Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ο διπλωμάτης και η κατάσκοπος

Δημοσιεύτηκε στις

Το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου υπηρετεί η τουρκάλα διπλωμάτης
Ειδικού Συνεργάτη

Φως χύθηκε άπλετο στη σχέση μεταξύ ενός Έλληνος διπλωμάτου και μιας υπαλλήλου της τουρκικής εν Αθήναις πρεσβείας. Δημοσίευμα της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδος «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» απεκάλυψε μια επισφαλή για τα εθνικά συμφέροντα ανθρώπινη σχέση. Και βεβαίως, δεν είναι ζήτημα που εξ αντικειμένου έχει επιρροή στα συμφέροντα της πατρίδος μας αλλά εξ υποκειμένου έχει, και δη ευρεία και με πολλές προεκτάσεις.

Εκείνος είναι Έλλην διπλωμάτης έχει τοποθετηθεί σε κρίσιμη θέση παρά τω πρωθυπουργώ. Συνεπώς, γνωρίζει εκ της θέσεώς του κρατικά μυστικά. Αυτά είναι το διακύβευμα. Εκείνη είναι υπάλληλος της τουρκικής πρεσβείας, η οποία μετατέθηκε στη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2015. Είναι δεδομένο, ότι ευαίσθητες εθνικές πληροφορίες θα διαρρέουν από τον διπλωμάτη στην σύντροφό του; Όχι. Είναι δυνατόν και πιθανόν; Ναι, διότι ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.
Αρκετοί, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδος, έσπευσαν να καυτηριάσουν την πρακτική του «κιτρινισμού» και να εξεμέσουν εναντίον όλων, όσοι αναδεικνύουν αυτήν την κατά τα άλλα αθώα και φυσιολογική ανθρώπινη σχέση σε μείζον θέμα. Ιστάμενοι στο ένα άκρο, αυτό της ανθρώπινης ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής συντρόφου, τω όντι αναφαίρετο και ακατάλυτο ανθρώπινο δικαίωμα, κατακρίνουν τη λογική της (όπως την αποκαλούν) «κλειδαρότρυπας». Αλλά το ζήτημα δεν έγκειται καθόλου εκεί. Η ουσία του ανιχνεύεται στο αναμφίβολο γεγονός της ιδιότητος της συντρόφου του Έλληνος διπλωμάτη και μυστικοσυμβούλου του Έλληνος πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη γυναίκα, ως υπάλληλος της τουρκικής πρεσβείας, έχει μια αποστολή. Είναι υποχρεωμένη να συλλέγει πληροφορίες, τις οποίες εν συνεχεία διαβιβάζει στο τουρκικό κράτος και τις υπηρεσίες του. Και δίπλα της έχει μια πηγή πληροφοριών… Εάν η ίδια θα «μπει στον πειρασμό» ή όχι να αξιοποιήσει την πηγή αυτή είναι μια προοπτική που κανένα σοβαρό κράτος δεν θα επέτρεπε να συμβεί και δεν θα άφηνε στην τύχη. Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στοχοποίησε μεν όσους αναπαράγουν το θέμα, αλλά δεν βρήκε μια λέξη να διατυπώσει για την ίδια την υπάλληλο της τουρκικής πρεσβείας.
Η σύντροφος του Έλληνος διπλωμάτου και υπάλληλος της τουρκικής πρεσβείας έχει, όμως, μόνο αυτές τις ιδιότητες; Η απάντηση είναι αρνητική.

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΙΤ», εκδοθέν από τον εκδοτικό οίκο «ινφογνώμων» το 2011, στις σελίδες 62 και 63 αναγιγνώσκουμε: «…το τουρκικό καθεστώς κατέστησε την συνεργασία των Τούρκων πολιτών υποχρεωτική δια νόμου ο οποίος ετέθη σε ισχύ μετά το πραξικόπημα των αρχών της δεκαετίας του 1980…ο νόμος αυτός ετέθη σε ισχύ το 1987, αρκετές εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες άτομα που υπηρετούν στο εξωτερικό με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή αμείβονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το τουρκικό κράτος, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές με κρατικές υποτροφίες, διδάκτορες και καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, οι κάθε είδους ακόλουθοι, υπάλληλοι, οδηγοί, προσωπικό ασφαλείας κ.λπ. που υπηρετούν σε πρεσβείας, προξενεία, διπλωματικές αποστολές σε διάφορους οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, ιμάμηδες, υπάλληλοι τουρκικών τραπεζών, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας (THY), ανταποκριτές και δημοσιογράφοι των κρατικών ΜΜΕ κ.α. είναι όλοι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με την MIT και την Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου. Το σκεπτικό του νόμου…είναι σαφές: «Όλοι όσοι αμείβονται από το κράτος και αποστέλλονται στην Ευρώπη και άλλες χώρες με έξοδα του τουρκικού κράτους, είναι υποχρεωμένοι να το ανταποδίδουν στο τουρκικό κράτος» με υπηρεσίες του είδους που ανεφέρθη παραπάνω.
Με βάση τον προαναφερθέντα νόμο, από το 1987 και εντεύθεν και με βάση Πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ της ΜΙΤ και του Γενικού Επιτελείου αφ’ ενός και αφ’ ετέρου της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet işleri Başkanlığı), του Υπουργείου Παιδείας, των τραπεζών, της THY και λοιπών κρατικών υπηρεσιών που αποστέλλουν υπαλλήλους τους στο εξωτερικό, όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να στέλνουν ένα βιογραφικό των αποστελλομένων στο εξωτερικό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και μία ταχύρρυθμη ειδική εκπαίδευση καθώς και ενημέρωση ως προς τον τρόπο που θα μεταβιβάζονται στη ΜΙΤ και στο ΓΕΕΘΑ οι συλλεγόμενες πληροφορίες».
Ουδεμία, λοιπόν, υφίσταται αμφιβολία για την αποστολή της συντρόφου του Έλληνος διπλωμάτου, και υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας. Η εν θέματι είναι, τουλάχιστον εμμέσως, συμβεβλημένη με την ΜΙΤ.
Ανεπίτρεπτον η κυβέρνηση να μην γνωρίζει τα βασικώς ισχύοντα στην Τουρκία. Απαράδεκτον να αφήνει χώρο για διακινδύνευση ασφαλείας των εθνικών μας συμφερόντων. Αντεθνικόν να μην έχει εισέτι απομακρυνθεί ο παρά τω πρωθυπουργώ διπλωμάτης από τη θέση του.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα9 λεπτά πριν

Μήνυμα στους τζιχαντιστές από Ρωσία! Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με...

Οικονομία39 λεπτά πριν

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς οικονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης”

Το βιβλίο αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα διεθνούς οικονομίας, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, οικονομία, επιχειρηματικότητα...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Διεθνή2 ώρες πριν

Διαμάχη Φιντάν-Αραγτσί για Συρία

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι "επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι", προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση...

Άμυνα2 ώρες πριν

Οι Τούρκοι ψάχνονται για βρετανικά C-130 που απέρριψε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Πρόκειται για 12 συνολικά αεροπλάνα

Δημοφιλή