Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Διήμερο πολιτιστικών δεσμών Κύπρου – Ρωσίας στη Λεμεσό

Δημοσιεύτηκε

στις

  Ιάσονας Ιάσονος   

Σε μια πανδαισία μουσικής, χορού και άλλων πολιτιστικών δρωμένων από δύο διαφορετικούς κόσμους, την Κύπρο και τη Ρωσία, θα βρεθεί το ερχόμενο   Σαββατοκύριακο 1η και 2α Ιουνίου η Λεμεσός. Η ευκαιρία δίνεται μέσα από το καθιερωμένο για 14η συνεχή χρονιά Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ που διοργανώνουν από κοινού η ρωσική πρεσβεία, η Κυβέρνηση της Μόσχας, ο Δήμος Λεμεσού και η ρωσόφωνη κυπριακή εφημερίδα «Βέστνικ Κίπρα». 
Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό γιορτινό διήμερο, αφιερωμένο στον εορτασμό της φιλίας και των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών. Εκατοντάδες καλλιτέχνες από τις δυο χώρες, μέσα από μια σειρά ψυχαγωγικών και διασκεδαστικών εκδηλώσεων που αφορούν όχι μόνο τους μεγάλους αλλά και τα παιδιά, θα πλαισιώνουν το γιορταστικό διήμερο που θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα του Σαββάτου στον Δημόσιο Κήπο στην παρουσία του πρέσβη της Ρωσίας, υπουργών, πρέσβεων διαφόρων χωρών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων από τις δυο χώρες. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ εκτιμούν ότι δώδεκα και πλέον χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, αναμένεται να παραστούν σε αυτή τη γιορτή της στενής φιλίας που συνδέει τη Ρωσία και την Κύπρο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ χιλιάδες επισκέπτες, γεγονός που το καθιστά ως μια από τις πιο σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις στην Κύπρο. 
Το εορταστικό διήμερο θα περιλαμβάνει ένα πολύ εντυπωσιακό πρόγραμμα από  αγορές και εκθέσεις, παιδικά νούμερα και συναυλίες από δημοφιλή συγκροτήματα με τη συμμετοχή 1.500 τραγουδιστών, χορευτών και άλλων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες. Η είσοδος στο φεστιβάλ, σε όλες τις συναυλίες, εκθέσεις και δραστηριότητες, είναι δωρεάν.
«Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των πολύ στενών σχέσεων των χωρών μας και των ανθρώπων μας», ανέφερε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Natalia Kardash, επισημαίνοντας τους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων, αλλά και το γεγονός ότι ιδιαίτερα «η Λεμεσός είναι σαν το δεύτερο σπίτι για πάρα πολλούς Ρώσους».
«To φεστιβάλ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο σύσφιγξης των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, τόνισε η Natalia Kardash,  επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη εκδήλωση που φέρνει μαζί τόσους πολλούς Ρώσους που μένουν στη Λεμεσό και σ’ όλη την Κύπρο. Όχι μόνο Ρώσοι και Κύπριοι αλλά δεκάδες άλλες εθνικότητες λαμβάνουν μέρος σε διαφορετικές δραστηριότητες του φεστιβάλ. Η εκδήλωση αυτή βοηθάει πολλούς ανθρώπους που μένουν στην Κύπρο να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.
«Το Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ έχει καταστεί πλέον θεσμός και αποτελεί ένα από τα σημαντικά δρώμενα της πολιτιστικής ζωής της Λεμεσού», τόνισε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ σημειώνοντας ότι «Η Λεμεσός είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη. Γι αυτό είναι σημαντικό για μας να παρουσιάσουμε την κυπριακή κουλτούρα σ’ όλους τους ανθρώπους που διαμένουν εδώ. Ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη ρωσική κουλτούρα και να βοηθήσουμε την εδώ ρωσική κοινότητα να κρατήσει την ταυτότητά της.
Ακόμη, δίνουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να γιορτάσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου». Είμαστε από διαφορετικές χώρες, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά το Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ μάς επιτρέπει να νιώσουμε άνετα μεταξύ μας και να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα –τη γλώσσα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και τη γλώσσα της αμοιβαίας κατανόησης, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα του φεστιβάλ
Ως μια καθιερωμένη πλέον παράδοση, το φεστιβάλ εξακολουθεί να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο, με καινούργιες, μοναδικές δραστηριότητες. Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διάφορες συναυλίες από δημοφιλή συγκροτήματα από 1.500 καλλιτέχνες. Σε τρεις σκηνές του φεστιβάλ για δύο ολόκληρες μέρες, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς ελληνικούς, κυπριακούς, ρωσικούς αλλά και μοντέρνους χορούς, αγορά, food court, πάρκο ψυχαγωγίας, εκδηλώσεις για οικογενειακή διασκέδαση και αθλητικές δραστηριότητες. Φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί από τον Λούη Πατσαλίδη.
Επίσης θα υπάρχει έκθεση μεγάλων εταιρειών και οργανισμών από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας με διάφορα παραδοσιακά κυπριακά και ρωσικά προϊόντα ενώ στον χώρο θα λειτουργούν περίπτερα ζωγραφικής και χειροποίητων κατασκευών. Στο φεστιβάλ εκτός από τα παραδοσιακά κυπριακά και ρωσικά φαγητά και εδέσματα της κυπριακής και ρωσικής κουζίνας, θα υπάρχουν και αγαπημένα πιάτα της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας καθώς επίσης της γερμανικής, ινδικής, μεξικάνικης και ασιατικής κουζίνας. Στην αγορά ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αγοράσει διακοσμήσεις σπιτιού, κοσμήματα, αναμνηστικά, πίνακες ζωγραφικής, παιχνίδια και μια ποικιλία άλλων προϊόντων.
Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τον οικογενειακό χώρο Kids’ World θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις για τα παιδιά και παιχνιδότοπος με διάφορα παιχνίδια όπως αλογάκια, φουσκωτά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτοκινητάκια κ.ά.
Για τους λάτρεις του διαστήματος, θα λειτουργεί το πλανητάριο με τα ειδικά διαδραστικά προγράμματα «Έλξη του μηδενός» και «Κάλεσμα από φεγγάρι». Για μικρούς ερευνητές, για πρώτη φορά, θα λειτουργεί ο όμιλος «Γκέκκον», όπου ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να ελέγχει ρομπότ, καθώς και να μάθει τα βασικά του σχεδιασμού και της 3D-μοντελοποίησης. Στον χώρο θα λειτουργήσει πολύχρωμο εργαστήρι «Ζωγραφίζουμε μαζί!», όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τον ρόλο του καλλιτέχνη. Θα μπορεί να πάρει δωρεάν χαρτί, βούρτσες και ένα σύνολο φωτεινών χρωμάτων για να εκφράσει πλήρως τις δημιουργικές του ικανότητες.
Επίσης μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς σκοποβολής (θα υπάρχει σκοπευτήριο και τοξοβολία), και επίσης, να συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό ρωσικό παιχνίδι «πολιτειούλα». Για τους νεαρούς συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η «Ευτυχισμένη ώρα», κατά την οποία όλα τα παιδιά θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν εντελώς δωρεάν νόστιμο παγωτό, να κάνουν όμορφες πλεξούδες και ζωγραφική προσώπου. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.cyprusrussianfestival.com ενώ οι ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ θα είναι Σάββατο, 1η Ιουνίου από τις 15:00 έως τις 23:00 και την Κυριακή, 2 Ιουνίου από τις 9 έως τις 22:00.
Κλείνοντας τη συνομιλία μας η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Natalia Kardash εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους τους διοργανωτές του Κυπρο-Ρωσικoύ Φεστιβάλ, την εφημερίδα «Βέστνικ Κίπρα», τον Δήμο Λεμεσού, τη Ρωσική Πρεσβεία, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Βιτσεσλάβ Ζαρένκοφ «Δημιουργικός κόσμος», τον Σύνδεσμο Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου καθώς επίσης την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ιδιαίτερα τη διαδικτυακή σελίδα In-Cyprus για τη βοήθεια και τη στήριξή τους στην όλη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Οι Τούρκοι θέλουν τριμερή συνάντηση χωρίς ουσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του

Μια τριμερή χωρίς να αγγίζει την ουσία, δηλαδή το πως θα επανεκκινήσει ο διάλογος, επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του.

Με τη γνωστοποίηση, το βράδυ της Τετάρτης, της συμφωνίας για πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, άρχισαν να διαφαίνονται εκατέρωθεν και οι προθέσεις των δύο πλευρών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κατέγραψαν άμεσα ή έμμεσα τους στόχους τους πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας το δείπνο στη Νέα Υόρκη το γραφείο του Ερσίν Τατάρ φρόντισε την ίδια ώρα να στείλει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, διαμήνυε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδεικνύουν και τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το βασικό στόχο της τριμερούς που είναι η αναζήτηση τρόπων επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε πάντως χθες να ξεκαθαρίσει πως η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ενώ διαμήνυσε τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι στη Νέα Υόρκη δεν πάει για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε. Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ επεσήμανε πως το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό, μετά τη Γενική Συνέλευση, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωρίζεται, μετά τη μακρά περίοδο απουσίας κινητικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη κινητικότητας δεν συνεπάγεται ότι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, “δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιδίωξη διαλόγου, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για κατάληξη σε επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ό,τι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι αν, στο δείπνο, ακουστεί απλώς η ρητορική και επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιγαίο

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ελληνοτουρκικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Νίκου Ιγγλέση
26/09/2024 

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στις 24-9-24, ήταν η έκτη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Πρόκειται για «πολιτικό έρωτα» μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος ’23) ή για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου το θύμα μέσω ψυχολογικών και συναισθηματικών διεργασιών καταλήγει να ερωτευθεί το θύτη του;

Σε τί αλήθεια αποσκοπούν όλες αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η λεγόμενη θετική ατζέντα κ.α.; Πού είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει η Κυβέρνηση;  Ένα είναι βέβαιο: Όλα αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ανατρέψει το, δυσμενές γι’ αυτήν, status quo στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και απενοχοποιούν, στη διεθνή σκηνή, την αναθεωρητική – επεκτατική Τουρκία.

Ποιά είναι τα διαχρονικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που, κατά την Κυβέρνηση, θα προωθήσει τη λύση τους ο διάλογος;

1) Η Ελλάδα δικαιούται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να αυξήσει, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και την άρση τού, επ’ αυτού, τουρκικού casus belli; Όχι, υποστηρίζει η Άγκυρα.

2) Τα ελληνικά νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν την ίδια ΑΟΖ (μέχρι 200ν.μ.) με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Όχι, διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. αντιτείνει η Τουρκία.

3) Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δικαιούνται να είναι στρατιωτικοποιημένα γιατί απειλούνται; Θυμίζουμε το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Όχι, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης-Παρισίων, λέει η Τουρκία.

4) Η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει στην ΕΕ τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να προκαλέσει τη σφοδρή τουρκική αντίδραση;

5) Τα Θαλάσσια Πάρκα, που εξαγγέλθηκαν, θα υλοποιηθούν ή ξεχάστηκαν για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα; Η Άγκυρα δήλωσε ότι απαιτείται η συναίνεσή της.

6) Το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκολυβικό Μνημόνιο θα ακυρωθεί ή θα παρεμποδίζει την όποια εκμετάλλευση της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

7) Τα αφηγήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Γαλάζιων Αιθέρων» αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου (βλέπε χάρτη). Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό;

8) Στην Κύπρο η Τουρκία ζητάει τη διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης ζώνης ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα διακηρύσσει ότι τα κατοχικά στρατεύματά της θα παραμείνουν εσαεί στη νησί. Ο Ελληνισμός μπορεί να το αποδεχτεί;

9) Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που η Άγκυρα, ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, αποκαλεί τουρκική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως «στρατηγική μειονότητα» για την υβριδική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντιδρούν για να μη θυμώσει η Τουρκία.

Όλα αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα προδιαγράφουν το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Τουρκία κερδίζει χρόνο και ισχυροποιείται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε την Άγκυρα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη και άφθονα όπλα). Η συνέχιση του διαλόγου διευκολύνει την Τουρκία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πολεμική βιομηχανία της και ίσως στην απόκτηση των F-35. Η Ελλάδα χάνει χρόνο, δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και δεν ανατρέπει το status quo, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να προβάλλει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, όταν απαιτείται τις επιβάλλει δια του καταναγκασμού (π.χ. πρόσφατα στην Κάσο) και στο τέλος θα επικαλεστεί «τις πραγματικότητες επί του πεδίου»  ως ένα είδος «χρησικτησίας» για να τις νομιμοποιήσει στη διεθνή σκηνή.

Το Μεταναστευτικό  

Η Κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία του διαλόγου τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Αλήθεια, πώς φτάνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία, το Κέρας ή την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία; Έρχονται περπατώντας; Όχι βέβαια. Φτάνουν με πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (χωρίς visa) στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνται στον Έβρο και στις ακτές του Αιγαίου. Υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι όλο αυτό το traffic γίνεται εν αγνοία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας; Οι διακινητές είναι απλώς τα εκτελεστικά όργανα των υβριδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές από την Α. Μεσόγειο προς την Ελλάδα  αυξήθηκαν κατά 39% (πάνω από 37.000 άτομα). Αντίθετα από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 64%. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι ροές, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκαν, κατά 60%. Ίσως ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν όσους εντοπίζονται και καταγράφονται. Χιλιάδες άλλοι διέρχονται λαθραία από τα σύνορα. Κάθε μέρα στον Έβρο και στην Εγνατία οδό συλλαμβάνονται αλλοδαποί και ημεδαποί διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα να προωθούν λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνος ο φράκτης στον Έβρο προχωράει με «ρυθμό χελώνας».

Αλήθεια, γιατί η Κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου για έξι μήνες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών; Αλλά πώς να το κάνει όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ευτυχής που η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται σε πολυπολιτισμική! Όταν οι Έλληνες, δηλαδή, θα γίνουν μια από τις διάφορες μειονότητες που θα διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Το Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών παρακαλάει για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αποσχιστικής οντότητας της Βόρειας Κύπρου για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Μόνο που τη λύση του Κυπριακού δε θα την αποφασίσει ο όποιος Ερσιν Τατάρ αλλά η Άγκυρα. Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και ιδιαίτερα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ζητάει διάλογο με τον Ερντογάν. Από κοντά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα για να προκύψει τι; Για να απενοχοποιείται ο εισβολέας και κατακτητής;

Μετά 50 χρόνια κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δε ζητάει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Όλοι ζητούν διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εύρεση της όποιας λύσης. Η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο. Εδώ έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό 50 χρόνια κατευναστικής πολιτικής  Για αποτροπή, ανάσχεση και απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε μιλάει ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

 Ο Ερντογάν ζητάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους των κατεχομένων εδαφών και οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης μια Δικοινοτική –Διζωνική Ομοσπονδία που μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και της διχοτόμησης, αφού θα θέσει και τις ελεύθερες περιοχές υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είτε ο Ελληνισμός θα αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους είτε η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους γεωστρατηγικούς στόχους της. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί αν δώσουμε μόνο ορισμένα απ’ όσα απαιτεί η Άγκυρα, «για να μην είμαστε καθημερινά με το δάκτυλο στη σκανδάλη» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απλώς θα της ανοίξουμε την όρεξη και για τα υπόλοιπα όντας σε ακόμη πιο αδύναμη θέση. Εκτός αν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» έχει καταλάβει ολοκληρωτικά το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Υ.Γ. 1 Πέρασε ίσως απαρατήρητη η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής για Το Μέλλον» του ΟΗΕ. Είπε: «Το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ποιος αλήθεια ορίζει το παγκόσμιο συμφέρον; Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του Νταβός ή κάποιος άλλος;

Υ.Γ. 2 Απορεί κανείς με την εμμονή των ελλήνων πολιτικών να μιλούν για ενδεχόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία. Αγνοούν ότι στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα; Ή εξυπηρετούν την Άγκυρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ώστε να ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας;

 

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σπεύδοντας την ίδια ώρα να διαμηνύσει πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έσπευσε να διαμηνύσει πως στη Νέα Υόρκη δνε θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η διαδικτυακή «Κίπρις Πόστασι», αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας». Είπε ακόμα ότι η «κυριαρχία και η παρουσία» τους ψευδοκράτους είναι μη διαπραγματεύσιμα θέματα.

Ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες για άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη «πρόσκληση που ο Ερσίν Τατάρ αποδέχτηκε», είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή