Ακολουθήστε μας

Δημοκρατία

Διώξτε τους χουντοφασίστες από τη Βουλή των Ελλήνων

Δημοσιεύτηκε

στις

*Γράφει ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή. Πρέπει να βόλευε, κάποιους φυλακή και εδώ είναι ζήτημα πολύ συγκεκριμένο, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να επιταχύνει η δικαιοσύνη αυτό που κάνει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο τη ψηλή κουλτούρα. Δεν το λέω έτσι, υπάρχει συνειδητή προσπάθεια, συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε και δεν το αφήνουμε, αλλά πρέπει να το σπρώχνουμε περισσότεροι και πρέπει να βγαίνει και στον λόγο μας πιο πολύ το περισσότερο. Είναι επικίνδυνο αλλά έτσι είναι. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σε αυτή τη χώρα…και ο νοών νοείτω…»
Παύλος Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Κεντρική Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 15-10-2018


«Ο αριστερόστροφος φασισμός είναι ο πιο επικίνδυνος»

Μίκης Θεοδωράκης


«Ο φασισμός είναι η σκιά ή μάλλον το αποτρόπαιο γέννημα του κομμουνισμού»
Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ
Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι πολίτες εκλέγουν τους νομοθέτες (νομοθετική εξουσία), από τους νομοθέτες λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και εγγυητής αυτής της διαδικασίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πολλοί πλέον ισχυριζόμαστε ότι η δημοκρατία αυτή, όπως ασκείται, είναι κουτσουρεμένη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι καν δημοκρατία. Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι η δημοκρατία δεν είναι μια κατάσταση στατική, αλλά δυναμική, που σημαίνει ότι καθημερινά, κάθε ώρα και κάθε λεπτό διαμορφώνεται. Άλλοτε κερδίζει έδαφος και άλλοτε υποχωρεί. Ο αγώνας των πολιτών, όμως, να υποστηλώνουν τη δημοκρατία και να απαιτούν από τους αντιπροσώπους τους να την περιφρουρούν οφείλει να είναι ένας αγώνας καθημερινός και συνεχής.
Τι σημασία έχει, άλλωστε, να αγωνίζεται κάποιος για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, τη δημόσια διοίκηση κ.λπ. αν αυτά τίθενται στην υπηρεσία ενός τυράννου, ο οποίος τα δομεί όπως θέλει και τα εκμεταλλεύεται αποκλειστικά προς όφελός του; Στα Σκόπια και συγκεκριμένα από την όχθη της Λίμνης Οχρίδας φαίνονται κάποια πρώην πολυτελή κτίρια που στέγαζαν τους ανθρώπους του κόμματος επί Τίτο, δηλαδή την νομενκλατούρα. Η διαφορά τους από τις φτωχικές κατοικίες των «προλεταρίων» είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Επίσης, η παιδεία που λάμβαναν δε οι πολίτες των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ ή των χωρών που υπέφεραν από τον φασισμό και τον ναζισμό ή είχαν άλλου είδους δικτατορίες ήταν στρεβλή ως κατευθυνόμενη. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι στην Πολωνία το καθεστώς απαγόρευε τη διδασκαλία των μαθηματικών!
Η έλλειψη δημοκρατίας σε μια χώρα είναι η αιτία της καταστροφής. Δείτε την Τουρκία. Επειδή η πολιτική ασκείται κατά πως επιθυμεί ο Πρόεδρος Ερντογάν η χώρα ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Στη Βενεζουέλα πάλι με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης φυλακισμένους από το τυραννικό καθεστώς και την Γενική Εισαγγελέα που είχε επιλέξει ο ίδιος ο Πρόεδρος Μαδούρο εξόριστη η κοινωνία πεινάει, βασανίζεται και πένεται. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο παρατηρείται σε όλες τις χώρες με αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Ακόμη και αν σε κάποιες ο μονοκράτορας για μια περίοδο φαίνεται ότι οδηγεί τη χώρα σε πρόοδο, η σκληρή πραγματικότητα σε βάθος χρόνου θα αποδείξει ότι οι πολίτες, η κοινωνία και το κράτος βλάπτονται.
Στην Ελλάδα κλείσαμε τα μάτια στην αντιδημοκρατία. Στον βωμό της ανατροπής των Μνημονίων (πρώτου και δεύτερου) η χώρα κυριολεκτικά κάηκε, οι πολίτες καλλιέργησαν θυμό και μίσος και διάφοροι σαλτιμπάγκοι της εξουσίας ξεσήκωσαν τις «λαϊκές μάζες» για πράξεις παράνομες. Άσκηση βίας σε πολιτικούς, καταστροφή περιουσιών, προπηλακισμοί και προτροπές για λιντσαρίσματα επιτρέπονταν, αρκεί να ήσουν από την πλευρά εκείνου που τα προξενούσε και όχι του θύματος. Η κοινωνία αργά αλλά σταθερά συνήθισε τη βία. Εθίστηκε στην ανομία. Θεώρησε ότι κάνει επανάσταση, ενώ στην πραγματικότητα εξαχρειωνόταν με την ανοχή, έγκριση και επιδοκιμασία συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.
Αυτοί οι πολιτικοί χώροι, για κακή μας τύχη, έφθασαν – εξαπατώντας τους πάντες – στο σημείο να αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Και τώρα θέλουν να «πάρουν και την εξουσία». Κάποια φορά η σύντροφος του Πρωθυπουργού λέει σε συνέντευξή της ότι δεν έχουν καταλάβει την εξουσία, κάποια άλλη φορά ο Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού στέλνει «στα τσακίδια» πολίτη με την οποία διαφωνεί, σύσσωμη η κυβέρνηση επιτίθεται σε δικαστές επειδή δυσφορεί με τις αποφάσεις τους κ.ο.κ.
Τελευταίο και απεχθέστερο κρούσμα αυταρχισμού οι δηλώσεις του – όπως ο ίδιος δείχνει – χουντικού Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Η πρόσκληση του Παύλου Πολάκη στο βασικό όργανο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «να σπρώχνουν περισσότερο» για να βάλουν φυλακή τους αντιπάλους, ώστε να πάρουν την εξουσία είναι εφιαλτική. Αποκρουστικότερη, όμως, είναι η συμφωνία όλων των παρευρισκομένων στην Κεντρική Επιτροπή με την παρακίνηση Πολάκη. Και μάλιστα εν γνώσει του γεγονότος – όπως είπε και ο ίδιος – ότι είναι επικίνδυνο αυτό που συνιστά!
Από την ημέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις Πολάκη όφειλαν όλα τα κόμματα να λάβουν σαφείς αποστάσεις από αυτές. Όφειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τις αποδοκιμάσει σαφώς και ο Πρωθυπουργός να έχει απομακρύνει τον χουντικό υπουργό του. Το γεγονός της παραμονής του Πολάκη στην κυβέρνηση και στο κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει τα ίδια με εκείνον.
Οι δικαστικές ενώσεις, η Ακαδημία Αθηνών, η Ευρώπη και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να σταθούν απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να καταπατηθούν οι θεσμοί, προκειμένου να παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία.
Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, συντονισμένη η κοινωνία των πολιτών, πρέπει να καταγγείλουμε αυτές τις δηλώσεις, διότι κατ’ ουσίαν είναι πρόσκληση σε κατάργηση της δημοκρατίας. Και τούτο δεν διαφέρει και πολύ από ένα πραξικόπημα. Για την ακρίβεια, είναι πιο αθόρυβο…
*Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος

Δημοκρατία

Θέλετε καλοριφέρ ή δημοκρατία;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λένε πως η τέχνη του επιτυχώς πολιτεύεσθαι συνίσταται στο να θέτεις προ των ψηφοφόρων τα σωστά διλήμματα.

“Αν η ΕΕ μας προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου, με την ειρήνη. Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας”.

Βλέπε: “Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;” λέει ο Ντράγκι

Κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία με τα ευρωσκεπτικιστικά, τα ανοιχτά “φιλοπουτινικά” και τα δυνητικά “φιλοπουτινικά” κόμματα να αθροίζουν ποσοστά που συγκροτούν άνετα κυβέρνηση, δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση που θα λάβει ο κύριος Ντράγκι.

Το ίδιο δέος προκαλεί στους φορείς ψηγμάτων κοινής λογικής και η ενίσχυση των ποσοστών της Μαρίν Λεπέν στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές το κόμμα της οποία, αν δεν κάνω λάθος, είχε και οικονομικές δοσοληψίες με το καθεστώς του Κρεμλίνου.

Για την ακρίβεια οι Γάλλοι εκλογείς, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες ειδικών, φέρονται να “έψεξαν” το Εμμανουέλ Μακρόν γιατί κράτησε ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο και να επιβράβευσαν τη Λεπέν ως εκφραστή της γραμμής Πούτιν μεταξύ άλλων για τη διάλυση της Ε.Ε. και την επιστροφή στα εθνικά κράτη, καθιστώντάς τα του “χεριού” πασών των μεγάλων δυνάμεων. 

Για την Ελλάδα ας μην μιλήσουμε καθόλου. Η ευκολία με την οποία μια σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου χρησιμοποιεί τη ρηχή ρωσική προπαγάνδα περί αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και περί ναζιστών του τάγματος Αζόφ, αποκαλύπτει τα υφέρποντα αισθήματα για τον Ρώσο δικτάτορα.

Μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα τους 2015 που πολλοί είχαν εκλάβει σαν όχι στο Ευρώ και την Ε.Ε., η “Χρυσή Αυγή” και το ΚΚ με τους δορυφόρους τους και τον μισό ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πάλι στην ίδια λάθος πλευρά της ιστορίας…

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα ιστορική περίοδο όπου ο χρόνος των εξελίξεων συμπυκνώνεται και επιταχύνεται. Το δίλημμα κλιματιστικά ή ειρήνη όπως και το αντίστοιχο “καλοριφέρ ή δημοκρατία” έχει τεθεί ήδη από το Πούτιν και τους ομοίους του.

Όσοι υποστηρίζουν πως οι ολιγάρχες είναι ίδιοι με τους καπιταλιστές της Δύσης είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε απλά θολώνουν τα νερά προκειμένου να πιαστούν ευκολότερα στο “αγκίστρι” περισσότεροι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκρυβε τη συμπάθειά του στο στυλ διακυβέρνησης των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Με την κατάληψη του Καπιτωλίου και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος προσπάθησε να  εκτροχιάσει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα στις ίδιες ράγες…

Όσοι θυμούνται τα τραγικά εκείνα γεγονότα, ήταν ο αντιπρόεδρος και κάποια κορυφαία στελέχη των ρεπουμπλικάνων που έλαβαν σαφή θέση και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Σταδιακά εδώ και αρκετά χρόνια το αφήγημα στις δημοκρατίες της Δύσης αλλάζει. Η αφοσίωση στη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες και τις ελεύθερες αγορές υποχωρεί. Οι κοινωνίες στις περισσότερες χώρες της Δύσης είναι διχασμένες στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει υπάρξει ποτέ.

“Σε μια έρευνα του Yale Το 15% των Αμερικάνων εγκρίνει την ατιμωρησία των πολιτικών που εμπλέκονται σε κακές εκλογικές πρακτικές όταν ανήκουν στην παράταξη που υποστηρίζουν.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δυο μεγάλων παρατάξεων μισούν τόσο πολύ τους ψηφοφόρους της αντίπαλης παράταξης που αποδέχονται μέχρι και την καταστρατήγηση του Συντάγματος…”

Βλέπε: Matthew Syed: The war has woken the West to its own decay. Let’s pray it’s not too late

Στο ίδιο άρθρο στους Times του Λονδίνου ο Μάθιου Σάιντ περιέγραφε με ζοφερά χρώματα μερικές από τις πλευρές της παρακμής της Δύσης: “Την ώρα που ο  Σι Τζιπινγκ ανατρέπει την παγκοσμιοποίηση με την Beld and Road και ο Πούτιν αναβιώνει τη ρωσική αυτοκρατορία προσαρτώντας τη Γεωργία, την  Κριμαία και εισβάλλει στην Ουκρανία, στη Δύση μαλώνουμε αν οι δημόσιες τουαλέτες θα διακρίνονται σε ανδρών και γυναικών ή θα περιλαμβάνουν και κατηγορία για το ουδέτερο φύλο…”.

Για τη συνέχεια Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Η Παγκοσμιοποίηση του Τέταρτου Ράιχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Herland Report: Writes author and scholar Steve Brown*, 4-2-22

Μετάφραση : Μιχαήλ Στυλιανού

Το Παγκόσμιο Τέταρτο Ράιχ: Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα κενό εξουσίας έπρεπε να καλυφθεί γρήγορα όπου ένας κόσμος που βρισκόταν σε πόλεμο θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επιστρέψει στην ειρήνη.

Υπό το φως των διδαγμάτων που αντλήθηκαν, αναπτύχθηκε μια κατανόηση ότι η στρατιωτική ισχύς δεν ήταν προαιρετική για το κράτος – να χρησιμοποιείται μόνο για άμυνα – αλλά υποχρεωτική για τη διατήρηση της εξουσίας, μερικές φορές επιθετικά.

Με άλλα λόγια, ο επιθετικός μιλιταριστικός ρόλος του κράτους του δόθηκε μετά τον Β’ Π.Π. γράφει ο συγγραφέας και λόγιος Στιβ Μπράουν, τακτικός συνεργάτης της Herland Report.

Πριν από αυτό, ορισμένοι ισχυροί ιδεαλιστές πίστευαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να είναι σε ειρήνη με τον ανταγωνισμό που δεν αντιπροσωπεύεται από τον πόλεμο, αλλά από τις συναλλαγές, το εμπόριο, χωρίς επιστροφή στον μερκαντιλισμό δηλαδή στην εκκολαπτόμενη ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης.

Εκείνη την εποχή, οι καπιταλιστικές θεωρίες για το εμπόριο επικρατούσαν στη Δύση (με σοσιαλιστική ιδεολογία με τη μορφή κρατικού ελέγχου του καπιταλισμού).

Στην Ανατολή μια πιο ριζοσπαστική σοσιαλιστική ιδεολογία – ίσως κατάλληλη για την ανατολική σκέψη και εμπειρία – ευνόησε την κρατική ιδιοκτησία και τον έλεγχο όλης της παραγωγής με ισότητα στη στέγαση, την εκπαίδευση και την υγεία, που επιβλήθηκε από το κράτος. Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός καπιταλισμός, ο ευρωπαϊκός κοινωνικός καπιταλισμός και ο ανατολικός κομμουνισμός έγιναν η ιδεολογική τριανδρία δύναμης μετά τον Β’ Ευρωπαϊκό πόλεμο.

Το Παγκοσμιοποιό Τέταρτο Ράιχ: Ιδεολογικά στρατόπεδα είχαν στηθεί από όλες τις πλευρές, σε ανταγωνισμό. Παρόλο που η κρατική ιδιοκτησία της παραγωγής ήταν ανάθεμα στις (περισσότερες) ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, ισχυρά πολιτικά στοιχεία στην πραγματικότητα ευνοούσαν τη ριζοσπαστική σοσιαλιστική σκέψη ειδικά στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνθηκαν την ανάγκη να εμποδίσουν οποιαδήποτε τέτοια ριζοσπαστική σοσιαλιστική ιδεολογία και θεώρησαν τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές (κομμουνιστές) στην Ασία (Ρωσία-Κίνα) υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Άλεν Ντάλες ( αδελφός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής της αμερικανικής κατασκοπείας στον Β΄Π.Π. και ιδρυτής αργότερα της C.I.A.) ήξερε ότι το 3ο Ράιχ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από δικτατορική διακυβέρνηση από έναν μανιακό – αποκαλύψεις από την Έκθεση του Κόκκινου Οίκου (1944) του το είπαν. Ο Dulles κατάλαβε σιωπηρά την Έκθεση του Κόκκινου Οίκου και τις πληροφορίες που γνώριζε ότι ενέπνευσε μια αμερικανική εκδοχή του κορπορατισμού IG Farben ως πολιτική, μια κρατική συμπαιγνία με τη βιομηχανία για να τροφοδοτήσει τις δυτικές εταιρείες και να αντιμετωπίσει τη ρωσική δύναμη.

Ο Άλεν Ντάλες είχε στενούς δεσμούς με τους Ναζί, και πολλοί ήταν προσωπικοί του φίλοι. Οι προσπάθειες του Ντάλες έσωσαν αρκετούς Ναζί από την κράτηση, ακόμα και την εκτέλεση. Ο Dulles και ο McCloy πήραν τα SS Gehlen στη CIA και αξιοποίησαν τις γνώσεις τους για τις πληροφορίες της Ανατολής (μέσω Gehlen) προς μεγάλο όφελος.

ΣΧΕΤΙΚΆ ΆΡΘΡΑ:

Ομοίως, η ναζιστική επιστήμη ήταν πολύ πιο προηγμένη από ό, τι απεικονίζει η ιστορία, και ο Dulles εκτίμησε αυτή τη βιομηχανική μόχλευση. Ενώ ο Dulles δεν ήταν απαραίτητα ιδεολόγος Ναζί ο ίδιος -οι ιστορικοί προβληματίζονται για αυτό επί πολλά χρόνια.

Τώρα, θυμηθείτε ότι η γερμανική συνθηκολόγηση ήταν αρκετά περίεργη, όπου μόνο η Βέρμαχτ και ο στρατός παραδόθηκαν. Ο κορυφαίος (τότε) Ναζί Καρλ Ντένιτς δεν παραδόθηκε.

Πράγματι, κανένας αξιωματούχος του ναζιστικού κόμματος οποιασδήποτε βαθμίδας δεν υπέγραψε ποτέ κανένα έγγραφο παράδοσης ή δεν υπέγραψε επίσημο κώδικα συνθηκολόγησης. Ούτε στη Ρεμς, ούτε στο Βερολίνο, ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό ήταν είτε μια γκάφα είτε μια ευκαιρία για τον Ντάλες, ένα άνοιγμα που ο Ντάλες θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Κατά κάποιο τρόπο, ο Allen Dulles ήταν ένας νέος διεθνιστής, αν και όχι με τον τρόπο που συνήθως σκεφτόμαστε έναν.

Συμπερασματικά, ο Ντάλες είδε ότι μια ενωμένη Ευρώπη ευθυγραμμισμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αντιταχθεί σθεναρά στην κομμουνιστική και ανατολική επιρροή μετά τον πόλεμο, με έναν περαιτέρω στόχο να νικήσει και να υποτάξει την ανατολική εξουσία. Αυτή η ευθυγράμμιση παρέχει μια ακατέργαστη βάση για το διάδοχο του 3ου Ράιχ, με τη βοήθεια της Τράπεζας Διεθνών διακανονισμών και του τραπεζικού συστήματος μέχρι σήμερα.

Εν συντομία, το 4ο Ράϊχ της Παγκοσμιοποίησης είναι μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη σύμμαχος των ΗΠΑ, σε σθεναρή αντίθεση προς την Ανατολή… Στην πραγματικότητα, με στόχο να νικήσουμε και να υποτάξουμε τις ανατολικές δυνάμεις στη δυτική κυριαρχία. Με άλλα λόγια, για την παγκόσμια κυριαρχία. (Ακριβώς όπως ήλπιζε το 3ο Ράιχ, ακόμα και αν η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν συνεργάστηκαν τότε!)

Το ιδεολογικό παιχνίδι εδώ είναι αρκετά ενδιαφέρον, διότι η Δύση δεν ήταν απολύτως ιδεολογικά καθολικά αντίθετη με τον σοσιαλισμό ή τον κομμουνισμό, ή την Κίνα· όπως απέδειξε ο Νίξον το 1972. Στοιχεία της δυτικής δομής εξουσίας είχαν υιοθετήσει σοσιαλιστική σκέψη*.

Η πρώτη ομιλία εγκαινίων του Ρούσβελτ για τους «Οικονομικούς Βασιλόφρονες» παρέχει έντονη εικόνα σε σοσιαλιστικά ιδεώδη και ειδοποιεί ότι η κεντρική κυβέρνηση θα παρέμβει στις τραπεζικές και εγκληματικές δραστηριότητες της Wall Street, όποτε είναι προς το συμφέρον της κεντρικής κυβέρνησης να το πράξει.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι ορισμένοι θεωρητικοί πίστευαν ότι οι δυτικές δυνάμεις ευνοούσαν την πτώση του Τσάρου και υποστήριζαν τους Μπολσεβίκους, σε αυτό το αρχικό σενάριο Ανατολής εναντίον Δύσης / Δύσης εναντίον Ανατολής. Συνοπτικά, ο ιδεολογικός πόλεμος διεξήχθη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καπιταλιστική ιδεολογία εναντίον του κομμουνιστικού δόγματος ως βασικά συστατικά στοιχεία, όπου η ιδέα ήταν να δοκιμαστούν θεωρίες μιλιταριστικής και κοινωνικής δύναμης και ελέγχου.

Καθώς αυτός ο πόλεμος εκτυλισσόταν για πολλά χρόνια, οι ριζοσπαστικοί σοσιαλιστές ιδεολόγοι στη Δύση επισκιάστηκαν από καπιταλιστές διεθνιστές, από τη στιγμή που η Wall Street και οι δυτικές νομισματικές δυνάμεις κυριάρχησαν στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Αυτό επιτεύχθηκε, με την πάροδο των ετών, με τη στρατολόγηση και το χρέος των περισσότερων εθνών στο σύστημα δολαρίου ΗΠΑ. Κάπως ανεπίσημα, καθώς η πρώτη τάση εξελισσόταν, είδαμε κομμουνιστές ιδεολόγους όπως ο Κιμ Φίλμπι, ο Ντόναλντ Μακλίν και ο Γκάι Μπέρτζες, (στελέχη της Ιντέλιτζεν Σέρβις), τελικά να διαφεύγουν στη Σοβιετική Ένωση και υπήρχαν πολλοί περισσότεροι.

Ο Joe McCarthy έκανε το έργο της ζωής του να καλλιεργεί την «κόκκινη φοβία» και τα πήγε αρκετά καλά (οικονομικά) από αυτό. Μέχρι το 1962, ακόμα και ο Λι Όσβαλντ ντρεπόταν να αυτοαποκαλείται κομμουνιστής.

Με άλλα λόγια, ο Allen Dulles σωστά υπέθεσε, ή με τη λογική υποπτεύθηκε ότι, ο «δυτικός καπιταλισμός» θα επισκίαζε τον ανατολικό κομμουνισμό, ίσως σε μεγάλο βαθμό με βάση το χρόνο και την εμπειρία του με τις Μεγάλες Τράπεζες, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών… (Η BIS, σε ορισμένους κύκλους, εξακολουθεί να ονομάζεται και σήμερα “η ναζιστική τράπεζα”.)

Έτσι, ο Άλεν Ντάλες κέρδισε. Αντί για την Τέταρτη Διεθνή έχουμε το Παγκοσμιοποιό Τέταρτο Ράιχ που ο Ντάλες ίσως δεν οραματιζόταν πλήρως τότε, αλλά σίγουρα το διευκόλυνε, με απώτερο στόχο να νικήσει τελικά το ανατολικό μπλοκ. Όπως και μετά τον Β’ 2… Ωστόσο, ο Allen Dulles δεν εκτίμησε πλήρως ότι οι δυτικές δημοκρατίες εμπαίζονταν από  ό, τι απέμεινε από το Τρίτο Ράιχ για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του.

Τα προεκτεθέντα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, με το οποίο κανένας πολιτικός επιστήμονας (ή οποιοσδήποτε άλλος!) δεν θα ασχοληθεί σε αυτό το διττό-ψεύτικο δίλημμα εμμονής της ιστορίας.

Εν ολίγοις, μέχρι το 1950 έχουμε τρεις ιδεολογίες με ανταγωνιστικές δομές εξουσίας: 1, “δημοκρατίες” ΗΠΑ-ευρώ (ή αυτό που ήταν κάποτε) 2, ολοκληρωτικός φασισμός που ονομάζουμε ναζισμό και 3, κομμουνιστική κυβέρνηση. 

Το Παγκοσμιοποιό Τέταρτο Ράιχ: Αυτό που αγνοείται παγκοσμίως, δεν συνειδητοποιείται ή δεν εκτιμάται, είναι ότι οι ιδεαλιστές του Τρίτου Ράιχ που επέζησαν από τον πόλεμο (και υπήρχαν πολλοί!) εργάζονταν και χειραγωγούσαν τον Dulles και τον McCloy κλπ – και όχι το αντίθετο. Στον ναζιστικό ζήλο τους για παγκόσμια επικράτηση –όπως καθημερινά το βλέπουμε σήμερα-  οι διεθνιστές Ναζί  πέτυχαν να πραγματοποιήσουν το Οικουμενικό 4ο Ράϊχ  με μυστικότητα και μεγάλη πονηριά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι Ελίτ του Παγκοσμιοποιού Τέταρτου Ράιχ δεν έχουν Χίτλερ — δεν ενδιαφέρονται για τέτοια. Οι Ελίτ του 4ου Ράιχ δεν έχουν πνευματική θρησκεία ή πίστη. Δεν είναι κατάφωρα ρατσιστές, ούτε αντισημιτικοί… Κατά την άποψή τους, η φυλή, η τιμή και όλα τα συμπαρομαρτούντα ενός Ναζί που περπατάει με το βήμα της χήνας είναι εντελώς άχρηστα.

Τελικά, αυτές οι Ελίτ είναι οι πλούσιοι Δυτικοί Ολιγάρχες και πλουτοκράτες με κοστούμια επιχειρηματιών, παθιασμένοι για την ολοκληρωτική δύναμη και τον έλεγχο… που θεωρούν την Ανατολή υπαρξιακή απειλή για το σύστημα ελέγχου και διακυβέρνησής τους. Κατέκτησαν την εξουσία αγκαλιάζοντας τα φασιστικά ολοκληρωτικά ιδεώδη για τα οποία έχει γράψει και ο Σέλντον Βόλιν, σε αυτό που περιγράφεται ως το αντίστροφο των ΗΠΑ..ολοκληρωτικό κράτος

Τα δυτικά μεγάλα μέσα ενημέρωσης συγχέουν το ζήτημα, παρουσιάζοντας το Τέταρτο Ράιχ ως ένα κίνημα λευκών ρατσιστών, όταν η δυτική ατζέντα παγκοσμιοποίησης δεν είναι πραγματικά τίποτα τέτοιο.

Σημειώστε ότι ενώ αυτοί οι νεοναζιστές ιδεολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιδεολογία ως εργαλείο, ο τελικός έλεγχός τους δεν κινείται από καμία ιδεολογία, αλλά από τεχνικά, πολιτικά, δογματικά και προπαγανδιστικά μέσα.

Επίσης, ο ναζιστικός φασισμός τους διασταυρώνεται με τον Εθνικοσοσιαλισμό, ως μέσο κρατικού καπιταλισμού. Αυτό το βλέπουμε εν μέρει, μέσω του αρπακτικού και διεφθαρμένου τραπεζικού και νομισματικού συστήματος της Wall Street.

Εν συντομία, μέσω αυτής της οιονεί-Allen Dulles παγκόσμιας θεώρησης, η παγκόσμια ειρήνη, ο καλοπροαίρετος καπιταλισμός, ή οποιοδήποτε ιδεολογικό ή νομισματικό σύστημα που αντιπροσωπεύει είτε μια πραγματικά ανταγωνιστική ελεύθερη αγορά – είτε, για παράδειγμα, ένα λειτουργικό σοσιάλ-καπιταλιστικό σύστημα όπως αυτό στην Κίνα – είναι ο πιο θανάσιμος εχθρός του Παγκοσμιοποιού Τέταρτου Ράιχ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο — όπως επεσήμανε ο Δρ Joseph Farrell στο βιβλίο του Ο Τρίτος Τρόπος — ο Σεργκέι Γκλαζίεφ το 2014 δήλωσε ότι, «οι πραγματικοί Ναζί βρίσκονται στην Ουάσιγκτον».

Φυσικά, τα παραπάνω είναι όλα  θαυμάσια θεωρητικά… αλλά τι στοιχεία έχουμε ότι το Παγκόσμιο Τέταρτο Ράιχ υπάρχει πραγματικά;

Το βλέπουμε κάθε μέρα.

Η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Κανένας δυτικός ηγέτης δεν μιλάει ποτέ για παγκόσμια ειρήνη: Ούτε σε καμία περίπτωση ούτε υπό οιεσδήποτε συνθήκες..

Η Δύση είναι περίπου, πόλεμος, τρόμος, φρίκη, θάνατος, καταστροφή, και κέρδος από αυτά. Πώς μπορούμε να το ξέρουμε; Όχι μόνο με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας ή της Λιβύης από το ΝΑΤΟ, ούτε και μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει το ΝΑΤΟ. Όχι, το ξέρουμε γιατί αυτή είναι η πολεμική κρατική ιδεολογία που μας βομβαρδίζει κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ειδικά από τους “ηγέτες” των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον είκοσι χρόνια τώρα. (Αλλά στην πραγματικότητα περισσότερο.) Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ρωσίας σηκώνει τα χέρια του και αναρωτιέται γιατί η Δύση είναι τόσο τρελή …. όπως έκανε και σήμερα. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πρόθεση των Ναζί να υποδουλώσουν την Ανατολή δεν ηττήθηκε το 1945, ή οποιαδήποτε στιγμή μετά, όπως βλέπουμε με την υπόσχεση δυτικής επίθεσης εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απευθύνεται στον Δημοσιογράφο του Sky News για το “Τέταρτο Ράιχ” της Δύσης :

Το Παγκοσμιοποιό Τέταρτο Ράιχ:

Αυτή είναι τώρα μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι μπορεί να φανταστούν οι Νεοσυντηρητικοί-νέο-φιλελεύθεροι και οι συνδεδεμένοι εταίροι τους στο Τέταρτο Ράιχ, στην Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, η Αμερική, η Ευρώπη, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να κάνουν έναν ναζιστικό πόλεμο στον κόσμο…. χωρίς να ακουστεί μια δημόσια λέξη για την ειρήνη.

Υπάρχει ένα ακόμα γεγονός. Υποστηρίζεται ότι η Σοβιετική Ένωση έχασε τον Ψυχρό Πόλεμο. Γεγονός, αλλά και ούτε οι ΗΠΑ τον κέρδισαν εντελώς. Απλά δεν τον έχασαν τόσο άσχημα όσο η Σοβιετική ΄Ενωση. Και υπάρχει και μια περαιτέρω αλήθεια. Ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν τους Ναζί. Και ότι η Δύση έχει βυθιστεί σταδιακά σε αυτή την ιδεολογία, όπου η παρούσα εποχή είναι τέλεια απόδειξη αυτού του γεγονότος…

Τώρα, εναπόκειται στην Κίνα και τη Ρωσία να τους νικήσουν – αυτή τη φορά για πάντα.

*Σε κάποιο βαθμό από ανάγκη (για άλλη μια φορά). 

** Για λίγη διασκέδαση, διαβάστε για το νησί Big Diomede (Ρέιγκαν, Γκορμπατσόφ) στη βικιπαίδεια

* Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Ο John Steve Brown είναι ο συγγραφέας του “Ιράκ: ο δρόμος προς τον πόλεμο”, συντάκτης του “Εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ”, “Το περιορισμένο στέκι του Τραμπ” και “Ομοσπονδιακή Τράπεζα: Υπερχρεώνει το νομισματικό σύστημα υπέρ των Ολιγαρχών από το 1913”

 Ο Steve Brown είναι ένας αντιπολεμικός ακτιβιστής, ένας δημοσιευόμενος  μελετητής για το αμερικανικό νομισματικό σύστημα, και αρθρογράφος Στο Duran, Fort Russ News, Strategika51, Έκθεση Herland, και Ίδρυμα Ron Paul.

The Globalist Fourth Reich – The Herland Report (hannenabintuherland.com)

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Η Αμερική οδεύει προς συστημική κατάρρευση (Kαι «η Ελλάδα χώρα του Τρίτου Κόσμου»)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια γυναίκα βγάζει βόλτα το σκύλο της κοντά στα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου, σε πάρκο προαστίου της Ρώμης, στις 28 Ιουλίου 2017. (Andreas Solaro/AFP μέσω Getty Images)

Zero Hedge, Jan 21, 2022   
Commentary authored by Victor Davis Hanson via The Epoch Times
.
[Παρά την αλλήθωρη επιλογή της πολιορκούμενης Βενεζουέλας  -αντί των συμμαχικών Ουκρανίας ή  Τουρκίας λ.χ.-  ως παραστατικού παραδείγματος βαρέως νοσούσας πολιτικό-κοινωνικά επικράτειας, η εξεικόνιση της σημερινής αμερικανικής εσωτερικής κρίσης από τον συντάκτη του άρθρου θα εντυπωσιάσει και τον εδώ αναγνώστη με την εκπληκτική ομοιότητα αντίστοιχων παθών και εικόνων της καθημερινής εμπειρίας του -αλλά και με την συγκεκριμένη αναφορά του στην Ελλάδα και μάλιστα ως «χώρα του Τρίτου Κόσμου από το 2009»]
.
Μετάφραση/ εισαγωγή: Μ. Στυλιανού
.
Στη σύγχρονη εποχή, όπως και στην αρχαία Ρώμη, αρκετά έθνη έχουν υποστεί μια «κατάρρευση συστημάτων». Ο όρος περιγράφει την ξαφνική αδυναμία των κάποτε ευημερούντων πληθυσμών να συνεχίσουν με αυτό που είχε εξασφαλίσει, την καλή ζωή όπως την γνώριζαν. 

Απότομα, ο πληθυσμός δεν μπορεί να αγοράσει, ή ακόμη και να βρει, τα κάποτε άφθονα είδη πρώτης ανάγκης. Αισθάνονται ότι οι δρόμοι τους δεν είναι ασφαλείς. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται άδικα. Κάθε μέρα τα πράγματα σταματούν να λειτουργούν. Η κυβέρνηση μετατρέπεται από αξιόπιστη σε ιδιότροπη αν όχι εχθρική.

Σκεφτείτε τη σύγχρονη Βενεζουέλα. Μέχρι το 2010, η κάποτε εύπορη χώρα εξαγωγής πετρελαίου ήταν βυθισμένη σε ένα αυτοδημιούργητο χάος. Το φαγητό έγινε σπάνιο, το έγκλημα πανταχού παρόν.
.
Ο ριζοσπαστικός σοσιαλισμός, η εθνικοποίηση, η διαφθορά, η φυλάκιση αντιπάλων και η καταστροφή των συνταγματικών κανόνων ήταν οι ένοχοι.
.
Μεταξύ 2009 και 2016, μια κάποτε σχετικά σταθερή Ελλάδα σχεδόν έγινε χώρα του Τρίτου Κόσμου. Το ίδιο και η Μεγάλη Βρετανία στις σοσιαλιστικές της ημέρες της δεκαετία του 1970.
.
Η νέα προεδρία του Τζο Μπάιντεν μπορεί ήδη να οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε παρόμοια κατάρρευση.
.
Η σκληρή αριστερή ιδεολογία έχει σχεδόν εξαλείψει την ιδέα των συνόρων. Εκατομμύρια εξαθλιωμένοι αλλοδαποί εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες – και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας χωρίς ούτε τεστ COVID-19 ούτε εμβολιασμούς.
.
Οι γραφειοκρατίες στον χώρο της υγείας έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, καθώς τα επίσημα ανακοινωθέντα για τις μάσκες, το κοπάδι και την απόκτηση ανοσίας, τους εμβολιασμούς και τις επικοινωνίες προφανώς αλλάζουν και προσαρμόζονται στις αντιληπτές πολιτικές πραγματικότητες.
.
Μετά από δεκαετίες βελτίωσης των φυλετικών σχέσεων, η Αμερική υποχωρεί σε μια προγενέστερη φυλετική κοινωνία.
.
Το έγκλημα πετάει στα ύψη. Ο πληθωρισμός βρυχάται. Η αξιοκρατία συκοφαντείται και έτσι μας κυβερνά περισσότερο η ιδεολογία και η φυλή.
.
Οι τιμές στα ύψη  –καύσιμα, τρόφιμα, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές– στραγγαλίζουν τη μεσαία τάξη.
.
Εκατομμύρια πολίτες μένουν στο σπίτι, ικανοποιημένοι που πρέπει να πληρώνονται από το κράτος για να μην εργάζονται. Οι ελλείψεις εφοδιασμού και τα άδεια ράφια είναι ο νέος κανόνας.
.
Οι ληστείες τρένων του 19ου αιώνα επέστρεψαν. Το ίδιο και η αστική βία της δεκαετίας του 1970, γεμάτη αρπακτικές επιθέσεις, ληστείες αυτοκινήτων και τυχαίες δολοφονίες αθώων.
.
Μετά την πανωλεθρία στο Αφγανιστάν, επιστρέψαμε στις σκοτεινές μέρες μετά την ήττα στο Βιετνάμ, όταν η αποτροπή των ΗΠΑ στο εξωτερικό επίσης διαλύθηκε, και η παγκόσμια τρομοκρατία και αστάθεια ήταν οι κανόνες στο εξωτερικό.
.
Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει πριν από ένα χρόνο ότι η Αμερική θα παρακαλούσε τώρα τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο – καθώς κάναμε τις δικές μας μισθώσεις πετρελαίου και ακυρώσαμε αγωγούς και πετρελαιοπηγές;
.
Η πορεία μας προς την κατάρρευση των συστημάτων δεν οφείλεται σε σεισμό, κλιματική αλλαγή, πυρηνικό πόλεμο ή ακόμη και στην πανδημία COVID-19.
.
Αντίθετα, οι περισσότερες από τις ασθένειες μας είναι αυτοπροκληθείσες. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα των woke ideologies (ιδεολογιών επαγρύπνησης κατά των διακρίσεων) ) που είναι τόσο σκληρές όσο και αντιθετικές στον παραδοσιακό αμερικανικό πραγματισμό.
.
Οι σκληροπυρηνικοί νομικοί στις μεγάλες πόλεις μας αρνούνται να απαγγείλουν κατηγορίες σε χιλιάδες συλληφθέντες εγκληματίες – βασιζόμενοι σε πτωχευμένες θεωρίες κοινωνικής δικαιοσύνης.
.
Οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν αφοπλιστεί αυθαίρετα και συκοφαντηθεί. Η αστυνομική αποτροπή χάνεται, έτσι οι πλιατσικολόγοι, οι βάνδαλοι, οι κλέφτες και οι δολοφόνοι λεηλατούν πιο ελεύθερα το κοινό.
.
Η «σύγχρονη νομισματική θεωρία» παραπλανά τους ιδεολόγους ότι η εκτύπωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να εμπλουτίσει το κοινό, ακόμη και όταν ο επακόλουθος πληθωρισμός κάνει τους ανθρώπους φτωχότερους.
.
Κριτική θεωρία φυλής” υπαγορεύει παράλογα ότι ο τρέχων “καλός” ρατσισμός μπορεί να διορθώσει τις επιπτώσεις του κακού ρατσισμού του παρελθόντος. Ένα κάποτε ανεκτικό, πολυφυλετικό έθνος μοιάζει με τον φατριασμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
.
Ο ένοχος είναι και πάλι μια ανάλγητη ιδεολογία επαγρύπνησης που δίνει μικρή αξία στο άτομο, δίνοντας προτεραιότητα μόνο στη λεγόμενη συλλογική ατζέντα.
.
Το σήμα κατατεθέν του Woke είναι “ισότητα”, ή μια αναγκαστική ισότητα του αποτελέσματος. Πρακτικά, γινόμαστε μια έκδοση κόμικ των δραστών και των θυμάτων, με τους «επαγρυπνούντες» καιροσκόπους να παίζουν τους υπερήρωες.
.
Το πιο παράξενο στο 2021 ήταν η συστηματική επίθεση κατά των αρχαίων θεσμών μας, με τον στιγματισμό των προγόνων μας για τις δικές μας ανεπάρκειες.
.
Οι Woke  διεξήγαγαν έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον του 233χρονου Εκλογικού Σώματος και του δικαιώματος των πολιτειών να θέσουν τους δικούς τους νόμους ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, τον 180χρονο θεσμό filibuster (της κοινοβουλευτικής μακρολογίας), το 150χρονο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο και την 60χρονη ένωση των 50 Πολιτειών.
.
Ο στρατός των ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI, η CIA, το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας μέχρι πρόσφατα ήταν σεβαστά. Τα ανώτερα κλιμάκια τους στελεχώνονταν από επαγγελματίες καριέρας που ήταν κυρίως απρόσβλητοι από την πολιτική της εποχής.
.
Όχι τώρα. Αυτά τα γραφεία και οι οργανισμοί χάνουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του κοινού. Οι πολίτες φοβούνται αντί να σέβονται τους μεγαλόσχημους της Ουάσιγκτον που έχουν προτάξει την πολιτική μπροστά από τη δημόσια υπηρεσία.
.
Ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Μαρκ Μίλλεϊ, ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, πρώην επικεφαλής του FBI όπως ο Τζέιμς Κόμι και ο Άντριου ΜακΚέιμπ, ο απόστρατος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν και ο Άντονι Φάουτσι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων, έχουν όλοι πολιτικοποιηθεί και έχουν υπερβεί κατά πολύ τις επαγγελματικές τους αρμοδιότητες.
.
Απευθύνονται στο κοινό σαν να έχουν εκλεγεί νομοθέτες και υποψήφιοι για επανεκλογή. Κάποιοι είπαν ψέματα ενόρκως. Άλλοι δαιμονολογούσαν τους επικριτές τους. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να κερδίσουν την εύνοια των ΜΜΕ.
.
Αυτή η φρενήρης κυβερνητική κατολίσθηση εποπτεύεται από έναν τραγικά μπερδεμένο, πεισματάρη και ανίκανο πρόεδρο. Στη σύγχυσή του, ένας ολοένα και πιο αντιδημοτικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να πιστεύει ότι το διχαστικό χάος του λειτουργεί και υποτιμά τους πολιτικούς του αντιπάλους ως ρατσιστές αντάρτες της Συνομοσπονδίας.
.
Καθώς οδεύουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ποιος θα σταματήσει την πτώση μας στη συλλογική φτώχεια, τον διχασμό και την αυτοπρόκλητη τρέλα;
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή