Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτό είναι το σενάριο που τρέμει ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Η σκιά του φόβου στο πρόσωπο του Σουλτάνου της Τουρκίας και γιατί χρωστάει χάρη στην Ελλάδα

«Το έχει πει ο λαός μας, καμία παροιμία δεν είναι τόσο εύστοχη όσο αυτή: “Όταν σκάβεις τον λάκκο του άλλου νομοτελειακά έρχεται η στιγμή που πέφτεις ο ίδιος μέσα“. Έτσι περιγράφει στο newsbeast.gr ο Σάββας Καλεντερίδης, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ γνωστός από την υπόθεση του φυλακισμένου σήμερα ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και νυν συγγραφέας και αρθρογράφος, τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο από όλα ο Ερντογάν στο σύστημα που ο ίδιος έφτιαξε με την συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όταν το «Ναι» επικράτησε οριακά του «Όχι» με 51,41% έναντι 48,59%.
Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαγκαράκη
Ο Σάββας Καλεντερίδης αναλύει πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, το σενάριο που κάνει τον Ερντογάν να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ στη συνέχεια εξηγεί γιατί ο «σουλτάνος» χρωστάει χάρη στην Ελλάδα για την υπόθεση των «8» και τι θα γίνει με τις τουρκικές προκλήσεις στον ελλαδικό χώρο.

Τουρκία
– Πώς μεταφράζετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Περιμένατε να επικρατήσει το «Ναι»;
«Όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία πριν δύο μήνες, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, όχι στημένες, κανονικές δημοσκοπήσεις, έδειχναν ότι είχε ένα προβάδισμα το “Όχι”. Αυτό συνεχίστηκε περίπου για ένα μήνα και αυτό το προβάδισμα ήταν που οδήγησε τον Ερντογάν να κάνει τη σχεδιασμένη κρίση με την Ολλανδία και με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό το δημοψήφισμα είχε μία ιδιαιτερότητα. Δεν είχε επιχειρήματα ο Ερντογάν, δεν είχε πολιτικά επιχειρήματα, επειδή ήλεγχε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν συζητήθηκαν καν οι αλλαγές που θα επιφέρουν τα 18 καινούρια άρθρα, ότι δηλαδή θα συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Και επειδή ακριβώς δεν είχε επιχειρήματα, το μόνο επιχείρημα που συσπείρωνε πραγματικά τον κόσμο ήταν η αντιευρωπαϊκή και αντιχριστιανική του ρητορική. Έλεγε ή μάλλον επένδυε στο γεγονός ότι το πραξικόπημα το διοργάνωσαν οι νέοι σταυροφόροι και στην ουσία παρουσίαζε τους οπαδούς του “Όχι” είτε με εσωτερικούς συνεργάτες, όπως είχαμε εδώ τους γερμανοτσολιάδες εκεί είχε αυτό το λαϊκίστικο ότι αυτοί που θέλουν το “Όχι” είναι οι συνεργάτες των σταυροφόρων, είτε οι τρομοκράτες, συνοδοιπόροι των τρομοκρατών επειδή και το PKK έλεγε “Όχι”.
τουρκία
Επειδή λοιπόν αυτά τα επιχειρήματα ήταν τα μόνα που συσπείρωναν σχεδίασε στις 14 Μαρτίου την κρίση με την Ολλανδία. Παρότι σχεδιασμένη ήταν μία ουσιαστική κρίση γιατί είχαμε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες απέλαση υπουργού από μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό λοιπόν συσπείρωσε και θα έλεγα ότι σε κάποιο βαθμό έστρεψε το κλίμα υπέρ του Ερντογάν γιατί παρουσιάστηκε ως ο προστάτης, ο υπερασπιστής της αξιοπρέπειας του τουρκικού λαού απέναντι στους κακούς Ευρωπαίους και στους χριστιανούς και στους σταυροφόρους.
Μέχρι μία βδομάδα πριν το δημοψήφισμα περιμέναμε ότι τα ποσοστά του θα είναι γύρω στο 55%. Όμως έγινε μία ακατανόητη δήλωση ενός από τους επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι την επόμενη θα αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τους μητροπολιτικούς δήμους και θα αντικατασταθεί από τις αυτόνομες περιφέρειες στα πρότυπα της Κίνας. Όταν ειπώθηκε αυτό, ζωντανά σε μία τηλεόραση, το έπιασαν η αντιπολίτευση αλλά και οι γκρίζοι λύκοι, οι εθνικιστές που συμπαρατάχθηκαν με τον Ερντογάν σε επίπεδο ηγεσίας με το “Ναι”, και είπαν ότι η αυτονομία είναι στην ουσία ένα δώρο στους Κούρδους και θα διαμελίσει την Τουρκία. Και έτσι εκείνες τις μέρες, είχαμε μία διαρροή 2-3 μονάδων για αυτό φτάσαμε στο αποτέλεσμα στο 51,4%. Φυσικά στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις ψήφους που εκλάπησαν στην ουσία, με βία και νοθεία στην κυριολεξία που έγινε κυρίως στα εκλογικά τμήματα της υπαίθρου και πιο πολύ θα έλεγα στα εκλογικά τμήματα της περιοχής του Κουρδιστάν».
– Υπάρχουν αποδείξεις για αυτό;
«Ναι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αποδείξεις. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκλογικά τμήματα ή και χιλιάδες που ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Μα αυτό είναι αδύνατο, δεν μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι.
Το θέμα είναι ότι είναι τέτοιο το νομικό πλαίσιο και τόσο στενός ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας που αποκτά με το καινούριο θεσμικό πλαίσιο ο Ερντογάν που στην ένσταση των κομμάτων για την εγκυρότητα των εκλογών από τους έντεκα δικαστές, ένας μόνο μειοψήφησε. Οι δέκα ψήφισαν την απόρριψη των ενστάσεων».
ερντογάν 16
– Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά το τουρκικό δημοψήφισμα;
«Ήταν ήττα το αποτέλεσμα, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Εκείνο το βράδυ και στα κεντρικά του AKP, του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και στο Προεδρικό Μέγαρο, στο “σαράι” που λένε οι Τούρκοι, επικρατούσε παγωμάρα. Κάποια στιγμή μάλιστα είδαν να χάνουν, εξαφανίστηκαν όλοι από το περιβάλλον του Ερντογάν, και φαίνεται στη φωτογραφία στη γλώσσα του σώματος: όταν βγήκε εκείνο το βράδυ ήταν φαρμακωμένος και μάλιστα έγραψα σε ένα σχόλιό μου ότι είδα ζωγραφισμένη τη σκιά του φόβου στο πρόσωπό του».
– Δεν το περίμενε.
«Δεν είναι αυτό, θα σας πω τι εννοώ. Τα κόμματα που συστρατεύτηκαν με το “Ναι” είχαν μία εκλογική επιρροή με βάση τις εκλογές που έγιναν πριν δύο χρόνια γύρω στο 65%. Και είδαμε ότι υπήρχαν διαρροές και φτάσαμε στο 51,4% κι αυτό ήταν προβληματικό. Άρα εδώ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός στη πλευρά του ΑΚΡ και επιφανειακός και βαθύς. Ο επιφανειακός είναι μετρούν τα κουκιά, ο βαθύς είναι τι θα γίνει με το 2019 που έχουμε εκλογές.
Ένα άλλο που προβληματίζει είναι ότι σχεδόν το 60% των νέων ψηφοφόρων ήταν με το “Όχι”. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι το καινούριο που δεν ξέρουν πώς θα το διαχειριστούν στο ΑΚΡ, γιατί η ρητορική του ΑΚΡ απευθύνεται σε αδαείς, αμόρφωτους, θα έλεγα ικανοποιεί τα πρωτόγονα ένστικτα των ανθρώπων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι μειώνεται η επιρροή του στους πανεπιστημιακής μόρφωσης και αυξάνεται στους χαμηλής μόρφωσης, στις νοικοκυρές κλπ.
Σε άρθρo του ο αρθρογράφος Ατακλί, λέει ότι η σκιά του φόβου που ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του Ερντογάν εκείνο το βράδυ έχει να κάνει με το 2019 και τις εκλογές. Δηλαδή εάν ο Ερντογάν είχε πάρει στο δημοψήφισμα πάνω από 55% θα ήταν πιο ήσυχος. Τώρα φοβάται ο Ερντογάν, αυτά είναι πληροφορίες που έφθασαν στον δημοσιογράφο που σας ανέφερα, φοβάται ο Ερντογάν ότι αυτά τα δύο χρόνια επειδή το πολιτικό περιβάλλον είναι αρνητικό για αυτόν που κυβερνά, υπάρχουν σημάδια οικονομικής κρίσης, υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κυπριακό, στην Ευρώπη στην οικονομία, ότι το πιο πιθανό είναι να έχουν διαρροή ψηφοφόρων και όχι συσπείρωση.
Το 2019 θα έχουμε δύο εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές. Στις προεδρικές ο πρόεδρος, με βάση το σύστημα που έχει φτιάξει ο Ερντογάν πρέπει να πάρει 50 +1. Εκεί λοιπόν φοβάται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα βάλουν από την αρχή έναν υποψήφιο, που αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του Ερντογάν, αλλά ότι το καθένα θα βάλει το δικό του υποψήφιο. Εάν όμως γίνει αυτό σχεδόν αποκλείεται ο Ερντογάν να πάρει πάνω από 50%.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με αυτό το σενάριο που τρομοκρατεί τον Ερντογάν, είναι πιθανό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο και να μοιράσουν την εξουσία. Μην ξεχνάμε ότι το νέο σύστημα έχει και δύο αντιπροέδρους της Δημοκρατίας. Έτσι το νέο πρόσωπο θα μοιράσει τις αντιπροεδρίες στα κόμματα και το υπουργικό συμβούλιο, γιατί το υπουργικό συμβούλιο δεν θα ορίζεται από τη Βουλή αλλά από τον Πρόεδρο.
Τι σημαίνει αυτό. Ότι υπάρχει πιθανότητα ακριβώς επειδή θα μοιραστεί η εξουσία, τα κόμματα εάν δεν το κάνουν αυτό θα εξαφανιστούν γιατί η Βουλή θα έχει πλέον έναν ρόλο διακοσμητικό, την εξουσία θα την ασκεί ο Πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο.
Εάν τα κόμματα του “Όχι”, της αντιπολίτευσης συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο το πιο πιθανό είναι ότι θα κερδίσει το νέο πρόσωπο τον Ερντογάν. Έτσι ο Ερντογάν θα μείνει χωρίς ασυλία, δεν θα είναι βουλευτής και θα μείνει χωρίς ασυλία και στην ουσία θα είναι αιχμάλωτος του συστήματος που ο ίδιος δημιούργησε».
– Πώς μπορεί να πάρει μία τέτοια ήττα;
«Το θέμα είναι ότι έχει κάνει τέτοιες διώξεις, πολλές από τις οποίες είναι άδικες, που θα πέσει θύμα κι αυτών των διώξεων. Ο Ερντογάν έχει άπλυτα, της οικογένειάς του και του ιδίου. Κάποιοι τα μαζεύουν, κάποιοι τα γνωρίζουν και αναφέρομαι για παράδειγμα στον Γκιουλέν, ο οποίος ήλεγχε την αστυνομία, το δικαστικό άρα έχει ράμματα για την γούνα του. Αυτός είναι ο φόβος στο πρόσωπο, ότι θα είναι χωρίς ασυλία και εάν ανοίξουν κύκλοι διώξεών του πιθανόν να καταλήξει στη φυλακή».

Το πραξικόπημα και η δίκη των «8»

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
– Πώς είδατε το πραξικόπημα και το πώς χειρίστηκε η Ελλάδα το ζήτημα;
«Το πραξικόπημα ήταν κατά την άποψή μου πραγματικό. Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, πρόσφατα είδα και στις ΗΠΑ, που λένε ότι το πραξικόπημα το έστησε ο Ερντογάν. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, πιστεύω όμως ότι από ένα σημείο και μετά το ήλεγξε και το χρησιμοποίησε για να ισχυροποιήσει τη θέση του, να συσπειρώσει το λαό γύρω από το μύθο. Έκανε ένα μύθο γύρω από τη δημοκρατία και τον εαυτό του, την οποία δημοκρατία καταλύει ο ίδιος τώρα. Το χρησιμοποίησε με τέχνη για να κάνει εκκαθάριση του τοπίου στο στρατό, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία κλπ. Τώρα σε σχέση με τους “8” εγώ πιστεύω ότι είναι αστείο και να το συζητάμε. Η Ελλάδα δεν τους κάλεσε να έρθουν. Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, αποφάσισε η δικαιοσύνη. Μάλιστα αποφάσισαν τρεις διαφορετικές έδρες στον Άρειο Πάγο και τρεις στο Εφετείο που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να στήσει κανείς τόσες πολλές συνθέσεις. Και όλοι αποφάσισαν την ίδια απόφαση. Και εδώ πρέπει να πούμε το εξής, ένα ανώτατο δικαστήριο ένα μήνα πριν την απόφαση για τους “8” είχε αποφασίσει αρνητικά για την ελληνική κυβέρνηση, που είναι απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη ούτε για το πραξικόπημα ούτε για το αν δημιουργήθηκαν συνθήκες που φεύγουν οι Τούρκοι αξιωματικοί από την Τουρκία για να αποφύγουν μία άδικη δίκη».
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
– Δεν έχει δηλαδή να χρεωθεί κάτι η Ελλάδα;
«Εγώ θα έλεγα ότι ο Ερντογάν χρωστάει στην Ελλάδα χάρη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους παγκοσμίως που πήρε τηλέφωνο και του εξέφρασε την συμπαράστασή του αλλά και η Ελλάδα αν και γνώριζε στοιχεία από την πτήση του εκείνο το βράδυ στην ουσία προστάτεψε τον Ερντογάν. Δηλαδή πέρασε πολύ κοντά στον ελληνικό εναέριο χώρο, κρατώντας μυστική την πτήση του, στην ουσία τον προστάτεψε. Άρα αντί να χρωστάει χάρη στην Ελλάδα και που στήριξε τον ίδιο, στρέφει τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας. Νομίζω ότι είναι άδικο και πολιτικά άτοπο αυτό που γίνεται και η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ένοχη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξέδωσε ανθρώπους τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
– Θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα;
«Η Τουρκία έχει την δικιά της στρατηγική είναι πάγια, δεν έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση. Έχει τα σχέδιά της και τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. Έχει πέντε μέτωπα να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν: Το ένα είναι το μέτωπο του Κουρδικού στη Συρία και στο Ιράκ, που είναι μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα που απειλεί και την ακεραιότητα της Τουρκίας. Το δεύτερο μέτωπο είναι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου δεν έχει να αντιμετωπίσει την Κύπρο και την Ελλάδα, εκεί έχει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Κατάρ. Γιατί οι εταιρείες από αυτές στις χώρες έχουν υπογράψει συμβόλαια μη δίνοντας σημασία στις απειλές της Τουρκίας, άρα δεν δέχονται τις θέσεις της Τουρκίας και υιοθετούν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι Διεθνές Δίκαιο και μέση γραμμή άρα είναι θέσεις της Ελλάδας.
Το τρίτο μέτωπο είναι η Ελλάδα, και τα αναφέρω και με σειρά προτεραιότητας. Τέταρτη είναι η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η σχέση της με την Ευρώπη και πέμπτο είναι το μέτωπο της οικονομίας. Το αναφέρω τελευταίο αλλά επειδή υπάρχουν σημάδια κρίσης, εάν τελικά προκύψει μία σοβαρή κρίση θα γίνει το κυρίαρχο μέτωπο. Για αυτό λέω ότι ασφαλώς οι πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και οι προκλήσεις θα συνεχιστούν αλλά σύμφωνα με την εκτίμησή μου δεν βλέπω στον ορατό ορίζοντα κάποιο περιβάλλον έντασης που θα οδηγήσει σε μία μείζονα κρίση στα ελληνοτουρκικά».

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή