Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ποιο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς εφοριακών και πολιτικών προσπαθεί να καλύψει ο κ. Αλεξιάδης; Διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής…

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν λέμε τίποτα.
Απλά σας καλούμε να διαβάσετε με προσοχή τα πρακτικά της Βουλής.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο χρηματισμού εφοριακών και πολιτικών, το οποίο γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθεί.
Προς το παρόν διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής και μετά βλέπουμε:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
Ακολουθεί η τρίτη 1121/11-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέα Λοβέρδου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αντισυνταγματική διάταξη για τα δικαιώματα του φορολογούμενου.
Ο κ. Λοβέρδος έχει το λόγο για δύο λεπτά για να πρωτολογήσει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Ξεκινώντας, θέλω να εκφράσω τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση όλων τω μελών και των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξής για το τραγικό γεγονός χθες στη Γαλλία. Και να υπογραμμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι το φαινόμενο αυτό της τυφλής βίας, της αιματηρής βίας, θα συνεχιστεί. Θα έχει κέντρο αναφοράς, όπως όλα δείχνουν, την Ευρώπη και θα συνδυάζεται με όλα τα αίτια που προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση σε χώρες της Ασίας και της περιοχής Μένα. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Τα θύματα είναι και θα είναι πολλά. Η Δύση πρέπει κάπως να ξανασκεφτεί το θέμα της τρομοκρατίας, τα αίτιά της και να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να είμαστε θεατές και παρατηρητές και να μας αρκεί ότι εκφράζουμε τα  συλλυπητήριά μας.
Τώρα, σε σχέση με την ερώτησή μου. Κύριε Υπουργέ, τι πράγματα είναι αυτά; Καταθέσατε ρύθμιση όπου φορολογικός επανέλεγχος -είναι στο σχέδιο νόμου τώρα- διατάσσεται από τη διοίκηση και επιτρέπεται μόνο αν είναι σε βάρος του φορολογουμένου; Και αν έχει δίκιο ο φορολογούμενος; Η φορολογική διοίκηση δεν πρέπει να το επανεξετάσει; Είναι τόσο άψογες οι υπηρεσίες μας που λάθη γίνονται μόνο σε βάρος του δημοσίου και όχι σε βάρος των φορολογουμένων; Γνωρίζετε το Σύνταγμα στο άρθρο 4, παρ. 1 και 5 τι ορίζει για την ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο και για τη συμμετοχή στα βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός; Και μάλιστα, προκύπτει από την εισηγητική έκθεση -με μια λέξη αποσαφηνίζεται που έχετε βάλει- πως σκοπός σας είναι να καλύψετε και παρελθούσες περιπτώσεις και ειδικότερα μία, που είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει, το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που κρύβεται από πίσω.
Ενημερώνομαι πως με αυτή τη ρύθμιση παρεμβαίνετε στο έργο της δικαιοσύνης για ανοικτές  υποθέσεις, για κακουργήματα. Και ενημερώθηκα, επίσης, από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και από την εφημερίδα Kontra πως κάτι τέτοιο είχατε στην πρόθεσή σας και έκανα την επίκαιρη ερώτηση μήπως και σας αφυπνίσω, αν δεν ξέρετε και δεν καταθέσετε αυτήν τη διάταξη την αμαρτωλή.
Και επειδή τα λόγια τα πολλά είναι φτώχια, θα διαβάσω, κύριε Πρόεδρε,  τρεις σειρές από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ: «Τα ερωτήματα δημιουργούνται, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν σε αυτή τη διάταξη», που σας λέω, «μια φωτογραφικού τύπου διάταξη που έχει ως στόχο την παροχή ασύλου σε κάποιους υπαλλήλους της εφορίας, με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση στη Βόρειο Ελλάδα, που αφορά εφοριακούς που βρίσκονται στη διαδικασία ποινικής δίωξης από εισαγγελικές αρχές, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, με σκοπό να προσπορίσουν σε κάποιους παράνομο όφελος και να βλάψουν άλλους».
Προσοχή. SOS για σας κύριε Υπουργέ, για το τι γίνεται πίσω από αυτή την αμαρτωλή διάταξη. Θα εκτεθείτε. Fair play, κύριε Αλεξιάδη, σας το ζητούν οι πολίτες. Fair play. Δεν έχουν γίνει στην περίοδό σας αυτά, αλλά εσείς πάτε να τα καλύψετε.
 Περιμένω με αληθινή περιέργεια, πραγματική περιέργεια, όχι ρητορική περιέργεια τι θα μου πείτε.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. 
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.


ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σεβόμενος τις νομικές σας σπουδές -γιατί εγώ οικονομικά έχω σπουδάσει- θα ξεπεράσω το «τι πράγματα είναι αυτά» και δεν θα μπω σε μια αντιπαράθεση για αυτό το ζήτημα. Απλά, εγώ έχω μάθει νομικά μέσα από την πορεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών και σε όσες φορολογικές υποθέσεις έχω πει. Βρίσκω εδώ ένα νόμο του 1994 κωδικοποιημένο σύμφωνα με το νόμο 4203/13. Είναι ο νόμος 2238/94. Τι λέει; Φύλλο ελέγχου, και αν ακόμη έγινε οριστικό, δεν αποκλείει την έκδοση και κοινοποίηση συμπληρωματικού φύλου ελέγχου, αν: α) από τα συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας εξακριβώνει ότι το εισόδημα του φορολογούμενου υπερβαίνει αυτό που έχει περιληφθεί στο προηγούμενο φύλο ελέγχου. Όχι αν είναι λιγότερο. Αν υπερβαίνει.
Όμως, επειδή μας εγκαλέσατε και αφήσατε και υπονοούμενα, εάν μπείτε στον κόπο και διαβάσετε την εισηγητική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί άνετα την επόμενη βδομάδα και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, λέει με σαφήνεια ότι: «Αποσαφηνίζεται ότι για τη διενέργεια επανελέγχου τα νέα στοιχεία απαιτείται να είναι σε κάθε περίπτωση επιβαρυντικά και όχι στοιχεία που θα μειώνουν τη φορολογική οφειλή που προσδιορίστηκε κατά τον αρχικό έλεγχο».
Κύριε Λοβέρδο, δεν λέω τι γινόταν στην Ελλάδα, γιατί οι φορολογικές Υπηρεσίες έχουν μια ιστορία εδώ και ήσασταν μέλος κυβερνήσεων που έχουν συμμετοχή και συνενοχή, αν έγινε κάτι.
Να σας θυμίσω ότι υπήρχε «ψιλοβελονιά», όχι απλά «κεντήματα» σε ορισμένες διατάξεις που έρχονταν στη Βουλή και ότι ευνοούνταν συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή κλάδοι ή οτιδήποτε άλλο.
Να σας θυμίσω, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις επανέλεγχοι είχαν γίνει όχι για να πληρώσει περισσότερα η επιχείρηση. Υπήρχαν τέτοιες διατάξεις μέσα στη Βουλή. Έχω καταθέσει στα Πρακτικά τέτοια διάταξη.
Εδώ, λοιπόν, τι λέει η συγκεκριμένα διάταξη; Ότι ο «Αλεξιάδης» θα μπορεί να ζητήσει επανέλεγχο για μια υπόθεση –ο «x» Αλεξιάδης, γιατί εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να ζητήσω για καμία υπόθεση με βάση τον νόμο και σωστά δεν την έχω- αν τα νέα στοιχεία είναι επιβαρυντικά -αυτό απαιτείται σε κάθε περίπτωση- και όχι στοιχεία που θα μειώνουν τη φορολογική οφειλή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό σας λέω.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ναι. Δηλαδή, διαφωνείτε ότι ο επανέλεγχος πρέπει να γίνεται από την Υπηρεσία μόνο εάν είναι επιβαρυντικός και όχι σε όφελος του φορολογούμενου;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μισό λεπτό. Ο φορολογούμενος -διότι αυτό λέτε- αν έχει ο ίδιος στοιχεία και ζητά επανέλεγχο, βεβαίως, και υπάρχει διαδικασία και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών να προσκομίσει τα νέα στοιχεία και στο δικαστήριο να εξεταστούν αυτά. Όμως, εσείς θέλετε μια φορολογική διοίκηση, η οποία η ίδια θα διατάζει επανελέγχους, για να ωφεληθεί ο φορολογούμενος ή για να επιβαρυνθεί; Εμείς λοιπόν…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν έχει άδικο;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μα σας είπα, αν έχει δίκιο ο φορολογούμενος, μπορεί ο ίδιος να ζητήσει επανέλεγχο. Όμως, εδώ η διάταξη αυτή πάει να καλύψει τις περιπτώσεις, όπου θα διατάζεται επανέλεγχος μόνο όταν τα νέα στοιχεία είναι επιβαρυντικά, ακριβώς για να αποφύγουμε καταστάσεις όπου ο οποιοσδήποτε θα ζητήσει επανέλεγχο σε μια υπόθεση για να ωφεληθεί ο φορολογούμενος. Αυτά τα νοσηρά φαινόμενα θέλουμε να τα κλείσουμε.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που είπατε, σε καμία περίπτωση -το έχουμε αποδείξει- δεν θέλουμε να καλύψουμε κανέναν. Θα εξετάσω αμέσως, σήμερα κιόλας, τις καταγγελίες που είπατε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων -Νομίζω είναι την Τρίτη; Κάτι τέτοιο ενημερώθηκα- θα έχετε πλήρη απάντηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι που να καλύπτει οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση.
Παρακαλώ, εάν υπάρχει οποιοδήποτε μέλος του Κοινοβουλίου ή οποιοσδήποτε πολίτης, που έχει να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο -το είπα και χθες εδώ- να μας καταγγελθεί επώνυμα, ανώνυμα, με όποιον τρόπο θέλετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε οποιονδήποτε, είτε συγγενική είτε πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση έχουμε ή οποιοσδήποτε είναι ή οπουδήποτε είναι. Άσυλο και άβατο για τις φορολογικές υπηρεσίες δεν υπάρχει πουθενά. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης):  Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας τα άλλα. Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε δει την κίνηση των πραγμάτων; Δεν ακούσατε τον Πρωθυπουργό χθες το βράδυ στην απολογία του ενώπιον του ελληνικού λαού επί τη αποχωρήσει του; Μετράτε χρόνο. Ο χρόνος μετράει ανάποδα. Και φέρνετε σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο αυτή τη ρύθμιση και τολμάτε να την υπερασπίζεστε;
Είναι δικό σας δημιούργημα, κύριε Υπουργέ, ή των Υπηρεσιών σας; 
Εδώ με αυτά που λέτε, φαίνεται ότι είναι δικό σας δημιούργημα. 
Είναι θέμα που σας κινητοποιεί, επειδή αφορά επιχείρηση της Καβάλας; 
Διότι οι απατεώνες εκεί είναι στην προκειμένη περίπτωση. Πρόκειται για απάτη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων. 
Διότι πέρα από τον παραλογισμό πως ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει επανεξέταση μόνο για να επιβαρυνθεί, πέρα από το αξίωμα, το αναπόδεικτο που προκαλεί και γέλιο, ότι το δημόσιο μπορεί να κάνει λάθος μόνον όταν είναι σε βάρος του πολίτη, ενώ όταν είναι υπέρ του πολίτη δεν κάνει ποτέ λάθος -αυτά τα αξιώματα είναι αξιώματα που η ζωή τα έχει απορρίψει- υπάρχει σκάνδαλο που η αναδρομικότητα της διατύπωσης της εισηγητικής έκθεσης πάει να το καλύψει. 
Μην μου πείτε πως δεν ξέρετε ποια καβαλιώτικη επιχείρηση ελέγχεται. 
Μη που πείτε πως δεν γνωρίζετε πως ο Προϊστάμενος Φορολογικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος που διέταξε τον έλεγχο, τον νέο έλεγχο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κρατείται, πως είναι προφυλακισμένος μετά από εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Βορείου Ελλάδος να ελεγχθεί για σειρά υποθέσεων επί δέκα χρόνια, μεταξύ των οποίων και αυτή.
Μη που πείτε πως δεν τα γνωρίζετε.
Εγώ δεν είμαι λαϊκιστής.
Έχω εδώ την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για δυο συγκεκριμένους υπαλλήλους που έκαναν τον επανέλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης, στην οποία αναφέρομαι όχι με υπονοούμενα, αλλά με ρητή αναφορά. Απλώς δεν λέω τα ονόματα. 
Για παράβαση καθήκοντος παραπέμπονται αυτοί οι δύο αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Δεν τα καταθέτω. Δεν θέλω να εκθέτω τα ονόματα. Είναι κατηγορούμενοι. Δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.
Όμως, εσείς είστε ο πολιτικός τους προϊστάμενος και φέρνετε αυτήν τη διάταξη εδώ;
Μη μου πείτε πως θέλετε από εμάς πληροφορίες, διότι, όπως μας λέτε τώρα εδώ, δεν γνωρίζετε την πολιτική προέκταση αυτού του οικονομικού σκανδάλου, που μάλιστα παίχτηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, κατά τη διάρκεια και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τα ξέρετε αυτά. Δεν θέλετε από μένα πληροφόρηση. Τα ξέρετε καλά.
Επειδή πολλά συμβαίνουν στη βόρειο Ελλάδα σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και με άλλες -και πολύ καλά έχει κάνει η Δικαιοσύνη εκεί και οι  αρμόδιοι εισαγγελείς διαφθοράς και έχουν κινητοποιηθεί- μην κάνετε το λάθος και κρατήσετε αυτήν τη διάταξη. Να έχετε, τουλάχιστον, τη στοιχειώδη πολιτική εξυπνάδα να την αποσύρετε.
Ελπίζω, αν εσείς δεν έχετε αυτήν τη στοιχειώδη πολιτική εξυπνάδα να την αποσύρετε, κάποιος προϊστάμενός σας ή η Γραμματεία της Κυβέρνησης να ακούσει αυτήν τη συζήτηση και να ενδιαφερθεί.
Δεν θα μείνει εδώ.
Θα τα ακούσετε και από αλλού.
Υπάρχουν και άλλα κόμματα τα οποία έχουν κινητοποιηθεί για την υπόθεση αυτή.
Φροντίστε να μην εκτεθείτε.
Σε ό,τι αφορά τα περίφημα δικαιώματα του φορολογουμένου, που θα του παραμείνουν στα χέρια, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, κύριε Υπουργέ, μην αστειεύεστε με τον πόνο των ανθρώπων. Τον σπρώχνετε στη Δικαιοσύνη. Στη Δικαιοσύνη, όμως, ο φορολογούμενος θέλει χρόνο για να βρει το δίκιο του και θέλει και χρήματα. Μην το κάνετε αυτό. Είστε λάθος. Η διοίκηση μπορεί να σφάλλει και όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δημοσίου, μα και όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του φορολογουμένου. Ίσες αποστάσεις κρατάει ο πολιτικός απέναντι σ’ αυτό. Ίσα δικαιώματα δίνει και στον έναν και στον άλλον, είτε πρόκειται για προθεσμίες είτε πρόκειται για όπλα αμύνης απέναντι στο δημόσιο.
Είναι κλασικά αυτά, κύριε Υπουργέ, και αφήστε τις αναφορές στο παρελθόν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):   Εγώ, κύριε Λοβέρδο, δεν έχω συνηθίσει ούτε από γαλατική ούτε από μακεδονική ευγένεια, γιατί από την Καβάλα είμαι, ώστε να θεωρώ ότι όταν ακούγονται τέτοιες βαρύτατες εκφράσεις, δεν ειπώθηκε κάτι.
Αυτό που είπατε είναι βαρύτατο σήμερα και επειδή πολύ συχνά προσπαθείτε να αποφύγετε το παρελθόν και το τι έγινε, ιδιαίτερα στα θέματα φορολογικής πολιτικής, και να καταφύγετε σε καταγγελίες, εγώ ξεκαθαρίζω το εξής: Μέχρι την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα έχετε πλήρη απάντηση γι’ αυτό το θέμα και για όσα καταγγείλατε.
Όμως, κάποια στιγμή σ’ αυτήν την Αίθουσα θα μας απαντήσετε για το μεγάλο πάρτι που έγινε στα θέματα φορολογίας τα προηγούμενα χρόνια;
Θα απαντήσετε για το τι ευθύνες υπήρχαν;
Θα απαντήσετε για τροπολογίες που φέρνατε εδώ για να εξυπηρετήσετε επιχειρήσεις;
Για τον συγκεκριμένο έλεγχο που είπατε και με μοναδική γνώση ότι έχει δημοσιευθεί στον Τύπο και επειδή είμαι από την Καβάλα και γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις, εσείς τι θεωρείτε; Ότι έκαναν καλά τη δουλειά τους οι ελεγκτές ή ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα το δούμε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Να πάρετε θέση, διότι εδώ πατάτε σε δύο βάρκες. Την επιχείρηση υπερασπίζεστε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς παίρνετε θέση υπέρ του ενός.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό, αλλά εγώ δεν σας διέκοψα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταλαβαίνω γιατί είστε φανατικός.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Λέω, λοιπόν…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς παίρνετε θέση υπέρ του ενός.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, έτσι θέλετε να διεξαχθεί η συζήτηση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, να αποφύγετε, όμως, και τις ερωτήσεις.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν κατάλαβα. Όταν κάνει ερωτήσεις ο κ. Λοβέρδος, μπορώ εγώ μην επεμβαίνω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Λέω ότι απαντάτε δια ερωτήσεων και προκαλείτε και ανταπαντήσεις. Γι’ αυτό το λέω.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):  Τι θα πει «προκαλώ», κύριε Πρόεδρε; Μιλάμε μέσα στο Κοινοβούλιο. Τι θα πει «προκαλώ»; Το πώς θα απαντήσω είναι δική μου υπόθεση. Το αν θα διακοπώ ή όχι είναι δική σας υποχρέωση. Διαφορετικά, να διακόπτω κι εγώ τους άλλους όταν κάνουν ερωτήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον λόγο μου, θα πω αυτό που νομίζω εγώ σωστό και θα πρέπει να απαντηθεί με την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Λέω, λοιπόν, σχετικά με το ζήτημα αυτό: Μην μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε –αντιστρέφω- το τι έγινε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για την εμπλοκή πολιτικών από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στον έλεγχο συγκεκριμένων υποθέσεων στη Βόρειο Ελλάδα, για το τι έγινε με φυλακίσεις, με έρευνες και τα λοιπά. Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε για αυτά τα πράγματα.
Και επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη «τολμάτε», τολμάτε να έρχεστε σήμερα και να κατηγορείτε την Κυβέρνηση που προσπαθεί να αποκαλύψει όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, όταν συμμετείχατε σε κυβερνήσεις με συγκεκριμένο νομοθετικό έργο, με συγκεκριμένη διοίκηση στις φορολογικές υπηρεσίες;
Εμείς, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε: Ούτε στη συγκεκριμένη υπόθεση της Καβάλας ούτε σε καμία άλλη υπόθεση δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.
Θα προστατεύσουμε τους ελεγκτές από βιομηχανία μηνύσεων και καταγγελιών, διότι έχουμε τέτοιες καταστάσεις σε πάρα πολλές υποθέσεις.
Θα προστατεύσουμε τους ελεγκτές. 
Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, είτε φοροφυγά είτε φορολογικό ελεγκτή, στη δουλειά που πρέπει να γίνει. Τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου είναι πάνω από οποιονδήποτε άλλο. Τα αναπάντητα πολιτικά ερωτήματα, όμως, βαρύνουν εσάς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή