Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Η Κύπρος και οι «νέες πραγματικότητες»

Δημοσιεύτηκε

στις

Φανούλα Αργυρού
Το ξενοκίνητο ΠΡΙΟ Νορβηγίας πάει… Brookings για… λύση
Αφού απέτυχαν για 42 χρόνια να «επανενώσουν» την Κύπρο με την τουρκική διαιρετική διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μιλούν τώρα για… τελευταία ευκαιρία

Το ξενοκίνητο γνωστό ΠΡΙΟ Νορβηγίας, με παράρτημα και στη Λευκωσία, πέραν των δραστηριοτήτων του στην Κύπρο να μας κάνει πλύση εγκεφάλου και να λύσει το «δικοινοτικό» μας πρόβλημα υπέρ της Τουρκίας, αφού πάσκισε και απέτυχε να προωθήσει το έκτρωμα Ανάν το 2004, χρηματοδοτούμενο από ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων Βρετανίας, ΗΠΑ, Τουρκίας, Ε.Ε. κ.λπ, την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, διοργανώνει συζήτηση για το Κυπριακό στο Brookings Institute στην Washington DC, με τίτλο «Λύεται το Κυπριακό; Ανάγκη για νέες πραγματικότητες» (Solving Cyprus? The need for new realities).

Η πρόσκληση αναφέρει ότι οι ομιλητές θα συζητήσουν νέες προσεγγίσεις για λύση της «κυπριακής διένεξης» (Cyprus conflict), όπου ο Harry Tzimitras, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ΠΡΙΟ Κύπρου, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα μιας νέας τους μελέτης.

Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις από την Diana Chigas, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tuffs, ειδική, γράφει η ανακοίνωση, για επίλυση διαφορών, και από τον Andrew Novo, από το National Defence University, που θα προσφέρει προοπτικές.
Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Kemal Kirisci, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Τουρκικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο Brookings Institute, TUSIAD, το οποίο είναι ο σύνδεσμος Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών. Στη συνέχεια θα δεχθούν ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Προσπάθησαν για λύση, αλλά…
Η ανακοίνωση επισημαίνει πως για δεκαετίες οι διεθνείς ενδιαφερόμενοι προσπάθησαν έντονα να επανενώσουν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη ομπρέλα και όλες οι προσπάθειες απέτυχαν, περιλαμβανομένου και του πρόσφατου σχεδίου Ανάν το 2004.

Αυτές οι διπλωματικές αποτυχίες συνεχίζουν να χειροτερεύουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εμποδίζουν τις σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. και δυσκολεύουν τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ο Harry Tzimitras και ο Mete Hatay, επίσης του ΠΡΙΟ Κύπρου, θα επεκταθούν, τονίζεται, στο πώς μπορεί να βρεθεί λύση μέσω περιφερειακών και διακρατικών πολιτικών διασυνδέσεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΠΡΙΟ, ο Harry Tzimitras, προτού αναλάβει στο ΠΡΙΟ, ήταν στο πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, όπου διηύθυνε το τμήμα τουρκο-ελληνικών σπουδών, σπούδασε στο London School of Economics, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και διετέλεσε και στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο Mete Hatay είναι ανώτερος αξιωματούχος στο ΠΡΙΟ, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας από το 1985, είναι μεταξύ άλλων τακτικός ρεπόρτερ για το Ισλάμ στην Κύπρο, και αυτήν τη στιγμή συγγράφει με τη Rebecca Bryant βιβλίο για την περίοδο των θυλάκων των Tουρκοκυπρίων μεταξύ 1963-74 και για τη μετέπειτα μεταμόρφωση των θυλάκων στο μη αναγνωρισμένο κράτος.
Ο Andrew Novo είναι Βοηθός Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο National Defense στην Ουάσιγκτον, με ειδικότητα στην ιστορία και πολιτική της Μεσογείου.

Η «Γκάρντιαν»
Παράλληλα με την πρόσφατη τριμερή στη Νέα Υόρκη υπήρξε και το άρθρο της Έλενα Σμιθ στη βρετανική «Γκάρντιαν», στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, με τον επιτήδειο τίτλο «Υψηλά οι ελπίδες, μοναδική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου» – επιτήδειο, εφόσον η αναφορά στη λεγόμενη επανένωση δεν είναι τίποτε άλλο από κατάφωρη παραπλάνηση, στην πραγματικότητα σημαίνει αναγνώριση της διαίρεσης και έντεχνα αντικατέστησε, τόσο από ξένους όσο και δικούς μας διζωνικούς «επαναπροσεγγιστές», τη λέξη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από την τουρκική εισβολή και κατοχή για απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας.

Προπαγάνδα η «τελευταία ευκαιρία»
Επίσης να σημειωθεί ότι η επανειλημμένη χρήση της φράσης «τελευταία ευκαιρία» αποτελεί ένα όπλο προπαγάνδας, που χρησιμοποιούν μάλλον τα απολυταρχικά καθεστώτα και στοχεύει στο να εκφοβίσει τον λαό να δεχθεί απαράδεκτους όρους και σχέδια. Και, όμως, στην περίπτωση της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε αδιάκριτα και διαχρονικά από διάφορους δικούς και ξένους, αρχής γενομένης από Βρετανούς Υπουργούς (1958), μέχρι σήμερα…

Η πρωτοβουλία του νορβηγικού ΠΡΙΟ να πάει τώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα για να προωθήσει τις διαιρετικές και φιλοτουρκικές του θέσεις δεν μπορεί να μη συνδέεται με τις απαράδεκτες και φιλοτουρκικές δραστηριότητες του επίσης Νορβηγού Έιντε, με τις διάφορες συγκρούσεις συμφερόντων που έχει με τις διασυνδέσεις του με την Τουρκία, ειδικά μέσω του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο διατηρεί εξέχουσα θέση και για τις οποίες αποκαλύψαμε προ μηνών στη «Σημερινή».

Στο άρθρο της «Γκάρντιαν» προβάλλονται δηλώσεις από τους πιο κάτω, όπως:
Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Νορβηγός, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ: «Έχουμε ετοιμάσει τη συνάντηση πολύ καλά και δουλέψαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…».

Τούρκος Πρέσβης στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς: «Θέλουμε να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατό, και πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2016».

Χάρης Τσιμίτρας, ΠΡΙΟ Κύπρου: «Οι πιθανότητες για λύση, οι πιο καλές που είχαμε, αλλά το ερώτημα παραμένει για πόσον καιρό ακόμα».

Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ, London School of Economics, εκδότης βιβλίου για δύο κράτη στην Κύπρο: «Αν αυτές οι συνομιλίες αποτύχουν, υπάρχει η πραγματική πιθανότητα η Τουρκία απλώς να ενσωματώσει τον βορρά. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος στην Κύπρο άκουσε πολλές φορές περί τελευταίας ευκαιρίας, αλλά η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά είναι δυστυχώς η αλήθεια».
Hubert Faustmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι ένδειξη ότι έφθασαν στο τέλος του δρόμου, αμφότερες οι πλευρές δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν δίχως έξωθεν μεσολάβηση».
Να σημειωθεί ότι στο άρθρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ονομάζεται ως «ηγέτης των Ελληνοκυπρίων»…

Προηγούμενα κείμενα για το τι εστί ΠΡΙΟ Νορβηγίας :
«PRIO: Είναι ζήτημα (αν)αξιοπιστίας, (α)διαφάνειας και στατιστικών», του Δρος Μάριου Ευρυβιάδη, 9 Ιουνίου 2014 (www.mignatiou.com και «Φιλελεύθερος»)
«ΠΡΙΟ: Επιτακτική ανάγκη ο αγωγός μέσω Τουρκίας», της γράφουσας, «Σημερινή», 17 Ιουνίου 2014.

Η Τουρκία «κρύβει» τα βασανιστήρια
Εν τω μεταξύ, ανταπόκριση από τη Γενεύη στην τουρκική «Χουριέτ», ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου, ενημερώνει ότι η Τουρκία ανέβαλε ταξίδι του ειδικού των Ηνωμένων Εθνών για βασανιστήρια, που επρόκειτο να πάει στην Τουρκία.

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Juan Mendez, στις 21 Σεπτεμβρίου επέκρινε την τουρκική απόφαση να αναβάλουν την επίσκεψή του, λέγοντας ότι αυτή στέλνει λανθασμένα μηνύματα μετά τις συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Η επίσκεψη του Juan Mendez είχε προγραμματιστεί για τις 10 με 14 Οκτωβρίου, όμως η Άγκυρα την ανέβαλε για τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εμπειρογνώμονα. Η αποστολή του Mendez λήγει την 31η Οκτωβρίου και ο ίδιος τονίζει ότι, υπό το φως των χιλιάδων συλλήψεων, των ισχυρισμών για κακές συνθήκες στα κρατητήρια, η επίσκεψή του είναι τεράστιας σημασίας και κάλεσε την Τουρκία να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στον αντικαταστάτη του στους τόπους όπου κρατούνται άνθρωποι.
Η απάντηση της Τουρκίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ήταν πως «είναι πολύ απασχολημένη να αφιερώσει χρόνο για την επίσκεψη», και αυτό ενώ η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι έχει έγκυρες πληροφορίες για παραβιάσεις και βασανιστήρια, τα οποία αρνείται η Τουρκία.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
(Λονδίνο, 29.9.2016)

Σημερινή

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Οι Τούρκοι θέλουν τριμερή συνάντηση χωρίς ουσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του

Μια τριμερή χωρίς να αγγίζει την ουσία, δηλαδή το πως θα επανεκκινήσει ο διάλογος, επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του.

Με τη γνωστοποίηση, το βράδυ της Τετάρτης, της συμφωνίας για πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, άρχισαν να διαφαίνονται εκατέρωθεν και οι προθέσεις των δύο πλευρών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κατέγραψαν άμεσα ή έμμεσα τους στόχους τους πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας το δείπνο στη Νέα Υόρκη το γραφείο του Ερσίν Τατάρ φρόντισε την ίδια ώρα να στείλει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, διαμήνυε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδεικνύουν και τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το βασικό στόχο της τριμερούς που είναι η αναζήτηση τρόπων επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε πάντως χθες να ξεκαθαρίσει πως η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ενώ διαμήνυσε τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι στη Νέα Υόρκη δεν πάει για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε. Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ επεσήμανε πως το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό, μετά τη Γενική Συνέλευση, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωρίζεται, μετά τη μακρά περίοδο απουσίας κινητικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη κινητικότητας δεν συνεπάγεται ότι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, “δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιδίωξη διαλόγου, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για κατάληξη σε επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ό,τι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι αν, στο δείπνο, ακουστεί απλώς η ρητορική και επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιγαίο

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ελληνοτουρκικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Νίκου Ιγγλέση
26/09/2024 

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στις 24-9-24, ήταν η έκτη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Πρόκειται για «πολιτικό έρωτα» μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος ’23) ή για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου το θύμα μέσω ψυχολογικών και συναισθηματικών διεργασιών καταλήγει να ερωτευθεί το θύτη του;

Σε τί αλήθεια αποσκοπούν όλες αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η λεγόμενη θετική ατζέντα κ.α.; Πού είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει η Κυβέρνηση;  Ένα είναι βέβαιο: Όλα αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ανατρέψει το, δυσμενές γι’ αυτήν, status quo στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και απενοχοποιούν, στη διεθνή σκηνή, την αναθεωρητική – επεκτατική Τουρκία.

Ποιά είναι τα διαχρονικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που, κατά την Κυβέρνηση, θα προωθήσει τη λύση τους ο διάλογος;

1) Η Ελλάδα δικαιούται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να αυξήσει, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και την άρση τού, επ’ αυτού, τουρκικού casus belli; Όχι, υποστηρίζει η Άγκυρα.

2) Τα ελληνικά νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν την ίδια ΑΟΖ (μέχρι 200ν.μ.) με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Όχι, διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. αντιτείνει η Τουρκία.

3) Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δικαιούνται να είναι στρατιωτικοποιημένα γιατί απειλούνται; Θυμίζουμε το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Όχι, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης-Παρισίων, λέει η Τουρκία.

4) Η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει στην ΕΕ τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να προκαλέσει τη σφοδρή τουρκική αντίδραση;

5) Τα Θαλάσσια Πάρκα, που εξαγγέλθηκαν, θα υλοποιηθούν ή ξεχάστηκαν για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα; Η Άγκυρα δήλωσε ότι απαιτείται η συναίνεσή της.

6) Το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκολυβικό Μνημόνιο θα ακυρωθεί ή θα παρεμποδίζει την όποια εκμετάλλευση της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

7) Τα αφηγήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Γαλάζιων Αιθέρων» αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου (βλέπε χάρτη). Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό;

8) Στην Κύπρο η Τουρκία ζητάει τη διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης ζώνης ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα διακηρύσσει ότι τα κατοχικά στρατεύματά της θα παραμείνουν εσαεί στη νησί. Ο Ελληνισμός μπορεί να το αποδεχτεί;

9) Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που η Άγκυρα, ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, αποκαλεί τουρκική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως «στρατηγική μειονότητα» για την υβριδική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντιδρούν για να μη θυμώσει η Τουρκία.

Όλα αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα προδιαγράφουν το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Τουρκία κερδίζει χρόνο και ισχυροποιείται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε την Άγκυρα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη και άφθονα όπλα). Η συνέχιση του διαλόγου διευκολύνει την Τουρκία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πολεμική βιομηχανία της και ίσως στην απόκτηση των F-35. Η Ελλάδα χάνει χρόνο, δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και δεν ανατρέπει το status quo, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να προβάλλει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, όταν απαιτείται τις επιβάλλει δια του καταναγκασμού (π.χ. πρόσφατα στην Κάσο) και στο τέλος θα επικαλεστεί «τις πραγματικότητες επί του πεδίου»  ως ένα είδος «χρησικτησίας» για να τις νομιμοποιήσει στη διεθνή σκηνή.

Το Μεταναστευτικό  

Η Κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία του διαλόγου τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Αλήθεια, πώς φτάνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία, το Κέρας ή την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία; Έρχονται περπατώντας; Όχι βέβαια. Φτάνουν με πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (χωρίς visa) στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνται στον Έβρο και στις ακτές του Αιγαίου. Υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι όλο αυτό το traffic γίνεται εν αγνοία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας; Οι διακινητές είναι απλώς τα εκτελεστικά όργανα των υβριδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές από την Α. Μεσόγειο προς την Ελλάδα  αυξήθηκαν κατά 39% (πάνω από 37.000 άτομα). Αντίθετα από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 64%. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι ροές, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκαν, κατά 60%. Ίσως ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν όσους εντοπίζονται και καταγράφονται. Χιλιάδες άλλοι διέρχονται λαθραία από τα σύνορα. Κάθε μέρα στον Έβρο και στην Εγνατία οδό συλλαμβάνονται αλλοδαποί και ημεδαποί διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα να προωθούν λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνος ο φράκτης στον Έβρο προχωράει με «ρυθμό χελώνας».

Αλήθεια, γιατί η Κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου για έξι μήνες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών; Αλλά πώς να το κάνει όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ευτυχής που η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται σε πολυπολιτισμική! Όταν οι Έλληνες, δηλαδή, θα γίνουν μια από τις διάφορες μειονότητες που θα διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Το Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών παρακαλάει για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αποσχιστικής οντότητας της Βόρειας Κύπρου για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Μόνο που τη λύση του Κυπριακού δε θα την αποφασίσει ο όποιος Ερσιν Τατάρ αλλά η Άγκυρα. Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και ιδιαίτερα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ζητάει διάλογο με τον Ερντογάν. Από κοντά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα για να προκύψει τι; Για να απενοχοποιείται ο εισβολέας και κατακτητής;

Μετά 50 χρόνια κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δε ζητάει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Όλοι ζητούν διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εύρεση της όποιας λύσης. Η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο. Εδώ έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό 50 χρόνια κατευναστικής πολιτικής  Για αποτροπή, ανάσχεση και απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε μιλάει ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

 Ο Ερντογάν ζητάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους των κατεχομένων εδαφών και οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης μια Δικοινοτική –Διζωνική Ομοσπονδία που μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και της διχοτόμησης, αφού θα θέσει και τις ελεύθερες περιοχές υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είτε ο Ελληνισμός θα αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους είτε η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους γεωστρατηγικούς στόχους της. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί αν δώσουμε μόνο ορισμένα απ’ όσα απαιτεί η Άγκυρα, «για να μην είμαστε καθημερινά με το δάκτυλο στη σκανδάλη» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απλώς θα της ανοίξουμε την όρεξη και για τα υπόλοιπα όντας σε ακόμη πιο αδύναμη θέση. Εκτός αν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» έχει καταλάβει ολοκληρωτικά το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Υ.Γ. 1 Πέρασε ίσως απαρατήρητη η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής για Το Μέλλον» του ΟΗΕ. Είπε: «Το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ποιος αλήθεια ορίζει το παγκόσμιο συμφέρον; Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του Νταβός ή κάποιος άλλος;

Υ.Γ. 2 Απορεί κανείς με την εμμονή των ελλήνων πολιτικών να μιλούν για ενδεχόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία. Αγνοούν ότι στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα; Ή εξυπηρετούν την Άγκυρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ώστε να ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας;

 

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σπεύδοντας την ίδια ώρα να διαμηνύσει πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έσπευσε να διαμηνύσει πως στη Νέα Υόρκη δνε θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η διαδικτυακή «Κίπρις Πόστασι», αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας». Είπε ακόμα ότι η «κυριαρχία και η παρουσία» τους ψευδοκράτους είναι μη διαπραγματεύσιμα θέματα.

Ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες για άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη «πρόσκληση που ο Ερσίν Τατάρ αποδέχτηκε», είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή