούμαστε έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Τη Λευκωσία βοήθησαν αυτή τη φορά διάφορες συγκυρίες. Βοήθησε το ότι ξεκαθάρισε από την αρχή πως εάν επιχειρείτο άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων θα ασκούσε βέτο. Βοήθησε το γεγονός ότι η Βρετανία, για παράδειγμα, ενόψει δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούνιο, έκανε χειρισμούς που δεν θα ενίσχυαν εσωτερικά όσους θέλουν την έξοδο της χώρας (θετικές ήταν οι παρεμβάσεις Κάμερον, που ανέδειξε την ανάγκη να μην υπονομευθεί η διαδικασία των συνομιλιών).

Βοήθησαν, όπως πάντα, οι παρεμβάσεις της Γαλλίας κι άλλων χωρών και ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει σε αντίθετα στρατόπεδα την Ελλάδα, που καιγόταν για συμφωνία, με την Κύπρο, απέτυχε. Στις Βρυξέλλες θα παρακολουθούν την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία γνωρίζοντας τα πολλά κενά που υπάρχουν στο κείμενο.

Προετοιμάζονται, παράλληλα, για την επόμενη σύνοδο, διαμηνύοντας πως «τον Ιούνιο αναμένονται τα σπουδαία». Τότε, όπως σημειώνουν ξένοι διπλωμάτες, ενδεχομένως θα επανέλθει το θέμα των κεφαλαίων και θα υπάρξουν και πιέσεις στο Κυπριακό. Θα γίνει, δηλαδή, αυτό που αποτράπηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ικανοποίηση και εγρήγορση στη Λευκωσία

Θετική είναι η αποτίμηση που γίνεται εντός έδρας για τα αποτελέσματα της συνόδου στις Βρυξέλλες, χωρίς ίχνος εφησυχασμού από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που διατυπώνουν μια επιφυλακτικότητα γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η Τουρκία με επαναδιατύπωση του αιτήματος για χάραξη νέας στρατηγικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα βρίσκει το Κυπριακό μπροστά της, στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο, τόνισε ότι η Τουρκία πλέον αισθάνεται ότι η μη επίλυση του Κυπριακού αποτελεί εμπόδιο στον στόχο της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιολόγησε ως σημαντικό το μη άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων της Τουρκίας, και σημείωσε ότι δεν αποτελεί μόνο θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των 28 κρατών-μελών. Οι θέσεις την Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν απόλυτα κατανοητές από τους εταίρους της, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, απαιτούσε ακόμα και μισή ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων.
 

Η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι η ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, δηλαδή άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, και τη συνδρομή της για λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών της ΕΕ, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου. Επεσήμανε πως «η αναφορά ότι θα υπάρξει προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά στη βάση του υπάρχοντος πλαισίου, και με την επισήμανση ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα κεφαλαίων δεν δεσμεύουν τα κράτη μέλη, διασφαλίζει επαρκώς τα συμφέροντα της ΚΔ». Το ίδιο ισχύει, ανέφερε, και σε ό,τι αφορά τη θεώρηση διαβατηρίων για σκοπούς εισόδου στην Ε.Ε.
 
Ικανοποίηση εξέφρασε η Πινδάρου ευχόμενη οι αποφάσεις και η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του προβλήματος, να αφαιρέσει την ασφυκτική πίεση κάτω από την οποία είχε βρεθεί η Ελλάδα, αλλά και κάποιες επικίνδυνες τάσεις που παρατηρούνται τελευταία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΔΗΣΥ συγχαίρει τον Πρόεδρο, όχι μόνο για τη σθεναρή και ξεκάθαρη στάση που τήρησε, αλλά διότι εξασφάλισε πολύ σημαντική υποστήριξη στην προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέβαλε και στην κοινή προσπάθεια του Συμβουλίου να καταλήξει σε μια κοινή στάση.

Η Κύπρος διεκδίκησε αποτελεσματικά τα συμφέροντά της χωρίς να φανεί ότι δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αποδεικνύοντας ότι είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων, τόνισε ο ΔΗΣΥ.
 

Αποφύγαμε τα χειρότερα, τόνισε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ στην πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας. Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις καθώς ξέρει ότι οι πιέσεις θα ενταθούν. Αναμένει ότι εντός του 2016 θα ασκηθεί περισσότερη πίεση στη δική μας πλευρά για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Α. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός στις θέσεις της δικής μας πλευράς με μόνη προοπτική για αλλαγή στάσης, αν η Τουρκία ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
 
Πιο επιφυλακτικό είναι το ΔΗΚΟ που διά στόματος Μάρκου Κυπριανού τονίζει ότι η απόφαση προκαλεί ανακούφιση αλλά δεν δικαιολογεί ενθουσιασμό. Σημειώνει ότι η Τουρκία έχει κερδίσει ό,τι ζήτησε και διερωτάται ποιο είναι το κίνητρό της για να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ προτείνει τη χάραξη μιας στρατηγικής που να λειτουργεί προληπτικά και όχι εκ των υστέρων, να καθορίζει εξελίξεις και να αξιοποιεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς όφελος του κυπριακού λαού και των προσπαθειών για σωστή και λειτουργική λύση.
 

Η ΕΔΕΚ επικρίνει τον Πρόεδρο ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι εκλιπούσα αλλά παρούσα και κυρίαρχη και να υποχρεώσει την τουρκική διπλωματία σε αναδίπλωση. Παράλληλα, εκτιμά ότι η μη αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για άσκηση πιέσεων προκειμένου να εργαστεί για δημοκρατική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον.
 
Η Συμμαχία Πολιτών απαιτεί συντονισμένη στρατηγική από μέρους Κυβέρνησης για να αποτραπεί στην πορεία το άνοιγμα νέων κεφαλαίων με στόχο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μείνουν κλειστά μόνο τα κεφάλαια που πάγωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι δεν άνοιξε κανένα από τα πέντε κεφάλαια ή άλλο κεφάλαιο που είχε παγώσει με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως θεωρεί ότι αν έπρεπε να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, θα έπρεπε να είναι μόνο οικονομικά και να σχετίζονται με τη δημιουργία υποδομής για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων.

Το βάρος της διαπραγμάτευσης και τα λάθη της Άγκυρας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών σήκωσε το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Κινήθηκε και λειτούργησε ως εντολοδόχος και εκφραστής των κρατών-μελών, όπως είναι και η αποστολή του.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι διέπραξαν δύο σοβαρά λάθη έναντι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτο, στην προηγούμενη σύνοδο οι Τούρκοι επιχείρησαν να τον παρακάμψουν, μιλώντας απευθείας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και την ολλανδική προεδρία. Αυτό προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Ντόναλντ Τουσκ για το θεσμικό αυτό ατόπημα. Δεύτερο, όταν αναχωρούσε από την Κύπρο προς την Τουρκία, στα πλαίσια της αποστολής του για να βρεθεί φόρμουλα για το προσφυγικό, τον ανάγκασαν να προσγειωθεί στην Ελλάδα για να μην είναι η πτήση του απευθείας από την… εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως και ο κάθε Πρόεδρος του Συμβουλίου, ταξιδεύει με αεροσκάφος που του παραχωρεί η κυβέρνηση του Βελγίου, κράτος-μέλος όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ. Ούτε τούτο, όμως, συγκινεί τους Τούρκους. Εν πάση περιπτώσει η στάση του κ. Τουσκ δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της αντιμετώπισης που έτυχε από την Άγκυρα, αλλά κινήθηκε με βάση τον θεσμικό του ρόλο. 

«Η Τουρκία πήρε αρκετά, δεν χρειάζεται τα κεφάλαια»

Ξεκάθαρη ήταν η στάση της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το θέμα του ξεπαγώματος των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε στην τοποθέτησή του πως είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από τη συμφωνία είναι ήδη αρκετά και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αιτιολογώντας τη θέση αυτή, επεσήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στη σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθη ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της Τουρκίας, ανέφερε τα εξής:
 

Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει.
 
Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξη επιδιώκει να δυσχεράνει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης.
 
Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Κυπριακού.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς. Ζητά να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στους σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη –αν και ο Κύπριος Πρόεδρος ανήκει στη Δεξιά– γιατί ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του, μέσα από το ξεπάγωμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων, αδυνατίζει τη διαπραγματευτική του θέση και απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Φιλελεύθερος

Γερμανία

Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.

«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Μπόκο στην Ελβετία! Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αγοράσουν όπλα λόγω Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες

Η Ευρώπη αρνείται να αγοράσει όπλα από την Ελβετία, η οποία έχει το μονοπώλιο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες, ενημερώνει η Swissinfo.

Η άρνηση αγοράς όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση επανεξαγωγής στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς Ευρωπαίους χρήστες ελβετικών όπλων.

Η Γερμανία, η οποία έχει τους στενότερους δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία και τα ελβετικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η πιο απογοητευμένη.

Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αποκλείσει ελβετικές εταιρείες από ορισμένους αμυντικούς διαγωνισμούς.

Αυτό έχει προκαλέσει οργή στην Ελβετία για αυτό που ορισμένοι θεωρούν έλλειψη σεβασμού για τη νομική απόφαση της χώρας να είναι ουδέτερη.

Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν θεωρεί την Ελβετία αξιόπιστο εταίρο, καθώς η χώρα έχει απαγορεύσει την προμήθεια ορισμένων όπλων, φοβούμενη ότι η Γερμανία μπορεί να τα επανεξάγει στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Γερμανία, το 2023 η Ολλανδία εγκατέλειψε εντελώς την αγορά ελβετικών όπλων αφού η Ελβετία εμπόδισε την εξαγωγή 96 αρμάτων μάχης Leopard 1 που ήταν αποθηκευμένα στην Ιταλία.

Η Ολλανδία σχεδίαζε να επισκευάσει τα τανκς στη Γερμανία και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την άρνηση, η Ελβετία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων, ιδίως αντιαεροπορικών συστημάτων.

Λόγω της επιτυχημένης ανάπτυξης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, η Ελβετία μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο στην Ευρώπη, καθώς τα πυροβόλα της χρησιμοποιούνται στα Gepard, Skyranger 30/35, MANTIS, Skynex και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Επιπλέον, αυτά τα όπλα είναι επίσης εγκατεστημένα σε πλοία των ευρωπαϊκών ναυτικών για την παροχή άμεσων αμυντικών συστημάτων έναντι απειλών πυραύλων.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Σολτς και κυβέρνηση σε κρίση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Ο Καγκελάριος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εντός των σοσιαλιστών, εντός της κυβέρνησης και αυτά εντείνονται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του κόσμου. Με αυτές τις συνθήκες ο Σολτς βρίσκεται στα ΄΄σχοινιά΄΄. Το αν μπορέσει να φύγει από αυτά πριν το καμπανάκι το οποίο και θα σημάνει το τέλος του γύρου, με όρους πυγμαχίας, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

1. Με μια καυστικότατη επιστολή των μελών του κόμματος του, μέχω της οποίας τον επικρίνουν σφοδρότατα για τις πολιτικές που ακολουθεί.

Ο Όλαφ Σολτς αντιδρά στους διαφωνούντες εντός των σοσιαλιστών και επικρίνει τις αντιδράσεις τους. Οι επικριτές του αντιδρούν.

Σχεδόν 8.000 μέλη του SPD απαιτούν αλλαγή της πολιτικής ασύλου από τον Όλαφ Σολτς. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας αντιδρά στην εμπρηστική επιστολή των μελών. Κύρια αιτία των αντιδράσεων το μεταναστευτικό και το άσυλο.

Ο καγκελάριος δεν βλέπει καμία αντίφαση στις ενέργειές του στην ανοιχτή επιστολή εκατοντάδων βουλευτών του SPD και μελών του κόμματος, η οποία ζητά τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη μεταναστευτική πολιτική. Αντίθετα, ο καγκελάριος αισθάνεται «ενισχυμένος στην πορεία του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο. Επειδή αυτό βασίζεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επίσης «προστατεύει σαφώς το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο».

Αλλά ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να παραμείνει φιλική προς τη μετανάστευση μόνο εάν καταφέρει να επιστρέψει άτομα χωρίς δικαιώματα διαμονής στις χώρες που είναι υπεύθυνες για αυτούς ή στην πατρίδα τους, είπε ο Hebestreit. Αυτή είναι η «δεύτερη όψη του νομίσματος» στη μεταναστευτική πολιτική.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι συντάκτες της επιστολής επέκριναν δριμύτατα τον Σολτς. Στον λογαριασμό στο Instagram «Stand for Dignity» ανέφερε: «Λόγω των τρεχουσών συνθηκών: Δεν «ενισχύουμε» την πορεία που ακολουθήσαμε». Πρόκειται για «τη συνέχιση της ύπαρξης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας».

Ο συντάκτες της επιστολής ασκούν επίσης κριτική στην υπουργό των εσωτερικών Νάνσι Φείζερ

Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του SPD, της Bundestag και του κρατικού κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ζήτησαν «υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια». Επικρίνει μια «πορεία αποκλεισμού και στιγματισμού» των προσφύγων, η οποία ενθαρρύνεται επίσης από κορυφαίους σοσιαλδημοκράτες.

Βήματα όπως απορρίψεις στα σύνορα και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων επικρίνονται ως «ψευδείς λύσεις» που νομιμοποιούν «δεξιές λαϊκιστικές και δεξιές εξτρεμιστικές αφηγήσεις κατά των προσφύγων».

Το SPD πρέπει να αλλάξει πορεία, γράφει η Lilly Blaudszun,  συντάκτρια της επιστολής, στο X. Σε συνέντευξή της στο Deutschlandfunk, εξήγησε ότι η επιστολή πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο κόμμα που δεν είναι ικανοποιημένοι. Ο Μπλαουντσούν επέκρινε επίσης την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία “γιορτάζει τις απελάσεις στο Αφγανιστάν”. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η επιστολή είχε περισσότερες από 7.700 υπογραφές, περίπου το 2% των μελών του κόμματος.

Καθαρή πλειοψηφία για τον Πιστόριους αντί του Σολτς ως υποψήφιος καγκελάριος του SPD

Ο Όλαφ Σολτς θέλει να είναι ξανά υποψήφιος του SPD για καγκελάριος στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Σύμφωνα με το νέο RTL/ntv «Trend Barometer», η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών είναι υπέρ του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών (67%) είναι υπέρ του να μην είναι ξανά υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές υπέρ του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (και οι δύο SPD). Σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Forsa για το RTL/ntv «Trend Barometer», μόνο το 21% πιστεύει ότι ο Σολτς θα πρέπει να είναι υποψήφιος ξανά για καγκελάριος.

Στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, το 62% ήταν υπέρ της μη εκ νέου υποψηφιότητας του. Στη Δυτική Γερμανία είναι 68%. Από τους ψηφοφόρους του SPD που ερωτήθηκαν στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, το 63% ήταν υπέρ της παραίτησης του.

Αφού ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς επιβεβαιώθηκε πως θα είναι ο ίδιος υποψήφιος καγκελάριος του CDU και του CSU πριν από μερικές μέρες, το 4% των ψηφοφόρων από άλλα κόμματα θέλει τώρα να δώσει την ψήφο του στην Ένωση. Σύμφωνα με τη Forsa, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο των ψηφοφόρων της Ένωσης από 32% που είναι σήμερα στο 35% κατ’ ανώτατο όριο.

Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: Η ερώτηση για την Καγκελαρία δεν είναι προς συζήτηση

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, προσπάθησε να σταματήσεις οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα Κ (σσσ. Δηλαδή την καγκελαρία) στο SPD στο αρχικό στάδιο. «Δεν υπάρχει καθόλου ταλάντευση», τόνισε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Βερολίνου όταν ρωτήθηκε για την εκ νέου υποψηφιότητα του Σολτς. «Δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου Dietmar Woidke τόνισε επίσης: «Ο καγκελάριος είναι φυσικά ο επιλεγμένος υποψήφιος του SPD για καγκελάριος.

Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ο Κλίνγκμπαϊλ, οι ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025 δεν θα είναι σίγουρη επιτυχία. Όμως η εκλογική νίκη του Woidke στο Βραδεμβούργο δείχνει ότι το SPD μπορεί να αλλάξει διαθέσεις και να κερδίσει. Αυτό πετυχαίνει όπου επικεντρώνεται στις θέσεις εργασίας, σε μια ισχυρή βιομηχανία και οικογένειες και όπου αναλαμβάνει τη μάχη με το AfD. «Σαφής στάση, μαχητικό πνεύμα, ενότητα και θάρρος» είναι τα χαρακτηριστικά που θα πάρει μαζί του στην ομοσπονδιακή εκλογική εκστρατεία, είπε.

Η κυβέρνηση οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές τον τον Νοέμβριο;

1.001 άτομα στη Γερμανία ερωτήθηκαν για την έρευνα στις 20 και 23 Σεπτεμβρίου. Η Forsa δήλωσε ότι η ανοχή σφάλματος ήταν +/- τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Οι προεκλογικές έρευνες υπόκεινται γενικά σε αβεβαιότητα. Αντικατοπτρίζουν μόνο τη γνώμη τη στιγμή της έρευνας. Δεν είναι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει χαρακτηριστικά τα άσχημα ποσοστά των κομμάτων της κυβέρνησης:

  • Δημοσκόπηση Γερμανία 21.28.-09.2024 INSA/BILD
    Δημοσκόπηση Γερμανία 21.28.-09.2024 INSA/BILD

    Union: 32%

  • AfD: 19% (-1)
  • SPD: 15%
  • GRÜNE: 11% (+1)
  • BSW: 10%
  • FDP: 4%
  • LINKE: 3% (+1)
  • Sonstige: 6% (-1)
2. Μεταναστευτικό και η αναποτελεσματικότητά του

«Οι συλλήψεις μη αιτούντων άσυλο και παράνομα εισερχόμενων στην χώρα είναι σχετικά χαμηλές» Απλώς θα αποφεύγουν τα σύνορα και τους συνοριακούς ελέγχους.

Έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλα τα γερμανικά σύνορα από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του GdP, Andreas Roßkopf, μέχρι στιγμής όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτό.

Σύμφωνα με την αστυνομική ένωση (GdP), οι νέοι έλεγχοι στα σύνορα μέχρι στιγμής έχουν κάνει ελάχιστα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. «Μένει να φανεί ότι η σύλληψη μη εξουσιοδοτημένων ανθρώπων και διακινητών είναι σχετικά χαμηλή», δήλωσε ο πρόεδρος του GdP Andreas Roßkopf στο «Editorial Network Germany». Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μόνο ένας μικρός αριθμός απορρίψεων στα δυτικά σύνορα.

Από την περασμένη εβδομάδα διενεργούνται έλεγχοι σε όλα τα γερμανικά σύνορα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα χωρίς άδεια. Νέοι είναι οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία (*ο γράφων βρέθηκε στην Ολλανδία την προηγούμενη εβδομάδα και δεν υπήρχαν καθόλου έλεγχοι στα σύνορα Ολλανδίας – Γερμανίας) και το Λουξεμβούργο. Έλεγχοι πραγματοποιούνται στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Ελβετία εδώ και πολύ καιρό, καθώς και έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μέτρο αρχικά περιορίζεται σε έξι μήνες.

«Τα λάθη τα τελευταία χρόνια πέφτουν στα πόδια μας».

Ο Roßkopf είπε ότι τα σημεία ελέγχου και οι κύριοι δρόμοι έχουν απλώς παρακαμφθεί από τότε που ξεκίνησε το μέτρο. Η αστυνομία δεν διαθέτει επίσης τον εξοπλισμό για να μπορέσει να εργαστεί ως σύγχρονη αστυνομία έρευνας. «Οι αποτυχίες σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια πέφτουν τώρα στα πόδια μας». Δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί αποτρεπτικό αποτέλεσμα των μέτρων. «Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν προστασία και άσυλο που παραπέμπονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας παραμένει υψηλός», δήλωσε ο Roßkopf.

3. Ουκρανία και Nord Stream 1 & 2

Η επιχείρηση Nord Stream ΄΄πιθανών΄΄ εγκρίθηκε από τον διοικητή της Ουκρανίας Βαλερή Ζαλούζνη Valeriy Zalushnyj.

Η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream το φθινόπωρο του 2022 δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, λέγεται ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε γενικό διοικητή Valeriy Zalushnyj.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πριν από δύο χρόνια λέγεται ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε γενικό διοικητή της Ουκρανίας. Η επιχείρηση στη Βαλτική Θάλασσα κόστισε σχεδόν 300.000 δολάρια και χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, αλλά υποβλήθηκε στον Valery Zalushny για έγκριση, ανέφερε το περιοδικό, επικαλούμενο τη δική του έρευνα. Ωστόσο, ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyj δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων.

Ο Ζελένσκι αρνείται ότι εμπλέκεται σε πράξη δολιοφθοράς

Ο Salushnyj, τώρα πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία, είχε ήδη πει στη Wall Street Journal («WSJ») ότι δεν γνώριζε τίποτα για μια τέτοια επιχείρηση. Η “WSJ” ανέφερε τον Αύγουστο, επικαλούμενη δική της έρευνα, ότι ο Saluschnyj συμμετείχε στην επιχείρηση. Στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Ζελένσκι αρνιόταν πάντα την ανάμειξη της κυβέρνησής του στις ενέργειες σαμποτάζ.

«Spiegel»: Ουκρανός πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ηγήθηκε της επιχείρησης

Το «Spiegel» ανέφερε περαιτέρω ότι η ομάδα δολιοφθοράς αποτελούνταν από αρκετούς Ουκρανούς δύτες, σχεδόν όλοι άμαχοι. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και ηγήθηκε από τον πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Ρομάν Τσερβίνσκι. Ο Τσερβίνσκι είχε ήδη αρνηθεί την ανάμειξή του πέρυσι στην Washington Post και στο Spiegel.

Στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους έγινε γνωστό ότι ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας αναζητούσε έναν Ουκρανό για την υπόθεση, ο οποίος φέρεται να διέφυγε από την Πολωνία στην πατρίδα του.

Η «Die Zeit», η «Süddeutsche Zeitung» και το ARD ανέφεραν ότι ο άνδρας και δύο άλλοι Ουκρανοί υπήκοοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη του εγκλήματος.

Κοιτάζοντας πίσω τα λάθη του Βερολίνου στην Ουκρανία “Η γερμανική πολιτική ήταν αντιφατική εδώ και χρόνια, “Καταστροφή του Nord Stream με την ευλογία του Ζελένσκι; Ο Ουκρανός πρόεδρος λέγεται ότι ενέκρινε την επίθεση στον αγωγό στην δεξίωση για τα 70ά γενέθλια της Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: E-enimerosi.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή