Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κλυδωνίζεται η Τουρκία, σε αδιέξοδο ο Σουλτάνος Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟ ΤΥΦΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ… ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ

Κλυδωνίζεται η Τουρκία, σε αδιέξοδο ο Σουλτάνος Ερντογάν

Του Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Η τυφλή βία του τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους σε ένα παραθαλάσσιο κοσμικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης σημάδεψε δραματικά την αλλαγή του χρόνου, σε μια χώρα που βρίσκεται σε περιδίνηση, με την αστάθεια και την αβεβαιότητα να έχουν μεταλλαχθεί σε συνολικό κλυδωνισμό, χωρίς πουθενά στο βάθος του ορίζοντα να υπάρχει ελπίδα σταθεροποίησης.
Η Μεγάλη Εικόνα της Τουρκίας στις αρχές του 2017 θυμίζει την προειδοποιητική πινακίδα σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση διπλής γραμμής: «Προσοχή η μία αμαξοστοιχία μπορεί να κρύβει μία δεύτερη».

Κλυδωνίζεται η Τουρκία, σε αδιέξοδο ο Σουλτάνος Ερντογάν

Εξι μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά από πρωτοφανή κύματα εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο Ερντογάν δρομολόγησε καθεστωτική αλλαγή που πρόκειται να εγκριθεί εντός της άνοιξης, με δημοψήφισμα που μετατρέπει τη χώρα σε Προεδρική Δημοκρατία, με τον πρόεδρο όχι μόνον να είναι αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται, αλλά να έχει εξουσίες Σουλτάνου, καθώς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν οι ισορροπίες με τη Νομοθετική και τη Δικαστική εξουσία που υπάρχουν σε χώρες με αμιγές προεδρικό σύστημα όπως οι ΗΠΑ.
Η Συνταγματική Μεταρρύθμιση προβλέπει δύο πενταετίες θητείες για τον πρόεδρο μετά το 1919, με άλλα λόγια ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα είναι στην ηγεσία της Τουρκίας τουλάχιστον μέχρι το 1929, μια στόχευση που αν υλοποιηθεί θα σημαίνει ότι θα έχει κλείσει είκοσι επτά συνεχή χρόνια στην εξουσία καθώς το ΑΚΡ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2002!
Η Μεγάλη Εικόνα της Τουρκίας στις αρχές του 2017 θυμίζει την προειδοποιητική πινακίδα σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση διπλής γραμμής: «Προσοχή η μία αμαξοστοιχία μπορεί να κρύβει μία δεύτερη».

Η Μεγάλη Εικόνα της Τουρκίας στις αρχές του 2017 θυμίζει την προειδοποιητική πινακίδα σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση διπλής γραμμής: «Προσοχή η μία αμαξοστοιχία μπορεί να κρύβει μία δεύτερη».
Συρία, το μοιραίο λάθος
Η τυφλή βία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και η ολοένα πιο πυκνή στοχευμένη ένοπλη δράση του ΡΚΚ και των παρακλαδιών του προέρχονται από την ανάμειξη του Ερντογάν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας μετά το 2011. Μέχρι τότε διατηρούσε σχέση φιλίας και στενής συνεργασίας με τον Ασαντ, στη βάση της συσπείρωσης για την αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή που προέκυψε αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ την άνοιξη του 2003.
Αργά, αλλά σταθερά, με αφετηρία τη σύγκρουση στα ανοικτά της Γάζας του Ισραήλ με το τουρκικό πλοίο αλληλεγγύης Μαβί Μαρμαρά, ο Ερντογάν πρόβαλε σαν ο προστάτης της Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη και στη συνέχεια σαν στήριγμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο.
Στη φιλοδοξία του για Νεοοθωμανική Σουνιτική Ζώνη επιρροής στην ευρύτερη περιοχή θεώρησε ότι εξυπηρετούσε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς ο Ομπάμα την άνοιξη του 2009 αμέσως μετά την εκλογή του είχε με τις ομιλίες του στην Κωνσταντινούπολη και στο Κάιρο κάνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς το Μετριοπαθές Σουνιτικό Ισλάμ.
Κλυδωνίζεται η Τουρκία, σε αδιέξοδο ο Σουλτάνος Ερντογάν
Η εμπλοκή στη Συρία έκανε τη διαφορά, καθώς εκεί στην αρχική φάση ήταν η ανατροπή του Αλαουιτικού Καθεστώτος Ασαντ που ήταν στενός σύμμαχος του Ιράν και τελευταίο έρεισμα της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.
Στη σύγκρουση αυτή έσβησε κάθε διάκριση ανάμεσα σε Μετριοπαθές και Εξτρεμιστικό Σουνιτικό Ισλάμ, με την Τουρκία του Ερντογάν να είναι και λόγω γεωγραφικής εγγύτητας ο σπόνσορας κάθε μορφής εξτρεμιστών, ο διανομέας της βοήθειας που προερχόταν από τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κατάρ. Στην περίοδο 2013-2014 οι ΗΠΑ άλλαξαν προτεραιότητα, θεώρησαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι τζιχαντιστές, με την Τουρκία μετέωρη και απομονωμένη να αναζητεί αγωνιωδώς νέες ισορροπίες.
Κλυδωνίζεται η Τουρκία, σε αδιέξοδο ο Σουλτάνος Ερντογάν
Κουρδικό και Συρία
Η Αγκυρα στη Συρία είχε στόχο να εγκαθιδρυθεί Σουνιτικό Κράτος στη Δαμασκό, το οποίο να κρατά υπό έλεγχο τους Κούρδους. Σήμερα στη Συρία κατά κύριο λόγο η Τουρκία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ταυτόχρονα και με τους Κούρδους και με τους τζιχαντιστές.
Στο όνομα της προτεραιότητας που δίνει στην εκστρατεία κατά των Κούρδων εντός και εκτός συνόρων ο Ερντογάν προχώρησε σε μια διπλή ανατροπή συμμαχιών: Διαφοροποιήθηκε στα όρια της σύγκρουσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και προσέγγισε τη Μόσχα, ενώ εγκατέλειψε τον ρόλο του προστάτη των Σουνιτών στη Μέση Ανατολή αναζητώντας λύση στη Συρία υπό την επιδιαιτησία της Ρωσίας μαζί με την υπό τον Ασαντ κυβέρνηση της Δαμασκού και το Ιράν.
Ο Πούτιν σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσει την προσέγγιση με τις ΗΠΑ για να διευκολύνει τον Ερντογάν στο Κουρδικό.

Ο Πούτιν σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσει την προσέγγιση με τις ΗΠΑ για να διευκολύνει τον Ερντογάν στο Κουρδικό.
Το ένα μέτωπο, το Κουρδικό, με τον φαύλο κύκλο πληγμάτων από τους αντάρτες και της κρατικής καταστολής που ακολουθεί, οδηγεί στην ενδυνάμωση του ΡΚΚ και μάλιστα σε μια στιγμή που δεν υπάρχει περιθώριο νόμιμης διεκδίκησης δικαιωμάτων.
Το δεύτερο μέτωπο απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πέραν των στοχευμένων ή και τυφλών πληγμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειραφέτηση από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ των ακραίων και να προκαλέσει νέα εσωτερική σύγκρουση Τούρκων φονταμενταλιστών με τους περίπου δέκα εκατομμύρια Αλεβήδες της χώρας, που βλέπουν τους Αλαουίτες της Συρίας ως αδέλφια τους.
Κλυδωνίζεται η Τουρκία, σε αδιέξοδο ο Σουλτάνος Ερντογάν
Έτσι μια εμπλοκή εκτός συνόρων που αναζητούσε στρατηγικό βάθος για τον έλεγχο των Κούρδων με τη δημιουργία Σουνιτικού Καθεστώτος στη Συρία γίνεται μπούμερανγκ, καθώς μεταφέρεται εντός συνόρων.
Ερντογάν, ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος
Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα ως αντίδραση στο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία στην πλειοψηφία του πληθυσμού: Η συσπείρωση γύρω από τον Ερντογάν, επειδή η πατρίδα κινδυνεύει ή η μαζική διαρροή σημαντικού τμήματος της εκλογικής βάσης που χρεώνει στους χειρισμούς του τον βαρύ φόρο αίματος, αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας που πληρώνει η χώρα;
Μέχρι την άνοιξη του 2015 και πιο συγκεκριμένα τις εκλογές του Απριλίου της ίδιας χρονιάς όπου η είσοδος του Κουρδικού HDP στη Βουλή στέρησε από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ήταν ανοικτός ο δίαυλος της απευθείας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τον έγκλειστο στο Ιμραλι Οτσαλάν, με τακτικό συνομιλητή του τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ, Φιντάν, στενό συνεργάτη του Ερντογάν. Από τις συνομιλίες προέκυπταν συνεχείς εκκλήσεις του Οτσαλάν για τερματισμό του ένοπλου αγώνα και αποχώρηση των μαχητών στο Ιράκ.
Την ίδια περίοδο, στα τέλη του 2014 αρχές του 2015, η Αγκυρα υπό την πίεση των ΗΠΑ στον απόηχο της ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2014 πήρε αποστάσεις από αυτούς.
Έτσι η κοινή γνώμη νομιμοποιείται να θέσει το ερώτημα γιατί τζιχαντιστές και Κούρδοι που ήταν συνομιλητές οι δεύτεροι και προστατευόμενοι οι πρώτοι της κυβέρνησης Ερντογάν μεταλλάχτηκαν σε θανάσιμους εχθρούς της Άγκυρας τα τελευταία δύο χρόνια.
Τουρκία, ανοχύρωτη χώρα
Είναι βέβαιο ότι τόσο οι επιθέσεις τυφλής βίας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όσο και οι στοχευμένες ένοπλες επιθέσεις του ΡΚΚ θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν στην πορεία προς το δημοψήφισμα. Έτσι, θα εξακολουθήσουν να αναδεικνύουν και την κατάσταση μεταξύ αποδιοργάνωσης και διάλυσης στην οποία έχουν περιέλθει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία στην Τουρκία λόγω των πρωτοφανών εκκαθαρίσεων, πραγματικών ή φανταστικών ερεισμάτων του Δικτύου του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Το κύμα των εκκαθαρίσεων έχει αποδιοργανώσει κυρίως την Αστυνομία, αλλά και την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.
Σκάει και η «φούσκα» της οικονομίας
Την ίδια στιγμή, ως μη αντιστρέψιμη προβάλλει η πορεία προς την ύφεση της τουρκικής οικονομίας που προαναγγέλλει το τέλος μιας φούσκας που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κατανάλωση, με ταυτόχρονη εκτόξευση του εσωτερικού δανεισμού, όλα μαζί αθροιστικά δίνουν την αίσθηση ότι πλησιάζει το τέλος μιας δεδομένης, διαρκώς αυξανόμενης και στη χειρότερη περίπτωση στάσιμης ηγεμονικής πρωτοκαθεδρίας του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.
Με τον ορίζοντα σκοτεινό χωρίς προοπτική αποκλιμάκωσης της βίας και επανόδου στους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος, η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν προβάλλει στην καλύτερη περίπτωση ως υποθηκευμένη.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΤΙΣ «ΓΕΦΥΡΕΣ» ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΜετέωρο βήμα στη Μέση Ανατολή
Με τον Ερντογάν σε κατάσταση πολιορκίας εντός και εκτός συνόρων, η Τουρκία μάλλον επικυρώνει τις επιλογές που έχουν χαράξει για τη Συρία, Μόσχα, Τεχεράνη και Δαμασκός, παρά τις συνδιαμορφώνει ή έστω τις επηρεάζει.
Μέχρι στιγμής, το μόνο ορατό κέρδος του Ερντογάν από την προσέγγιση με τη Μόσχα είναι η ανοχή της ρωσικής πλευράς στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, που επέτρεψε σε τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να παρεμβληθούν και να εμποδίσουν τη γεωγραφική συνένωση των Κούρδων της Συρίας.
Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τα δεδομένα της ένοπλης δράσης Κούρδων και τζιχαντιστών εντός Τουρκίας και επιπλέον η δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών και ανατροπών συμμαχιών του Ερντογάν είναι σε άμεση συνάρτηση με την προσέγγιση που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ για τη Ρωσία: Ο Πούτιν σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσει την προσέγγιση με τις ΗΠΑ για να διευκολύνει τον Ερντογάν στο Κουρδικό. Στην Αγκυρα έχουν πλήρη επίγνωση του παραπάνω κινδύνου και έτσι ερμηνεύεται η δήλωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, προχθές Τρίτη, ότι περιμένει από τον Τραμπ να διακόψει τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας, που χρεώνεται από τουρκικής πλευράς ως επιλογή του Ομπάμα.

Εντός και εκτός συνόρων ο Ερντογάν έχει κόψει γέφυρες συμβιβασμού και πολιτικών λύσεων και προβάλλει ως απρόβλεπτος και αφερέγγυος απέναντι σε χθεσινούς αλλά και σημερινούς συμμάχους. Από μόνη της η παραμονή του στην εξουσία επιβαρύνει μια ήδη δραματικά βεβαρημένη συγκυρία για τη χώρα του.
Ημερησία

Γενικά θέματα

Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής και οι άμεσες επιπτώσεις στον Ελληνισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 26/01/24 γράφαμε: Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής προ των πυλών(;). Στο εν λόγω άρθρο εξηγήθηκε ότι: “η απομείωση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» των Αμερικανών από την ευρύτερη περιοχή [της Μ. Ανατολής] συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, δεν γίνεται τυχαία και έχει σχεδιαστεί βάσει της νέας παγκόσμιας Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ.”
Εκεί αναφέρθηκε επίσης ότι: “Σε […] σχόλιό μας (19/01/24) το οποίο προηγήθηκε, εξηγήθηκε από πού προέρχεται η ιδέα της «βαλκανιοποίησης» της Μέσης Ανατολής και συσχετίστηκε με το σχέδιο «Oded Yinon» αλλά και ένα δημοσίευμα στο επίσημο περιοδικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τίτλο «Blood borders» -δημοσιεύτηκε το 2006- όπου και παρουσιάστηκε ο Χάρτης-1. Πρόκειται ουσιαστικά για προαναγγελία προσπάθειας αλλαγής συνόρων σε μια περιοχή υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος, στην οποία ούτως ή άλλως ακόμη και ιστορικά διεξάγονται βίαιες συγκρούσεις. Μάλιστα το «Blood borders» και η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής ενδέχεται να σχετίζεται με άλλο σχέδιο που εκπονηθεί από την νεοσυντηρητική κυβέρνηση George W. Bush και παρουσιάστηκε μια δεκαετία νωρίτερα, το 1996 υπό τον τίτλο: «A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm». Συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση της «Ομάδας εργασίας για μία νέα ισραηλινή στρατηγική για το έτος 2000» για τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και πρότεινε ανοικτά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν (η οποία ήρθε επτά χρόνια αργότερα, το 2003), καθώς επίσης και τον πόλεμο στην Συρία (ξεκίνησε το 2011).”
Εάν οι προβλέψεις που αναλύονται στο από τις 19/01/24 σχόλιό μας επιβεβαιωθούν -και μέχρι στιγμής, αυτό συμβαίνει- τότε: “Εκτός από τη «βαλκανιοποίηση» του Ιράκ, το σχέδιο «Oded Yinon» θα επιφέρει διχοτόμηση στον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Συρία”. Η τραγικότερη διαπίστωση όμως από τις τεκτονικές αλλαγές στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ότι (σύμφωνα με τον Χάρτη-4 που παρατίθεται σε προηγούμενη ανάλυσή μας και την μετατοπισμένη της γραμμής υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων) η πιθανή αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία (ο Ντ. Τραμπ από τον Νοέμβριο του 2024 το άφησε να διαρρεύσει) εκτός του Ιράκ, σημαίνει ότι αμφότερες μένουν εκτός «νυμφώνος» Rimland και ότι η Κύπρος διχοτομείται (βλ. λεπτομέρειες ανάλυσης). Το έναυσμα σε όλα αυτά ήταν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (1 και 2)…
Η Κυπριακή Δημοκρατία (χωρίς τα κατεχόμενα και μερικώς αποστρατιωτικοποιημένη) περνάει στον έλεγχο των ΗΠΑ/δυτικών δυνάμενων ενώ μετατρέπεται σε σκληρό σύνορο υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις Χριστοδουλίδη για την σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η πιθανή θεσμοθέτηση “ειδικής σχέσης” της ΚΔ με συγκεκριμένες χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ-Γαλλία και Βρετανία υπό προϋποθέσεις) και όπως άλλωστε υπαινίχθηκε και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Χριστοδουλίδη δηλώνοντας: “το να είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε σε επίπεδο απαιτήσεων όσον αφορά πρωτόκολλα εκπαίδευσης, εξοπλισμού, σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεπάγεται σημαντική αναβάθμιση”. Αυτή η “ειδική σχέση” με τις συνακόλουθες αίολες εγγυήσεις ασφαλείας -εφόσον δεν μιλάμε για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ– θα αποτελέσει το “χάπι” για την αποδοχή της τουρκοβρετανικής εμπνεύσεως ΔΔΟ -που ήδη δρομολογείται (1 και 2)- η οποία παγιώνει τα διχοτομικά σχέδια και υποβιβάζει την ΚΔ από κυρίαρχο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος σε δορυφόρο της Τουρκίας
Χάρτης-2: Ι. Θ. Μάζης, Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα Νέο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα, Παπαζήσης, 2006, σ.47
Και για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς, αναλυτές επισημαίνουν ότι: “οι θαλάσσιες δυνάμεις προβάλλουν ισχύ στον οριζόντιο άξονα (Χάρτης-2) με την Κρήτη να αποτελεί τον πολεμικό ναύσταθμο που συμπληρώνει Γιβραλτάρ και Μάλτα” ενώ η Κύπρος καθίσταται καίριο σημείο ελέγχου. Το συμπέρασμα για τον Ελληνισμό εν συνόλω είναι ότι: “αποτελεί τον ανασχετικό παράγοντα εναντίον της Τουρκίας, βάση γεωγραφίας και διάταξης δυνάμεων”. Το παρόν βήμα από το 2019 έγραφε σχετικά με το “τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν” το οποίο δημιουργεί μια ενιαία “ομπρέλα/ανάχωμα” στην Τουρκική νέο-οθωμανική επεκτατικότητα.
Η εγκατάσταση του ισραηλινού Iron Dome αρχικά στην Κύπρο, εν συνεχεία στην Κρήτη (μαζί με ραντάρ) καθώς και η de jure ανακήρυξη του Μεγάλου Κουρδιστάν οσονούπω, συναποτελούν τις επιμέρους ψηφίδες του ίδιου σχεδίου το οποίο βάζει τον Ελληνισμό στο μάτι του κυκλώνα των εξελίξεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή..

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παγίδα θανάτου στη Γλυφάδα! Δύο συλλήψεις Τούρκων για το μακελειό σε κατάστημα με δύο θύματα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε προσαγωγές δύο Τούρκων προχώρησε η αστυνομία για το αιματηρό επεισόδιο στην Άνω Γλυφάδα, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον εκτελεστή και τον συνεργό του, τους οποίους οι Αρχές κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν μέσα από βιντεοληπτικό υλικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών, αναζητούνται δύο ακόμα άτομα. Οι δύο συλληφθέντες, τουρκικής καταγωγής 22 και 26 ετών, ήρθαν στη χώρα μας τον περασμένο καλοκαίρι, ενώ τα θύματα της δολοφονικής ενέδρας δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το σημείο της δολοφονίας παραμένει αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω στην οδό Τενέδου βρέθηκε ένα όπλο και ένα μπουφάν.

Οι Αρχές περισυνέλλεξαν περισσότερους από 20 κάλυκες στο σημείο.

Το χρονικό του μακελειού
Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί όταν δύο τουλάχιστον ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε κατάστημα στην Άνω Γλυφάδα και άνοιξαν πυρ σε 3 άνδρες τουρκικής καταγωγής.

Τα θύματα στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν, βγήκαν από το μαγαζί και άρχισαν να τρέχουν. Οι δράστες δεν υπολόγισαν τίποτα, τους ακολούθησαν και αποτελείωσαν το δολοφονικό τους έργο.

Δύο άνδρες τουρκικής καταγωγής έπεσαν νεκροί, ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Εδώ δουλεύαμε και ακούσαμε ξαφνικά μπαμ μπουμ και μετά καταλάβαμε ότι πέσανε πολλές πιστολιές και πήγαμε εκεί. Εγώ είδα αυτόν που ήταν ζωντανός, ήρθε το ασθενοφόρο και τον πήρε. Ένας ζούσε μόνο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Φέρων διαμπερές τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα από πυροβόλο όπλο. Άμεσα έγιναν εξετάσεις και εισήχθη για χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή εκτός κινδύνου», δήλωσε ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, διοικητής Ασκληπιείου Βούλας.

Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Γλυφάδα, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς. Δύο γυναίκες σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μπήκαν στο φαρμακείο, λίγο πριν ο πιστολέρο σκοτώσει ένα από τα θύματά του.

«Βροχή» οι σφαίρες δίπλα σε νηπιαγωγείο
Οι σκηνές αυτές, εκτυλίχθηκαν σε απόσταση αναπνοής από νηπιαγωγείο της περιοχής. Η παιδαγωγός, λειτουργώντας με απόλυτη ψυχραιμία, ζήτησε από τα μικρά παιδιά να πέσουν στο έδαφος, λέγοντάς τους ότι αυτά που ακούγονταν ήταν πυροτεχνήματα για να μην τα πανικοβάλει.

«Τα παιδιά ξάπλωσαν κάτω να μην τα πάρει καμιά σφαίρα γιατί ήταν μεσοτοιχία με το νηπιαγωγείο.

Δεν υπολογίσανε τίποτα ρίχνανε σε αυτοκίνητα, ρίχνανε στο σουπερμάρκετ, σκοτώσανε μπροστά στην πόρτα και δίπλα ήταν το ταμείο με τις υπαλλήλους», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύριοι αντάρτες λένε ότι ο πρόεδρος Άσαντ τράπηκε σε φυγή καθώς δηλώνουν ότι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό

Περίληψη

Οι ανταρτικές δυνάμεις στη Δαμασκό κηρύσσουν την πρωτεύουσα «ελεύθερη» από τον μακροχρόνιο ηγεμόνα Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άσαντ έχει φύγει από τη Δαμασκό με αεροπλάνο για άγνωστο προορισμό
Πυροβολισμοί έχουν αναφερθεί στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού, καθώς οι αντάρτες που αντιτίθενται στην κυριαρχία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν την αστραπιαία επίθεσή τους σε ολόκληρη τη χώρα
Μη επαληθευμένα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι χιλιάδες κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί από τη διαβόητη φυλακή Saydnaya – όπου οι αντίπαλοι του Άσαντ βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν
Η προέλαση των ανταρτών στη Δαμασκό έρχεται αφότου δήλωσαν ότι είχαν «απελευθερώσει πλήρως» την πόλη Χομς
ελεύθερη»

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί τα «έκτακτα γεγονότα» στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Θα σας φέρουμε περισσότερες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Συρία καθώς τις λαμβάνουμε.

Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα

Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα τις τελευταίες ώρες.
«Για πρώτη φορά, υπάρχει ένα αληθινό αίσθημα ελευθερίας», μου λέει ένας κάτοικος.
«Είναι ένα συναίσθημα που δεν είχαμε ξαναζήσει και μας εκπλήσσει», λέει.
Του ζητήθηκε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ορισμένους κατοίκους στο κέντρο της Δαμασκού να πανηγυρίζουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι δρόμοι έξω είναι γεμάτοι γιορτές. Στην κεντρική πλατεία Umayyad, ο κόσμος γιορτάζει με έναν τόσο ειρηνικό τρόπο. Πυροβολούν πυροτεχνήματα. Ναι, ακούμε κάποιους πυροβολισμούς, αλλά είναι κυρίως πυροτεχνήματα», σημειώνει.
“Αυτό που νιώθουμε μοιάζει πραγματικά με αυτό που νιώσαμε κατά τη διάρκεια της επανάστασης όταν ξεκίνησε το 2011. Αυτή είναι η συνέχεια ενός ονείρου που είχε
Σημειώνει ότι όλοι δυσπιστούν ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς έντονες μάχες ή δολοφονίες. Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν ανησυχίες και φόβοι για το μέλλον και το τι επιφυλάσσει.
Ωστόσο, νιώθει ότι σήμερα δεν είναι μέρα για ανησυχία.
«Σήμερα, όλος ο συριακός λαός θα γιορτάσει μόνο. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το αύριο. Θέλουμε μόνο να γιορτάσουμε τώρα».

Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός

Ο πρωθυπουργός της Συρίας λέει ότι παραμένει στη Δαμασκό και ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει για να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τον λαό.
Σε ομιλία που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοχάμεντ Γκάζι αλ Τζαλάλι είπε επίσης ότι η Συρία «μπορεί να είναι μια κανονική χώρα που οικοδομεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της και τον κόσμο».
Εκατομμύρια Σύροι που είχαν εκτοπιστεί βίαια έξω από τη χώρα έχουν μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γιορτάσουν το τέλος της μακράς κυριαρχίας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.
«Θεέ μου, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Φαντάζομαι τη μέρα που θα γυρίσω πίσω», γράφει η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Rima Flihan στη σελίδα της στο Facebook.
Η Συρία γνώρισε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η οργάνωση υπολογίζει ότι περίπου 6,6 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2011.
«Πόσο μοναχικό είναι αυτό το αίσθημα ευτυχίας όταν είμαστε όλοι διασκορπισμένοι [σε όλο τον κόσμο]», δημοσίευσε ένας χρήστης στο Facebook.
Καθώς συνεχίζονται οι ενημερώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου, πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν.
«Πώς κοιμάται κανείς, όταν το έθνος του απελευθερώνεται», λέει ένας χρήστης.
Οι περισσότεροι έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους για τον γρήγορο ρυθμό των γεγονότων.
Καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έφτασαν στη Δαμασκό, πολλοί χρήστες δημοσίευσαν βίντεο με τους εαυτούς τους να πανηγυρίζουν και να χύνουν δάκρυα χαράς.
Πολλοί πανηγύρισαν ιδιαίτερα όταν κυκλοφόρησαν είδηση ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη διαβόητη φυλακή Saydnaya κοντά στη Δαμασκό και απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν εκεί. «Αυτή είναι η μέρα που όλοι περιμέναμε», γράφει ένας χρήστης.
«Η Συρία είναι πλέον για τους Σύρους», λέει ένας άλλος.

Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Συρίας, Hadi al-Bahra, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό οργανισμό Al-Arabiya ότι το καθεστώς Άσαντ έπεσε και ότι μια «σκοτεινή εποχή στην ιστορία της Συρίας έχει περάσει».
Η Μπαχρά -η οποία ηγείται του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης- τόνισε στο κοινό ότι η κατάσταση στη Δαμασκό είναι ασφαλής.
«Στους λαούς μας όλων των αιρέσεων και θρησκειών, εφόσον δεν σηκώνετε τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε άλλου πολίτη και όσο μένετε στα σπίτια σας, είστε ασφαλείς», έγραψε στο X.
“Δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκδίκησης ή αντιποίνων, ούτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων θα γίνει σεβαστή και η αξιοπρέπειά τους θα διαφυλαχθεί”.

Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα

Η ανταρτική ομάδα HTS πρόκειται να μεταδώσει σύντομα το πρώτο της μήνυμα στο κοινό στη συριακή τηλεόραση.
Η ομάδα δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι έπαιρνε τον έλεγχο των κεντρικών γραφείων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στη Δαμασκό για να μεταδώσει την ανακοίνωση της νίκης της.
Η επίσημη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης σταμάτησε μετά την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον έλεγχο των δημόσιων ιδρυμάτων προς το παρόν, λένε οι αντάρτες
Οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν κάνει αρκετές νέες ανακοινώσεις για την κατάσταση στη Συρία, τώρα που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ανακοίνωσε στο Telegram ότι απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη να πλησιάζουν «δημόσιους θεσμούς» στη Δαμασκό.
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι προσθέτει ότι αυτοί οι θεσμοί «θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη του πρώην πρωθυπουργού έως ότου παραδοθούν επίσημα».

Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα ακούσαμε τη Natasha Hall, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, η οποία είπε ότι πιστεύει ότι είμαστε μάρτυρες του τέλους του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η δυναμική μέσα στις δυνάμεις των ανταρτών που φαίνεται ότι έδιωξαν τον Πρόεδρο Άσαντ, ο Χολ είπε ότι η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ηγήθηκε της επίθεσης και είναι η «πιο πειθαρχημένη και ισχυρή» από όλες τις ομάδες. εμπλεγμένος.
Λέει επίσης ότι φαίνεται να είναι οι πιο ανεξάρτητες από ξένες δυνάμεις, με άλλες ανταρτικές φατρίες να λειτουργούν υπό την επιρροή της Τουρκίας.
«Μένει να δούμε πώς θα πάει ο συντονισμός μεταξύ αυτών των ομάδων, ειδικά των ομάδων που λειτουργούν από Κούρδους στα βορειοανατολικά».
Υπάρχει βαθιά ριζωμένη εχθρότητα μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων, που είναι ανιθαγενείς.
Οι δυνάμεις των ανταρτών ανακήρυξαν τη Συρία «ελεύθερη», λέγοντας ότι ο «τύραννος» πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έφυγε.
Είναι το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και η αρχή μιας νέας, λέει η HTS στο Telegram.
Άνθρωποι που εκτοπίστηκαν ή φυλακίστηκαν από τη μισό αιώνα βασιλείας του καθεστώτος Άσαντ μπορούν τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λένε οι αντάρτες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική19 λεπτά πριν

Οι Τούρκοι ζητούν αύξηση των πτήσεων των τουρκικών αερογραμμών και του καθεστώτος βίζας σε ελληνικά νησιά

Ενώ οι παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και μάλιστα καθημερινώς, ενεργοποιώντας...

Διεθνή49 λεπτά πριν

Η τραγική πλευρά της Συρίας! Η κεκρυμμένη αλήθεια της πείνας και του εκτοπισμού

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη Συρία μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Διεθνή1 ώρα πριν

The Hong Kong Post: Η επιχειρηματική ελίτ του Χονγκ Κονγκ καθοδηγείται από το Πεκίνο

Mεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ του Χονγκ Κονγκ, η οποία τώρα πρέπει να εξισορροπήσει τα...

Διεθνή2 ώρες πριν

Στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν! Κάλεσμα για δράση κατά των απαγωγών

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Turbat, Quetta, Hub,...

Διεθνή2 ώρες πριν

Η Αρμενία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Συρία, υπόσχεται να βοηθήσει τους πολίτες της και τους Αρμένιους

Η ταχεία πτώση του καθεστώτος Άσαντ κάνει το Ερεβάν να αγωνίζεται να βρει λύσεις για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας...

Δημοφιλή