Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Στα Paradise Papers το όνομα της Μαρέβας Μητσοτάκη – Τι απαντά η ίδια

Δημοσιεύτηκε

στις

Το όνομα της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers ως μετόχου κατά 50% offshore εταιρίας.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η offshore ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. 



Τι απαντάει η ίδια 
Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μακροσκελή της απάντηση στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» υποστηρίζει ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου».

Η Eternia Capital Management ιδρύθηκε από την δικηγορική εταιρεία Appleby, τον Μάρτιο του 2010 στα νησιά Κέιμαν. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.
Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.
Συγκεκριμένα η Μαρέβα Μητσοτάκη αναφέρει 
Η κυρία Γκραμπόφσκι ξεκαθαρίζει για την εταιρεία Eternia Capital Management που ίδρυσε το 2010 ότι «ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα».
Η κυρία Μητσοτάκη προσθέτει, επίσης, ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».
«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London. Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας απο τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων»
.
Όσον αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών πρόσθεσε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικειμένο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της ετιαρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».
«Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχει ληφθεί πριν από τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» απαντά η κυρία Μητσοτάκη σχετικά με αναφορές για σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας Appleby – που ίδρυσε την Eternia – ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών το Μάιο του 2012. Τελικά η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012».
Η κυρία Μητσοτάκη απαντά επίσης γιατί η εταιρεία εμφανιζόταν ως ενεργή στα αρχεία της Appleby έως και το 2014: «Μετά το κλείσιμο του του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager  είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας όπως δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της, η οποία θεωρώ ότι θα μπορεί να βρεθεί στα αρχεία της εταιρείας που την είχε συστήσει. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014. Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνονται απολύτως και από το περιεχόμενο της ίδιας της ερώτησής σας και από τη γνώση που εσείς έχετε και και εγώ πληροφορούμαι από εσάς, ότι, δηλαδή, ο agent service provider της εταιρείας, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία που είχε συστήσει και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χρόνος που προφανώς συνδέεται με την εντολή που είχε λάβει για κλείσιμο της εταιρείας (investment manager). 
Επίσης από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε απ΄το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουάριου του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς. 
Επειδή πράγματι πρόκειται για εύλογο ερώτημα, μετά το σχετικό ερώτημά σας ρώτησα και από την πλευρά μου νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service provider αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους (annual fees) και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο. Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως “ενεργές” παρόλο που είναι σε αδράνεια, χωρίς καμία δραστηριότητα. Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λογω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι ο πιο κατάλληλος για να σας απαντήσει είναι ο ίδιος ο agent service provider» καταλήγει.
Η σύνδεση Μαρέβας Μητσοτάκη – Eternia Capital δεν είναι κάτι νέο
Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», η σύνδεση της κυρίας Μαρέβα Μητσοτάκη με εταιρεία υπο την επωνυμία Eternia Capital, δεν είναι κάτι το νέο. Στο βιογραφικό της αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds.
«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοκοινομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα, ανέφερε η Μαρέβα Μητσοτάκη.
Δημοσιεύματα συνέδεαν την κα Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία. Η δεύτερη, ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός από την συμμετοχή του στο e-food.
Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας της κας Γκραμπόφσκι.
Η απάντηση του Κωνσταντίνου Κυρκίνη
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με την δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω την λύση της όπως και έπραξα», ανέφερε στο Εθνος ο κ. Κυρκίνης.
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η Eternia Capital Advisors «δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ρωτήθηκα».

Πηγή: iefimerida.gr 

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή