Ακολουθήστε μας

Οικονομική Κρίση

Μαξιλάρι 15 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Δημοσιεύτηκε

στις

Μελετά πρόταση του ΤΧΣ για παροχή εγγυήσεων μέσω Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού
Της Ειρήνης Σακελλάρη                                    Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
esak@naftemporiki.gr
Πρόσω ολοταχώς κινούνται κυβέρνηση και θεσμοί για να λύσουν το μείζον πρόβλημα των τραπεζών, πριν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και μαζί και η οικονομία βρεθούν πάλι στο σημείο μηδέν. 
Πυκνώνουν οι επαφές με τους θεσμούς και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως υπάρχει σχέδιο να δοθούν εγγυήσεις για κάποιο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τους δείκτες τους.
Το σχέδιο εξυφαίνεται σε δύο παράλληλους πυλώνες: Να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε χορηγήσεις, καθώς χωρίς αυτές δεν έχουν εργασίες, δεν έχουν κέρδη και κατατρώγουν τα κεφάλαιά τους.

Μπορεί, λοιπόν, οι μετοχές των τραπεζών να ισορρόπησαν ανοδικά χθες στο Χρηματιστήριο, όμως η προχθεσινή ημέρα ταρακούνησε όλους τους εμπλεκόμενους με τις τράπεζες παράγοντες.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διερευνά την πρόταση ενός Asset Protection Scheme «ως ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 
Τούτο επιβεβαιώνει το σχέδιο που διέρρευσε χθες από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον δοθούν συγκεκριμένες εγκρίσεις από τους θεσμούς, θα προχωρήσει σε εγγύηση τμήματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών ύψους 15 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί παράγοντες -που έχουν ενημερωθεί σχετικά- έλεγαν στη «Ν» σε ό,τι αφορά το σχέδιο αυτό, πως:
α. Το buffer δεσμεύεται κατά το ποσό των εγγυήσεων και έτσι δεν γίνεται να ξοδευτεί.
β. Οι τράπεζες αποκτούν τον χρόνο ώστε να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα 15 δισ. ευρώ ή τουλάχιστον τμήμα αυτών.
γ. Αυτομάτως φεύγει ο κίνδυνος των 15 δισ. ευρώ από τον ισολογισμό των τραπεζών και επομένως ανεβαίνουν εξ αυτού οι δείκτες τους.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης προγραμματίζει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ξεκλειδώσει το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας για τις τράπεζες.
Το νέο σχέδιο
Η Ελλάδα βρίσκεται στον σχεδιασμό της δημιουργίας «οχημάτων» για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, μετά το sell off τραπεζικών μετοχών που ανέδειξε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, δήλωσαν τρεις διαφορετικές πηγές στο Bloomberg.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, το σχέδιο -οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση- προβλέπει ότι η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς «κόκκινων» δανείων, σημείωναν.
Το σχέδιο έρχεται μετά το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών που χάνουν πάνω από 40% της αξίας τους φέτος. Οι τράπεζες που πέρασαν τα stress tests νωρίτερα φέτος είναι υπό πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές για να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια με ρυθμούς-ρεκόρ.
Το κρατικά ελεγχόμενο ΤΧΣ, που είναι μέτοχος και στις τέσσερις τράπεζες, είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας», όπως και με τον SSM, ανέφεραν οι πηγές. Τα οχήματα αυτά μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από 15 δισ. «κόκκινα» δάνεια.
Ο νέος σχεδιασμός εστιάζει στην αξιοποίηση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ρευστότητας. 
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει πως βρίσκεται σε επαφές με το ΤΧΣ και την
Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των “κόκκινων” δανείων». 
Το ΤΧΣ, η ΤτΕ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τον Τύπο, εάν η Επιτροπή θα δεχθεί τη διενέργεια προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων τραπεζών με κρατική εγγύηση (asset protection scheme), o M. Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει επιμέρους θεσμικά όργανα, αλλά πρόσθεσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών.
Σύσκεψη για τη ρευστότητα
Τα θέματα ρευστότητας απασχόλησαν χθες τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό, χθες, την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μία σύσκεψη στο υπουργείο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των χορηγήσεων των τραπεζών και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για αναπτυξιακά εργαλεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση και πάνω σε αυτά θα πρέπει, όπως τόνισε, να αναδειχθεί και ο ρόλος των τραπεζών. «Έχουμε συζητήσει με τις διοικήσεις των τραπεζών, με τον κ. Καραμούζη με την Ένωση των Τραπεζών και ίσως την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε μια μεγάλη σύσκεψη εδώ στο υπουργείο, όπου θα παρουσιάσουμε εμείς τα δικά μας εργαλεία αλλά θα ζητάμε και από τις τράπεζες να μας πουν και αυτές τι σχεδιάζουν, γιατί οι τράπεζες έχουν ρευστότητα αυτή τη στιγμή. Μπορούν να διαθέσουν γύρω στα 10 δισ. ευρώ. Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και τη δυναμική πλευρά των πραγμάτων».
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ΤτΕ, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την Τράπεζα της Ελλάδoς. ΕΛΛ Είπα κάτι. Οι θεσμοί να παίξουν τον ρόλο τους. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ανεξαρτησία, η ανεξαρτησία δημιουργεί και ευθύνες. Άρα όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται στα θέματα που συζητάμε έχουν ρόλους και πρέπει να τους παίξουν αυτούς τους ρόλους, τίποτα άλλο δεν θέλω να πω γι’ αυτό το θέμα».
Συζήτηση με Κεφαλαιαγορά, Χρηματιστήριο
Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών τίτλων στη συνεδρίαση της Τετάρτης φαίνεται να συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση και του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη.
H συζήτηση στη φάση αυτή περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων τόσο για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Χ.Α. όσο και ευρύτερα θέματα, όπως για παράδειγμα το έργο των ορκωτών ελεγκτών. Πάντως, ιδιαίτερα περαιτέρω μέτρα που να σχετίζονται με τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς δεν είναι εύκολο να προκύψουν, καθώς η εποπτική αρχή αλλά και το Χρηματιστήριο σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα ευρωπαϊκών κανονισμών και ρυθμίσεων. 
Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε: «Νομίζω ότι υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει σενάρια, αλλά ελέγχει γεγονότα και στοιχεία». Για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τελικά αποτελέσματα έρευνας».
Σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, και οι τομεάρχες Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, με εντολή του προέδρου του κόμματος, ο κ. Γκότσης επεσήμανε ότι υπήρξε πλήρης ενημέρωση των στελεχών της Ν.Δ. 
Επέστρεψαν στο «πράσινο» οι τραπεζικές μετοχές
Οι συσκέψεις και οι δηλώσεις περί της χρηματιστηριακής πτώσης της Τετάρτης, στον τραπεζικό κυρίως κλάδο, έφεραν… αποτέλεσμα, πρόσκαιρο τουλάχιστον. Από τη μεγάλη πτώση στη μεγάλη άνοδο πέρασε χθες ο τραπεζικός δείκτης, αποδεικνύοντας περίτρανα τη ρηχότητα της αγοράς, αλλά και τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις των επενδυτών. Ο γενικός δείκτης τερμάτισε χθες στις 676,36 μονάδες με άνοδο 1,43%, ενώ αυτός των τραπεζών κέρδισε χθες 8,31% τερματίζοντας στις 568,31 μονάδες. Άνοδος 9,23% για τον τίτλο της Πειραιώς, στο +8,97% η μετοχή της Εθνικής, ποσοστό 8,57% κέρδισε η Eurobank, άνοδος 7,63% για τη μετοχή της Alpha. Μία μέρα ανόδου δεν αρκεί για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ως προς τις επόμενες ημέρες – όπως άλλωστε ούτε μία μέρα πτώσης βοηθά να προκύψουν βεβαιότητες. Συγκεκριμένες ανησυχίες για τα πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να υπάρχουν και η επιθετικότητα των πωλήσεων της Τετάρτης δημιουργεί προβληματισμό για πιθανές επόμενες ανάλογες κινήσεις. Οι εξωγενείς άλλωστε παράγοντες που επιτείνουν τις ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται και έχει αποδειχθεί ότι το Χ.Α. ευκόλως παρασύρεται και από τέτοιους. 
Ναυτεμπορική

Οικονομική Κρίση

Ποιος πληρώνει για τη μείωση του χρέους…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μπορεί το ελληνικό χρέος τον τελευταίο χρόνο να ξεπέρασε τα 404 δισ. ευρώ από 365 δισ. ευρώ το 2019, αλλά η εξέλιξή του είναι θετική, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat λοιπόν, το ελληνικό χρέος το 2022 μειώθηκε στο 171,% του ΑΕΠ όχι τόσο λόγω του ισχνού πλεονάσματος 0,1% έναντι προβλέψεων για έλλειμμα -1,6% αλλά λόγω της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ και του ακόμη ισχυρότερου πληθωρισμού.

Όπως είπαμε, το χρέος έχει σημασία ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι ως απόλυτος αριθμός… Είναι διαφορετικό π.χ.  να έχει  χρέος  100 χιλ. ευρώ κάποιος που έχει εισόδημα 100 χιλ. και πληρώνει τόκους 5-6 χιλ. ευρώ το χρόνο και κάποιος άλλος που έχει εισόδημα 10 χιλ. ευρώ και πληρώνει το ίδιο κόστος εξυπηρέτησης… Ο δεύτερος τελεί υπό χρεοκοπία γιατί τα 4-5 χιλιάρικα που του απομένουν δεν φτάνουν για να ζήσει…

Ο πληθωρισμός λοιπόν το 2022 έκλεισε στο 9,6% και το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 5,9% έναντι αύξησης 8,4% που είχε εμφανίσει το 2021.

Καθώς η μεταβολή του ΑΕΠ υπολογίζεται σε αποπληθωρισμένες τιμές, η μεταβολή του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός αθροίζουν μαζί για το 2022 μια μεταβολή 9,6% + 5,9% ίση με 15,5%.

Αυτή είναι περίπου και η μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών με επιτόκιο περί το 1,5%.

Τουτέστιν ενώ το χρέος αυξήθηκε με 1,5% περίπου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με πολλαπλάσιο ρυθμό και ο πληθωρισμός μείωσε την αγοραστική δύναμη στην οικονομία κατά 9,6%…

Όπως οι μη αδαείς  γνωρίζουν όμως στο σύμπαν που ζούμε δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Τούτο σημαίνει πως όταν υπάρχει μείωση χρέους κάποιος την πληρώνει.

Ας πάρουμε τα πράγματα την αρχή.

Ο κλασικός και προφανέστερος τρόπος να μειωθεί το δημόσιο χρέος είναι να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου ή να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και  να δημιουργηθεί πλεόνασμα με το οποίο θα αποπληρωθεί μέρος του αυτού…

Τουτέστιν, κάποιος που χρωστάει πρέπει να ξοδεύει λιγότερα για να πληρώνει το χρέος.

Αυτός είναι ο “ορθόδοξος” τρόπος…

Ένας άλλος τρόπος είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ ταχύτερα από χρέος οπότε θα περισσέψουν λεφτά για την αποπληρωμή του χωρίς να χρειαστεί να μειωθούν οι δαπάνες. Ένας τρίτος τρόπος είναι η διάβρωση του χρέους μέσω του υψηλού πληθωρισμού.

Στην περίπτωση αυτή οι άνθρωποι δεν υπόκεινται μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ή φορολόγηση των καταθέσεων αλλά μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Μείωση της αγοραστική δύναμης σημαίνει πως κάποιος που παίρνει μεροκάματο π.χ. 50 ευρώ την ημέρα, με αυτά σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα πεντόλιτρο ελαιόλαδο, ενώ το 2019 αγόραζε περίπου 2. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά από την αγορά.

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι του μεγέθους που περιγράφουμε αλλά ένα σημαντικό μέρος της οφείλεται στην μείωση της παραγωγής στη Μεσόγειο φέτος και το υπόλοιπο στον υψηλό πληθωρισμό που συνεχίζεται απτόητος στα τρόφιμα.

Από τον υψηλό πληθωρισμό του 2022 έχασαν όλοι. Έχασαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι καταθέτες και οι περισσότερες οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών…

Για τη συνέχεια  Capital

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιώργος Αδαλής: Κάποιοι έχουν βγει για κυνήγι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αδαλής: Κάποιοι έχουν βγει για κυνήγι

Ο οικονομέτρης – αναλυτής Γιώργος Αδαλής, εξηγεί γιατί τα επιφαινόμενα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ιδίως της Ευρώπης με αιχμή την Ελβετία και την Γερμανία, έχουν στη κορυφή των ζητημάτων τους το ενεργειακό, την απεξάρτηση από την Ρωσία και την σχέση με τα κεφάλαια και την εμπλοκή με ρωσικές εταιρίες, την ώρα που η πολιτική των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, δεν φανερώνει διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις στις αλυσιδωτές κρίσεις.

Ο Γιώργος Αδαλής, παραθέτει θεατές αλλά και αθέατες πλευρές της κρίσης , διαφοροποιεί την προσέγγιση του για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και τι στην Ευρώπη, ενώ επιμένει ότι το κρισιακό σπιράλ θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμη με πολλά μπρός και πίσω .

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελλάδα

Το χρονικό από την ένταξη στα μνημόνια έως την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Το χρονικό της καταστροφής της Ελλάδας από ανεύθυνους (;) πολιτικούς

Του Θάνου Τσίρου
thtsiros@naftemporiki.gr  

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας είναι γεγονός. Από αύριο, ξεκινά μια νέα περίοδος για την Ελλάδα κατά την οποία η χώρα δεν θα υπόκειται σε τριμηνιαίους ελέγχους από τους θεσμούς όπως συμβαίνει ουσιαστικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Αξίζει όμως να θυμηθούμε τα όσα περάσαμε για να φθάσουμε εδώ. 

Η μνημονιακή περιπέτεια της Ελλάδας, αν και τυπικά ξεκίνησε το 2010, είχε τις ρίζες της παλαιότερα, καθώς από το 2008 είχε ξεκινήσει η δραματική επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας, με βασικότερους το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και το εξωτερικό έλλειμμα.

2 Σεπτεμβρίου 2009:
Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξαγγέλλει πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009,
τις οποίες κερδίζει το ΠΑΣΟΚ.

EUROKINISSI /ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

20 Οκτωβρίου 2009:

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί, ως
ποσοστό του ΑΕΠ, στο 12,5% αντί του 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

22 Οκτωβρίου 2009:

Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα από το επίπεδο A στο Α- και ακολούθησε μπαράζ υποβαθμίσεων στο επόμενο διάστημα από όλους τους οίκους.

Μάρτιος 2010:

Επισκεπτόμενος την Αθήνα, ο επίτροπος Όλι Ρεν εύχεται στους Έλληνες «καλό κουράγιο», υπονοώντας το τι θα ακολουθήσει.

23 Απρίλιου 2010:

Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την
προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

2 Μαΐου 2010:

Ανακοινώθηκε το πρώτο από τα μεγάλα πακέτα μέτρων του μνημονίου, ύψους 20 δισ. ευρώ, για το 2010 και 10 δισ.
ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

6 Μαΐου 2010: Ψηφίζεται από τη Βουλή το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τα
μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

8 Μαΐου 2010:

Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση (το πρώτο μνημόνιο) μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της Ε.Ε. για δάνειο ύψους 80 δισ. ευρώ.

PHASMA/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η τρόικα στο Μαξίμου – Τόμσεν – Μαζούχ – Μορς

10 Μαΐου 2010:

Υπογράφηκε η αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ για δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ.

31 Οκτωβρίου 2011:

Ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα που ζητούν οι δα ειστές. Προκαλούνται ισχυρές αντιδράσεις και ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

11 Νοεμβρίου 2011:
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, την οποία στηρίζουν ΠΑΚΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

PHASMA/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

12 Φεβρουαρίου 2012:

Η Βουλή ψήφισε με 199 ΝΑΙ το 2ο μνημόνιο, το οποίο προκαλεί νέες εσωκομματικές τριβές και διαγραφές βουλευτών.

9 Μαρτίου 2012:
Ολοκληρώθηκε το PSI, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να φτάνει το 95,7%, να «κουρεύεται» χρέος 106 δισ. ευρώ, αλλά
το τελικό όφελος να είναι μόνο 53 δισ. ευρώ και να μη λύνεται το πρόβλημα του χρέους.

17 Ιουνίου 2012:
Διεξάγονται οι εκλογές οι οποίες οδήγησαν τελικά σε δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο Αντώνης Σαμαράς ορκίζεται o πρωθυπουργός.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Φθινόπωρο 2014:
Η τρόικα ζητούσε πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία αρνείτο να τα λάβει και υπήρξε ρήξη.

Ιανουάριος 2015:

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν άντεξε στις πιέσεις και προσέφυγε στις κάλπες, που ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που
σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η τρόικα πίεζε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και υπήρξε μεγάλη ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

28 Ιουνίου 2015:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την επιβολή capital controls, εξαγγέλλει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη των προτάσεων μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε το Eurogroup.

5 Ιουλίου 2015:

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα, με το 61% να ψηφίζει ΟΧΙ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΏΤΗΣ ΠΛΈΓΑΣ Γ.

8 Ιουλίου 2015:
Οι ελληνικές αρχές ζητούν πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

12/13 Ιουλίου 2015:
Σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε περισσότερο από 17 ώρες, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο.

EPA/OLIVIER HOSLET

20 Αυγούστου 2018:
Λήγει το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα εξέρχεται της μνημονιακής εποπτείας και εισέρχεται στη «μεταμνημονιακή εποπτεία», η οποία θα διαρκέσει έως σήμερα, 20 Αυγούστου 2022. 

Ναυτεμπορικής

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή