Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πονηριές και παγίδες πριν από τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Χρύσανθος Τσουρούλλης
Για μια φορά ακόμα ο Έσπεν Μπαρθ Έϊντε «έκλεψε την παράσταση» με το έγγραφο που προετοίμασε για τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν πρόκειται μόνο για αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, αφού και το ίδιο το Προεδρικό έστειλε αρκετές παρατηρήσεις και διαφωνίες σχετικά με το έγγραφο του Νορβηγού διπλωμάτη.  
Έμπειροι δικοί μας διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι έκανε «καθαρή υπέρβαση», προχωρώντας πολύ πέρα από τα όσα καταγράφηκαν στο Μοντ Πελεράν τον περασμένο Ιανουάριο. Ειδικά αυτή η «δημιουργική καινοτομία» για κάποια Συνθήκη Εφαρμογής της συμφωνίας δεν υπήρχε πουθενά μέχρι τώρα. Από την άλλη, όμως, εκφράζουν και αμφιβολίες κατά πόσον, συντάσσοντας το έγγραφο, ο Ειδικός Σύμβουλος ενσωμάτωσε πράγματι όλες τις ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα. Διότι υπάρχει η «σχεδόν βεβαιότητα» ότι η πρότασηασφάλειας που κατέθεσε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν βρίσκει τη θέση που θα έπρεπε να έχει. 
 
Προφανώς, ο κ. Έϊντε, με την επιθυμία «να τελειώνουμε μέσα στον Ιούλιο», την οποία δεν κρύβει τον τελευταίο καιρό, διαλέγει και πάλι την πλευρά που θεωρεί ότι μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο την προσωπική του φιλοδοξία. Η επιλογή είναι «να μη δυσαρεστήσει την Άγκυρα» ή τουλάχιστον να την «κρατήσει ζεστή στο τραπέζι». Διότι γνωρίζει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η περίφημη Διάσκεψη μπορεί να τερματιστεί όπως την πρώτη φορά, μόνο και μόνο με μια εναρκτήρια δήλωση του Μεσούτ Τσαβούσογλου. 
 
Κανονικά, σημείωνε παλιός διπλωμάτης με πείρα στα των διαπραγματεύσεων, ίσως ο Πρόεδρος να σκεφτόταν ακόμα και το ενδεχόμενο να «κόψει το κακό από ρίζας» και να μην προχωρήσει για την Ελβετία με ένα τέτοιο έγγραφο στη μέση…
 
Η Συνθήκη Εγγυήσεως σερβίρεται τώρα με ψευδώνυμο «Εφαρμογή»
 
Το μεγαλύτερο αγκάθι του «εγγράφου Έιντε» είναι ότι, στην ουσία, αντί να δείχνει στην κατεύθυνση της κατάργησης των εγγυήσεων και των παρεμβάσεων, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη συζήτηση μόνο και μόνο για να βάλει μέσα στο παιγνίδι την ιδέα για κάποιο «σύστημα εγγυήσεων της εφαρμογής της λύσης». Δηλώσεις που έκανε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας προχτές είναι ένας καλός οδηγός για να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Αναφερόμενος σε «Συνθήκη Εφαρμογής», ο Μάθιου Κιντ είπε ότι «είναι μια ιδέα που αξίζει να συζητηθεί σοβαρά την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία», συμπληρώνοντας ότι «θα βοηθήσει να εντοπίσουμε, αν μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος της απάντησης/λύσης». 
 
Με έμμεσο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι μάλλον πρόκειται για μιαν ακόμα από εκείνες τις «υποβοηθητικές βρετανικές ιδέες» που εδώ και δεκαετίες στοιχειώνουν τη λύση του Κυπριακού. Διότι, με την ανοιχτή στήριξη της Βρετανίας σε μετατόπιση της συζήτησης από τις «εγγυήσεις» στην «εφαρμογή», φαίνεται να προλειαίνεται το έδαφος για τις τουρκικές κινήσεις στην Ελβετία. 
 
Τον τελευταίο καιρό είναι έντονη η πληροφορία ότι η περίφημη «έκπληξη» που μπορεί να κάνει η Τουρκία στην Ελβετία θα είναι να μας «αιφνιδιάσει», αποδεχόμενη να εγκαταλείψει τη λογική του ελέγχου της Κύπρου μέσα από εγγυήσεις. Αυτή, όμως, δεν ήταν ούτε η μισή αλήθεια. Διότι, αυτό που φαίνεται να μηχανεύεται τώρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι να επικεντρωθεί σε ένα εναλλακτικό σενάριο ελέγχου της Κύπρου και να επιδιώξει νομιμοποιημένη δυνατότητα παρεμβάσεων στην Κύπρο μέσα από την «παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας για λύση». 
 
Αν τυχόν γινόταν δεκτό ένα τέτοιο σχήμα, τότε στην ουσία τίποτα δεν θα αλλάξει για την Άγκυρα, που θα συνέχιζε να έχει κάτω από άμεσο έλεγχο τη Λευκωσία για πολλά χρόνια, μέχρις ότου η ίδια θεωρήσει ότι «έχει εφαρμοστεί» μια τυχόν συμφωνία. Μπορεί, μάλιστα, κάποιος να φανταστεί εύκολα πόσα «προβλήματα εφαρμογής» μπορεί να ανακαλύπτει κανείς ή και να «κατασκευάζει», ακόμα, αν το χρειάζεται, στην περίπλοκη διαδικασία εφαρμογής μιας συμφωνίας σαν αυτήν που προνοείται από το γνωστό «πλαίσιο»…
 
Και η Συνθήκη Εγγυήσεως βαπτίζεται Συνθήκη Εφαρμογής; 
 
Η πονηριά μιας τέτοιας πρότασης, που ουσιαστικά διατηρεί και τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τη λογική του τουρκικού ελέγχου στην Κύπρο, είναι ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανησυχία που έχει εκφράσει και η δική μας πλευρά για την πραγματική και απρόσκοπτη εφαρμογή μιας τυχόν συμφωνίας. Έχουμε τη μαύρη ανάμνηση της «διευθέτησης» που προτάθηκε το 2004, όταν ακόμα και μετά την έγκριση του «Σχεδίου Ανάν» από τα δημοψηφίσματα, αυτό θα προχωρούσε μόνον αν το ενέκρινε πρώτα η…Μεγάλη Εθνοσυνέλευση του τουρκικού κράτους. 
 
Υπάρχει ακόμα και η γενικότερη δυσπιστία μέσα στον κόσμο κατά πόσον ένα κράτος όπως η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν θα εφάρμοζε τελικά δεσμεύσεις που θα έπαιρνε, και αυτό φάνηκε να απασχολεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γι’αυτούς τους λόγους είχε εισηγηθεί να υπάρξει εγγύηση της εφαρμογής της λύσης με ειδική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όπως ήταν και παλαιότερα επιθυμία της πλευράς μας. 
 
Αντί αυτής της καλοπροαίρετης πρότασης, τώρα προσπαθούν να ανοίξουν κεφάλαιο «Εφαρμογής» της λύσης, βάζοντας μέσα την Τουρκία ως «εγγυητή»! Η πρόσθετη έκπληξη είναι, όμως, ότι δεν θα έρθει έτσι απλά η Τουρκία να θολώσει τα νερά με μια τέτοια πρόταση, αλλά φαίνεται να της προλειαίνουν το έδαφος τόσο η Βρετανία όσο και τα Ηνωμένα Έθνη. 
 
Μια παλαιότερη ανησυχία που ακούσαμε από διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν μήπως η τουρκική πλευρά προσπαθήσει να «χτίσει» πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για Σύμφωνο Φιλίας που θα αντικαθιστούσε τη Συνθήκη Εγγυήσεως και να τη διαστρέψει με τρόπο που να διατηρήσει ουσιαστικά έλεγχο πάνω στην Κύπρο. Τώρα, όμως, αναπτύσσεται ένα ακόμα χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Συνθήκη Εγγυήσεως θα άλλαζε απλώς όνομα σε «Συνθήκη Εφαρμογής». 
 
Γιατί όχι εγγυήσεις εφαρμογής από Σ.Α. και Ε.Ε.;
 
Στο έντονο παρασκήνιο των ημερών η δική μας πλευρά, που είναι πια «υποψιασμένη» για την πιθανή τουρκική μεθόδευση, προσπάθησε να προωθήσει την ιδέα ότι την εφαρμογή της συμφωνίας για λύση μπορεί να την εγγυηθεί είτε το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά το ενδιαφέρον κάποιων από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε καν προς συζήτηση. Διότι, πάντα οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να εμπλέξουν και να δώσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Ρωσία και την Κίνα. Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Βρετανία, που έχει πια βρεθεί εκτός Ευρώπης, προσπαθεί από την πλευρά της να «σκοτώσει» και την ιδέα ότι θα μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο η Ε.Ε. Γι’ αυτό και η Τουρκία, που επίσης θα αποκλειόταν από την πιθανή «ευρωπαϊκή ομπρέλα», βρίσκει «φυσικό σύμμαχο» και πάλι την Αγγλία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Βρετανία εκτός της Ε.Ε. και κατά κάποιο τρόπο απομονωμένη μπορεί να αρχίσει να υπολογίζει ακόμα περισσότερο στο να παίξει ένα «ντουέτο» μαζί με την Τουρκία στο Κυπριακό. 
 
Μπορεί, λοιπόν, ο Πρόεδρος να φροντίζει να βρει υποστήριξη από Γερμανία, Γαλλία και άλλους για την κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά, πιθανώς, η «παγίδα» να είναι ακριβώς την ώρα που θα πάμε για «κατάργηση» και θα αναζητηθεί, με τη λογική Έιντε, η «αντικατάσταση». Ο κίνδυνος είναι τόσο καθαρός όσο η ιδέα να βάλουμε «τον λύκο να προσέχει τα πρόβατα». 
 
Οι γερμανικές εκλογές 
 
Όλο αυτό το συνεχιζόμενο παρασκήνιο εμπλουτίζεται με μηνύματα για την ουσία της Διάσκεψης, που εξακολουθούν να είναι διαμετρικά αντίθετα. Από τη μια μεριά ακούμε την απλή, αλλά τόσο ουσιαστική πληροφορία που αποκόμισε από καιρό ο Πρωθυπουργός Τσίπρας από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν σε δικό τους τετ-α-τετ. Ότι, δηλαδή, «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα πριν από τις γερμανικές εκλογές». Και οι εκλογές στη Γερμανία είναι το φθινόπωρο. Αυτή την πολύ συγκεκριμένη πληροφορία την υποστηρίζει το γεγονός ότι ο ισχυρός σουλτάνος της Άγκυρας έχει τόσο πολλά μεγάλα προβλήματα, όση περίπου είναι και η ισχύς του. Δεν έχει κανένα λόγο να «μπλέξει» με το Κυπριακό, που δεν φαίνεται να τον απασχολεί και πραγματικά, χωρίς κανένα κέρδος. Θα το έκανε μόνο στην περίπτωση που η Γερμανία θα του έδινε κάποια «σοβαρά ανταλλάγματα» στα ευρω-τουρκικά. 
 
Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να εξηγήσει, γιατί η Α. Μέρκελ θα είχε την παραμικρή διάθεση να κάνει «δώρα» στην Τουρκία για την Κύπρο. Σίγουρα, όμως, κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει πριν από τον ερχόμενο χειμώνα. Όπως όλο το προηγούμενο διάστημα αποκλειόταν να είχαμε «κάτι» πριν από το δημοψήφισμα Ερντογάν… Από την άλλη, όμως, διάφοροι κύκλοι, τόσο κυπριακοί όσο και από συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού, διοχετεύουν μέσα από πέπλο μυστηρίου την «πληροφορία» ότι «η Τουρκία θα κάνει κάποια κίνηση». 
 
Οι ευσεβείς πόθοι για τον «αντι-Τσαβούσογλου της λύσης»
 
Είναι μια «πληροφορία» που πλασάρεται περίπου σαν στοιχηματικό «τιπ» σε στημένους αγώνες.  Κάποιοι προσπαθούν να την ενισχύσουν με μια παράλληλη έντονη φημολογία σχετικά με την εκπροσώπηση της Τουρκίας. Πριν από καιρό, κάποιοι δεν δίσταζαν να μιλούν ακόμα και για «πανηγυρική άφιξη» του Ερντογάν! Γρήγορα εγκαταλείφθηκε αυτή η καθόλου πειστική πρόβλεψη. Αντικαταστάθηκε από την ιδέα ότι, αν στο Κρανς Μοντάνα είναι ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, αυτό θα είναι ένδειξη ότι «παραμερίστηκε ο σκληρός Τσαβούσογλου και το Κυπριακό πάει για να κλείσει». Η «πληροφορία», που διέδιδαν κάποιοι εδώ στη Λευκωσία, ήταν ότι «αν τελικά πάει ο Γιλντιρίμ, αυτό σημαίνει ότι είναι για να αλλάξει η Τουρκία τη θέση που κατάθεσε ο Τσαβούσογλου τον Γενάρη στη Γενεύη». Διαβάζοντας μάλιστα στη γυάλινη σφαίρα της μάντισσας έλεγαν ότι «δεν είναι τυχαίο το ταξίδι-αστραπή Γιλντιρίμ στην Ελλάδα». Ενώ εκείνος πήγε μόνο για να ξεσηκώσει τη μειονότητα στη Θράκη! 
 
Ανέπτυσσαν ακόμα και το σχετικό «παρασκήνιο» ότι ο Ερντογάν θα αντικαταστήσει τον Τσαβούσογλου με κάποιον πιο «δικό του» και θεωρούσαν ότι έτσι έρχεται και η «τουρκική στροφή στο Κυπριακό». Τελικά, όμως, ούτε καν ο Γιλντιρίμ θα είναι, αλλά ο ίδιος ο Τσαβούσογλου. Αυτά τα σενάρια ευσεβών πόθων διαλύονται φύλλο-φύλλο και η Τουρκία πάει στην Ελβετία με τον «γνωστό Τσαβούσογλου», συνοδευόμενο από έναν παλιό πρέσβη, γνωστό για τις πολύ σκληρές θέσεις του. 
Αλλ’ ακόμα και το σενάριο «εξελίξεις το φθινόπωρο» που πάει να κολλήσει με τις εκλογές στη Γερμανία, δεν φαίνεται να βολεύει καθόλου τον κ. Έιντε, ο οποίος εμφανίζεται εντελώς ανέτοιμος να δεχτεί ότι, «αφού έκανε ο ίδιος όλη τη δουλειά», όταν θα έχει φύγει από το σκηνικό μπορεί να φτάσουν άλλοι στο «τελευταίο μίλι» του. Γι’ αυτό προσπάθησε να «σπρώξει» τα πράγματα, ακόμα και με αυτό το περιβόητο έγγραφό του. Από την ώρα, όμως, που τα «σπρώχνει» στην πλευρά της Άγκυρας, λογικά θα βρει απέναντί του έναν Νίκο Αναστασιάδη σε… καθόλου καλή διάθεση. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτές τις μέρες πήγε στην καρδιά της Ευρώπης για να φτιάξει τη δική του «πανοπλία». 
 
Απέναντι, όμως, σε αυτά τα δεδομένα που διαγράφονται, πλέον, καθαρά, υπάρχουν πάντα και εκείνοι που ελπίζουν ότι ο Πρόεδρος μπορεί να «εγκλωβιστεί» στα διαδικαστικά και στην πίεση της απομόνωσης στα ελβετικά βουνά και έτσι «μοιραία» να επιλέξει να κλείσει κάποια συμφωνία… Από τον περιβάλλον του Προέδρου, όμως, απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτή την ιδέα. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι, ακόμα, κάποιοι εδώ στη Λευκωσία επενδύουν σε ένα τέτοιο «σενάριο» και το προβάλλουν από την «θετική» πλευρά του. Την απάντηση, τελικά, θα την έχει ο Πρόεδρος. Σίγουρα δεν του «βγήκε» ακριβώς η ιδέα να «στριμώξει» την Τουρκία σε μια συζήτηση για την ασφάλεια. Τώρα, το ελάχιστο είναι να αποφύγει δικές του απώλειες. 
Σημερινή

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Οι Τούρκοι θέλουν τριμερή συνάντηση χωρίς ουσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του

Μια τριμερή χωρίς να αγγίζει την ουσία, δηλαδή το πως θα επανεκκινήσει ο διάλογος, επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του.

Με τη γνωστοποίηση, το βράδυ της Τετάρτης, της συμφωνίας για πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, άρχισαν να διαφαίνονται εκατέρωθεν και οι προθέσεις των δύο πλευρών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κατέγραψαν άμεσα ή έμμεσα τους στόχους τους πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας το δείπνο στη Νέα Υόρκη το γραφείο του Ερσίν Τατάρ φρόντισε την ίδια ώρα να στείλει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, διαμήνυε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδεικνύουν και τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το βασικό στόχο της τριμερούς που είναι η αναζήτηση τρόπων επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε πάντως χθες να ξεκαθαρίσει πως η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ενώ διαμήνυσε τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι στη Νέα Υόρκη δεν πάει για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε. Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ επεσήμανε πως το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό, μετά τη Γενική Συνέλευση, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωρίζεται, μετά τη μακρά περίοδο απουσίας κινητικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη κινητικότητας δεν συνεπάγεται ότι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, “δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιδίωξη διαλόγου, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για κατάληξη σε επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ό,τι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι αν, στο δείπνο, ακουστεί απλώς η ρητορική και επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιγαίο

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ελληνοτουρκικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Νίκου Ιγγλέση
26/09/2024 

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στις 24-9-24, ήταν η έκτη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Πρόκειται για «πολιτικό έρωτα» μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος ’23) ή για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου το θύμα μέσω ψυχολογικών και συναισθηματικών διεργασιών καταλήγει να ερωτευθεί το θύτη του;

Σε τί αλήθεια αποσκοπούν όλες αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η λεγόμενη θετική ατζέντα κ.α.; Πού είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει η Κυβέρνηση;  Ένα είναι βέβαιο: Όλα αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ανατρέψει το, δυσμενές γι’ αυτήν, status quo στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και απενοχοποιούν, στη διεθνή σκηνή, την αναθεωρητική – επεκτατική Τουρκία.

Ποιά είναι τα διαχρονικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που, κατά την Κυβέρνηση, θα προωθήσει τη λύση τους ο διάλογος;

1) Η Ελλάδα δικαιούται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να αυξήσει, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και την άρση τού, επ’ αυτού, τουρκικού casus belli; Όχι, υποστηρίζει η Άγκυρα.

2) Τα ελληνικά νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν την ίδια ΑΟΖ (μέχρι 200ν.μ.) με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Όχι, διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. αντιτείνει η Τουρκία.

3) Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δικαιούνται να είναι στρατιωτικοποιημένα γιατί απειλούνται; Θυμίζουμε το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Όχι, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης-Παρισίων, λέει η Τουρκία.

4) Η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει στην ΕΕ τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να προκαλέσει τη σφοδρή τουρκική αντίδραση;

5) Τα Θαλάσσια Πάρκα, που εξαγγέλθηκαν, θα υλοποιηθούν ή ξεχάστηκαν για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα; Η Άγκυρα δήλωσε ότι απαιτείται η συναίνεσή της.

6) Το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκολυβικό Μνημόνιο θα ακυρωθεί ή θα παρεμποδίζει την όποια εκμετάλλευση της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

7) Τα αφηγήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Γαλάζιων Αιθέρων» αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου (βλέπε χάρτη). Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό;

8) Στην Κύπρο η Τουρκία ζητάει τη διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης ζώνης ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα διακηρύσσει ότι τα κατοχικά στρατεύματά της θα παραμείνουν εσαεί στη νησί. Ο Ελληνισμός μπορεί να το αποδεχτεί;

9) Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που η Άγκυρα, ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, αποκαλεί τουρκική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως «στρατηγική μειονότητα» για την υβριδική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντιδρούν για να μη θυμώσει η Τουρκία.

Όλα αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα προδιαγράφουν το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Τουρκία κερδίζει χρόνο και ισχυροποιείται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε την Άγκυρα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη και άφθονα όπλα). Η συνέχιση του διαλόγου διευκολύνει την Τουρκία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πολεμική βιομηχανία της και ίσως στην απόκτηση των F-35. Η Ελλάδα χάνει χρόνο, δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και δεν ανατρέπει το status quo, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να προβάλλει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, όταν απαιτείται τις επιβάλλει δια του καταναγκασμού (π.χ. πρόσφατα στην Κάσο) και στο τέλος θα επικαλεστεί «τις πραγματικότητες επί του πεδίου»  ως ένα είδος «χρησικτησίας» για να τις νομιμοποιήσει στη διεθνή σκηνή.

Το Μεταναστευτικό  

Η Κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία του διαλόγου τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Αλήθεια, πώς φτάνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία, το Κέρας ή την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία; Έρχονται περπατώντας; Όχι βέβαια. Φτάνουν με πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (χωρίς visa) στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνται στον Έβρο και στις ακτές του Αιγαίου. Υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι όλο αυτό το traffic γίνεται εν αγνοία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας; Οι διακινητές είναι απλώς τα εκτελεστικά όργανα των υβριδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές από την Α. Μεσόγειο προς την Ελλάδα  αυξήθηκαν κατά 39% (πάνω από 37.000 άτομα). Αντίθετα από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 64%. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι ροές, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκαν, κατά 60%. Ίσως ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν όσους εντοπίζονται και καταγράφονται. Χιλιάδες άλλοι διέρχονται λαθραία από τα σύνορα. Κάθε μέρα στον Έβρο και στην Εγνατία οδό συλλαμβάνονται αλλοδαποί και ημεδαποί διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα να προωθούν λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνος ο φράκτης στον Έβρο προχωράει με «ρυθμό χελώνας».

Αλήθεια, γιατί η Κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου για έξι μήνες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών; Αλλά πώς να το κάνει όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ευτυχής που η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται σε πολυπολιτισμική! Όταν οι Έλληνες, δηλαδή, θα γίνουν μια από τις διάφορες μειονότητες που θα διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Το Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών παρακαλάει για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αποσχιστικής οντότητας της Βόρειας Κύπρου για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Μόνο που τη λύση του Κυπριακού δε θα την αποφασίσει ο όποιος Ερσιν Τατάρ αλλά η Άγκυρα. Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και ιδιαίτερα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ζητάει διάλογο με τον Ερντογάν. Από κοντά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα για να προκύψει τι; Για να απενοχοποιείται ο εισβολέας και κατακτητής;

Μετά 50 χρόνια κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δε ζητάει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Όλοι ζητούν διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εύρεση της όποιας λύσης. Η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο. Εδώ έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό 50 χρόνια κατευναστικής πολιτικής  Για αποτροπή, ανάσχεση και απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε μιλάει ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

 Ο Ερντογάν ζητάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους των κατεχομένων εδαφών και οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης μια Δικοινοτική –Διζωνική Ομοσπονδία που μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και της διχοτόμησης, αφού θα θέσει και τις ελεύθερες περιοχές υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είτε ο Ελληνισμός θα αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους είτε η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους γεωστρατηγικούς στόχους της. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί αν δώσουμε μόνο ορισμένα απ’ όσα απαιτεί η Άγκυρα, «για να μην είμαστε καθημερινά με το δάκτυλο στη σκανδάλη» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απλώς θα της ανοίξουμε την όρεξη και για τα υπόλοιπα όντας σε ακόμη πιο αδύναμη θέση. Εκτός αν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» έχει καταλάβει ολοκληρωτικά το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Υ.Γ. 1 Πέρασε ίσως απαρατήρητη η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής για Το Μέλλον» του ΟΗΕ. Είπε: «Το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ποιος αλήθεια ορίζει το παγκόσμιο συμφέρον; Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του Νταβός ή κάποιος άλλος;

Υ.Γ. 2 Απορεί κανείς με την εμμονή των ελλήνων πολιτικών να μιλούν για ενδεχόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία. Αγνοούν ότι στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα; Ή εξυπηρετούν την Άγκυρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ώστε να ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας;

 

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σπεύδοντας την ίδια ώρα να διαμηνύσει πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έσπευσε να διαμηνύσει πως στη Νέα Υόρκη δνε θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η διαδικτυακή «Κίπρις Πόστασι», αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας». Είπε ακόμα ότι η «κυριαρχία και η παρουσία» τους ψευδοκράτους είναι μη διαπραγματεύσιμα θέματα.

Ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες για άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη «πρόσκληση που ο Ερσίν Τατάρ αποδέχτηκε», είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή