Γενικά θέματα
Νέες τουρκικές απειλές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάνω από την Παναγία Οινουσσών
Ειδοποίησαν μέσω ασυρμάτου ότι «πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο»- Navtex για άσκηση σε περιοχή που αμφισβητούν – Ευθείες απειλές κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας από Τσαβούσογλου – Στέλνουν το «Τσεσμέ» στο Καστελόριζο
Τέλος δεν έχει η τουρκική προκλητικότητα, η οποία μάλιστα τα τελευταία 24ωρα εντείνεται προς κάθε κατεύθυνση. Οι πιλότοι που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην περιοδεία του στα ακριτικά νησιά, άκουσαν στις 09:35 σήμερα το πρωί και στις 09:37 δυο φορές τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι πετούν μέσα σε τουρκικό εναέριο χώρο!
Την ώρα εκείνη πετούσαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά Οινουσσών, η οποία έχει βρεθεί τα τελευταία δυο χρόνια στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας.
Οι πιλότοι δεν απάντησαν στη νέα τουρκική πρόκληση και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσγειώθηκε ασφαλώς στη νήσο Παναγιά.
Την ίδια ώρα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-4 εισήλθε στις 10:00 το πρωί στο FIR Αθηνών μεταξύ Ν. Λέσβου-Ν. Λήμνου και εκτέλεσε υπερπτήση στις 10:23 στις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων.
Τα μαχητικά πέταξαν σε ύψος 8.900 ποδών και στη συνέχεια εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 10:27 μεταξύ Σάμου και Κω.
Στο Καστελόριζο το Τσεσμέ
Όλα αυτά μετά τη χθεσινή διπλή πρόκληση και πάλι σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να αντιδρά διαρκώς. Οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, καθώς επιχειρείται μεταφορά της έντασης και στην περιοχή του Καστελόριζου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά την χθεσινή πρωτοφανή διπλή τουρκική πρόκληση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι τουρκικές αρχές, όπως γράφει το «mignatiou.com» εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.
Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές, συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.
Πάντως και η ευθεία αμφισβήτηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία ,στηρίζεται σε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες του Διεθνούς Δίκαιου, και παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη.
Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας). Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.
Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χεριά σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους.
Απειλεί με «άλλες διαδικασίες» o Τσαβούσογλου
Ευθείες απειλές κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας διατύπωσε χθες, Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν μεταβεί στα κατεχόμενα για συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους. Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «άλλες διαδικασίες» που θα ακολουθήσουν από εδώ και μπρος, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς ποιες είναι αυτές. Προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτές τις «άλλες διαδικασίες» ως αντίδραση στις «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς με τη συνέχιση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από την Total.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή Δημοκρατία) να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στη περιοχή της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός “λαός”. Το σχέδιό τους (Ελλάδας – Κύπρου)» είπε «είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν». Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς οι Έλληνες, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου δεν θα μείνουν αμέτοχοι και θα κάνουν κάποιο βήμα μαζί. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προχώρησαν στη γεώτρηση για να αναγκάσουν τη Τουρκία και το ψευδοκράτος να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά αυτό δεν συνέβη, γιατί «έγινε αντιληπτό το σχέδιο τους». Υποστήριξε πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν προχώρησε λόγω της ελληνικής πλευράς και για αυτό έδωσε τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Κατά τον Τσαβούσογλου, δεν υπήρξε καλή πρόθεση από την ελληνική πλευρά και διερωτήθηκε: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και τους επιβράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ (ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας). Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί». Κατά τον Τσαβούσογλου αποκαλύφθηκε και το πραγματικό πρόσωπο των χωρών που κρύβονται πίσω από το κυπριακό πρόβλημα για να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Συνεχίζοντας, είπε ότι «αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο.Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” (ψευδοκράτος) και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους το οποίο χαρακτήρισε απάνθρωπο. Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.
Σκυτάλη σε Γιλντιρίμ
Χθες κατά τις επαφές Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα συζητήθηκαν οι κοινές πρωτοβουλίες Τουρκίας – ψευδοκράτους χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, καθώς όπως θεωρούν δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Οι συζητήσεις αυτές, θα συνεχιστούν και σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μεταβαίνει στα κατεχόμενα, για να εκπροσωπήσει τη Τουρκία στους εορτασμούς για τη 43η επέτειο της εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, την οποία χαρακτηρίζουν «ειρηνευτική επιχείρηση». Όπως αναφέρουν πηγές στα κατεχόμενα θα υπάρξουν και συσκέψεις υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι «εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ» κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
Οι «άλλες» διαδικασίες
Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία σχολιάζοντας την απειλή Τσαβούσογλου για «άλλες διαδικασίες» από εδώ και μπρος εκτιμούσαν ότι ο Τούρκος υπουργός αναφερόταν σε δύο κινήσεις. Η πρώτη, κατά τις εκτιμήσεις είναι η συνέχιση των προκλήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ με έρευνες του Barbaros ακόμα και στα νότια παράλια της Κύπρου για δήθεν λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων και η άλλη η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους με αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ στη λογική δύο κρατών. Οι κινήσεις αυτές έχουν προβλεφθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έχει γίνει επεξεργασία διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων που εφαρμόζονται βήμα βήμα, αναλόγως των κινήσεων της τουρκικής πλευράς. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια για να ελπίζει σε επιτυχία αυτών των «άλλων διαδικασιών» καθώς συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο και δεν θα βρει υποστηρικτές.
Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, τους οποίους ενημέρωσε για την σύνοδο στο Κραν Μοντανά. Η Λευκωσία ενημερώνει όλες τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, και του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
O OHE δεν έκλεισε τη πόρτα
Χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έγινε ενημέρωση από τον ειδικό σύμβουλο και την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη σύνοδο στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Έιντε σε δηλώσεις του ανέφερε πως, ο ΟΗΕ δεν θέλει να μπει σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από τη στιγμή που η μία πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη για την αποτυχία της διάσκεψης. Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε σε «συλλογική αποτυχία» διατηρώντας αποστάσεις. Σημείωσε πως η διαδικασία έφτασε πιο κοντά σε λύση από όσο ποτέ άλλοτε και ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να συνδράμει εφόσον το ζητήσουν οι δύο πλευρές, επαναλαμβάνοντας πως η διαδικασία των συνομιλιών είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές στη Κύπρο να προβληματιστούν και να μην προτρέχουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και δηλώσεις που έγιναν από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας και της Κίνας. Το προσχέδιο για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο για ακόμα 6 μήνες, έχει δοθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένεται να εγκριθεί μεθαύριο.
Ευθύνες στον Έιντε
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που χθες βρισκόταν στη Λευκωσία και συμμετείχε σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, διατύπωσε την θέση ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά κατέρρευσε πρωτίστως λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και λόγω της κακής προετοιμασίας της από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΠΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ωστόσο από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, επανέλαβε πως ο κ. Γκουτιέρες έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Έιντε.
Ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη, ανέφερε πως Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να δουλέψουν, ώστε να δοθεί καινούρια ευκαιρία, αλλά αυτή πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική. Καταλογίζω, είπε, ευθύνη στον Έιντε, ότι ήρθε απροετοίμαστος στο Κραν Μοντανά.
Ο κ. Κοτζιάς είπε ακόμα πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρος Αναστασιάδη, έφερε τις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) και τους λαούς ακόμα πιο κοντά. Όπως είπε, στο Εθνικό Συμβούλιο άκουσε με προσοχή όλους τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και διηγήθηκε την εμπειρία που απέκτησε στο Κραν Μοντανά. Εκεί σημείωσε, «είδαμε μια Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις», αλλά όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιμη.
Με τον κ. Κασουλίδη όπως είπε συζήτησαν για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ποια συνέχεια θα δοθεί σε ότι αφορά στις προσπάθειες για λύση και πώς αξιοποιούνται παράγοντες όπως η ΕΕ, η τελωνειακή ένωση και άλλοι.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρώτος ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε «κανονικό κράτος» , φράση την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να υιοθετούνται οι διατυπώσεις του, από σημαντικές προσωπικότητες. «Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατά κανείς για τον εαυτό του» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά των Συνθηκών των εγγυήσεων και συμμαχίας είναι το κλειδί για ένα κανονικό κράτος.
Σε ερώτηση, αν υπάρχει περιθώριο άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία προς επίτευξη του στόχου, ανέφερε ότι υπάρχουν κίνητρα απαριθμώντας τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, τις σχέσεις της με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση κλπ. Υπάρχει συνεπώς τόνισε, ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε για να «πειθαρχήσει» στο διεθνές δίκαιο.
Ερωτηθείς για το σχέδιο Β’ και Γ’ της Τουρκίας είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το κατά πόσο η Τουρκία οδήγησε τη διαπραγμάτευση στο ναυάγιο έχοντας κατά νου να «παίξει» με άλλα πράγματα. Δουλειά μας σημείωσε, είναι να την εμποδίζουμε να παίζει με σχέδια Β και Γ. Πολλοί όπως είπε, είχαν την αίσθηση στην «Γενεύη 1» ότι αυτά που λέγαμε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα λέγαμε για το θεαθήναι. Η Τουρκία ωστόσο, διαπίστωσε στην πορεία ότι όχι μόνο δεν παραδοθήκαμε, αλλά και ότι αυτά τα θέματα μπήκαν ψηλά στην ατζέντα. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού δεν είναι οι 10 μέρες στο Κραν Μοντανά. «Οι καθημερινές δηλώσεις, ο τρόπος που πείθει κανείς την δικιά του κοινωνία, ο τρόπος που περιορίζει κανείς παίχτες, είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό μιλάμε για δημόσια διπλωματία κλπ. Ο πυρήνας είναι η καθ’ αυτό διαπραγμάτευση. Όταν ακούτε λοιπόν τουρκικές δηλώσεις βάλτε κι αυτό υπόψη».
Λίγα λόγια για γεώτρηση
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζεται στη σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Σε ερώτηση για τη νέα Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) της Τουρκίας που επηρεάζει και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά από το 2011 που ξεκίνησαν, αν θέλετε, πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει, την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε, τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται».
Θυμίζουμε ότι η έκδοση της χθεσινής NAVTEX από την Τουρκία αφορούσε τη δέσμευση μέρους των θαλάσσιων οικοπέδων 4,5,6 και 7 της ΑΟΖ. Η οδηγία προς ναυτιλομένους εκδόθηκε μετά την εξάωρη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gokseada παραμένει στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, χωρίς να προσεγγίζει το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total. Τα τουρκικά πλοία κινούνται μεταξύ των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Λευκωσία εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα παρεμπόδισης της γεώτρησης της Total από τη Τουρκία η οποία θα περιοριστεί σε προκλήσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Farhan Haq, δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων.
Ο κ. Haq εξέφρασε την εμπιστοσύνη που έχουν τα Ηνωμένα Έθνη στις εμπλεκόμενες χώρες για αποφυγή περιττών εντάσεων.
Πρώτο Θέμα
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra