Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

ΓΓ ΟΗΕ: Χαμένη ευκαιρία συνεργασίας για το Κυπριακό οι πυρκαγιές στο Τρόοδος

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέα Υόρκη: Εγκώμια προς τους ηγέτες, αλλά και ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή ΜΟΕ τα οποία συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν από τους ίδιους, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στην έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ζητώντας παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της για ακόμη 6 μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017.
Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις από τις 19 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και δόθηκε χθες αργά το βράδυ ατύπως στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με την έκθεση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ στο κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι οι φωτιές στο Τρόοδος ξέσπασαν ελάχιστες μέρες πριν ολοκληρωθεί η έκθεση, ο ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκει την ευκαιρία να τις καταγράψει, μιλώντας και για χαμένη ευκαιρία συνεργασίας. Αντιθέτως, όπως σημειώνει διπλωματική πηγή, οι περυσινές πυρκαγιές στην Αμμόχωστο και η άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να δεχθεί βοήθεια, δεν κατεγράφησαν ποτέ.

Πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες, καθώς αντιμετωπίζουν τα εκκρεμή ζητήματα, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να μεταφράσουν τις σημαντικές αμοιβαίες αντιλήψεις στις οποίες έχουν καταλήξει κατά τη διάρκεια του έτους των διαπραγματεύσεων, σε συγκεκριμένες συγκλίσεις, απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ και στην έκθεση για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών στο Κυπριακό, που δόθηκε ατύπως αργά το βράδυ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Οι ηγέτες έχουν επιδείξει θάρρος και επιμονή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έχουν σημειώσει πραγματική πρόοδο μέσω της συνεχούς εμπλοκής τους. Τους προτρέπω να εντείνουν τις προσπάθειές τους στους επόμενους μήνες, εάν πρόκειται να φτάσουν στο δεδηλωμένο στόχο τους της επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης εντός του 2016», γράφει.

Παράλληλα δηλώνει ανήσυχος για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή ορισμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τους ηγέτες ως ένδειξη της αμοιβαίας δέσμευσης τους, στις 28 Μαΐου 2015.

«Η διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και το άνοιγμα των δύο διαβάσεων της Λεύκας-Aplici και Δερύνειας – παρά την αρχική πρόοδο – δεν έχουν υλοποιηθεί. Καλώ τους ηγέτες να εφαρμόσουν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα με καλή πίστη και χωρίς καθυστέρηση. Τέτοια μέτρα μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις διαπραγματεύσεις, καθώς μπορούν να έχουν ένα θετικό και συγκεκριμένο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων και δείχνουν ότι ένα εναλλακτικό μέλλον είναι δυνατό και εφικτό» σημειώνει ο κ. Μπαν.

Στις 18 Ιουνίου, γράφει, “ξέσπασε πυρκαγιά στο όρος Τρόοδος, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο ζωών και καταστροφή μεγάλων εκτάσεων γης. Στη συνέχεια ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε απευθείας με τον κ. Αναστασιάδη για να προσφέρει τουρκοκυπριακή βοήθεια. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Ακιντζί για την προσφορά, ενημερώνοντάς τον ότι δεν προβλέπει την ανάγκη για περαιτέρω συμβολή στην προσπάθεια. Παρομοίως, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί τουρκική προσφορά για βοήθεια».

Στα συμπεράσματά του, ο ΓΓ προχωρά ένα βήμα παραπέρα με αφορμή τις φωτιές.

«Υπό το φως της χαμένης ευκαιρίας για τη συλλογική καταπολέμηση των πυρκαγιών στο Τρόοδος, η Τεχνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών, σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων», σημειώνει.

Ο Μπαν γκι-Μουν επαναφέρει στην έκθεσή του το θέμα των επιθέσεων σε βάρος των δύο Τ/κ από Ε/κ νέους και αφού επισημαίνει την κοινή δήλωση των ηγετών ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να παραμένουν ατιμώρητες, χαιρετίζει δημοσιεύματα «ότι οι νομικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη. Μια ταχεία ολοκλήρωση της υπόθεσης θα στείλει το σωστό μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν θα γίνουν ανεκτές τώρα ή σε μια μελλοντικά ενωμένη Κύπρο».
Ζητά την επιτάχυνση των συνομιλιών για την αποναρκοθέτηση, καλώντας τις πλευρές να εμπλακούν και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Πρόωρη εκκαθάριση θα επιτρέψει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε περίπτωση διευθέτησης, και γύρω και σε όλη την σημερινή νεκρή ζώνη. Τα ναρκοπέδια στο νησί έχουν μικρή στρατιωτική αξία και χρησιμεύουν μόνο για να θέσουν σε κίνδυνο ζωές».

Απευθύνει πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές ή παρόμοιες σχέσεις και επαφές, «μεταξύ άλλων και με σκοπό την ενθάρρυνση του εμπορίου».

«Οι επαφές αυτές προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για την απομόνωση. Καλώ και τους δύο ηγέτες να επιμείνουν στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων».
«Εξ απαλών ονύχων» – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – η αντιμετώπιση της απόφασης του ψευδοκράτος να θέσει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη μετάβαση Ε/κ προσκυνητών σε τόπους λατρείας στα κατεχόμενα.

«Το Μάιο, οι τουρκοκυπριακές αρχές πρότειναν αλλαγές πολιτικής, οι οποίες εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε μείωση των εγκρίσεων για τις θρησκευτικές τελετές στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνεχής πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους, ο Ειδικός μου Σύμβουλός και η Ειδική μου Αντιπρόσωπος παρενέβησαν υπέρ της πρόσβασης σε όλους τους θρησκευτικούς τόπους και της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των θρησκευτικών τελετών που διεξάγονται από Ε/κ στο βορρά. Η UNFICYP θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς και να υποστηρίζει την ελευθερία της λατρείας για τους ανθρώπους όλων των θρησκειών σε ολόκληρο το νησί», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στα συμπεράσματά του, αφού χαιρετίζει το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ των ηγετών των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο Μπαν γκι-Μουν καλεί και τις δύο πλευρές «να υποστηρίξουν αυτό το διάλογο, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχιστεί η τάση της πλήρους πρόσβασης για τη λατρεία, στις περισσότερες από 500 εκκλησίες και άλλους χώρους λατρείας στο βορρά και στα περίπου 100 τζαμιά στο νότο».

Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τις αναφορές στους αγνοούμενους, όπου καταγράφεται στο σχετικό κεφάλαιο η έκκληση των δύο ηγετών – κατά την επίσκεψή τους στο εργαστήρι το Δεκέμβριο – προς όλους τους Κυπρίους που γνωρίζουν να δώσουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής.

«Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν προσηλωμένα στην υποστήριξη του ζωτικού ανθρωπιστικού έργου που γίνεται για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων, μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Υπό το φως της προχωρημένης ηλικίας των συγγενών και των μαρτύρων, είναι κρίσιμο να δοθούν στη ΔΕΑ τα μέσα και οι πληροφορίες που απαιτούνται για να επιταχύνει τις εργασίες της», γράφει στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων.

Ο ΓΓ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τις πλευρές να αποδεχθούν το μνημόνιο του 1989 για επαναχάραξη των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, ενώ επαναλαμβάνει πως η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος χωρίς μείωση του στρατιωτικού προσωπικού
συνιστά παραβίαση του στάτους κβο.

Σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης και αλλαγής των όρων εντολής της Δύναμης, υπό το φως των θετικών εξελίξεων επί τους εδάφους και του αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμα 2263 (2016), ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η UNFICYP, σε συντονισμό με την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών, συνέχισε το σχεδιασμό της μετάβασης σε σχέση με μια διευθέτηση.

«Αυτή η διαδικασία έχει υπογραμμίσει μια σειρά από ζητήματα που θα χρειαστούν την έγκαιρη εξέταση από τα μέρη και το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με την υποστήριξη που πιθανόν θα απαιτηθεί στη μετά τη διευθέτηση φάση. Πράγματι, μεταξύ άλλων θεμάτων, η περιορισμένη ικανότητα της UNFICYP να προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη στη διευθέτηση, με βάση τα σημερινά επίπεδα της δύναμης και τη διαμόρφωσή της και ο χρόνος για δημιουργία δύναμης και αστυνομίας, πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. Έχοντας επίγνωση των ανωτέρω, καλώ τις δύο πλευρές να εμπλακούν πληρέστερα και ως μελλοντικοί εταίροι, μεταξύ άλλων, καθώς και με την UNFICYP και τις καλές μου υπηρεσίες, για θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της διευθέτησης. Εξίσου σημαντική θα είναι η σθεναρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Ο σχεδιασμός αυτός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών», καταλήγει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ικανοποίηση και στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών

Εκτενείς αναφορές στις διαπραγματεύσεις μετά την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 15 Μαΐου και την απόφασή τους για εντατικοποίηση των συνομιλιών, στον ιδιαίτερο ρόλο και τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στα ζητήματα της συνεργασίας διεθνών θεσμών για την οικονομική πτυχή της λύσης, περιέχει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών στο Κυπριακό.

Η έκθεση δόθηκε ατύπως αργά το βράδυ της Παρασκευής στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με χωριστή έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλύπτει τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 22 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέχρι φέτος στις 30 Ιουνίου.

Αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του έτους των συνομιλιών, οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων έχουν σημειώσει ξεκάθαρη πρόοδο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, την ίδια στιγμή υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που παραμένει μπροστά.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες, καθώς αντιμετωπίζουν τα εκκρεμή ζητήματα, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να μεταφράσουν τις σημαντικές αμοιβαίες αντιλήψεις στις οποίες έχουν καταλήξει κατά τη διάρκεια του έτους των διαπραγματεύσεων, σε συγκεκριμένες συγκλίσεις. Και επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι ηγέτες να διατηρήσουν τη συνεχή τους αφοσίωση και καθοδήγηση, καθώς και μια δομημένη προσέγγιση, η οποία θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις σχετικά με τα θέματα που έχουν ταυτοποιήσει για την εντατικοποιημένη φάση.

Ο Γενικός Γραμματέας καταγράφει και χαιρετίζει σε αρκετά σημεία της έκθεσής του τη δήλωση των ηγετών της 15ης Μαΐου 2016, στην οποία υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά τους επόμενους μήνες, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας διευθέτησης εντός του 2016. Και ενώ διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για θετική κατάληξη.

«Η δέσμευση που εκφράζεται από τους ηγέτες στη δήλωσή τους της 15ης Μαΐου 2016 για να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι, ενώ ο ΟΗΕ δεν έχει χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία, οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε θετική ολοκλήρωση. Προτρέπω σθεναρά τους ηγέτες και τις ομάδες τους να χρησιμοποιούν τις επόμενες εβδομάδες και την εν εξελίξει εντατικοποιημένη εργασία τους για να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι και το κρισιμότερο, αν πρόκειται ν’ αδράξουν την ευκαιρία για να πλησιάσουν περισσότερο στο δεδηλωμένο στόχο τους να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2016».

Χαρακτηρίζει «πραγματική» και «ιστορική» την ευκαιρία που υπάρχει ενώπιον των πλευρών για να φέρουν τη διαδικασία σε μια επιτυχή έκβαση, αλλά θεωρεί πως είναι ακόμη «φευγαλέα και εύθραυστη». Ο ΓΓ παραμένει πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε αυτό το μακρόχρονο θέμα και ότι είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εφικτή.

«Αυτό, όμως, επισημαίνει, θα απαιτήσει και οι δύο πλευρές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα, να λάβουν έγκαιρα και γενναίες αποφάσεις και το σημαντικότερο, να κοιτάξουν πέρα από το άμεσο παρόν καθώς εργάζονται μαζί για να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον για το νησί, όπου όλα Κύπριοι θα μπορούν να ευημερούν σε συνθήκες ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού».

Ο κ. Μπαν δηλώνει ενθαρρυμένος από την αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση που έχουν επιδείξει οι ηγέτες, λέγοντας πως έχουν δείξει επανειλημμένα ότι, ενώ ο καθένας διαπραγματεύεται προς το συμφέρον της δικής του κοινότητας, είναι επίσης σε θέση να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση η οποία θα ανταποκρίνεται στα καλύτερα συμφέροντα όλων των πολιτών μιας μελλοντικά ενωμένης Κύπρου.

Ο ΓΓ αναγνωρίζει ότι, ενώ η ικανότητα και η προθυμία των ηγετών να καταλήξουν σε αμοιβαίες κατανοήσεις αποτελούν θετική εξέλιξη, έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο μερικές φορές να μετουσιώσουν αυτές τις κατανοήσεις σε πιο λεπτομερείς πρόνοιες και συγκλίσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

«Είμαι, συνεπώς, ενθαρρυμένος από την απόφαση των ηγετών να εντείνουν τις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις τους, καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν λεπτομερείς οδηγίες στους διαπραγματευτές τους, προκειμένου ενεργά να βρουν λύσεις σε μακροχρόνιες αποκλίσεις».
Καταγράφει ως μία από τις προκλήσεις των διαπραγματεύσεων τις απαραίτητες προετοιμασίες για την εφαρμογή της διευθέτησης, ιδίως σε τομείς όπως οι προετοιμασίες για την επέκταση του ευρωνομίσματος στη μελλοντική τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και ευρύτερα, για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της ΕΕ.

Ο ΓΓ χαιρετίζει το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άτυπης Δικοινοτικής Επιτροπής σχετικά με τις προετοιμασίες για την ΕΕ και προτρέπει τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν πως θα λαμβάνονται εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή και επιτυχής μετάβαση, μετά τη συμφωνία διευθέτησης.

Επίσης τονίζει τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις την τεχνική βοήθεια και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, η οποία θα μεγιστοποιεί το αναμενόμενο μέρισμα ειρήνης.

«Μπροστά μας έχουμε μια σημαντική και ευαίσθητη περίοδο, καθώς οι θεσμοί που εργάζονται για την υποστήριξη της ομάδας μου για το Κυπριακό ολοκληρώνουν το διαγνωστικό τους έργο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και στις δύο κοινότητες και τα συμπεράσματα και οι συστάσεις πολιτικής διαμορφώνονται και ανακοινώνονται στους δύο ηγέτες και στις ομάδες τους».

Αποκαλύπτει ταυτόχρονα ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε επικοινωνεί συχνά μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους αυτών των θεσμικών οργάνων και προτρέπει τους δύο ηγέτες να ενσωματώσουν τις συμβουλές, την καθοδήγηση και τις βέλτιστες πρακτικές στις συζητήσεις τους, με σκοπό την καλύτερη διάρθρωση του μετά τη διευθέτηση ομοσπονδιακού συστήματος.

«Είναι πλέον ζωτικής σημασίας αυτό το έργο να ενσωματωθεί στις συνομιλίες, για να εξασφαλιστεί ότι οι επιλογές πολιτικής που έγιναν θα οδηγήσουν σε μια οικονομικά και δημοσιονομικά βιώσιμη μετά την διευθέτηση Κύπρο. Ο Ειδικός μου Σύμβουλος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε μια σημαντική προσπάθεια συντονισμού για να βοηθηθούν οι πλευρές στη μετουσίωση των εξωτερικών οικονομικών συμβουλών σε βιώσιμες και πολιτικά ευχάριστες διατάξεις της διευθέτησης», σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Μολονότι χαιρετίζει την απόφαση των ηγετών να δημιουργήσουν διάφορες ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για να ασχοληθούν με συγκεκριμένα νομικά ζητήματα, ενθαρρύνει έντονα τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε με αυτές τις σημαντικές συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, «ιδίως εκείνες που αφορούν στη συγγραφή Συντάγματος». Επαναβεβαιώνει δε ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος Έιντε και η ομάδα του είναι έτοιμοι να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν το έργο αυτό με τις συμβουλές εμπειρογνωμοσύνης.
Ο ΓΓ θεωρεί «επιτακτική ανάγκη» και «σύμφωνο με το δεδηλωμένο στόχο των ηγετών να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης εντός του 2016», το να μην καθυστερήσουν οι προσπάθειες για την προετοιμασία των δύο κοινοτήτων στο ενδεχόμενο μιας διευθέτησης. Και στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει τους ηγέτες «να ενδυναμώσουν τις προσπάθειές τους επικοινωνώντας μαζί προς την κοινή γνώμη μέσω συντονισμένων μηνυμάτων».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ταραχώδη γεγονότα και τις προκλήσεις στην περιοχή και πέραν αυτής, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει στην έκθεσή του τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η λύση του κυπριακού προβλήματος στις προοπτικές της περιοχής, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, “είναι ζωτικής σημασίας οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ηγετών για να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση το συντομότερο
δυνατόν».

Τονίζει πως διατηρεί σταθερά την επίλυση του Κυπριακού ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του με βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς ηγέτες και το έχει συζητήσει με διάφορους αρχηγούς κρατών και ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων και από την Τουρκία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Υπό το πρίσμα της συμφωνίας των ηγετών να ξεκινήσουν συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό για την υλοποίηση της διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών προκλήσεων και των αναγκαίων προετοιμασιών που θα απαιτηθούν σε διάφορους τομείς της συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας «προτρέπει τους ηγέτες να συμμετάσχουν πραγματικά σε όλες τις πτυχές αυτού του σημαντικού έργου».

Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία ότι «το έργο αυτό θα διεξαχθεί σε συντονισμό και συνεργασία με το συνεχή σχεδιασμό που διεξάγουν τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της μετάβασης, όπως τονίζεται στην έκθεσή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αφορά το ρόλο και τη συμβολή της ΕΕ στη διαδικασία. Ο ίδιος σημειώνει ότι στα τέλη Ιανουαρίου το 2016, οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τέσσερις τεχνικές «ροές εργασίας» για τη στήριξη των διαπραγματεύσεων: την προετοιμασία για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί μετά τη διευθέτηση, τη συνεργασία με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη σύνταξη του συντάγματος και των ομοσπονδιακών νόμων και τον προγραμματισμό για την εφαρμογή.

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες για τα δύο πρώτα προοδεύουν, σημειώνει ο ΓΓ, «η σύνταξη του συντάγματος και ο προγραμματισμός για την εφαρμογή (της συμφωνίας) δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει στα σοβαρά».

«Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του τρέχοντος γύρου των συνομιλιών υπήρξε η αναγνώριση από τους ηγέτες της σημασίας που έχουν οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε και να τις ενσωματώσουν στη συνολική διευθέτηση, με ταυτόχρονο σεβασμό του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα», σημειώνει η έκθεση.
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αναφορικά με τις εξελίξεις μετά την κοινή δήλωση των ηγετών στις 15 Μαΐου 2016 και τη δήλωση της 8ης Ιουνίου, στην οποία ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις και να αρχίσουν να εργάζονται για να επιλύσουν τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα κατά συμφωνημένο δομημένο τρόπο, ο ΓΓ γράφει για τα κεφάλαια που συζητήθηκαν:

«Ειδικότερα, οικοδομώντας πάνω στο πλαίσιο που ορίζεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 καθώς και στο έργο που πραγματοποιήθηκε από τους διαπραγματευτές κατά τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες κατέληξαν σε επιπλέον συγκλίσεις στον κατάλογο των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων και σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με θέματα συναφή με τη σύναψη συνθηκών και το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών».

Σχετικά με το περιουσιακό, σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο που ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου 2015, βάσει του οποίου οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ατόμου στην ιδιοκτησία και ότι θα υπάρξουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος, «οι πλευρές αρχικά πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό επί τη βάσει των αντίστοιχων εγγράφων και υλικού για τις θέσεις τους. Μετά από λεπτομερείς, σοβαρές και μερικές φορές δύσκολες συζητήσεις, οι δύο πλευρές ήταν σε θέση να διαμορφώσουν ένα κοινό έγγραφο για το περιουσιακό. Ενώ οι αποκλίσεις παραμένουν και καταγράφονται στο κοινό έγγραφο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στις συνομιλίες που οι πλευρές διαπραγματεύονται αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο στη βάση ενός κοινού εγγράφου».

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα όπως οι κατηγορίες των επηρεαζομένων ιδιοκτησιών, οι ορισμοί, τα κριτήρια καθώς και η σύνθεση και λειτουργία της Επιτροπής Περιουσιών, η οποία θα λάβει την εντολή να επιλύσει αξιώσεις ιδιοκτησίας.

«Παρά τις πλούσιες συζητήσεις και σημαντικές συνεννοήσεις για το κεφάλαιο αυτό, θα χρειαστεί περαιτέρω εργασία στις κρίσιμες εβδομάδες που έρχονται, πριν να εξομαλυνθούν οι υπόλοιπες αποκλίσεις», τονίζει ο κ. Μπαν.

Τέλος, για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο ΓΓ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του τρέχοντος γύρου των συνομιλιών το 2015, οι ηγέτες πραγματοποίησαν προκαταρκτικές συζητήσεις για τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, «δηλαδή, τις ρυθμίσεις αστυνόμευσης για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Ορισμένες αποκλίσεις για το θέμα αυτό παραμένουν και στις 8 Ιουνίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να συμπεριληφθεί ως ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια των εντατικοποιημένων προσπαθειών τους».

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Οι Τούρκοι θέλουν τριμερή συνάντηση χωρίς ουσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του

Μια τριμερή χωρίς να αγγίζει την ουσία, δηλαδή το πως θα επανεκκινήσει ο διάλογος, επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του.

Με τη γνωστοποίηση, το βράδυ της Τετάρτης, της συμφωνίας για πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, άρχισαν να διαφαίνονται εκατέρωθεν και οι προθέσεις των δύο πλευρών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κατέγραψαν άμεσα ή έμμεσα τους στόχους τους πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας το δείπνο στη Νέα Υόρκη το γραφείο του Ερσίν Τατάρ φρόντισε την ίδια ώρα να στείλει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, διαμήνυε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδεικνύουν και τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το βασικό στόχο της τριμερούς που είναι η αναζήτηση τρόπων επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε πάντως χθες να ξεκαθαρίσει πως η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ενώ διαμήνυσε τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι στη Νέα Υόρκη δεν πάει για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε. Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ επεσήμανε πως το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό, μετά τη Γενική Συνέλευση, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωρίζεται, μετά τη μακρά περίοδο απουσίας κινητικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη κινητικότητας δεν συνεπάγεται ότι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, “δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιδίωξη διαλόγου, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για κατάληξη σε επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ό,τι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι αν, στο δείπνο, ακουστεί απλώς η ρητορική και επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιγαίο

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ελληνοτουρκικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Νίκου Ιγγλέση
26/09/2024 

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στις 24-9-24, ήταν η έκτη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Πρόκειται για «πολιτικό έρωτα» μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος ’23) ή για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου το θύμα μέσω ψυχολογικών και συναισθηματικών διεργασιών καταλήγει να ερωτευθεί το θύτη του;

Σε τί αλήθεια αποσκοπούν όλες αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η λεγόμενη θετική ατζέντα κ.α.; Πού είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει η Κυβέρνηση;  Ένα είναι βέβαιο: Όλα αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ανατρέψει το, δυσμενές γι’ αυτήν, status quo στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και απενοχοποιούν, στη διεθνή σκηνή, την αναθεωρητική – επεκτατική Τουρκία.

Ποιά είναι τα διαχρονικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που, κατά την Κυβέρνηση, θα προωθήσει τη λύση τους ο διάλογος;

1) Η Ελλάδα δικαιούται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να αυξήσει, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και την άρση τού, επ’ αυτού, τουρκικού casus belli; Όχι, υποστηρίζει η Άγκυρα.

2) Τα ελληνικά νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν την ίδια ΑΟΖ (μέχρι 200ν.μ.) με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Όχι, διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. αντιτείνει η Τουρκία.

3) Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δικαιούνται να είναι στρατιωτικοποιημένα γιατί απειλούνται; Θυμίζουμε το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Όχι, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης-Παρισίων, λέει η Τουρκία.

4) Η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει στην ΕΕ τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να προκαλέσει τη σφοδρή τουρκική αντίδραση;

5) Τα Θαλάσσια Πάρκα, που εξαγγέλθηκαν, θα υλοποιηθούν ή ξεχάστηκαν για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα; Η Άγκυρα δήλωσε ότι απαιτείται η συναίνεσή της.

6) Το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκολυβικό Μνημόνιο θα ακυρωθεί ή θα παρεμποδίζει την όποια εκμετάλλευση της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

7) Τα αφηγήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Γαλάζιων Αιθέρων» αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου (βλέπε χάρτη). Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό;

8) Στην Κύπρο η Τουρκία ζητάει τη διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης ζώνης ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα διακηρύσσει ότι τα κατοχικά στρατεύματά της θα παραμείνουν εσαεί στη νησί. Ο Ελληνισμός μπορεί να το αποδεχτεί;

9) Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που η Άγκυρα, ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, αποκαλεί τουρκική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως «στρατηγική μειονότητα» για την υβριδική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντιδρούν για να μη θυμώσει η Τουρκία.

Όλα αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα προδιαγράφουν το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Τουρκία κερδίζει χρόνο και ισχυροποιείται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε την Άγκυρα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη και άφθονα όπλα). Η συνέχιση του διαλόγου διευκολύνει την Τουρκία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πολεμική βιομηχανία της και ίσως στην απόκτηση των F-35. Η Ελλάδα χάνει χρόνο, δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και δεν ανατρέπει το status quo, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να προβάλλει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, όταν απαιτείται τις επιβάλλει δια του καταναγκασμού (π.χ. πρόσφατα στην Κάσο) και στο τέλος θα επικαλεστεί «τις πραγματικότητες επί του πεδίου»  ως ένα είδος «χρησικτησίας» για να τις νομιμοποιήσει στη διεθνή σκηνή.

Το Μεταναστευτικό  

Η Κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία του διαλόγου τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Αλήθεια, πώς φτάνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία, το Κέρας ή την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία; Έρχονται περπατώντας; Όχι βέβαια. Φτάνουν με πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (χωρίς visa) στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνται στον Έβρο και στις ακτές του Αιγαίου. Υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι όλο αυτό το traffic γίνεται εν αγνοία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας; Οι διακινητές είναι απλώς τα εκτελεστικά όργανα των υβριδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές από την Α. Μεσόγειο προς την Ελλάδα  αυξήθηκαν κατά 39% (πάνω από 37.000 άτομα). Αντίθετα από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 64%. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι ροές, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκαν, κατά 60%. Ίσως ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν όσους εντοπίζονται και καταγράφονται. Χιλιάδες άλλοι διέρχονται λαθραία από τα σύνορα. Κάθε μέρα στον Έβρο και στην Εγνατία οδό συλλαμβάνονται αλλοδαποί και ημεδαποί διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα να προωθούν λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνος ο φράκτης στον Έβρο προχωράει με «ρυθμό χελώνας».

Αλήθεια, γιατί η Κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου για έξι μήνες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών; Αλλά πώς να το κάνει όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ευτυχής που η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται σε πολυπολιτισμική! Όταν οι Έλληνες, δηλαδή, θα γίνουν μια από τις διάφορες μειονότητες που θα διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Το Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών παρακαλάει για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αποσχιστικής οντότητας της Βόρειας Κύπρου για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Μόνο που τη λύση του Κυπριακού δε θα την αποφασίσει ο όποιος Ερσιν Τατάρ αλλά η Άγκυρα. Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και ιδιαίτερα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ζητάει διάλογο με τον Ερντογάν. Από κοντά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα για να προκύψει τι; Για να απενοχοποιείται ο εισβολέας και κατακτητής;

Μετά 50 χρόνια κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δε ζητάει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Όλοι ζητούν διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εύρεση της όποιας λύσης. Η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο. Εδώ έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό 50 χρόνια κατευναστικής πολιτικής  Για αποτροπή, ανάσχεση και απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε μιλάει ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

 Ο Ερντογάν ζητάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους των κατεχομένων εδαφών και οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης μια Δικοινοτική –Διζωνική Ομοσπονδία που μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και της διχοτόμησης, αφού θα θέσει και τις ελεύθερες περιοχές υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είτε ο Ελληνισμός θα αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους είτε η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους γεωστρατηγικούς στόχους της. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί αν δώσουμε μόνο ορισμένα απ’ όσα απαιτεί η Άγκυρα, «για να μην είμαστε καθημερινά με το δάκτυλο στη σκανδάλη» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απλώς θα της ανοίξουμε την όρεξη και για τα υπόλοιπα όντας σε ακόμη πιο αδύναμη θέση. Εκτός αν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» έχει καταλάβει ολοκληρωτικά το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Υ.Γ. 1 Πέρασε ίσως απαρατήρητη η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής για Το Μέλλον» του ΟΗΕ. Είπε: «Το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ποιος αλήθεια ορίζει το παγκόσμιο συμφέρον; Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του Νταβός ή κάποιος άλλος;

Υ.Γ. 2 Απορεί κανείς με την εμμονή των ελλήνων πολιτικών να μιλούν για ενδεχόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία. Αγνοούν ότι στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα; Ή εξυπηρετούν την Άγκυρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ώστε να ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας;

 

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σπεύδοντας την ίδια ώρα να διαμηνύσει πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έσπευσε να διαμηνύσει πως στη Νέα Υόρκη δνε θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η διαδικτυακή «Κίπρις Πόστασι», αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας». Είπε ακόμα ότι η «κυριαρχία και η παρουσία» τους ψευδοκράτους είναι μη διαπραγματεύσιμα θέματα.

Ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες για άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη «πρόσκληση που ο Ερσίν Τατάρ αποδέχτηκε», είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή