Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Περί Μπρουνέι

Δημοσιεύτηκε στις

Η Μαλαισία είναι μια υπέροχη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα. Με νέες βιομηχανίες, πλούτο, εκμετάλλευση του φοινικοδενδρου, αλλά και υψηλη τεχνολογία. Ο πληθυσμός της αποτελείται από μαλάι μουσουλμάνους κατά 50%, 22% κινεζικής καταγωγής, 7% ινδους και τα υπόλοιπα άλλες ιθαγενείς εθνότητες.
Είναι μια πολύ φιλελεύθερη και ανοιχτή χώρα, δημοκρατία, ομοσπονδια πολιτειών , με έναν ανοιχτόμυαλο, εργατικό και φιλοδυτικο πληθυσμό. Μέχρι πρότινος δεν είχε καν στρατό. Με ζωντανή νυχτερινή και πολιτιστική ζωή, χωρίς μπούρκες, χωρίς φανατικούς, οπου πάνε οι νίντζα, όπως τις λένε οι ντόπιοι τις μπουρκατες των Σαουδαραβων, ανάμεσα στους χιλιάδες τουρίστες να κάνουν τις τρέλλιτσες και τα ψώνια τους, καθότι τυπικά χώρα του Ισλάμ . Και οι αρσενικοί επίσης.

Οι 3 εθνικες κοινότητες συνυπήρχαν και συνυπάρχουν ειρηνικά, με μόνη εξαίρεση την περίοδο στα μέσα του 60 που οι Κινέζοι παραλίγο να γίνουν πλειοψηφία. Τότε αποσπάστηκε η Σιγκαπούρη και ο κύριος πληθυσμός τους μετακινήθηκε εκεί. Η Μαλαισία έχει ζούγκλες, ήπιο κλίμα, δεν έχει σεισμούς, ηφαίστεια. Εχει ομως φιλήσυχους εργατικούς ανθρώπους που πάντοτε αγαπούσαν τους δυτικούς που την αποικισαν και αυτοί το ανταπέδωσαν Πορτογαλοι, Ολλανδοί, Βρετανοί. Δεν έχει φυσικούς πόρους πολλούς άλλους από τους κατοίκους και τα δάση της. Και τον στρατηγικό έλεγχο των στενών της Μαλάκα.
Στην Μαλαισία ανήκει το εκπληκτικό Βόρειο Βόρνεο. Με έκταση 76.000 τχλμ.
Όλο; Όοοοχι.
Η Βρετανία όταν παραχώρησε την ανεξαρτησία στις διάφορες πολιτείες της σημερινής ομοσπονδίας, στην δεκαετία του 60, κράτησε ένα μικρό κομματάκι. Μόλις 5.7 χιλ τχλμ.
Του παραχώρησε ανεξαρτησία μόλις το 1984 και τοποθέτησε έναν Σουλτάνο. Δεν ενώθηκε με την Μαλαισία. Γιατί συνέβη αυτό το παράδοξο; Διότι το μικρό αυτό κομματάκι έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαιου και φυσικού αερίου.
Αυτό λοιπόν το κατασκεύασμα των Βρετανών είναι το περίφημο Σουλτανάτο του Μπρουνέι , που ακολουθεί αναπόφευκτα την μοίρα μιας φανατικής θεοκρατικής βασιλείας κι όχι εκείνη της Ομοσπονδίας της Μαλαισίας της οποίας φυσιολογικά θα ήταν μέρος.
Τα παράπονά σας λοιπόν στην Α.Μ. Βασίλισσα της Αγγλίας κι όχι στον κομπλεξικο σουλτάνο του Μπρουνει.

Διεθνή

Άδειασε από τα πολεμικά πλοία η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Η διασκόρπιση των πλοίων είναι μια συνήθης τεχνική ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τα Πολεμικά Ναυτικά σε όλο τον κόσμο σε περιόδους αναταραχής.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άδειασε από τα πολεμικά πλοία η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες οι οποίες κυκλοφόρησαν χθες στο διαδίκτυο.

Οι συγκεκριμένες εικόνες, που αναλύθηκαν από το Associated Press φαίνεται να δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον πλοία αγκυροβολημένα έξω από το αρχηγείο του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι εικόνες δείχνουν την κύρια αποβάθρα χωρίς κανένα πλοίο.

Η διασκόρπιση των πλοίων είναι μια συνήθης τεχνική ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τα Πολεμικά Ναυτικά σε όλο τον κόσμο σε περιόδους αναταραχής.

Το Ιράν έχει απειλήσει να στοχεύσει αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία επίθεση από την έναρξη της ισραηλινής εκστρατείας κατά του Ιράν την Παρασκευή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο! GBU-57: Ο αμερικανικός «γίγαντας» που απειλεί το Ιράν – Θα πατήσει το κουμπί ο Τραμπ;

Μέχρι σήμερα, η GBU‑57 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πολεμική επιχείρηση, παραμένοντας ως «τελευταία λύση» στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ύπαρξή της αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος -και ένα εργαλείο πίεσης σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο γεωπολιτικό τοπίο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μετά από πέντε ημέρες πληγμάτων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν η Τεχεράνη διατείνεται πως οι βαλλιστικοί της πύραυλοι σπέρνουν τον τρόμο στην καρδιά του προαιώνιου εχθρού της και το Τελ Αβίβ βομβαρδίζει συστηματικά από τον αέρα στόχους σε ολόκληρη την ιρανική επικράτεια, πιέζοντας για την σύνθλιψη του θεοκρατικού καθεστώτος.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή από τα ξημερώματα απέκτησε και έντονο αμερικανικό «χρώμα», καθώς η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που κάλεσε σε εκκένωση της ιρανικής πρωτεύουσας έφερε στο προσκήνιο σενάρια για έναν πόλεμο, που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της περιοχής.

Οι ΗΠΑ του Τραμπ, ο οποίος επί μακρόν διατείνεται πως οι πόλεμοι είναι καταστροφικοί και ενάντια στους δικούς του πολιτικούς τρόπους -άσχετα εάν ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία τελείωσε σε μία ή 100 ημέρες- έχουν σήμερα μία στρατηγική επιλογή ανάλογη της ισχύος και της στρατιωτικής δυναμικής τους.

Η Ουάσιγκτον έχει την επιλογή να τελειώσει με στοχευμένα χτυπήματα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μαζί του πιθανότατα να φέρει κοινωνική εξέγερση στη χώρα ή να «σύρει» με ένα πολύ αυστηρότερο τρόπο σε διαπραγματεύσεις το υπάρχον καθεστώς το οποίο θα έχει απόλυτη πλέον γνώση πως τα πυρηνικά δεν είναι επιλογή και πως το ίδιο έχει ημερομηνία λήξης…

Μέχρι στιγμής ο Τραμπ δεν δείχνει να έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη επιλογή καθώς από την μία έχει δώσει σαφείς εντολές μεταφορές μαχητικών, βομβαρδιστικών αλλά και εναέριων «τάνκερ» σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και από την άλλη δημόσια υπογραμμίζει πως οι Ιρανοί καλούν και ζητούν διαπραγμάτευση.

Το Ισραήλ, από τη δική του πλευρά, έχει και πάλι καταφέρει μέσα σε 60 ημέρες να φέρει το Τελ Αβίβ στην θέση του μόνου εταίρου του Λευκού Οίκου στην περιοχή και παράλληλα να χτυπήσει αυτό που για τον πρωθυπουργό της χώρας είναι ο πυλώνας της πολιτικής του σταδιοδρομίας από την εποχή που σε ηλικία 44 ετών έγινε επικεφαλής του κόμματός του, τον «άξονα του κακού».

Η βόμβα GBU‑57, το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο

Οι ΗΠΑ σήμερα πρακτικά είναι η μοναδική στρατιωτική δύναμη -εάν δεχθούμε ως δεδομένα τα στοιχεία που δημοσιεύονται για οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων- που διαθέτει όπλο ικανό να βάλει οριστικό τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και συγκεκριμένα στην τοποθετημένη στα έγκατα βουνού εγκατάστασης του Φορντό.

Η βόμβα GBU‑57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) είναι μία αμερικανική διατρητική βόμβα μαζικής ισχύος. Με βάρος που αγγίζει τα 13.600 κιλά, αυτός ο γιγαντιαίος «καταστροφέας οχυρών» έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει εξαιρετικά βαθιά και ενισχυμένα υπόγεια καταφύγια -στόχους που δεν επηρεάζονται από τα συμβατικά όπλα.

Η GBU‑57 κατασκευάστηκε από την Boeing για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις αρχές του 2000 και θεωρείται το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Φέρει πολεμική κεφαλή με περισσότερα από 2.400 κιλά εκρηκτικών υλών και έχει ικανότητα διείσδυσης που υπερβαίνει τα 60 μέτρα σε ενισχυμένο σκυρόδεμα. Ο κύριος στόχος της; Εγκαταστάσεις όπως το Φορντό, η υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, χωμένη βαθιά σε βραχώδες έδαφος κοντά στην πόλη Κομ.

Ωστόσο, η χρήση της MOP δεν είναι απλή υπόθεση. Το μόνο αεροσκάφος που μπορεί να τη μεταφέρει είναι το βομβαρδιστικό stealth B‑2 Spirit. Παρότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μικρό αριθμό αυτών των βομβών (περίπου 20), αυτές παραμένουν υπό αυστηρό στρατηγικό έλεγχο. Το Ισραήλ, αν και διαθέτει εξελιγμένα μαχητικά και προηγμένα οπλικά συστήματα, δεν έχει στην κατοχή του ούτε τη βόμβα ούτε το βομβαρδιστικό που απαιτείται για την ενεργοποίησή της -πράγμα που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον υπόγειας ιρανικής εγκατάστασης θα χρειαστεί άμεση υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι σήμερα, η GBU‑57 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πολεμική επιχείρηση, παραμένοντας ως «τελευταία λύση» στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ύπαρξή της αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος -και ένα εργαλείο πίεσης σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο γεωπολιτικό τοπίο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

“Η μάχη ξεκινά” το μήνυμα του Χαμενεΐ στη Δύση

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τους σιωνιστές», σε μια σειρά από αναρτήσεις στο X.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται στην Κατεχάκη, στην άνοδο της Β. Κωνσταντίνου, στις λεωφόρους Σχιστού και Αθηνών προς Σκαραμαγκά και στη Μεσογείων

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τους σιωνιστές», σε μια σειρά από αναρτήσεις στο X.

«Δεν θα δείξουμε κανένα έλεος στους σιωνιστές» ανέφερε.

Σε μια ακόμη ανάρτηση, δήλωσε «η μάχη ξεκινά».

Οι αναρτήσεις, σε διάφορους λογαριασμούς του Χαμενεΐ σε διάφορες γλώσσες, είναι μεταξύ των πρώτων δημόσιων σχολίων του από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν πού βρίσκεται αλλά δεν θα τον «σκοτώσουν… τουλάχιστον προς το παρόν».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα23 λεπτά πριν

Στη λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις έβαλε η Ταϊβάν τις κινεζικές εταιρείες Huawei και SMIC

Οι εταιρείες συμπεριλήφθηκαν σε μια ενημερωμένη έκδοση της ιστοσελίδας του υπουργείου Εμπορίου στις 14 Ιουνίου.

Ενδιαφέροντα39 λεπτά πριν

Ανησυχία για τα κρούσματα πολιοεμυελίτιδας στο Πακιστάν

Η παρουσία του ιού της πολιομυελίτιδας σε 47 περιβαλλοντικά δείγματα σε όλη τη χώρα αποτελεί μια σαφή υπενθύμιση ότι ο...

Αναλύσεις53 λεπτά πριν

Αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη στη "Βεργίνα" και τη Βασιλική Πολίτου

Πολιτική1 ώρα πριν

Ξεκάθαρο μήνυμα Μόντι σε Τραμπ! Η ινδία απορρίπτει τον αμερικανικό ρόλο στο Κασμίρ

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, ανέφερε ότι ο Μόντι «μεταβίβασε με έμφαση» τη διαχρονική θέση...

Διεθνή1 ώρα πριν

Άδειασε από τα πολεμικά πλοία η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Η διασκόρπιση των πλοίων είναι μια συνήθης τεχνική ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τα Πολεμικά Ναυτικά σε όλο τον κόσμο σε περιόδους...

Δημοφιλή