Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το «θέατρο» της Αθήνας, η «ασφάλεια» και οι τουρκικές παραβιάσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Σοβαρά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα κινητοποίησης Ενόπλων Δυνάμεων
Σοβαρά ερωτηματικά αναδύονται για τη σκοπιμότητα της «θεατρικής» κινητοποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά Χίο και Οινούσσες που διέταξε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνική Άμυνας.
Η εμφάνιση του Πάνου Καμμένου με στολή παραλλαγής προφανώς συνιστά μία πολιτική κίνηση, η οποία σκοπό έχει να στείλει μήνυμα περισσότερο προς το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, παρά προς τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Τουρκία. Η τελευταία, με κυνική μεθοδικότητα, «γάζωσε» τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ υπερπτήσεων το Αιγαίο.
Το μήνυμα της Άγκυρας, τη στιγμή μάλιστα που κοντά στη Χίο έπλεε το ολλανδικό πολεμικό πλοίο «Van Amstel», υπήρξε ξεκάθαρο. Η τουρκική Αεροπορία επέλεξε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νησιών και την ίδια τη νατοϊκή επιχείρηση σε μία στιγμή που το πλοίο επισκεπτόταν η ολλανδή υπουργός Άμυνας Ζανίν Χένις, στις 12 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται δε ότι η Ολλανδία έχει συμβάλλει με ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποστήριξη στην κατασκευή του hotspot στη Χίο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με ολλανδικές πηγές, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό επεδόθη σε πραγματικό σόου στην περιοχή, ενώ τουρκικά μαχητικά πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τα νησιά.   
Το ζήτημα είναι, όπως τουλάχιστον εκφραζόταν από κρίσιμες φωνές τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο, που αποσκοπούσε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Και στο ερώτημα αυτό δεν είχαν, μέχρι χθες άλλωστε, δοθεί σαφείς απαντήσεις.
Το μήνυμα που έλαβαν το πρωϊ της Πέμπτης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο οι στρατιωτικοί συντάκτες έλεγε: «Στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητος, πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 14 Απριλίου 2016, διετάχθη ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης “Δ” βορείου τομέα καθώς και αεράμυνας περιοχής Χίου – Οινουσσών».
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγούσαν λίγο αργότερα πως, σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, επρόκειτο για μία τακτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς για τη μεταφορά των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στρατού. Ο σκοπός της άσκησης ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αισθανθεί ασφάλεια ο τοπικός πληθυσμός – προφανώς εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων με τους μετανάστες/πρόσφυγες στην Ειδομένη και την επέμβαση των αστυνομικών και Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο για ποιον λόγο θα έπρεπε να έχει φοβηθεί ο τοπικός πληθυσμός…
Η υπόθεση με τη Χίο και τις Οινούσσες έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έβαλε στο στόχαστρο αυτή την περιοχή τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ υπερπτήσεων και με συχνότητα ασυνήθιστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο συνεχείς ημέρες, την Πέμπτη και την Τετάρτη, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 12 υπερπτήσεις (6 ημερησίως) είτε πάνω από τα δύο νησιά είτε πάνω από τη νησίδα Παναγιά (που είναι ακατοίκητη).
Δεν είναι σαφές αν η Παναγιά (όπου όπως έγραψε η συνάδελφος Ιωάννα Ηλιάδη της ιστοσελίδας OnAlert εστάλησαν καταδρομείς, ενώ το ίδιο έγινε και σε άλλα μικρονήσια) περιλαμβάνεται στις νησίδες και βράχους που αμφισβητεί η Άγκυρα στο πλαίσιο της «θεωρίας των γκρίζων ζωνών». Αυτό που είναι σαφές όμως είναι ότι έχοντας ενεργοποιήσει την αεράμυνα στη Χίο, η ελληνική πλευρά εισέρχεται μόνη της σε ένα δίλημμα: αν η αεράμυνα είναι ενεργή και οι υπερπτήσεις συνεχιστούν, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι τις τελευταίες ημέρες διεξαγόταν στη χώρα μας η άσκηση «Ηνίοχος», με τη συμμετοχή αμερικανικών και ισραηλινών αεροσκαφών. Αναμφίβολα, η άσκηση αυτή και ο συμβολισμός της δεν πρέπει να άρεσαν στην Άγκυρα και ιδιαίτερα στο Γενικό Επιτελείο της γείτονος. Οι υπερπτήσεις στη Χίο και στις Οινούσσες θα πρέπει να ειδωθούν και υπό αυτό το πρίσμα…  
BHMA

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις57 λεπτά πριν

Το διαβολικό σχέδιο των Άγγλων στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο

Οι αποδείξεις πως πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκονταν και βρίσκονται οι Άγγλοι.

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ζητείται λύση στο επώδυνο βίωμα του κυπριακού Ελληνισμού

Κανείς δε συνειδητοποιεί ότι, για να εφαρμοστεί η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, βασική προϋπόθεση θα είναι...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Βασίλης Φούσκας: Προδοσία και ατολμία!

Σπάει το αφήγημα!

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Καλοστημένη παγίδα για την Τουρκία στη Συρία

Προκλήθηκαν οι Τούρκοι στην Συρία; Τι προοπτικές ανοίγονται και που οδηγούν αυτές; 

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Γέφυρα ιστορίας, επιστήμης και κοινωνίας! «Φόρουμ Γενοκτονιών» για την ανάδειξη της σημασίας διατήρησης της μνήμης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 12:00 στο θέατρο του Ελευθερίου-Κορδελιού «Μίκης Θεοδωράκης». Διοργανώνεται από το Σωματείο...

Δημοφιλή